Siirry suoraan sisältöön

Restonomikoulutus (monimuoto-opinnot) Rovaniemi, syksy 2020: R81M20S

Tunnus: RA81M20S

Tutkinto:
Matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Restonomi (AMK), matkailuala

Laajuus:
210 op

Kesto:
3.5 vuotta (210 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2020

Kuvaus

Lapin ammattikorkeakoulun matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutuksessa opiskelet restonomiksi (AMK). Restonomikoulutuksen opinnot tuottavat osaamista matkailualan ja työelämän tarpeisiin. Matkailuala tarvitsee osaajia, joilla on vahva ammatillinen osaaminen matkailuliiketoiminnasta sekä kykyä luovaan ja innovatiiviseen ongelmanratkaisuun ja tiimityöskentelyyn. Suomen pohjoisin restonomikoulutus osana Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituuttia (MTI) ja Lapin korkeakoulukonsernia (LUC) painottaa kestävää matkailua yhtenä strategisena painopisteenä, mikä ohjaa myös opetussuunnitelmaa. Restonomikoulutuksen kehittämisen kärjessä ovat sosiaaliseen vastuullisuuteen, esimiestyöhön sekä ajankohtaisiin teemoihin, luontoon, elämyksiin ja digitalisaatioon liittyvät teemat, jotka näkyvät myös mm. koulutukseen kytkeytyvässä tutkimus- kehittämis- ja innovaatiotoiminnassa (TKI) sekä palveluissa.

Lapin ammattikorkeakoulun restonomikoulutuksessa saat laajan ja monipuolisen matkailualan ammattiosaamisen palvelu-, asiantuntija- sekä kehittämistehtäviin kansainvälisessä ja pohjoisessa toimintaympäristössä. Työtä kuvaavia nimikkeitä voivat olla esimerkiksi markkinointipäällikkö, myyntipäällikkö tai -assistentti, vastaanottopäällikkö, hotellipäällikkö, ravintolapäällikkö, palvelupäällikkö, kokous- tai kongressipäällikkö, tapahtumakoordinaattori, toiminnanjohtaja, projektipäällikkö tai -koordinaattori ja yrittäjä.

Kestävän matkailuliiketoiminnan kehittäminen on keskeinen osa ammatillista osaamistasi. Opetussuunnitelmaa läpileikkaavina teemoina myös vieraanvaraisuus-, turvallisuus- ja ennakointiosaaminen ovat keskeisiä osaamisalueitasi. Opinnoissasi voit syventää ja soveltaa ammatillista osaamistasi muun muassa matkailun liiketoimintaosaamiseen, esimiestaitoihin, työntekijä- ja asiakaskokemuksen johtamiseen sekä matkailun tutkimukseen ja kehittämiseen liittyvillä osa-alueilla.

Opiskelu ja oppiminen toteutuvat monipuolisesti erilaissa ympäristöissä. Opinnoissasi kohtaat ja ratkaiset todellisia työelämän ongelmia ja ilmiöitä ja työskentelet yhteistyössä paikallisten ja alueellisten alan yritysten ja organisaatioiden kanssa.

Restonomikoulutus toimii osana Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituuttia (MTI). Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin muodostavat Lapin yliopiston matkailututkimus, Lapin ammattikorkeakoulun restonomikoulutus sekä Lapin koulutuskeskus REDU:n matkailu-, ravitsemis- ja talousala. Instituutissa ovat toisin sanoen edustettuina kaikki matkailun koulutustasot. MTI:n myötä osa restonomikoulutuksen opetuksesta (osa ammattiopinnoista sekä kieli- ja viestintäopinnot) toteutetaan yhteistyössä yliopiston matkailututkimuksen oppiaineen kanssa. Tyypillisiä yhteistyön muotoja ovat mm. yhteiset luennot, ryhmätyöt ja projektitehtävät. MTI:n kautta sinulla on myös mahdollisuus halutessasi painottaa restonomitutkintoasi matkailun tutkimukseen valitsemalla tiettyjä opintokokonaisuuksia yliopistosta. Matkailun tutkimuksen opintokokonaisuuden opiskeltuasi voit halutessasi siirtyä joustavammin jatkamaan opintoja yliopiston maisterikoulutuksessa.

Opintoja toteutetaan yhteistyössä myös muun muassa Degree Programme in Tourism -koulutuksen ja Lapin ammattikorkeakoulun muiden koulutuksien kanssa.

