Liikunta ja ravitsemusLaajuus (5 op)
Tunnus: YAMK110
Laajuus
5 op
Opetuskieli
- suomi
Vastuuhenkilö
- Marika Kunnari
Osaamistavoitteet
Opiskelija ymmärtää ravitsemukseen ja ravintoon liittyvien keskeisten tekijöiden merkityksen ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille. Opiskelija tietää yleiset ravitsemussuositukset ja niiden laatimiseen liittyvät tieteelliset perusteet. Opiskelija osaa kuvata liikunnan ja urheiluvalmennuksen aiheuttamat ravitsemusfysiologiset vaatimukset ja haasteet. Opiskelija selittää eri ikäisten liikkujien ja urheilijoiden ravitsemuksen erityistarpeita. Hän osaa käyttää ravinto-ohjelmia ja tulkita saatuja tuloksia ravintovalmennuksessa. Opiskelija soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa osana kokonaisvaltaista ravitsemusvalmennuksen suunnittelua, toteutusta ja arviointia.
Opintojaksolla painottuvat kompetenssit: oppimaan oppiminen, kestävä kehitys, ennakoiva kehittäminen
Sisältö
- Teema 1: Ravitsemus ja terveys: ravitsemusfysiologia, ravitsemus- ja ruokasuositukset, terveys
- Teema 2: Ravintovalmennus: energia ja energiaravintoaineet, ravitsemuksen erityistapaukset, urheilijan ravitsemus
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1-2: Opiskelija
- soveltaa liikuntaravitsemuksen teoriaa osana liikkujien ja urheilijoiden kokonaisvaltaista ravitsemusvalmennuksen suunnittelua, toteutusta ja arviointia.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4: Opiskelija
- soveltaa ja arvioi liikuntaravitsemuksen teoriaa osana liikkujien ja urheilijoiden kokonaisvaltaista ravitsemusvalmennuksen suunnittelua, toteutusta ja arviointia.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5: Opiskelija
- soveltaa ja arvioi monipuolisesti ja kriittisesti liikuntaravitsemuksen teoriaa osana liikkujien ja urheilijoiden kokonaisvaltaista ravitsemusvalmennuksen suunnittelua, toteutusta ja arviointia.
Ilmoittautumisaika
08.08.2023 - 30.08.2023
Ajoitus
01.09.2023 - 31.10.2023
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
T&K-osuus
3 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Ylempi AMK-koulutus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
15 - 40
Opettaja
- Heikki Hannola
- Petteri Pohja
- Merja Koikkalainen
Vastuuhenkilö
Heikki Hannola
Opiskelijaryhmät
-
YAMKPROFYAMK, profiloivat opinnot
Tavoitteet
Opiskelija ymmärtää ravitsemukseen ja ravintoon liittyvien keskeisten tekijöiden merkityksen ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille. Opiskelija tietää yleiset ravitsemussuositukset ja niiden laatimiseen liittyvät tieteelliset perusteet. Opiskelija osaa kuvata liikunnan ja urheiluvalmennuksen aiheuttamat ravitsemusfysiologiset vaatimukset ja haasteet. Opiskelija selittää eri ikäisten liikkujien ja urheilijoiden ravitsemuksen erityistarpeita. Hän osaa käyttää ravinto-ohjelmia ja tulkita saatuja tuloksia ravintovalmennuksessa. Opiskelija soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa osana kokonaisvaltaista ravitsemusvalmennuksen suunnittelua, toteutusta ja arviointia.
Opintojaksolla painottuvat kompetenssit: oppimaan oppiminen, kestävä kehitys, ennakoiva kehittäminen
Sisältö
- Teema 1: Ravitsemus ja terveys: ravitsemusfysiologia, ravitsemus- ja ruokasuositukset, terveys
- Teema 2: Ravintovalmennus: energia ja energiaravintoaineet, ravitsemuksen erityistapaukset, urheilijan ravitsemus
Aika ja paikka
Toteutetaan kokonaan verkkoympäristössä.
Opintojaksoinfo:
Torstai 31.8.2023 klo 18:00-20:00. Teams.
Luennot:
To 14.9.
08.30-09.30 Teams
09.45-10.45 Teams
11:00-12.00 Teams
Loppuseminaari:
La 12.10.
08.30-09.30 Teams
09.45-10.45 Teams
11:00-12.00 Teams
Opetusmenetelmät
Opiskelija ymmärtää ravitsemukseen ja ravintoon liittyvien keskeisten tekijöiden merkityksen ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille. Opiskelija tietää yleiset ravitsemussuositukset ja niiden laatimiseen liittyvät tieteelliset perusteet. Opiskelija osaa kuvata liikunnan ja urheiluvalmennuksen aiheuttamat ravitsemusfysiologiset vaatimukset ja haasteet. Opiskelija selittää eri ikäisten liikkujien ja urheilijoiden ravitsemuksen erityistarpeita. Hän osaa käyttää ravinto-ohjelmia ja tulkita saatuja tuloksia ravintovalmennuksessa. Opiskelija soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa osana kokonaisvaltaista ravitsemusvalmennuksen suunnittelua, toteutusta ja arviointia.
Opintojaksolla painottuvat kompetenssit: oppimaan oppiminen, kestävä kehitys, ennakoiva kehittäminen
Teema 1: Ravitsemus ja terveys: ravitsemusfysiologia, ravitsemus- ja ruokasuositukset, terveys
Teema 2: Ravintovalmennus: energia ja energiaravintoaineet, ravitsemuksen erityistapaukset, urheilijan ravitsemus
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1-2: Opiskelija
- soveltaa liikuntaravitsemuksen teoriaa osana liikkujien ja urheilijoiden kokonaisvaltaista ravitsemusvalmennuksen suunnittelua, toteutusta ja arviointia.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4: Opiskelija
- soveltaa ja arvioi liikuntaravitsemuksen teoriaa osana liikkujien ja urheilijoiden kokonaisvaltaista ravitsemusvalmennuksen suunnittelua, toteutusta ja arviointia.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5: Opiskelija
- soveltaa ja arvioi monipuolisesti ja kriittisesti liikuntaravitsemuksen teoriaa osana liikkujien ja urheilijoiden kokonaisvaltaista ravitsemusvalmennuksen suunnittelua, toteutusta ja arviointia.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Tyydyttävä 1.
Sovellat liikuntaravitsemuksen teoriaa osana liikkujien ja urheilijoiden kokonaisvaltaista ravitsemusvalmennuksen suunnittelua, toteutusta ja arviointia.
Tyydyttävä 2.
Sovellat monipuolisesti liikuntaravitsemuksen teoriaa osana liikkujien ja urheilijoiden kokonaisvaltaista ravitsemusvalmennuksen suunnittelua, toteutusta ja arviointia
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Hyvä 3.
Sovellat ja arvioit liikuntaravitsemuksen teoriaa osana liikkujien ja urheilijoiden kokonaisvaltaista ravitsemusvalmennuksen suunnittelua, toteutusta ja arviointia
Hyvä 4.
Sovellat ja arvioit monipuolisesti liikuntaravitsemuksen teoriaa osana liikkujien ja urheilijoiden kokonaisvaltaista ravitsemusvalmennuksen suunnittelua, toteutusta ja arviointia.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä 5.
Sovellat ja arvioit monipuolisesti ja kriittisesti liikuntaravitsemuksen teoriaa osana liikkujien ja urheilijoiden kokonaisvaltaista ravitsemusvalmennuksen suunnittelua, toteutusta ja arviointia.