Tietojärjestelmät osana datan rakentumista hyvinvointialallaLaajuus (5 op)
Tunnus: YAMK256
Laajuus
5 op
Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Opiskelija selittää hyvinvointialoilla tuotettavaan ja käytettävään dataan sekä rakenteiseen tietoon liittyviä käsitteitä ja elementtejä.
Opiskelija selittää sosiaali- ja terveysalan tietojärjestelmien keskeisiä elementtejä sekä niitä ohjaavia säädöksiä ja strategioita.
Opiskelija vertailee yleisimpiä tietokantoja ja -järjestelmiä ja arvioi niiden saavutettavuutta ja käytettävyyttä.
Opiskelija arvioi tietosuojan ja tietoturvan periaatteita sekä suunnittelee digitaalisia palveluja vastuullisuus ja kestävän kehityksen periaatteet huomioiden.
Opiskelija perustelee hyvinvointi- ja terveystietojen tallentamisen tärkeyden luotettavan päätöksenteon perustana.
Sisältö
Sosiaali- ja terveysalan tietojärjestelmät ja tiedon rakentumiseen liittyviä käsitteitä; tietokannat; saavutettavuus- ja käytettävyystyökalut ja -menetelmät sekä käytettävyyden arviointi; tiedon keräämiseen ja käyttöön liittyvät säädökset ja strategiat; integroitujen tietojärjestelmien turvallisuus.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2)
Opiskelija käyttää hyvinvointialojen tietoon sekä sosiaali- ja terveysalan tietojärjestelmiin liittyviä käsitteitä tarkoituksenmukaisesti ja systemaattisesti tietäen datan käyttöä ohjaavien säädösten merkityksen.
Hän käyttää luotettavia kansallisia ja kansainvälisiä tutkimuksia ja lähdeaineistoja tarkoituksenmukaisesti muiden tekemän työn arvon tunnustaen. Opiskelija toimii tutkimuseettisiä periaatteita noudattaen sekä turvallisuuden, vastuullisuuden ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Opiskelija perustelee toimintaansa sekä soveltaa substanssin tietoperustaa ja uusia ratkaisuja kehittämisen tukena.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4)
Opiskelija käyttää ja selittää hyvinvointialojen tietoon sekä sosiaali- ja terveysalan tietojärjestelmiin liittyviä käsitteitä sujuvasti ja monipuolisesti osoittaen ymmärtävänsä datan käyttöä ohjaavia säädöksiä ja niiden merkityksen.
Hän arvioi oman erityisalansa tutkimusten ja lähdeaineistojen luotettavuutta, käyttäen niin kansallisia kuin kansainvälisiä lähteitä monipuolisesti ja johdonmukaisesti.
Opiskelijan toiminta on hyvän tieteellisen käytännön periaatteiden mukaista ja itseään arvioivaa.
Hän toimii turvallisuutta, vastuullisuutta ja kestävää kehitystä koskevia periaatteita noudattaen.
Opiskelija tunnistaa alaan liittyviä ilmiöitä, löytää ratkaisuja ja perustelee johtopäätöksiä monipuolisesti substanssin tietoperustaan nojautuen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5)
Opiskelija käyttää, selittää ja analysoi hyvinvointialojen tietoon sekä sosiaali- ja terveysalan tietojärjestelmiin liittyvää käsitteistöä asiantuntevasti ja syvällisesti osoittaen hallitsevansa kokonaisuuksia ja datan käyttöä ohjaavat säädökset. Hän arvioi kriittisesti alansa tutkimusten ja lähdeaineistojen luotettavuutta soveltaen kansallisia ja kansainvälisiä aineistoja laajasti ja perustellen niiden käyttöä asiantuntevasti. Hänen toimintansa on vastuullista ja noudattaa hyvän tieteellisen käytännön periaatteita.
Hän osaa soveltaa turvallisuutta, vastuullisuutta ja kestävää kehitystä koskevia periaatteita luontevasti.
Opiskelija ennakoi ratkaisuja, joissa hän soveltaa ja yhdistää tietoperustaa. Opiskelijalla on laaja-alaiset ja syvät tiedot substanssin tietoperustasta ja hän kykenee soveltamaan sitä luovasti.