Kestävän kehityksen periaatteet ja toimintamallit yritystoiminnassaLaajuus (5 op)
Tunnus: YAMK017
Laajuus
5 op
Opetuskieli
- suomi
Vastuuhenkilö
Osaamistavoitteet
Opiskelija tietää tuotantoon ja kulutukseen liittyvät kestävän kehityksen periaatteet sekä osaa soveltaa niitä kestävän tuotantotoiminnan kehittämisessä. Hän tietää kiertotalouden toimintaperiaatteet ja -mallit erityisesti biotalouden arvoketjuissa ja osaa soveltaa niitä yritystasolla. Hän ymmärtää luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen merkityksen sekä osaa huomioida siihen liittyviä kehittämistarpeita luonnonvarojen kestävän käytön eri toteutustavoissa.
Sisältö
- Kestävän kehityksen periaatteet YK:n Agenta2030 ohjelman sekä Euroopan vihreän kehityksen strategian pohjalta
- Kiertotalouden tavoitteet ja toimintamallit eri arvoketjuissa
- Luonnon monimuotoisuus osana ihmisen ja luonnon hyvinvointia sekä kestävää kehitystä
- Hiilineutraalisuuden globaalit tavoitteet sekä niiden toteuttamismahdollisuuksien kartoitus
- Kestävän tuotannon kehittämismahdollisuudet yritystasolla
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
0 = Hylätty
Tyydyttävä osaaminen, 1 - 2:
Opiskelija
- tunnistaa tuotantoon ja kulutukseen liittyviä kestävän kehityksen periaatteita sekä löytää niistä yhtymäkohtia kestävän tuotantotoiminnan kehittämiseen
- osaa kertoa kiertotalouden toimintaperiaatteet keskeisiltä osin sekä mainita esimerkkejä tuotannon arvoketjuista yrityksissä
- ymmärtää luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen keskeiset syyt ja kykenee arvioimaan luonnonvarojen kestävään käyttöön liittyviä kehittämistarpeita
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä osaaminen, 3 - 4:
Opiskelija
- osaa tarkastella tuotantoon ja kulutukseen liittyviä kestävän kehityksen periaatteita monipuolisesti sekä hyödyntää niitä eri tyyppisten tuotantoyritysten uudistamisessa kohti kestävämpää toimintatapaa
- tietää kiertotalouden toimintaperiaatteen ja yleisimmät toimintamallit biotalouden arvoketjuissa ja yrityksissä
- ymmärtää luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen merkityksen sekä osaa huomioida siihen liittyviä kehittämistarpeita luonnonvarojen kestävän käytön toteutustavoissa
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä osaaminen, 5
Opiskelija
- osaa arvioida seikkaperäisesti kestävän kehityksen mahdollisuuksia tuotannon ja kulutuksen sektoreilla sekä tarjota konkreettisia kehittämisideoita kestävän tuotannon kehittämiseksi yrityksissä ja organisaatioissa
- osaa tarkastella monipuolisesti kiertotalouden erilaisia toiminnallisia ratkaisuja erityisesti biotalouden arvoketjuissa ja osoittaa motivaatiota kehittää niitä edelleen työelämässä
- pyrkii toiminnallaan edistämään luonnon diversiteetin säilyttämistä ja lisäämistä sekä tuo aktiivisesti esille siihen liittyviä kehittämismahdollisuuksia luonnonvarojen käytössä
Ilmoittautumisaika
01.08.2022 - 21.08.2022
Ajoitus
18.08.2022 - 16.10.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Ylempi AMK-koulutus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
15 - 30
Opettaja
- Sanna Tyni
- Jussi Soppela
Vastuuhenkilö
Jussi Soppela
Opiskelijaryhmät
-
R64Y22SKestävän tuotannon kehittäminen, syksy 2022
Tavoitteet
Opiskelija tietää tuotantoon ja kulutukseen liittyvät kestävän kehityksen periaatteet sekä osaa soveltaa niitä kestävän tuotantotoiminnan kehittämisessä. Hän tietää kiertotalouden toimintaperiaatteet ja -mallit erityisesti biotalouden arvoketjuissa ja osaa soveltaa niitä yritystasolla. Hän ymmärtää luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen merkityksen sekä osaa huomioida siihen liittyviä kehittämistarpeita luonnonvarojen kestävän käytön eri toteutustavoissa.
Sisältö
- Kestävän kehityksen periaatteet YK:n Agenta2030 ohjelman sekä Euroopan vihreän kehityksen strategian pohjalta
- Kiertotalouden tavoitteet ja toimintamallit eri arvoketjuissa
- Luonnon monimuotoisuus osana ihmisen ja luonnon hyvinvointia sekä kestävää kehitystä
- Hiilineutraalisuuden globaalit tavoitteet sekä niiden toteuttamismahdollisuuksien kartoitus
- Kestävän tuotannon kehittämismahdollisuudet yritystasolla
Aika ja paikka
Opintojakso suoritetaan ajalla 1.9. - 31.10.2022. Kontaktiopetuspäivät 8.9. ja 6.10.2022. Aikataulu tarkentuu ennen opintojakson alkua.