TUTKINNON RAKENNE
Opetussuunnitelma rakentuu moduulimaisesti opintojaksoista ja teemoista. Opintojaksojen osaamistavoitteet ja teemojen sisällöt kuvaavat alan keskeisen ammatillisen ydinosaamisen.
Restonomikoulutuksen rakenne:
1) perus- ja ammattiopinnot 140 op
2) vapaasti valittavat opinnot 25 op
3) ammattitaitoa edistävä harjoittelu 30 op
4) opinnäytetyö 15 op

Perusopintojen tavoitteena on, että saat valmiudet korkeakoulu- ja restonomiopintojen suorittamiseen sekä osaat käyttää opinnoissa ja tulevissa työtehtävissä tarvittavia työvälineitä.

Ammattiopintojen tavoitteena on, että perehdyt alan keskeisiin sisältöihin: matkailualan työ- ja toimintaympäristöihin, matkailualan liiketoimintaosaamiseen, esimies- ja johtamisosaamiseen sekä kieli- ja viestintäosaamiseen siten, että valmistuttuasi kykenet työskentelemään itsenäisesti alan asiantuntija- ja kehittämistehtävissä ja yrittäjänä sekä hallitset ammattikorkeakouluasetuksen (1129/2014 7§ ja 481/2003 15§-19§) edellyttämän kielitaidon. Voit soveltaa ja syventää ammatillista osaamistasi sisällyttämällä opintoihisi esimerkiksi käytännön esimiestyöhön, matkailualan kehittämiseen tai matkailututkimukseen keskittyviä opintoja ja näin ohjata uraasi jo opintojen aikana.

Ammattitaitoa edistävän harjoittelun tavoitteena on perehdyttää sinut ohjatusti ammattiopintojen kannalta keskeisiin työtehtäviin ja -ympäristöihin sekä tietojen ja taitojen soveltamiseen työelämässä. Harjoittelu vahvistaa ammatillista osaamistasi sekä tukee oman urapolkusi ja yhteistyöverkostojesi rakentamista. Voit suorittaa harjoittelun tai harjoittelut myös ulkomailla.

Opinnäytetyön tavoitteena on, että kehität valmiuksiasi soveltaa tietoja ja taitoja ammattiopintoihin liittyvässä käytännön asiantuntija- ja kehittämistehtävässä. Opinnäytetyössä osoitat valmiutesi soveltaa oppimaasi jonkin ammatillisen ongelman ratkaisemiseen tai ammattialasi kehittämiseen.
Vapaasti valittavien opintojen tavoitteena on syventää ja täydentää ammatillista osaamistasi.
Vapaasti valittaviin opintoihin voit valita omaa henkilökohtaista opintosuunnitelmaasi, osaamistasi ja urapolkuasi parhaiten tukevia ja täydentäviä opintoja restonomikoulutuksen, Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin, muiden Lapin ammattikorkeakoulun koulutuksien sekä muiden korkeakoulujen opintotarjonnasta.

AMMATILLISEN KASVUN POLKU - HANKITTAVA OSAAMINEN
1. Vuositeema: Matkailualan perehtyjä
Ensimmäisen opintovuoden aikana tutustut matkailualaan ja matkailun toiminta- ja työympäristöihin. Perehdyt vastuullisen matkailun ja matkailuliiketoiminnan perusteisiin. Vahvistat alan työtehtävissä tarvittavaa projekti-, kieli- ja viestintäosaamistasi. Lukuvuoden päättyessä sinulla on kokemuksia projektityöstä ja valmiuksia verkostoitumiseen.

2. Vuositeema: Matkailualan harjaantuja
Toisen opintovuoden aikana sinulle muodostuu ymmärrys työntekijä- ja asiakaskokemuksen johtamisesta. Osaat toimia työyhteisön jäsenenä ja alan perustehtävissä. Lukuvuoden päättyessä sinulla on oppimiskokemuksia kansainvälisestä matkailutoimialasta.

3. Vuositeema: Matkailualan soveltaja
Kolmannen opintovuoden aikana sinulle muodostuu ymmärrys matkailun ja matkailukohteiden vastuullisesta johtamisesta sekä konseptoitujen liiketoimintamallien kehittämisestä. Osaat toimia vastuullisissa/esimiestehtävissä. Lukuvuoden päättyessä sinulla on valmiuksia soveltavaan kehittämistyöhön ja asiantuntijaviestintään.

