Taidelähtöisiä työtapoja sosiaalialalla (5 op)
Toteutuksen tunnus: K700BE02-3003
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
03.10.2022 - 31.01.2023
Ajoitus
07.02.2023 - 18.04.2023
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
4 op
Toteutustapa
20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus
Yksikkö
Sosionomikoulutus
Toimipiste
Kosmos, Tietokatu 1, Kemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Sosionomikoulutus
Opettaja
- Sanna Viinonen
- Anneli Ylikärppä
Vastuuhenkilö
Sanna Viinonen
Opiskelijaryhmät
-
KA71S22S_1Sosionomikoulutus 1 (monimuoto-opinnot) Kemi, syksy 2022
Tavoitteet
Osaamistavoitteet:
Opiskelija
- syventää itsetuntemustaan ja luovuuttaan
- osaa käyttää taidelähtöisiä menetelmiä itseilmaisussa sekä ryhmissä
- rohkaistuu käyttämään taidelähtöisiä menetelmiä sosiaalialan työssä
Sisältö
Sisältö:
- itsetuntemuksen rakentuminen yksilöllisen, yhteisöllisen ja kulttuurisen ympäristön kautta
- valitut toiminnalliset ja osallisuutta tukevat taidelähtöiset menetelmät sosiaalialalla
- harjoittelee pienimuotoisen taideprojektin ohjaamista
Oppimateriaalit
Voimaa taiteesta : malleja taiteen soveltamiseen hyvinvointialalla
https://trepo.tuni.fi/handle/10024/104547
Muu opintojaksolla Moodlessa jaettava erilainen materiaali.
Opetusmenetelmät
Opinnot toteutetaan verkkototeutuksen puitteissa yhteistoiminnallisesti ja kokemuksellisesti. Opintojakson opetussisältö koostuu toiminnallisista taidelähtöisista harjoituksista sekä perehtymisestä taidelähtöiseen työskentelyyn sosiaalialan työssä. Osallistava työpajatyöskentely päättää kurssin.
Opintojakson alussa tulee tehdä ennakkotehtävä.
Oppimistehtävät koostuvat itsenäisestä työskentelystä kirjallisessa sekä visuaalisessa muodossa sekä yhteistoiminnallisesta työpajatyöskentelystä. Kurssin hyväksytty suorittaminen edellyttää osallistumista lähijaksojen työskentelyyn (työpajat opintojakson lopussa pakollisia) sekä oppimistehtävien tekoa yksin ja ryhmässä.
Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty
Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää läsnäoloa opetuksessa (80%) ja että ennakkotehtävä ja välitehtävät on hyväksytysti suoritettu. Lisäksi opiskelijan on osallistuttava työpajan suunnitteluun, toteutukseen ja yhteiseen arviointiin.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojaksolla tehdään myös toiminnallisia harjoituksia, joten etäopiskelulaitteet (headset ja kamera) on hyvä olla käytettävissä opintojakson aikana.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty:
Ammatillinen tietoperusta ja käsitteet:
Opiskelija hallitsee taidelähtöisen toiminnan ja kulttuurisen ympäristön mahdollisuudet vahvistaa yksilön ja yhteisön itsetuntemuksen rakentumista. Opiskelija tuntee erilaisia taidelähtöisiä toiminnallisia ja osallisuutta tukevia menetelmiä, joita voidaan sosiaalialalla ja varhaiskasvatuksessa hyödyntää. Opiskelija osaa syventää omaa itsetuntemustaan taidelähtöisen toiminnan avulla ja käyttää mielenkiintoisia tapoja soveltaa taidelähtöistä toimintaa osana asiakastyötä.
Ammatillinen toiminta:
Opiskelija on perehtynyt hyvin taidelähtöisen työskentelyn (esim. työpajan) suunnitteluun ja käsittelee mielenkiintoisella tavalla valitsemaansa aihetta. Taidelähtöisen työskentelyn (esim. työpajan) toteutus ja sen ohjaus onnistuu.
Eettinen osaaminen ja vastuullisuus:
Opiskelija osaa reflektoida taidelähtöisen työskentelyn soveltuvuutta ja toteutuneen taidelähtöisen työskentelyn onnistuneisuutta asiakastyössä. Hän osaa toimia eettisesti kestävällä ja asiakasta arvostavalla ja tarkoituksenmukaisella tavalla.
Hylätty:
Ammatillinen tietoperusta ja käsitteet:
Opiskelija ei osaa kuvata taidelähtöisen toiminnan ja kulttuurisen ympäristön mahdollisuuksia vahvistaa yksilön ja yhteisön itsetuntemuksen rakentumista. Opiskelija ei tunne taidelähtöisiä toiminnallisia ja osallisuutta tukevia menetelmiä, joita voidaan sosiaalialalla tai varhaiskasvatuksessa hyödyntää. Opiskelija ei laajenna omaa itsetuntemustaan taidelähtöisen toiminnan avulla eikä koe mielenkiintoa käyttää taidelähtöistä toimintaa osana asiakastyötä.
Ammatillinen toiminta:
Opiskelija ei ole paneutunut taidelähtöisen työskentelyn (esim. työpajan) suunnitteluun. Aiheen rajaus ei onnistu ja työskentely on epäjohdonmukaista. Taidelähtöisen työskentelyn toteutus on yllätyksetön ja ohjaus onnistuu vain hetkellisesti. Taidelähtöinen työskentely ei herätä mielenkiintoa osallistujissa.
Eettinen osaaminen ja vastuullisuus:
Opiskelija ei osaa kuvata taidelähtöisen työskentelyn soveltuvuutta ja toteutuneen taidelähtöisen työskentelyn onnistuneisuutta asiakastyössä. Hän ei toimi eettisesti kestävällä ja asiakasta arvostavalla ja tarkoituksenmukaisella tavalla.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Itsearviointi, vertaisarviointi/refkeltointikeskustelut , ohjaajien arviointi.