Oppimateriaalit
Ilmoitetaan opintojakson alkaessa opintojakson Moodle-alustalla.
Opetusmenetelmät
Ennakkotehtävä, luennot, itsenäinen työskentely ja tiedonhaku, ryhmätyöskentely: kehittämistehtävä, ryhmätyön purku.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
0 = Hylätty
Tyydyttävä osaaminen, 1 - 2:
Opiskelija
- tunnistaa tuotantoon ja kulutukseen liittyviä kestävän kehityksen periaatteita sekä löytää niistä yhtymäkohtia kestävän tuotantotoiminnan kehittämiseen
- osaa kertoa kiertotalouden toimintaperiaatteet keskeisiltä osin sekä mainita esimerkkejä tuotannon arvoketjuista yrityksissä
- ymmärtää luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen keskeiset syyt ja kykenee arvioimaan luonnonvarojen kestävään käyttöön liittyviä kehittämistarpeita
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä osaaminen, 3 - 4:
Opiskelija
- osaa tarkastella tuotantoon ja kulutukseen liittyviä kestävän kehityksen periaatteita monipuolisesti sekä hyödyntää niitä eri tyyppisten tuotantoyritysten uudistamisessa kohti kestävämpää toimintatapaa
- tietää kiertotalouden toimintaperiaatteen ja yleisimmät toimintamallit biotalouden arvoketjuissa ja yrityksissä
- ymmärtää luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen merkityksen sekä osaa huomioida siihen liittyviä kehittämistarpeita luonnonvarojen kestävän käytön toteutustavoissa
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä osaaminen, 5
Opiskelija
- osaa arvioida seikkaperäisesti kestävän kehityksen mahdollisuuksia tuotannon ja kulutuksen sektoreilla sekä tarjota konkreettisia kehittämisideoita kestävän tuotannon kehittämiseksi yrityksissä ja organisaatioissa
- osaa tarkastella monipuolisesti kiertotalouden erilaisia toiminnallisia ratkaisuja erityisesti biotalouden arvoketjuissa ja osoittaa motivaatiota kehittää niitä edelleen työelämässä
- pyrkii toiminnallaan edistämään luonnon diversiteetin säilyttämistä ja lisäämistä sekä tuo aktiivisesti esille siihen liittyviä kehittämismahdollisuuksia luonnonvarojen käytössä
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakso arvioidaan kehittämistehtävän pohjalta asteikolla: hylätty, T1 - K5.
Hylätty (0)
Opiskelijan suoritustaso jää alle arvosanan T1
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija
- tunnistaa tuotantoon ja kulutukseen liittyviä kestävän kehityksen periaatteita sekä löytää niistä yhtymäkohtia kestävän tuotantotoiminnan kehittämiseen
- osaa kertoa kiertotalouden toimintaperiaatteet keskeisiltä osin sekä mainita esimerkkejä tuotannon arvoketjuista yrityksissä
- ymmärtää luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen keskeiset syyt ja kykenee arvioimaan luonnonvarojen kestävään käyttöön liittyviä kehittämistarpeita
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija
- osaa tarkastella tuotantoon ja kulutukseen liittyviä kestävän kehityksen periaatteita monipuolisesti sekä hyödyntää niitä eri tyyppisten tuotantoyritysten uudistamisessa kohti kestävämpää toimintatapaa
- tietää kiertotalouden toimintaperiaatteen ja yleisimmät toimintamallit biotalouden arvoketjuissa ja yrityksissä
- ymmärtää luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen merkityksen sekä osaa huomioida siihen liittyviä kehittämistarpeita luonnonvarojen kestävän käytön toteutustavoissa
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija
- osaa arvioida seikkaperäisesti kestävän kehityksen mahdollisuuksia tuotannon ja kulutuksen sektoreilla sekä tarjota konkreettisia kehittämisideoita kestävän tuotannon kehittämiseksi yrityksissä ja organisaatioissa
- osaa tarkastella monipuolisesti kiertotalouden erilaisia toiminnallisia ratkaisuja erityisesti biotalouden arvoketjuissa ja osoittaa motivaatiota kehittää niitä edelleen työelämässä
- pyrkii toiminnallaan edistämään luonnon diversiteetin säilyttämistä ja lisäämistä sekä tuo aktiivisesti esille siihen liittyviä kehittämismahdollisuuksia luonnonvarojen käytössä