4. Vuositeema: Matkailualan kehittäjä
Neljännen opintovuoden aikana syvennät ja laajennat tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio-osaamistasi. Opintojen päättyessä kykenet työskentelemään itsenäisesti alan asiantuntija- ja kehittämistehtävissä.

Lapin ammattikorkeakoulun opetussuunnitelmien perustana toimivat työelämän osaamisvaatimuksista johdetut laajat osaamisalueet eli kompetenssit ja niihin liittyvät osaamistavoitteet arviointikriteereineen.

Opetussuunnitelmien kompetenssit jakautuvat kaikille koulutuksille yhteisiin yleisiin työelämäkompetensseihin (1-5) sekä koulutuskohtaisiin kompetensseihin (6-10). Yhteiset kompetenssit ovat eri koulutuksille yleisiä työelämän osaamisalueita, mutta niiden erityispiirteet ja tärkeys vaihtelevat eri ammateissa ja työtehtävissä. Yhteiset kompetenssit luovat perustan työelämässä toimimiselle, yhteistyölle ja asiantuntijuuden kehittymiselle. Yhteisten kompetenssien arviointi toteutuu koulutuskohtaisten kompetenssien arvioinnin yhteydessä.

Osaamisalueet/kompetenssit:
- Oppimisen taidot
- Eettinen osaaminen ja vastuullisuus
- Työyhteisöosaaminen
- Innovaatio-osaaminen
- Kansainvälistymisosaaminen
- Vastuullinen palveluliiketoimintaosaaminen
- Matkailu- ja ravitsemisalan johtamis- ja esimiesosaaminen
- Vieraanvaraisuusosaaminen
- Ennakointiosaaminen
- Turvallisuusosaaminen

Lapin AMKin opetussuunnitelmiin sisältyy läpileikkaavina osaamistavoitteina Lapin AMKin strategiset painopistealueet etäisyyksien hallinta, turvallisuusosaaminen, arktinen yhteistyö ja rajaosaaminen, luonnonvarojen älykkään käytön edistäminen sekä palveluliiketoiminta ja yrittäjyys. Restonomin opetussuunnitelmaan sisältyy lisäksi läpileikkaavina osaamistavoitteina Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin toiminnan painopistealueet vastuullisuus, turvallisuus ja vieraanvaraisuus.

Kansainvälisyys toteutuu opetussuunnitelman läpäisevänä jatkumona vieraskielisinä opintojaksoina, vieraskielisen lähdemateriaalin hyödyntämisenä opetuksessa sekä kieliopintoina. Koulutuksessa toteutetaan 25 opintopistettä ammattiopintoja englannin kielellä. Lisäksi kansainvälisyyttä toteutetaan vapaasti valittavissa opinnoissa sekä MTIssa ja Lapin AMKissa kansainvälisessä asiantuntijavaihdossa olevien asiantuntijoiden opetuksessa. Voit myös osallistua kansainväliseen opiskeluvaihtoon ja/tai harjoitteluun. Lisäksi sinulla on mahdollisuus osallistua erilaisiin kotikansainvälistymistä tukeviin tilaisuuksiin ja tapahtumiin sekä kansainvälisten opiskelijoiden tutorointiin. Viestintäosaamisesi kehittyy koko koulutuksen ajan ja sitä arvioidaan vuosittain eri opintojaksoissa.

OPINTOJEN TOTEUTTAMINEN JA ARVIOINTI
Lapin ammattikorkeakoulun oppimisnäkemyksenä on osaamis- ja ongelmaperustainen oppiminen. Oppimisen tavoitteena on ammatillisen osaamisesi kehittyminen opiskelijakeskeisten ja aktivoivien oppimis- ja ohjausmenetelmien avulla. Ammatillinen osaaminen syvenee myös ongelmanratkaisu- ja päätöksentekotaitoja vahvistavien työelämäläheisten oppimis- ja kehittämisprojektien avulla. Oppiminen on yhteisöllistä, yhteistoiminnallista, opiskelijoiden, opettajien ja työelämän aktiivista vuorovaikutusta ja osallistumista yhteisen tiedon rakentamiseen. Opiskelijana olet aktiivinen ja vastuullinen oman oppimisesi subjekti. Opettaja on oppimisen asiantuntija, oppimisen ohjaaja ja mahdollistaja.

