Porojen talviruokinnan suunnittelu (5op)
Opintojakson tunnus: R601ML135
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Opiskelija
- Tuntee poron ravitsemuksellisia tarpeita 
- Osaa tehdä porokarjalle kestävän talviruokinnan suunnitelman 
- Tunnistaa porojen yleisimmät ruokinnalliset sairaudet ja taudit ja osaa ennaltaehkäistä näitä ruokinnan suunnittelussa
- Tietää poron laiduntamisen erityispiirteet 
- Tietää poron yleisimmät talviset rehut ja niiden vaikutuksen poron hyvinvointiin 
- Osaa valita oikeanlaisia rehuja ja laskea rehutarpeen eri pororyhmille 
- Tunnistaa yleisimmät poron hyvinvointia heikentävät sairaudet ja taudit talviruokinnassa 
- Tietää poron talviruokinnassa käytettävät yleisimmät laitteet, koneet ja rakenteet 
- Tietää logistiikan merkityksen talvisessa porojen ruokinnassa 
- Osaa laskea ruokinnasta aiheutuvia kustannuksia 
- Osaa suunnitella toimivan ruokintaratkaisun joko talviseen tarharuokintaan tai maastoruokintaan.
                    
Sisältö
Poron laiduntamisen erityispiirteet 
Poron yleisimmät talviset rehut ja niiden vaikutuksen poron hyvinvointiin 
Rehut ja rehutarpeet  
Yleisimmät poron hyvinvointia heikentävät sairaudet ja taudit talviruokinnassa 
Poron talviruokinnassa käytettävät yleisimmät laitteet, koneet ja rakenteet 
Logistiikan merkityksen talvisessa porojen ruokinnassa 
Ruokinnan kustannuslaskenta 
Ruokinnan suunnittelu; tarha- ja maastoruokinta
                    
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1-2
Opiskelija osaa kuvailla poron ravitsemuksellisia tarpeita. Opiskelijan ruokintasuunnitteluosaaminen on yksipuolista ja keskittyy muutaman osa-alueen tarkasteluun.
                    
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4
Opiskelija osaa laskea erilaisia ruokintavaihtoehtoja porolle. Opiskelija pystyy hahmottamaan poron ruokintakokonaisuuden ja tekemään perustellun ja kattavan ruokintasuunnitelman.
                    
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5
Opiskelija osaa yhdistää poron ruokintaosaamiseen poron ravitsemuksellisen tarpeen, ruokinnassa käytettävät koneet ja laitteet, logistiikan, ruokinnan taloudellisuuden ja poron hyvinvoinnin. Opiskelija osaa tuoda perusteltuja kehittämisehdotuksia poron ruokintaan.
                    
