Siirry suoraan sisältöön

Kestävän kehityksen periaatteet ja toimintamallit yritystoiminnassaLaajuus (5 op)

Tunnus: YAMK017

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

Osaamistavoitteet

Opiskelija tietää tuotantoon ja kulutukseen liittyvät kestävän kehityksen periaatteet sekä osaa soveltaa niitä kestävän tuotantotoiminnan kehittämisessä. Hän tietää kiertotalouden toimintaperiaatteet ja -mallit erityisesti biotalouden arvoketjuissa ja osaa soveltaa niitä yritystasolla. Hän ymmärtää luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen merkityksen sekä osaa huomioida siihen liittyviä kehittämistarpeita luonnonvarojen kestävän käytön eri toteutustavoissa.

Sisältö

- Kestävän kehityksen periaatteet YK:n Agenta2030 ohjelman sekä Euroopan vihreän kehityksen strategian pohjalta
- Kiertotalouden tavoitteet ja toimintamallit eri arvoketjuissa
- Luonnon monimuotoisuus osana ihmisen ja luonnon hyvinvointia sekä kestävää kehitystä
- Hiilineutraalisuuden globaalit tavoitteet sekä niiden toteuttamismahdollisuuksien kartoitus
- Kestävän tuotannon kehittämismahdollisuudet yritystasolla

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

0 = Hylätty

Tyydyttävä osaaminen, 1 - 2:
Opiskelija
- tunnistaa tuotantoon ja kulutukseen liittyviä kestävän kehityksen periaatteita sekä löytää niistä yhtymäkohtia kestävän tuotantotoiminnan kehittämiseen
- osaa kertoa kiertotalouden toimintaperiaatteet keskeisiltä osin sekä mainita esimerkkejä tuotannon arvoketjuista yrityksissä
- ymmärtää luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen keskeiset syyt ja kykenee arvioimaan luonnonvarojen kestävään käyttöön liittyviä kehittämistarpeita

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä osaaminen, 3 - 4:
Opiskelija
- osaa tarkastella tuotantoon ja kulutukseen liittyviä kestävän kehityksen periaatteita monipuolisesti sekä hyödyntää niitä eri tyyppisten tuotantoyritysten uudistamisessa kohti kestävämpää toimintatapaa
- tietää kiertotalouden toimintaperiaatteen ja yleisimmät toimintamallit biotalouden arvoketjuissa ja yrityksissä
- ymmärtää luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen merkityksen sekä osaa huomioida siihen liittyviä kehittämistarpeita luonnonvarojen kestävän käytön toteutustavoissa

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kiitettävä osaaminen, 5
Opiskelija
- osaa arvioida seikkaperäisesti kestävän kehityksen mahdollisuuksia tuotannon ja kulutuksen sektoreilla sekä tarjota konkreettisia kehittämisideoita kestävän tuotannon kehittämiseksi yrityksissä ja organisaatioissa
- osaa tarkastella monipuolisesti kiertotalouden erilaisia toiminnallisia ratkaisuja erityisesti biotalouden arvoketjuissa ja osoittaa motivaatiota kehittää niitä edelleen työelämässä
- pyrkii toiminnallaan edistämään luonnon diversiteetin säilyttämistä ja lisäämistä sekä tuo aktiivisesti esille siihen liittyviä kehittämismahdollisuuksia luonnonvarojen käytössä

Ilmoittautumisaika

01.08.2022 - 21.08.2022

Ajoitus

18.08.2022 - 16.10.2022

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Ylempi AMK-koulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 30

Opettaja
  • Sanna Tyni
  • Jussi Soppela
Vastuuhenkilö

Jussi Soppela

Opiskelijaryhmät
  • R64Y22S
    Kestävän tuotannon kehittäminen, syksy 2022

Tavoitteet

Opiskelija tietää tuotantoon ja kulutukseen liittyvät kestävän kehityksen periaatteet sekä osaa soveltaa niitä kestävän tuotantotoiminnan kehittämisessä. Hän tietää kiertotalouden toimintaperiaatteet ja -mallit erityisesti biotalouden arvoketjuissa ja osaa soveltaa niitä yritystasolla. Hän ymmärtää luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen merkityksen sekä osaa huomioida siihen liittyviä kehittämistarpeita luonnonvarojen kestävän käytön eri toteutustavoissa.

Sisältö

- Kestävän kehityksen periaatteet YK:n Agenta2030 ohjelman sekä Euroopan vihreän kehityksen strategian pohjalta
- Kiertotalouden tavoitteet ja toimintamallit eri arvoketjuissa
- Luonnon monimuotoisuus osana ihmisen ja luonnon hyvinvointia sekä kestävää kehitystä
- Hiilineutraalisuuden globaalit tavoitteet sekä niiden toteuttamismahdollisuuksien kartoitus
- Kestävän tuotannon kehittämismahdollisuudet yritystasolla

Aika ja paikka

Opintojakso suoritetaan ajalla 1.9. - 31.10.2022. Kontaktiopetuspäivät 8.9. ja 6.10.2022. Aikataulu tarkentuu ennen opintojakson alkua.