Koulutuksen viralliset tavoitteet toimivat oppimista ohjaavina ja motivoivina suunnannäyttäjinä. Opetussuunnitelma toimii lähtökohtana henkilökohtaiselle opiskelu- ja opintosuunnitelmallesi (HOPS), jonka laatimiseen saat ohjausta koulutuksesi opinto-ohjaajalta.

Oppiminen, tutkiminen ja kehittäminen tapahtuvat monipuolisissa oppimis- ja kehittämisympäristöissä, joita ovat mm. fyysiset ja virtuaaliset ympäristöt, yhteistyökumppaneiden tarjoamat ympäristöt, työelämä ja alan yritysten ja organisaatioiden aidot työelämäympäristöt sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeet. Sinulla on mahdollisuus valita opintoja eri koulutusohjelmien opetustarjonnasta, joka mahdollistaa luonnollisella tavalla monialaisen yhteistyön.

Työn opinnollistaminen on vaihtoehtoinen tapa opiskella. Voit hankkia tutkinnossa edellytettävää osaamista tekemällä työtä. Se palvelee sinua ammatillisen kehittymisen kautta ja edistää tutkinnon valmistumista.

Kehittävä arviointi huomioi sekä oppimisprosessin että osaamisen eli tuotoksen arvioinnin. Arvioinnin perustana ovat osaamistavoitteet, jotka johdetaan koulutuksen kompetensseista. Opiskelijoiden oppimisen ja osaamisen arviointi perustuu opetussuunnitelmassa oleviin opintojakson osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin, joiden avulla oppimistulokset voidaan tunnistaa.

Oppimista ja osaamisen kehittymistä arvioidaan lukukausitasolla. Oppimisen arvioinnissa huomioidaan sosiaalinen, reflektiivinen, kognitiivinen sekä operationaalinen oppiminen. Näin saat tietoa henkilökohtaisesta oppimisprosessistasi ja ammatillisesta kehittymisestäsi sekä missä oppimisprosessin vaiheessa arviointi tapahtuu. Oppimisprosessin arvioinnissa keskeisiä työvälineitä ovat itse- ja vertaisarviointi sekä palaute. Oppimisen arviointiin osallistuvat sinä itse, ryhmän muut opiskelijat, lukukauden opettajat sekä työelämän edustaja(t).

Opintosuoritukset arvioidaan asteikolla kiitettävä (5), hyvä (3-4), tyydyttävä (1-2), hylätty (0) tai asteikolla hyväksytty (H) – hylätty (0). Arvioinnin kohteet ja kriteerit esitetään opintojakson toteutussuunnitelmassa, joka käydään läpi ja tarvittaessa tarkennetaan yhdessä opiskelijoiden, ohjaajien ja työelämän kanssa opintojakson alkaessa.

Opiskelijoilta kerättävän palautteen avulla kehitetään koulutuksen laatua. Opiskelijana sinulla on vastuu antaa palautetta opintojaksojen toteutuksesta sekä koulutuksesta ensimmäisen, toisen ja kolmannen vuoden vuosipalautteena sekä valmistumisvaiheessa tutkinnon haun yhteydessä.

Opintojen kuormittavuuden määrittelyssä on lähtökohtana yleiseurooppalaisen ECTS- opintosuoritusten siirto- ja mitoitusjärjestelmän (ECTS-järjestelmän) perusteet. Yksi opintovuosi on 1600 tuntia opiskelijan päätoimista työskentelyä. Se vastaa 60 opintopisteen suoritusta opintovuoden aikana. Yhden opintopisteen työmäärä on noin 27 tuntia. Opintopistettä vastaava työmäärä arvioidaan suhteessa osaamistavoitteisiin. Opinnot suunnitellaan etenemään lukuvuosittain tasaisesti 40 viikon aikana.

Ennen koulutusta hankittu osaaminen voidaan sisällyttää osaksi tutkintoasi. Sinulla on mahdollisuus lukea hyväksi muussa kotimaisessa tai ulkomaisessa korkeakoulussa taikka muussa oppilaitoksessa suorittamiasi opintoja sekä korvata tutkintoon kuuluvia opintoja muilla samantyyppisillä opinnoilla. Saat ammattikorkeakoulun päätöksen mukaisesti lukea hyväksi sekä korvata tutkintoon kuuluvia opintoja myös muulla tavoin osoitetulla osaamisella (932/2014, 37§9).

