Ruotsin kieli ja viestintä (5 op)
Toteutuksen tunnus: T26K57OJ-3003
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
01.10.2021 - 17.01.2022
Ajoitus
24.01.2022 - 16.05.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus
Yksikkö
Kuvataiteilijakoulutus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
10 - 30
Tutkinto-ohjelma
- Kuvataiteen koulutus
Opettaja
- Raija Lummi
Vastuuhenkilö
Raija Lummi
Opiskelijaryhmät
-
T26K20SKuvataiteilijakoulutus (päivätoteutus), Tornio, syksy 2020
Tavoitteet
Osaat viestiä ruotsinkielellä suullisesti ja kirjallisesti. Omaat ammattikorkeakouluasetuksen mukaisen kielitaidon.
Sisältö
Ruotsi:
- minä ja opintoni, ennen ja nyt ( jag och mina studier, förr och nu)
- koulutukseni, alani digitaalinen kuvataiden ( min utbildning och bransch inom digital bildkonst)
- työnhaku, cv, hakemus, työtilaisuudet ja tehtävät ( arbete och uppgifter, cv och ansökan)
- kirjallista viestintää s-postista mainontaan (skriva meddelanden) från e-post till att göra reklam)
- suullinen ja kirjallinen kielitaito opinnoista osaamisensa markkinointiin ( muntlig och skriftlig språkkunskap från sina studier till att marknadsföra sitt kunnande)
Aika ja paikka
Minerva, Tornio
Oppimateriaalit
Opettajan laatima materiaali.
Opetusmenetelmät
Lukujärjestyksen mukaiset tunnit/luennot ovat kontaktiopetusta, joihin osallistutaan vähintään 80%. Luennot ovat keskustelua, tehtävien tekemistä parin ja ryhmän kanssa, kuuntelua, puhumista ja osallistumista, jotta kielitaito kehittyy suullisesti ja kirjallisesti. Luennoille valmistaudutaan tekemällä Moodleen ohjeistettuja tehtäviä.
Sisällön jaksotus
Opinnoista tulee 50% suullinen ja 50% kirjallinen arviointi tutkintotodistukseesi. Osia ei voi keskenään kompensoida. Kontaktitunneilla on pääpaino suullisessa kielitaidon kehittämisessä ja Moodle-ympäristössä on pääpaino kirjallisen kielitaidon kehittämisessä harjoitusten avulla. Moodlen kautta lähetetään myös suulliset työt kontaktituntien ohella.
Osallistuminen virkamiestason opintojaksolle edellyttää joko lukio- tai opistotason ruotsin kielen taitoa. Jos sinulla on vapautus aiemmilta asteilta, haet vapautusta myös tällä asteella. Jos olet opiskellut ruotsia toisessa korkeakoulussa 5 op:n verran, voit hakea näytöllä arviointia suorittaen alan ruotsin osuuden tenteillä.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä
Arvioinnin kohteet
Kansainvälisyysosaaminen, ruotsi
Osaat kommunikoida autettuna ruotsiksi suullisesti ja kirjallisesti. Selviydyt sanastollisesti autettuna omaan alaasi liittyen ammatinharjoittajana ja osoitat kiinnostusta uuden oppimiseen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä
Arvioinnin kohteet
Kansainvälisyysosaaminen, ruotsi
Osaat kommunikoida asianmukaisesti ruotsiksi suullisesti ja kirjallisesti näyttelyn suunnittelussa ja toteutuksessa. Osaat käyttää sanastoa ymmärrettävästi omaan alaasi liittyen sekä ammatin harjoittajana että elinikäisenä oppijana.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä
Arvioinnin kohteet
Kansainvälisyysosaaminen, ruotsi
Osaat kommunikoida monipuolisesti ruotsiksi suullisesti ja kirjallisesti näyttelyn suunnittelussa ja toteutuksessa. Osaat käyttää sanastoa monipuolisesti omaan alaasi liittyen sekä ammatin harjoittajana että elinikäisenä oppijana.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
RUOTSIN ARVIOINTIKRITEERIT KIELEN TAITOTASOJEN MUKAISESTI/Lummi Raija
Opintojakson hyväksyttävä suorittaminen velvoittaa osallistumista opintojakson AC-luentoihin vähintään 80%.
