Siirry suoraan sisältöön

Johdatus saamelaiseen kulttuuriin ja yhteiskuntaanLaajuus (5 op)

Tunnus: SAAM0111V24

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- kuvata saamelaiskulttuurin alueellisia ja kulttuurisia ominaispiirteitä ja eroja sekä ymmärtää saamelaisen kulttuurin moninaisuutta
- arvioida erilaisia näkökulmia saamelaiseen kulttuuriin
- hahmottaa saamelaisen yhteiskunnan kehityksen ja toiminnan pääpiirteitä sekä tärkeimpiä tämänhetkisiä ja historiallisia haasteita
- suhteuttaa alustavasti saamelaisen yhteiskunnan keskeiset kysymykset ja erityispiirteet osaksi maailmanlaajuista alkuperäiskansayhteisöä sekä suhteessa pohjoismaisiin valtayhteiskuntiin.

Sisältö

Opintojaksolla johdatetaan opiskelija perustietoon saamelaisesta kulttuurista ja yhteiskunnasta. Kurssilla käydään läpi saamen kieli- ja kulttuurialueiden erityispiirteitä sekä saamelaisten historiaa, perinteistä tietoa ja nykykulttuuria. Tarkastelussa ovat saamelaisen yhteiskunnan muotoutumisen vaiheet, toimijat ja toimintaympäristöt sekä perinteisen tiedon ja nykykulttuurin suhde. Kurssilla käsitellään myös saamelaista kulttuuria koskevia ajankohtaisia teemoja. Opintojakso tarjoaa monipuolisesti tietoa saamelaiskulttuurista ja saamelaisen yhteiskunnan sosiaalisista ja kulttuurisista rakenteista, kielestä, taiteesta, koulutuksesta ja instituutioista.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Hylätty (0): Opiskelija ei ymmärrä tutkimusalan keskeisiä näkökulmia, lähestymistapoja tai käsitteitä. Suoritus on erittäin puutteellinen tai virheellinen tai sisältää huomattavia väärinkäsityksiä.

Välttävä (1) Opiskelija tunnistaa tutkimusalan keskeisiä näkökulmia, lähestymistapoja ja käsitteitä. Suoritus on suppea, pintapuolinen tai vastaa heikosti tehtävänantoa. Suorituksessa tyydytään luettelemaan asioita irrallisesti, tai käsitellään asioita yksipuolisesti. Suoritus voi sisältää virheitä tai epäselvyyksiä.

Tyydyttävä (2): Opiskelija osaa jäsentää tutkimusalan keskeisiä näkökulmia, lähestymistapoja ja käsitteitä. Kirjallinen suoritus sisältää oleellisimmat asiat, mutta lähdekirjallisuuden käyttö on niukkaa tai tyyliltään referoivaa. Opiskelijan oma tulkinta ja asian kriittinen tarkastelu jäävät suorituksessa hatariksi.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3) Opiskelija ymmärtää ja osaa soveltaa tutkimusalan keskeisiä näkökulmia, lähestymistapoja ja käsitteitä. Suoritus vastaa tehtävänantoa sekä osoittaa taitoa analysoida ja perustella. Opiskelija on muodostanut asiasta kokonaiskuvan, mutta siinä saattaa olla puutteita.

Kiitettävä (4): Opiskelija osaa jäsentää, tulkita ja selittää saamelaisen yhteiskunnan ilmiöitä saamen- ja alkuperäiskansatutkimusparadigman kautta. Suoritus osoittaa tutkimusalan keskeisten käsitteiden, teorioiden ja lähestymistapojen hallintaa. Opiskelija kykenee arvioimaan lukemaansa ja argumentoimaan omia tulkintojaan sen pohjalta.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5): Opiskelija osaa jäsentää, tulkita ja selittää saamelaisen yhteiskunnan ilmiöitä saamen- ja alkuperäiskansatutkimusparadigman kautta. Suoritus osoittaa tutkimusalan keskeisten käsitteiden, teorioiden ja lähestymistapojen hallintaa. Opiskelija kykenee arvioimaan lukemaansa sekä argumentoimaan sen pohjalta puolesta ja vastaan. Suorituksessa hahmotetaan laaja kokonaisuus ja tietoa osataan soveltaa moniulotteisesti tai sijoittaa eri konteksteihin. Suoritus osoittaa itsenäistä otetta ja oivallusta. Suoritus on ehjä kokonaisuus, joka sisältää perusteltua omaa ajattelua ja kriittistä pohdintaa. Vastaus on hyvin kirjoitettu tai toteutettu.

Lisätiedot

Opintojakso järjestetään yhteistyössä Giellagas-Instituutin kanssa. Lapin yliopiston opiskelijat kokoontuvat luentosaliin (tai mahdollisesti etäyhteystilaan) seuraamaan Oulusta etäyhteyden kautta tulevia luentoja yhdessä opintojakson vastuuhenkilön kanssa.