Tehokas tuotantoympäristö (5 op)
Toteutuksen tunnus: K502K126OJ-18006
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
01.10.2021 - 10.01.2022
Ajoitus
17.01.2022 - 06.05.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
4 op
Toteutustapa
20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus
Yksikkö
Insinöörikoulutus, konetekniikka
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Konetekniikan koulutus
Opettaja
- Mika Majuri
- Arto Jäntti
- Mari-Selina Kantanen
- Jouni Kanto
Vastuuhenkilö
Mari-Selina Kantanen
Opiskelijaryhmät
-
KA52K19SKonetekniikan koulutus (monimuoto-opiskelu) Kemi syksy 2019
Tavoitteet
Tällä opintojaksolla opit tuntemaan alueelle tärkeitä tuotantoteknologioita, kuten hitsaus- ja levytöitä, lastuavaa työstöä ja terästen muovausta ja mikä merkitys kiertotaloudella on konepajateollisuudessa. Opit käynnissäpidon ja laatutekniikan perusteet ja miten ennakoivalla huollolla voidaan vaikuttaa tuotteiden, koneiden ja laitteiden elinkaaren pidentämiseen. Osaat tunnistaa, missä töissä sovelletaan erilaisia direktiivejä, asetuksia, standardeja tai muita julkaisuja. Tiedät, miten ne vaikuttavat työn suorituksen laatuvaatimuksiin ja henkilöstön pätevyysvaatimuksiin. Tunnet konetekniikkaan liittyviä EN - standardeja ja osaat etsiä niistä tuotannossa tarvittavia tietoja.
Sisältö
- alueen metalliteollisuus ja käytetyt tuotantoteknologiat (hitsaus- ja levytyöt, lastuava työstö, terästen muovaus)
- kiertotalous konepajateollisuudessa
- tuotannonohjaus ja -laatu
- käynnissäpidon perusteet
- ennakoiva huolto tuotteiden, koneiden ja laitteiden elinkaaren pidentämisen kannalta
- tuotanto- ja kunnossapitotoimintaan liittyvät standardit, direktiivit ja asetukset
Oppimateriaalit
Moodlessa jaettavat materiaalit.
Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitukset, tehtävät.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1)
Opiskelija tietää alueen yrityksillä käytössä olevia tuotantoteknologioita ja tunnistaa kiertotalouden merkityksen konepajateollisuudelle. Opiskelija tietää tuotannon- ja toiminnanohjaukseen liittyvät käsitteet ja millaisia tuotannonohjausmenetelmiä on olemassa ja mitä tarkoitetaan toiminnan jatkuvalla parantamisella. Opiskelija tietää laatutekniikan ja käynnissäpidon perusteet. Opiskelija tietää kunnossapidon tietojärjestelmiä ja kunnossapidon tunnuslukuja sekä periaatteen kunnossapidon merkityksestä tuotantotoimintaan. Opiskelija tunnistaa tuotantoympäristöihin ja kunnossapitotoimintaan liittyviä standardeja.
Tyydyttävä (2)
Opiskelija tietää alueen yrityksillä käytössä olevia tuotantoteknologioita ja tietää kiertotalouden merkityksen konepajateollisuudelle. Opiskelija hallitsee tuotannon- ja toiminnanohjaukseen liittyvät käsitteet ja millaisia tuotannonohjausmenetelmiä on olemassa ja mitä tarkoitetaan toiminnan jatkuvalla parantamisella. Opiskelija tietää laatutekniikan ja käynnissäpidon perusteet. Opiskelija tietää kunnossapidon tietojärjestelmiä ja kunnossapidon tunnuslukuja sekä periaatteen kunnossapidon merkityksestä tuotantotoimintaan. Opiskelija tunnistaa tuotantoympäristöihin ja kunnossapitotoimintaan liittyviä standardeja. Opiskelija tietää turvallisuuden merkityksen kunnossapidon tehtävissä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3)
Opiskelija hallitsee alueen yrityksillä käytössä olevia tuotantoteknologioita ja ymmärtää kiertotalouden merkityksen konepajateollisuudelle. Opiskelija osaa tuotannon- ja toiminnanohjaukseen liittyvät käsitteet ja millaisia tuotannonohjausmenetelmiä on olemassa ja mitä tarkoitetaan toiminnan jatkuvalla parantamisella. Opiskelija hallitsee laatutekniikan ja käynnissäpidon perusteet. Opiskelija tietää kunnossapidon tietojärjestelmiä, kunnossapidon tunnuslukuja ja käyttövarmuuden perusteita. Opiskelija tietää tuotantoympäristöihin ja kunnossapitotoimintaan liittyviä standardeja. Opiskelija osallistuu lähes kaikkiin opintojakson läpäisemiseksi määriteltyihin toimiin ja läpäisee pakollisiksi suoritteiksi luetut tehtävät. Tehtävien tekeminen onnistuu häneltä osin itsenäisesti, mutta ajankäyttö on suunnittelematonta ja tehtäviä ei suoriteta ja palauteta ajallaan.
Hyvä (4)
Opiskelija osaa alueen yrityksillä käytössä olevia tuotantoteknologioita ja ymmärtää kiertotalouden merkityksen konepajateollisuudelle. Opiskelija osaa laaja-alaisesti tuotannon- ja toiminnanohjaukseen liittyvät käsitteet ja millaisia tuotannonohjausmenetelmiä on olemassa, miten niitä voidaan hyödyntää yrityksen toiminnassa ja mitä tarkoitetaan toiminnan jatkuvalla parantamisella. Opiskelija hallitsee laatutekniikkaan ja käynnissäpitoon liittyviä osa-alueita. Opiskelija tietää kunnossapidon tietojärjestelmiä, kunnossapidon tunnuslukuja ja käyttövarmuuden laskentamenetelmiä. Opiskelija osaa tuotantoympäristöihin ja kunnossapitotoimintaan liittyviä standardeja osaten myös alustavasti hyödyntää niitä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5)
Opiskelija osaa alueen yrityksillä käytössä olevia tuotantoteknologioita ja ymmärtää ja osaa selventää kiertotalouden merkityksen konepajateollisuudelle. Opiskelija osaa laaja-alaisesti tuotannon- ja toiminnanohjaukseen liittyvät käsitteet ja millaisia tuotannonohjausmenetelmiä on olemassa. Opiskelija ymmärtää mikä merkitys tuotannon- ja toiminnanohjauksella on, miten niitä voidaan hyödyntää yrityksen toiminnassa ja mitä tarkoitetaan toiminnan jatkuvalla parantamisella. Opiskelija hallitsee sujuvasti laatutekniikkaan ja käynnissäpitoon liittyviä osa-alueita. Opiskelija osaa kunnossapidon tietojärjestelmiä, kunnossapidon tunnuslukuja ja käyttövarmuuden laskentamenetelmiä. Opiskelija osaa tuotantoympäristöihin ja kunnossapitotoimintaan liittyviä standardeja osaten myös hyödyntää niitä tehtäviä suorittaessaan.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointiasteikko H-5
Tentti ja erikseen määritellyt tehtävät.