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2020-2021 2021-2022 2022-2023 2023-2024 Syksy
2020
Kevät
2021
Syksy
2021
Kevät
2022
Syksy
2022
Kevät
2023
Syksy
2023
1. / 2020 2. / 2021 3. / 2021 1. / 2021 2. / 2022 3. / 2022 1. / 2022 2. / 2023 3. / 2023 1. / 2023
Perusopinnot

(Valitaan kaikki)

5
MATR101 Orientoivat opinnot 5 5 5 5
Pakolliset ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

95
MAT201 Johdatus matkailuilmiöön 5 5 5 5
MATR210 Matkailun toimintaympäristö 5 5 5 5
MATR211 Projektinhallinta 5 5 5 5
MAT202 Matkailun liiketoimintaosaamisen perusteet 5 5 5 5
MATR212 Liiketoimintamallin suunnittelu 5 5 5 5
MAT203 Matkailun kestävä suunnittelu 5 5 5 5
MATR204 Matkailualan turvallisuusosaaminen 5 5 5 5
MATR221 Työyhteisössä toimiminen 5 5 5 5
MATR222 Työntekijäkokemuksen johtaminen 10 10 10 10
MATR223 Customer Experience Management in Tourism 10 10 10 10
MATR224 Collaborative Customer Experience and Digital Marketing 5 5 5 5
MAT302 Matkailun konseptoidut liiketoimintamallit 5 5 5 5
MATR321 Menestyvän matkailuliiketoiminnan kehittäminen 5 5 5 5
MAT301 Destination Management 5 5 5 5
MAT304 Matkailun vastuullinen johtaminen 10 10 10 10
MATR310 Kehittämisosaaminen opinnäytetyössä 5 5 5 5
Kieli- ja viestintäopinnot

(Valitaan kaikki)

20
MATVMV Moniulotteinen viestintä 5 5 5 5
MATVKK Kielen käyttö 5 5 5 5
MATVTL Tekstilajit 5 5 5 5
MATVVV Vuorovaikutusosaaminen 5 5 5 5
MATVV Viestintä 0
MATVRS Ruotsi, suullinen taito 0
MATVRK Ruotsi, kirjallinen taito 0
MATVE Englanti 0
Vaihtoehtoiset ammattiopinnot

(Valitaan opintopisteitä: 45)

20 - 45
MAT401 Matkailu ympäristökriisin aikakaudella 5
MAT402 Tapahtumamatkailu 5
MAT403 Matkailun osallistavat taloudet 5
MAT303 Cultural and Social Studies of Tourism 5
OTMVAL0008 Matkailu ja oikeus 5
YMAT1220 Current Issues in Tourism 1 - 10
R81OJ19PROJ Matkailualan projektityö (vaihtoehtoinen) 5 - 10
R801MMANAGIOJ Managing e Tourism 5
R705LL25OJ Elämysten tuottaminen ja elämänhallintataitojen kehittäminen 10
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30
R81ML61OJ Perusharjoittelu 10
R81ML62OJ Syventävä harjoittelu 20
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
AMKO001 Opinnäytetyön suunnitteluvaihe 5 5 5 2.5 2.5
AMKO002 Opinnäytetyön toteuttamisvaihe 5 5 5 5
AMKO003 Opinnäytetyön viimeistelyvaihe 5 5 5 5
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 25)

0 - 25
Matkailututkimus (yliopisto)

(Valitaan kaikki)

25
HOPS0001 Orientoivat opinnot ja HOPS 1
MATY211 Matkailun tutkimus 1 5
MATY313 Matkailun tutkimus 2 5
TUTA0201 Laadullisen tutkimuksen perusteet 5
TUTA0202 Kvantitatiivisen tutkimuksen perusteet 5
YMEN1804 Tieteellinen tiedonhankinta 2
TSUO0001 Tieteellisen kirjoittamisen perusteet 2
R81ML80 Matkailutyöhön tutustuminen 5 5 5 5
R801M132OJ Ruoka- ja juomakulttuurit 5
R801MRPOJ Ravitsemispalvelut 5
R801MKTGLOJ German Language in Services 5
R801MKTRAOJ S´il vous plait 5
801MKTESOJ Espanja: Español del turismo 5
Yhteensä 210 50 40 40 10 30 20 20 20 30 10 10 30 20 0 20 20 0 30 7.5 2.5 10

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Todistusjäsentely - AMK

Todistusjäsentelyssä opintojaksot jakautuvat ammattikorkeakoulun asetuksen mukaisesti..

