Siirry suoraan sisältöön

Konseptisuunnittelu (5 op)

Toteutuksen tunnus: T26K122OJ-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 31.07.2023

Ajoitus

01.08.2023 - 30.10.2023

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kuvataiteilijakoulutus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

1 - 30

Tutkinto-ohjelma

  • Kuvataiteen koulutus

Opettaja

  • Eija Rajalin

Vastuuhenkilö

Eija Rajalin

Opiskelijaryhmät

  • T26K22S
    Kuvataiteilijakoulutus (päiväopinnot), Tornio, syksy 2022

Tavoitteet

Tiedät mitä on konseptisuunnittelu.
Osaat anatomian perusteet.
Osaat suunnitella (projektiopiirros) ja tehdä kappaleen (veistos)
Tutustut tilan ja perspektiivin kuvaamiseen kuvataiteessa. Harjaannut kolmiulotteisessa ilmaisussa sekä opit käyttämään muotoa, perspektiiviä ja tilaa.

Sisältö

Oppimistehtävät anatomiasta sekä töiden esittely ryhmälle. Konseptisuunnittelu, itsenäinen tehtävä
Teet pienoisveistoksen sovitusta materiaalista. Tavoitteena on mallintaa veistos digitaalisen ympäristöön 3D opintojaksolla.
Opintojakson aikana huomoidaan kestävän kehitys materiaalien käytössä.

Aika ja paikka

Suomeksi
Opintojakso toteutetaan osittain etäpakettina (avautuu elokuussa) verkossa. Veistososio tehdään työpajassa.

Oppimateriaalit

http://mlab.taik.fi/~apaterso/projects/eee/pori/iljin_konseptisuunnittelu_2006.pdf
http://www2.uiah.fi/~mmaenpaa/lectures/konseptisuunnittelu_perusteet.pdf
Hahmosuunnittelu: https://prezi.com/571mkhxekxpr/hahmosuunnittelu/
http://www.johannanordblad.com/hahmot
https://play.google.com/store/apps/details?id=air.com.nar.flashcard&hl=

Opetusmenetelmät

Oppiminen on organisoitu projektioppimisena, jossa ongelmia ratkotaan ongelmaperustaisesti. Oppimisprosessi sisältää ryhmätyöskentelyä, ryhmätehtäviä, ryhmäohjausta, tiedonhankintaa ja itsenäisiä oppimistehtäviä.
Osaat konseptisuunnittelun (hahmosuunnittelu, luonnos/työpiirros, anatomia ja kuvanveisto) perusperiaatteet. Osaat suunnitella ja luonnostella malleja toteutettavaksi. Tunnet erilaisten hahmojen anatomiaa ja osaat hyödyntää sitä mallisuunnittelussa. Osaat suunnitella ja toteuttaa kolmiulotteisia malleja ja kappaleita yksin tai ryhmässä (pienoisveistos).

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opiskelija palauttaa portfolion, johon hän koonnut konseptisuunnitteluun (hahmosuunnittelu, luonnos/työpiirros, anatomia ja kuvanveisto) liittyvän osaamisensa. Osoittaa osaamisensa: suunnitella ja luonnostella malleja toteutettavaksi. Tuntee erilaisten hahmojen anatomiaa ja osaat hyödyntää sitä mallisuunnittelussa. Osaa suunnitella ja toteuttaa kolmiulotteisia malleja ja kappaleita yksin tai ryhmässä.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Toteutussuunnitelmassa ja tehtävien yhteydessä on kuvattu tarkemmat arviointiperusteet.
Arviointikohde: Anatomiatehtävät , Kappaleen rakentaminen
Osaat konseptisuunnittelun (hahmosuunnittelu, luonnos/työpiirros, anatomia ja kuvanveisto) perusperiaatteet. Osaat suunnitella ja luonnostella malleja toteutettavaksi. Tunnet erilaisten hahmojen anatomiaa ja osaat hyödyntää sitä mallisuunnittelussa.
Tunnet tilallisuuden ilmaisukeinot ja kuvaamisen keinot kuvataiteen teoksissa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Osaat konseptisuunnittelun (hahmosuunnittelu, luonnos/työpiirros, anatomia ja kuvanveisto) perusperiaatteet ja suunnitella toteutuksen. Osaat suunnitella kolmiulotteisia malleja. Osaat suunnitella ja luonnostella malleja toteutettavaksi. Osaat erilaisten hahmojen anatomiaa, mittasuhteet ja perspektiivin ja osaat hyödyntää niitä mallisuunnittelussa. Osaat analysoida eri menetelmin tilallisuutta

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Osaat konseptisuunnittelun (hahmosuunnittelu, luonnos/työpiirros, anatomia ja kuvanveisto) perusperiaatteet ja tehdä toteutussuunnitelman. Osaat suunnitella kolmiulotteisia malleja itsellesi tai tilauksesta. Osaat suunnitella ja kehittää ja luonnostella malleja toteutettavaksi. Osaat erilaisten hahmojen anatomiaa, mittasuhteet ja perspektiivin ja osaat hyödyntää ja kehittää niitä mallisuunnittelussa. Osaat analysoida ja hyödyntää perspektiiviä ja tilallisuuden keinoja luovasti teoksissasi.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Suomeksi
Oppimista arvioidaan (prosessiarviointi) ja osaamista (tuotosarviointi) koko lukukauden ajan ohjauksen ja palautteen keinoin. Arvosteluasteikko on 1-5, hylätty.
Opintojakson arviointiin käytetään pisteytystä, joka muodostuu oppimistehtävien pisteistä ja valmiista produktiosta.
Hylätty: Valmis produktio palauttamatta tai pisteet jää alle 50
1 = 50 - 59; 2 = 60 - 69; 3= 70 - 79; 4= 80-89; 5= 90 - 100
Yksityiskohtainen pisteytys avataan opintojakson Moodle-ympäristössä.
Arvioinnin kohde; Plastisuuden ja tilan osaaminen, - ymmärrät plastisuuden
- osaat tehdä kolmiulotteisia kappaleita ja malleja
- osaat konseptisuunnitelun ja osaat kuvallisen materiaalin versioinnin
1. Osaat konseptisuunnittelun (hahmosuunnittelu, luonnos/työpiirros, anatomia ja kuvanveisto) perusperiaatteet.Osaat suunnitella ja luonnostella malleja toteutettavaksi. Tunnet erilaisten hahmojen anatomiaa ja osaat hyödyntää sitä mallisuunnittelussa.
3. Osaat konseptisuunnittelun (hahmosuunnittelu, luonnos/työpiirros, anatomia ja kuvanveisto) perusperiaatteet ja suunnitella toteutuksen. Osaat suunnitella kolmiulotteisia malleja.Osaat suunnitella ja luonnostella malleja toteutettavaksi. Osaat erilaisten hahmojen anatomiaa, mittasuhteet ja perspektiivin ja osaat hyödyntää niitä mallisuunnittelussa.
5. Osaat konseptisuunnittelun (hahmosuunnittelu, luonnos/työpiirros, anatomia ja kuvanveisto) perusperiaatteet ja tehdä toteutussuunnitelman. Osaat suunnitella kolmiulotteisia malleja itsellesi tai tilauksesta.Osaat suunnitella ja kehittää ja luonnostella malleja toteutettavaksi. Osaat erilaisten hahmojen anatomiaa, mittasuhteet ja perspektiivin ja osaat hyödyntää ja kehittää niitä mallisuunnittelussa.