Oppimateriaalit

Ilmoitetaan opintojakson alkaessa opintojakson Moodle-alustalla.

Opetusmenetelmät

Ennakkotehtävä, luennot, itsenäinen työskentely ja tiedonhaku, ryhmätyöskentely: kehittämistehtävä, ryhmätyön purku.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

0 = Hylätty

Tyydyttävä osaaminen, 1 - 2:
Opiskelija
- tunnistaa tuotantoon ja kulutukseen liittyviä kestävän kehityksen periaatteita sekä löytää niistä yhtymäkohtia kestävän tuotantotoiminnan kehittämiseen
- osaa kertoa kiertotalouden toimintaperiaatteet keskeisiltä osin sekä mainita esimerkkejä tuotannon arvoketjuista yrityksissä
- ymmärtää luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen keskeiset syyt ja kykenee arvioimaan luonnonvarojen kestävään käyttöön liittyviä kehittämistarpeita

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä osaaminen, 3 - 4:
Opiskelija
- osaa tarkastella tuotantoon ja kulutukseen liittyviä kestävän kehityksen periaatteita monipuolisesti sekä hyödyntää niitä eri tyyppisten tuotantoyritysten uudistamisessa kohti kestävämpää toimintatapaa
- tietää kiertotalouden toimintaperiaatteen ja yleisimmät toimintamallit biotalouden arvoketjuissa ja yrityksissä
- ymmärtää luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen merkityksen sekä osaa huomioida siihen liittyviä kehittämistarpeita luonnonvarojen kestävän käytön toteutustavoissa

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kiitettävä osaaminen, 5
Opiskelija
- osaa arvioida seikkaperäisesti kestävän kehityksen mahdollisuuksia tuotannon ja kulutuksen sektoreilla sekä tarjota konkreettisia kehittämisideoita kestävän tuotannon kehittämiseksi yrityksissä ja organisaatioissa
- osaa tarkastella monipuolisesti kiertotalouden erilaisia toiminnallisia ratkaisuja erityisesti biotalouden arvoketjuissa ja osoittaa motivaatiota kehittää niitä edelleen työelämässä
- pyrkii toiminnallaan edistämään luonnon diversiteetin säilyttämistä ja lisäämistä sekä tuo aktiivisesti esille siihen liittyviä kehittämismahdollisuuksia luonnonvarojen käytössä

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakso arvioidaan kehittämistehtävän pohjalta asteikolla: hylätty, T1 - K5.

Hylätty (0)

Opiskelijan suoritustaso jää alle arvosanan T1

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija
- tunnistaa tuotantoon ja kulutukseen liittyviä kestävän kehityksen periaatteita sekä löytää niistä yhtymäkohtia kestävän tuotantotoiminnan kehittämiseen
- osaa kertoa kiertotalouden toimintaperiaatteet keskeisiltä osin sekä mainita esimerkkejä tuotannon arvoketjuista yrityksissä
- ymmärtää luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen keskeiset syyt ja kykenee arvioimaan luonnonvarojen kestävään käyttöön liittyviä kehittämistarpeita

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija
- osaa tarkastella tuotantoon ja kulutukseen liittyviä kestävän kehityksen periaatteita monipuolisesti sekä hyödyntää niitä eri tyyppisten tuotantoyritysten uudistamisessa kohti kestävämpää toimintatapaa
- tietää kiertotalouden toimintaperiaatteen ja yleisimmät toimintamallit biotalouden arvoketjuissa ja yrityksissä
- ymmärtää luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen merkityksen sekä osaa huomioida siihen liittyviä kehittämistarpeita luonnonvarojen kestävän käytön toteutustavoissa

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija
- osaa arvioida seikkaperäisesti kestävän kehityksen mahdollisuuksia tuotannon ja kulutuksen sektoreilla sekä tarjota konkreettisia kehittämisideoita kestävän tuotannon kehittämiseksi yrityksissä ja organisaatioissa
- osaa tarkastella monipuolisesti kiertotalouden erilaisia toiminnallisia ratkaisuja erityisesti biotalouden arvoketjuissa ja osoittaa motivaatiota kehittää niitä edelleen työelämässä
- pyrkii toiminnallaan edistämään luonnon diversiteetin säilyttämistä ja lisäämistä sekä tuo aktiivisesti esille siihen liittyviä kehittämismahdollisuuksia luonnonvarojen käytössä