Seksuaalisuuden tukeminen saamelaisyhteisöissäLaajuus (5 op)
Tunnus: AMKSA010
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
• Osaa kuvata seksuaalisuuden merkityksen ja ymmärtää oman seksuaalikäsityksensä vaikutuksen asiakastyöhön.
• Ymmärtää lapsen iänmukaisen seksuaalisen kehityksen ja osaa ohjata saamelaisia lapsiperheitä kulttuurisensitiivisesti seksuaalikasvatuksen teemoissa.
• Osaa huomioida saamelaiskulttuurin ja -kielen merkityksen seksuaaliohjauksessa ja hyödyntää saamenkielistä seksuaalikasvatusmateriaalia.
• Tunnistaa sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden sekä saamelaiskulttuuriin kuuluvien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen erityistarpeet.
• Ymmärtää seksuaaliväkivallan ilmiön ja sen vaikutukset sekä osaa tarjota kunnioittavaa sekä kulttuurisensitiivistä tukea uhrin toipumisprosessissa.
• Rohkaistuu ottamaan seksuaalisuuden puheeksi ja edistämään seksuaaliterveyttä osana asiakastyötä.
Sisältö
Tämä verkkokurssi tarjoaa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille sekä opiskelijoille tietoa seksuaalisuudesta, seksuaalikasvatuksesta ja seksuaalisuuden tukemisesta saamelaisasiakkaiden näkökulmasta. Opintojakso koostuu viidestä moduulista, jotka syventävät ymmärrystä seksuaalisuudesta kulttuurisensitiivisessä asiakastyössä.
Moduuli 1: Seksuaalisuuden ymmärtäminen ja kulttuurisensitiivinen ohjaus
Tässä moduulissa perehdytään seksuaalisuuteen ja oman seksuaalikäsityksen vaikutuksiin asiakastyössä. Lisäksi tarkastellaan saamelaiskulttuurin ja -kielen merkitystä seksuaaliohjauksessa.
Moduuli 2: Seksuaalikasvatus
Moduulissa käsitellään lapsen iänmukaista seksuaalista kehitystä sekä kulttuurisensitiivisiä ohjausta saamelaislapsiperheille. Lisäksi tutustutaan saamenkieliseen seksuaalikasvatusmateriaaliin ja sen hyödyntämiseen asiakastyössä.
Moduuli 3: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt
Tässä moduulissa syvennytään sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuteen sekä saamelaiskulttuurin vaikutuksiin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kokemuksiin. Opiskelija oppii tunnistamaan saamelaisyhteisöön kuuluvien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen erityistarpeita ja huomioimaan ne ohjauksessa sekä tukipalveluissa.
Moduuli 4: Seksuaaliväkivalta
Moduuli käsittelee seksuaaliväkivallan ilmiötä, sen vaikutuksia fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin sekä pitkäaikaisia seurauksia. Opiskelija saa valmiuksia kohdata seksuaaliväkivallan uhreja kunnioittavasti ja kulttuurisensitiivisesti sekä tukea heidän toipumisprosessiaan huomioiden kulttuuriset tekijät.
Moduuli 5: Seksuaalisuuden puheeksiottaminen
Tässä moduulissa syvennytään seksuaalisuuden puheeksiottamiseen ja vahvistetaan valmiuksia käsitellä aihetta asiakkaan kanssa. Lisäksi moduuli tukee ammattilaisen valmiuksia edistää seksuaalisuutta osana omaa työtään.
Esitietovaatimukset
Suosituksena on suorittaa ensin Kulttuurisensitiivisyys sosiaali- ja terveysalalla saamelaisten kohtaamisessa (2 op), Saamelainen asiakas kulttuurisensitiivisessä vuorovaikutuksessa ja kohtaamisessa sosiaali- ja terveysalalla (3 op) sekä Saamelaiskulttuuri, kielet ja asiakas sosiaali- ja terveyspalveluissa (5op) - kurssit, jotka tukevat tämän opintojakson sisältöjen ymmärtämistä.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opintojakson arviointi perustuu moduulien yksilötehtävien suorittamiseen. Arviointi on asteikolla hylätty–hyväksytty, ja hyväksytty suoritus edellyttää kaikkien tehtävien tekemistä vaaditulla tasolla.
Hyväksytyn suorituksen kriteerit:
• Opiskelija osoittaa ymmärtävänsä seksuaalisuuden käsitteen ja reflektoi oman seksuaalikäsityksensä vaikutusta asiakastyöhön.
• Opiskelija tunnistaa saamelaiskulttuurin ja -kielen merkityksen seksuaaliohjauksessa.
• Opiskelija osoittaa ymmärtävänsä lapsen iänmukaisen seksuaalisen kehityksen.
• Opiskelija osaa tunnistaa kulttuurisensitiivisiä keinoja tukea saamelaisia lapsiperheitä seksuaalikasvatuksessa ja arvioida saamenkielisen materiaalin käyttöä ohjauksessa.
• Opiskelija tunnistaa sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden sekä saamelaiskulttuurin vaikutukset niihin.
• Opiskelija osaa huomioida saamelaisyhteisön seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen erityistarpeita ja reflektoida niiden huomioimista ohjauksessa.
• Opiskelija osoittaa ymmärtävänsä seksuaaliväkivallan ilmiön ja sen vaikutukset uhrin hyvinvointiin.
• Opiskelija tunnistaa keinoja kohdata seksuaaliväkivallan uhreja kunnioittavasti ja kulttuurisensitiivisesti.
• Opiskelija reflektoi puheeksiottamisen merkitystä asiakastyössä ja tunnistaa keinoja edistää seksuaalisuuden huomioimista työssään.
• Opiskelija osoittaa valmiuksia puheeksiottamiseen kulttuurisensitiivisellä tavalla.
Hylätyn suorituksen kriteerit:
Opiskelija ei suorita kaikkia tehtäviä tai vastaukset ovat puutteellisia.
• Tehtävistä ei ilmene vaadittava ymmärrys moduulin keskeisistä sisällöistä.
• Reflektio ja pohdinta jäävät pinnallisiksi tai eivät osoita moduulien tavoitteiden saavuttamista.
Kaikki yksilötehtävät tulee palauttaa ja niiden on täytettävä hyväksytyn suorituksen kriteerit, jotta opintojakso voidaan suorittaa.