Tyydyttävä 1 (tämä taitotaso vastaa tutkintotodistukseen merkintää tyydyttävät tiedot)
Osaat viestiä autettuna työelämän yleisissä ja alakohtaisissa suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa kun vastapuoli tukee sanoman vastaanottamisessa.
Osaat jonkin verran yleiskieleen, liiketoimintaan ja it-alaan liittyvää perussanastoa sekä osaat ilmaista itseäsi perustilanteissa ja ymmärrät autettuna toisten viestintää.
Kirjallisessa ja suullisessa kielenkäytössä esiintyy virheellisiä muotoja, jotka häiritsevät viestintää ja siksi tarvitset tukea viestinnässä.
Tyydyttävä 2 (tämä taitotaso vastaa tutkintotodistukseen merkintää tyydyttävät tiedot)
Osaat viestiä ymmärrettävästi työelämän yleisissä ja alakohtaisissa suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa, mutta tarvitset vielä vastapuolen tukea sanoman vastaanottamisessa.
Osaat tavallisimmat yleiskieleen, liiketoimintaan ja it-alaan liittyvää perussanastoa sekä osaat ilmaista itseäsi perustilanteissa ja ymmärrät autettuna toisten viestintää.
Kirjallisessa ja suullisessa kielenkäytössä esiintyy virheellisiä muotoja, jotka häiritsevät viestintää, mutta vastapuolen myötävaikutuksella viestintä on tyydyttävää.
Hyvä 3 (tämä taitotaso vastaa tutkintotodistukseen merkintää tyydyttävät tiedot)
Osaat viestiä tarkoituksenmukaisesti ja lähes itsenäisesti työelämän yleisissä ja ajankohtaisissa suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa.
Osaat yleiskieltä, liiketoimintaan ja it-alaan liittyvää perussanastoa, joiden avulla osaat ilmaista itseäsi sujuvasti ja ymmärrät toisten viestintää. Osaat käyttää kielen perusrakenteita, vaikka virheitä vielä esiintyy.
Hyvä 4 (tämä taitotaso vastaa tutkintotodistukseen tulevaa hyvää kielitaitoa)
Osaat viestiä tarkoituksenmukaisesti ja melko itsenäisesti työelämän yleisissä ja ajankohtaisissa suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa.
Osaat yleiskielen, liiketoimintaan ja it-alaan liittyvän perussanaston, sekä osaat ilmaista itseäsi sujuvasti eri tilanteissa ja ymmärrät hyvin toisten viestintää. Osaat käyttää kielen perusrakenteita lähes virheettömästi. Osaat myös auttaa muita kielenkäyttötilanteessa, jotta yhteinen kommunikaatio on toimivaa.
Kiitettävä 5 (tämä taitotaso vastaa tutkintotodistukseen tulevaa hyvää kielitaitoa)
Osaat viestiä itsenäisesti, sujuvasti, spontaanisti ja tarkoituksenmukaisesti erilaisissa vaativissakin työelämän yleisissä ja alakohtaisissa suullisissa ja kirjallisissa tilanteissa. Osaat monipuolisesti yleisen, liiketoimintaan ja it-alaan liittyvän sanaston. Osaat puhua ja kirjoittaa lähes virheetöntä kieltä. Autat muita kommunikaatiotilanteessa sen sujuvuuden varmistamiseksi.
0 = hylätty ja ei siten vielä riitä T1-arviointiin.
Ruotsin kielen taito arvioidaan erikseen suullisen ja kirjallisen taidon osalta ja merkintä tulee myös tutkintotodistukseen.