Siirry suoraan sisältöön

Liikunta ja ravitsemusLaajuus (5 op)

Tunnus: YAMK239

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Marika Kunnari

Osaamistavoitteet

Opiskelija ymmärtää ravitsemuksen yhteyden terveyteen ja hyvinvointiin. Opiskelija osaa kuvata eri ikäisten liikkujien ja urheilijoiden ravitsemuksen erityistarpeet. Opiskelija osaa ravitsemukseen liittyvän käsitteistön ja tietää ravitsemussuositukset ja niiden laatimiseen liittyvät tieteelliset perusteet. Opiskelija osaa tulkita ravitsemusanalyysiä ja tehdä suositusten mukaisia muutosehdotuksia ruokavalioon. Opiskelija tunnistaa syömiskäyttäytymistä säätelevät mekanismit ja niiden vaikutukset ruokavalion koostamiseen.

Opintojaksolla painottuvat kompetenssit: oppimaan oppiminen, kestävä kehitys, ennakoiva kehittäminen

Sisältö

- ravitsemus osana terveyttä ja hyvinvointia
- eri-ikäisen liikkujan ja urheilijan ravitsemuksen erityistarpeet
- ravitsemuksen käsitteistö
- ravitsemussuositukset
- ravitsemusanalyysi
- syömiskäyttäytymistä säätelevät mekanismit

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1-2: Opiskelija
- osaa käyttää ravitsemustietoa ja ravitsemussuosituksia osana terveyttä ja hyvinvointia edistävää elämäntapaa.
- osaa esitellä liikkujan/urheilijan ravitsemuksen erityistarpeet.
- osaa valita oikeat ravitsemuksen käsitteet ja suunnitelmassa ottaa huomioon syömiskäyttäytymistä säätelevät mekanismit.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3-4: Opiskelija
- osaa soveltaa ravitsemustietoa ja ravitsemussuosituksia osana terveyttä ja hyvinvointia edistävää elämäntapaa.
- osaa yhdistää ja suunnitella liikkujan/urheilijan ravitsemuksen erityistarpeisiin sopivan ruokavalion.
- osaa käyttää ravitsemuksen käsitteistöä ja suunnitelmassa arvioida syömiskäyttäytymistä säätelevien mekanismien vaikutusta.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5: Opiskelija:
- osaa käyttää ja analysoida monipuolisesti ravitsemustietoa ja ravitsemussuosituksia osana terveyttä ja hyvinvointia edistävää elämäntapaa.
- osaa analysoida ja suunnitella liikkujan/urheilijan ravitsemuksen erityistarpeisiin sopivan ruokavalion.
- osaa käyttää monipuolisesti ravitsemuksen käsitteistöä ja suunnitelmassa analysoida ja arvioida syömiskäyttäytymistä säätelevien mekanismien vaikutusta.