Siirry suoraan sisältöön

Sienineuvojakoulutus (5 op)

Toteutuksen tunnus: R601ML39OJ-19004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

14.03.2022 - 31.07.2022

Ajoitus

01.08.2022 - 30.11.2022

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

2 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Agrologikoulutus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 30

Tutkinto-ohjelma

  • Maaseutuelinkeinojen koulutus

Opettaja

  • Juho Haveri-Heikkilä

Vastuuhenkilö

Juho Haveri-Heikkilä

Opiskelijaryhmät

  • R64M20S
    Metsätalousinsinöörikoulutus (päivätoteutus), Rovaniemi, syksy 2020
  • R61M20S
    Agrologikoulutus (päivätoteutus), Rovaniemi, syksy 2020
  • R64M21S
    Metsätalousinsinöörikoulutus, Rovaniemi, syksy 2021
  • R61M21S
    Agrologikoulutus, Rovaniemi, syksy 2021
  • RA64M20S
    Metsätalousinsinöörikoulutus (monimuotototeutus), Rovaniemi, syksy 2020

Tavoitteet

Ensisijaiset: Tunnistaa yleisimmät kaupalliset sienet, niiden näköislajit sekä yleisimmät myrkylliset sienet. Tuntee tavanoamisen ja luomutalteenoton, siihen vaikuttavat tekijät sekä lainsäädännön ja kaupan. Tietää sienten kasvupaikat, satovaihtelut ja sienten esiintymiseen ja laatuun vaikuttavat tekijät. Osaa ohjata muita sienten tunnistamisessa, talteenotossa ja käytössä ja organisoida talteenottokoulutuksen ja toimia siinä opettajana.
Täydentävät: Tuntee yleisimpien kauppasienten lisäksi laajasti muita sieniä. Tuntee sienituotteiden markkinoita.

Sisältö

Tieto puuttuu

Aika ja paikka

Syksy 2022

Oppimateriaalit

Opetusmateriaaliksi suositellaan:

Sieniopas- taskukirja sienten tunnistukseen, Jarkko korhonen ( hyvä maastoon)

Suomen sieniopas (kasvimuseo/WSOY), Pertti Salo, Tuomo Nimelä ja Ulla Salo (kattava sieniteos suomalaisista sienistä)

Opetusmenetelmät

Luennot, maasto-opetus
Opintojaksolle otetaan max 25 opiskelijaa.

Lisätietoja opiskelijoille

Kurssin suorittamiseen vaaditaan läsnäoloa (15-19.8) maastoharjoituksissa. yksi maastoharjoitus 15.9 joka on myöhäistenlajien päivä mutta vapaavalintainen. Ennen Lähijaksoa tulee tehdä ennakkotehtävä yleisimmistä ruokasienistä ja niiden näköislajeista. Nimestä riippumatta kurssilla suoritetaan virallinen sienipoimijakortti.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1-2: Tunnistaa tunnistustentin lajeista 50-70 % ja tuntee yleisimpiä kaupallisia sieniä ja niiden näköislajeja sekä joitakin myrkyllisiä sieniä. Tietää sienten alkutuotantoon liittyvät eri vaiheet ja tiedostaa kannattavuuteen vaikuttavat tekijät. Tietää sieniin liittyvät lainsäädännön ja kaupan perusteet. Osaa ohjatusti suunnitella poimijakoulutuksen sisällön ja on mukana poimijakoulutuksen toteutuksessa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3-4: Tunnistaa tunnistustentin lajeista 70-90 % ja tuntee yleisimmät kaupalliset sienet ja niiden näköislajit sekä joitakin myrkyllisiä sieniä ja osaa kertoa niiden yleisimmät tuntomerkit. Tuntee sienten alkutuotantoon liittyvät eri vaiheet ja ymmärtää laatuun ja kannattavuuteen vaikuttavat tekijät. Tuntee lainsäädännön ja kaupan perusteet ja osaa toimia niiden mukaisesti. Osaa suunnitella poimijakoulutuksen sisällön ja toimia kouluttajana poimijakoulutuksessa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5: Tunnistaa tunnistustentin lajeista 70-90 % ja tuntee yleisimmät kaupalliset sienet ja niiden näköislajit sekä joitakin myrkyllisiä sieniä ja osaa kertoa niiden yleisimmät tuntomerkit. Tuntee sienten alkutuotantoon liittyvät eri vaiheet ja ymmärtää laatuun ja kannattavuuteen vaikuttavat tekijät. Tuntee lainsäädännön ja kaupan perusteet ja osaa toimia niiden mukaisesti. Osaa suunnitella poimijakoulutuksen sisällön ja toimia kouluttajana poimijakoulutuksessa.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Ennakkotehtävä ja arvioitava essee, maastot ja siententunnistuskoe

Tavoitteena on lisätä ja syventää sienten tunnistustietoja ja -taitoja ja antaa valmiuksia jakaa sieni osaamistasi. Poimijakortin suorittamisessa paneudutaan sienten tunnistamiseen, talteenottoon ja käyttöön. Lisäksi opiskellaan sienineuvontaan liittyviä asioita niin teoriassa kuin käytännössäkin.

Tunnistat tärkeimmät hyvät ruokasienet ja niiden näköislajit sekä vaarallisimmat myrkkysienet. Sinulla on monipuolinen näkemys sienistä, niiden kasvutavasta, käytöstä ja säilönnästä. Sinulla on myös taito neuvoa toisia tunnistamaan hyviä ruokasieniä.