Siirry suoraan sisältöön

Nanosatelliittitekniikan erikoistyö (5 op)

Toteutuksen tunnus: R504TL173-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.12.2021 - 31.12.2021

Ajoitus

15.03.2022 - 31.05.2022

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

4 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 60

Opettaja

  • Ari Karjalainen
  • Tommi Kokko

Vastuuhenkilö

Tommi Kokko

Opiskelijaryhmät

  • K52K19S
    Konetekniikan koulutus (päiväopiskelu) Kemi syksy 2019
  • KA53S20S
    Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus (monimuoto-opiskelu) Kemi syksy 2020
  • KA54T19S
    Tieto- ja viestintätekniikan koulutus (monimuoto-opiskelu) Rovaniemi syksy 2019
  • R54T19S
    Tieto- ja viestintätekniikan koulutus (päiväopiskelu) Rovaniemi syksy 2019

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee avaruuteen, avaruustekniikkaan sekä satelliittitekniikkaan liittyviä yleisiä asioita. Opiskelija ymmärtää nanosatelliiteissa käytettävää mekaniikkaa, elektroniikkaa ja ohjelmistotekniikkaa sekä tutustuu nanosatelliitin rakentamiseen.

Sisältö

Opintojaksolla keskitytään LappiSat-missioon, jonka tavoitteena on rakentaa lentokelpoinen CubeSat-standardin (CubeSat Design Specification) mukainen nanosatelliitti. Opintojaksolla perehdytään satelliitin toimintaympäristöön sen elinkaaren erivaiheissa ja sitä kautta tekniikalle asetettaviin rakentamiseen liittyviin vaatimusmäärittelyihin, suunnitteluohjeistuksiin, testausvaatimuksiin. Sisällöissä otetaan kantaa nanosatelliitin vaatimuksiin mekaanisten rakenteiden, elektroniikan ja muiden teknisten komponenttien osalta avaruusolosuhteissa, elektroniikan lentokelpoisen nanosatelliitin rakentaminen toteutetaan varsinaisesti Sodankylässä sijaitsevassa Sodankylän Geofysikaalisessa Observatoriossa, jossa on rakentamiseen vaaditut erityistilat.

Aika ja paikka

Katselmoinnit ja seurantapalaverit toteutetaan osin soveltuvin osin lähi- ja etätoteutuksena. Tarkempi ohjelma ja materiaalit esitetään Moodlessa.

Oppimateriaalit

CubeSat Handbook, From Mission to Operations, 2021, https://www-sciencedirect-com.ez.lapinamk.fi/book/9780128178843/cubesat-handbook

NASA:n kehittämä opas, https://www.nasa.gov/sites/default/files/atoms/files/nasa_csli_cubesat_101_508.pdf

Opetusmenetelmät

Opintojakso toteutetaan erikoistyönä yksilö- tai parityönä. Opintojakso koostuu katselmoinneista ja seurantapalavereista. Katselmointeja on Aloitus-, väli- ja lopetuskatselmointi sekä näiden väleissä viikottaiset työn seurantapalaverit.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Työt liittyvät Lapin AMK:n yhdessä Sodankylän Geologisen Observatorion ja Lapin Yliopiston kanssa toteutettavaan nanosatelliitin kehittämishankkeeseen.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakso arvioidaan syntyvän tuotoksen perusteella, joka raportoidaan ja esitellään loppukatselmoinnissa.

Hylätty (0)

Opiskelija ei osallistu katselmointehin eikä saa aikaan suunniteltua tuotosta.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija osallistuu ainakin osaan katselmoinneista ja tuottaa vähimmäisvaatimukset täyttävän tuotoksen.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osallistuu katselmointeihin ja tuottaa hyvän tuotoksen, joka toimii ainakin osittain.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osallistuu katselmointeihin ja tuottaa kiitettävän tuotoksen, joka toimii hyvin ja täyttää enimmän osan vaatimuksista.

Lisätiedot

Lapin AMK on mukana EAKR-rahoitteisessa projektissa, jonka nimi on ”LappiSat-satelliittikeskus – Erityisosaaminen ja tekninen toteutus avaruustoiminnalle, -tieteelle ja -tekniikalle” (LappiSat). Projektin tavoitteena on kehittää Lappiin osaamista ja toimintaympäristöä, jonka puitteissa voidaan mm. valmistaa ns. CubeSat-standardin mukaisia nanosatelliitteja. Lapin AMK:n kontribuutio projektiin on osaamisen kehittäminen ja opetuksen integrointi projektissa toteutettavaan ohjelmisto-, elektroniikka- ja mekaniikkasuunnitteluun liittyen. LappiSat-mission tavoitteena on valmistaa lentokelpoinen CubeSat-standardin mukainen satelliitti, joka lähetetään avaruuteen projektin jälkeen.