Kasvituotannon perusteet (5 op)
Toteutuksen tunnus: R601ML14OJ-18007
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
01.10.2021 - 10.01.2022
Ajoitus
17.01.2022 - 31.03.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
T&K-osuus
5 op
Toteutustapa
60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus
Yksikkö
Agrologikoulutus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Maaseutuelinkeinojen koulutus
Opettaja
- Kirsi Jokela
Vastuuhenkilö
Kirsi Jokela
Opiskelijaryhmät
-
R61M21SAgrologikoulutus, Rovaniemi, syksy 2021
Tavoitteet
Osaa rehu- ja leipäviljan, perunan ja nurmirehun tuotannon perusteet pohjoisissa olosuhteissa, osaa vertailla tavanomaista ja luomutuotantoa. Tietää ravinnekierron pääperiaatteet ja merkityksen kasvinviljelyssä.
Sisältö
Kasvutekijät, maan hoito, kuivatus, viljelytoimet, kestävyys kasvituotannossa, luomuviljelyn perusteet
Aika ja paikka
Kevät 2022
Oppimateriaalit
Heinonen, R. 1992. Maa, viljely ja ympäristö
Hyytiäinen - Hiltunen. 1992. Kasvintuotanto 1
Salaojayhdistys 2009. Maan vesi- ja ravinnetalous: Ojitus, kastelu ja ympäristö
Seppänen Mervi (toim.) 2008. Peltokasvien tuotanto.
Tiainen Risto (toim.) 2005 Maatilatalouden teknologia.
Maan rakenteen hoito. 2002. Tieto tuottamaan 98. ProAgria Keskusten liitto
Peltonen Jari & Harmoinen Taina (toim.) 2009. Ravinteet kasvintuotannossa. Tieto tuottamaan 127. ProAgria Keskusten liitto.
Toukoluoto, Nina & Peltonen, Sari (toim.) 2015. Viljelykiertojen monipuolistaminen. ProAgria Keskusten Liitto.
Seppänen, Mervi & Kurppa, Sirpa & Rinne, Marketta & Alakukku, Laura. 2019. Ruokaa! Kestävä maatalous ja ruoantuotanto.Maahenki Oy.
Rajala Jukka. luonnonmukainen maatalous. 2006. https://docplayer.fi/2869209-Luonnonmukainen-maatalous.html
Muut osoitetut ajankohtaiset materiaalit
Opetusmenetelmät
Luento-opetus, itsenäinen opiskelu
Lisätietoja opiskelijoille
äsiteltävät aiheet: kasvinjalostus, maan muokkaus, kylvö, kylvösiemen, peltojen kunnostus, peltojen vesitalouteen vaikuttaminen, kasvinvuorotus, kalkitus, lannoitus, kasvinsuojelu, luonnonmukaisen viljelyn perusteet
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Osaa rehu- ja leipäviljan, perunan ja nurmirehun tuotannon perusteet pohjoisissa olosuhteissa, osaa vertailla tavanomaista ja luomutuotantoa
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Ymmärtää ilmaston ja kasvutekijöiden vaikutukset satoon. Tunnistaa maalajien viljelyominaisuudet. Osaa maan hoidon, vesitalouden, kalkituksen ja lannoituksen perusteet sekä niiden kestävät toteutusmenetelmät. Ymmärtää turvallisen kasvinsuojelun kokonaisuuden. Tuntee luomu- ja tavanomaisen tuotannon erot vertaillen niitä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Osaa arvioida ilmaston ja kasvutekijöiden vaikutusta satoon. Osaa maalajien viljelyominaisuudet. Hallitsee maan hoidon, kalkituksen, lannoituksen, kuivatuksen ja sadetuksen sekä turvallisen kasvinsuojelun perusteet ja menetelmät ja ymmärtää kokonaisuuden. Osaa luomu- ja tavanomaisen tuotannon erot ja vertailee niitä monipuolisesti.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointiasteikko HYL-5
Aktiivinen osallistuminen luennoille, tehtävien ja tenttien suorittaminen ajallaan ja hyväksytysti.
Arviointikriteerit
1-2 Opiskelija tietää kasvutekijöiden ja viljelytoimien vaikutuksen kasvien kasvuun ja satoon.
3-4 Opiskelija tietää kasvutekijöiden vaikutuksen kasvien kasvuun ja ymmärtää viljelytoimien merkityksen kasvituotannolle.
5 Opiskelija ymmärtää kasvutekijöiden ja viljelytoimien merkityksen ja osaa suunnitella ja arvioida tarvittavia toimia tuottavan viljelyn kannalta.