Valmistusmenetelmät ja materiaalit (5 op)
Toteutuksen tunnus: K502K122OJ-18007
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
03.10.2022 - 31.12.2022
Ajoitus
09.01.2023 - 25.04.2023
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus
Yksikkö
Insinöörikoulutus, konetekniikka
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 70
Tutkinto-ohjelma
- Konetekniikan koulutus
Opettaja
- Markus Harrinkoski
- Mika Majuri
- Arto Jäntti
- Mari-Selina Kantanen
- Jouni Kanto
Vastuuhenkilö
Arto Jäntti
Ajoitusryhmät
- Harjoitusryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Harjoitusryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Harjoitusryhmä 3 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
K52K22SInsinöörikoulutus, konetekniikka (päiväopinnot), Kemi, syksy 2022
-
KA52K22Sr1Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2022
-
KA52K22SInsinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2022
-
KA52K22Sr2Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2022
Koulutusryhmat
- Harjoitusryhmä 1
- Harjoitusryhmä 2
- Harjoitusryhmä 3
Tavoitteet
Tavoitteena on oppia erilaisten valmistustekniikoiden periaatteet, käyttötarkoitukset sekä millaisia tuotteita niillä voidaan valmistaa. Opit käytännön harjoitusten kautta eri valmistusmenetelmillä saavutettavia mittatarkkuuksia ja tunnet, mitkä tekijät vaikuttavat valmistusmenetelmien valintaan. Perehdyt opintojaksolla myös koneissa ja laitteissa käytettäviin erilaisiin materiaaliryhmiin ja miten kiertotalous näkyy materiaalien kehityksessä. Tavoitteena on, että opit millaisia perusominaisuuksia ja käyttökohteita erilaisilla materiaaleilla on ja mikä niiden merkitys on erilaisissa konstruktioissa ja mikä merkitys on materiaalinvalinnalla tuotteen elinkaareen.
Sisältö
Valmistustekniikka ja materiaalitekniikka
- työstö- ja tuotantomenetelmät ja -ympäristöt (poltto-, laser-, vesileikkaus, särmäys, hitsausprosessit, sorvaus, jyrsintä, poraus),
- konepajatekniset mittaukset ja mittavälineet ja niiden soveltaminen valmistusmenetelmiin ja valintaan
- erilaiset materiaaliryhmät (metallit, polymeerit, keraamit, komposiitit), niiden ominaisuudet ja käyttökohteet
- kiertotalous materiaalien kehityksessä
- materiaalinvalinta, tuotteiden elinkaari ja ekotehokkuus
- käytännön esimerkkejä tuotteista (erilaiset materiaalit ja valmistusmenetelmät)
Aika ja paikka
kevät 2022
Oppimateriaalit
Luennoilla jaettava materiaali, verkkomateriaali
Opetusmenetelmät
Luennot, käytännön harjoitukset, laboratorioharjoitukset
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Moodletentti vko 16.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1)
Opiskelija tietää erilaiset valmistusmenetelmät ja niiden käyttötarkoitukset. Opiskelija tietää miten eri valmistusmenetelmät liittyvät tuotteiden valmistukseen. Opiskelija osaa ohjatusti suorittaa konepajateknisiä mittauksia sekä tietää yleisimmät mittavälineet. Opiskelija tietää erilaiset materiaaliryhmät, millaisia materiaaleja niihin kuuluu ja osaa selittää millaisiin sovelluksiin eri materiaaleja voidaan käyttää. Opiskelija tietää materiaalinvalinnan perusteet.
Tyydyttävä (2)
Opiskelija tuntee erilaiset valmistusmenetelmät ja niiden käyttötarkoitukset tuotteiden valmistuksen eri vaiheissa. Opiskelija osaa osittain itsenäisesti suorittaa konepajateknisiä mittauksia. Opiskelija tietää yleisimmät mittavälineet ja niillä saavutettavat mittatarkkuudet. Opiskelija tietää erilaiset koneissa ja laitteissa käytettävät materiaaliryhmät, millaisia perusominaisuuksia niillä on sekä millaisiin sovelluksiin eri materiaaleja voidaan käyttää. Opiskelija tietää materiaalinvalinnan perusteet ja miten osaa kuvata materiaalinvalintaprosessivaiheet.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3)
Opiskelija tuntee erilaiset valmistusmenetelmät ja niiden käyttötarkoitukset tuotteiden valmistuksen eri vaiheissa. Opiskelija osaa eri valmistustekniikoiden mahdollisuudet ja osaa tulkita mitä valmistusmenetelmiä kannattaa käyttää erilaisten osien valmistuksessa. Opiskelija osaa suorittaa tärkeimpiä konepajateknisiä mittauksia sekä tietää yleisimmät mittavälineet mittauksia ja niillä saavutettavat mittatarkkuudet. Opiskelija tietää erilaiset koneissa ja laitteissa käytettävät materiaaliryhmät, millaisia perusominaisuuksia niillä on sekä millaisiin sovelluksiin eri materiaaleja voidaan käyttää. Opiskelija tietää materiaalinvalinnan perusteet ja miten osaa kuvata materiaalinvalintaprosessivaiheet.
Hyvä (4)
Opiskelija tuntee erilaiset valmistusmenetelmät ja niiden käyttötarkoitukset tuotteiden valmistuksen eri vaiheissa. Opiskelija tietää mikä on soveltuvin valmistusmenetelmä tuotteelle huomioiden eri osien mitoitukset, mittatarkkuudet ja muotoilut. Opiskelija osaa suorittaa tärkeimpiä konepajateknisiä mittauksia sekä tietää yleisimmät mittavälineet mittauksia ja niillä saavutettavat mittatarkkuudet. Opiskelija tietää erilaiset koneissa ja laitteissa käytettävät materiaaliryhmät ja osaa selittää konetekniikan tärkeimpien materiaalien, erityisesti terästen, ominaisuuksiin vaikuttavat tekijät sekä millaisia vaatimuksia materiaaleihin kohdistuu. Opiskelija osaa kertoa materiaalien valmistusprosesseista. Opiskelija osaa selittää materiaalinvalintaprosessin vaiheet sekä materiaalinvalinnan merkityksen koneteknisissä tuotteissa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5)
Opiskelija tuntee erilaiset valmistusmenetelmät ja niiden käyttötarkoitukset ja kustannustehokkuudet tuotteiden valmistuksen eri vaiheissa. Opiskelija osaa selittää mikä on soveltuvin valmistusmenetelmä tuotteelle huomioiden eri osien mitoitukset, mittatarkkuudet ja muotoilut. Opiskelija osaa käyttää yleisimpiä mittavälineitä ja tietää niillä saavutettavat mittatarkkuudet. Opiskelija osaa kuvata erilaiset koneissa ja laitteissa käytettävät materiaaliryhmät. Opiskelija osaa selittää konetekniikan tärkeimpien materiaalien, erityisesti terästen, sisäisen rakenteen ja sen vaikutuksen ominaisuuksiin. Opiskelija osaa selittää materiaalinvalintaprosessin vaiheet sekä materiaalinvalinnan merkityksen koneteknisissä tuotteissa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi asteikolla 0-5
Prosessiarviointi: aktiivinen osallistuminen, harjoitusten tekeminen, oman alan omaksuminen ja tuntemus
Tuotosarviointi: käytännön harjoitukset, työraportit, tentti