Ammattiopinnot
Johdatus matkailuilmiöön
Matkailun toimintaympäristö
Projektinhallinta
Matkailun liiketoimintaosaamisen perusteet
Liiketoimintamallin suunnittelu
Matkailun kestävä suunnittelu
Matkailualan turvallisuusosaaminen
Työyhteisössä toimiminen
Työntekijäkokemuksen johtaminen
Customer Experience Management in Tourism
Collaborative Customer Experience and Digital Marketing
Matkailun konseptoidut liiketoimintamallit
Menestyvän matkailuliiketoiminnan kehittäminen
Destination Management
Matkailun vastuullinen johtaminen
Kehittämisosaaminen opinnäytetyössä
Moniulotteinen viestintä
Kielen käyttö
Tekstilajit
Vuorovaikutusosaaminen
Viestintä
Ruotsi, suullinen taito
Ruotsi, kirjallinen taito
Englanti
Matkailu ympäristökriisin aikakaudella
Tapahtumamatkailu
Matkailun osallistavat taloudet
Cultural and Social Studies of Tourism
Matkailu ja oikeus
Current Issues in Tourism
Matkailualan projektityö (vaihtoehtoinen)
Managing e Tourism
Elämysten tuottaminen ja elämänhallintataitojen kehittäminen
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu
Perusharjoittelu
Syventävä harjoittelu
Opinnäytetyö
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe
Perusopinnot
Orientoivat opinnot
Vapaasti valittavat opinnot
Orientoivat opinnot ja HOPS
Matkailun tutkimus 1
Matkailun tutkimus 2
Laadullisen tutkimuksen perusteet
Kvantitatiivisen tutkimuksen perusteet
Tieteellinen tiedonhankinta
Tieteellisen kirjoittamisen perusteet
Matkailutyöhön tutustuminen
Ruoka- ja juomakulttuurit
Ravitsemispalvelut
German Language in Services
S´il vous plait
Espanja: Español del turismo
Luokittelemattomat

Restonomikoulutuksen kompetenssit

Ammattikorkeakoulutuksen yhteiset ja koulutuksen kompetenssit

Eettinen osaaminen

- kykenee ottamaan vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista
- osaa toimia alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- osaa ottaa erilaiset toimijat huomioon työskentelyssään
- osaa soveltaa tasa-arvoisuuden periaatteita
- osaa soveltaa kestävän kehityksen periaatteita
- kykenee vaikuttamaan yhteiskunnallisesti osaamistaan hyödyntäen ja eettisiin arvoihin perustuen

Orientoivat opinnot
Johdatus matkailuilmiöön
Matkailun kestävä suunnittelu
Matkailualan turvallisuusosaaminen
Työyhteisössä toimiminen
Työntekijäkokemuksen johtaminen
Customer Experience Management in Tourism
Collaborative Customer Experience and Digital Marketing
Matkailun vastuullinen johtaminen
Matkailu ympäristökriisin aikakaudella
Matkailun osallistavat taloudet
Cultural and Social Studies of Tourism
Matkailu ja oikeus
Elämysten tuottaminen ja elämänhallintataitojen kehittäminen
Perusharjoittelu
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe
Ennakointiosaaminen

- Ymmärtää elinikäisen oppimisen merkityksen osaamisen kartuttamisessa ja osaa soveltaa osaamistaan erilaisissa tilanteissa ja tehtävissä
- Osaa arvioida omaa työtään kehittymisen näkökulmasta
- Osaa hankkia, soveltaa ja hyödyntää tietoa matkailu- ja ravitsemisalan työtehtävissä
- Tuntee alan kehitykseen vaikuttavat tekijät ja osaa toimia ennakoivasti ne huomioon ottaen
- Osaa arvioida toimintaympäristön muutoksia ja niiden vaikutuksia toiminnassa
- Osaa käyttää ennakoinnin perustyökaluja kuten heikot signaalit, tulevaisuusikkuna ja skenaariot
- Osaa johtaa ja kehittää alan työtehtäviä ja työprosesseja
- Osaa ennakoida organisaation tulevia osaamistarpeita ja huomioida ne toiminnassa
- Omaksuu ennakoivan otteen omassa työssään
- Tunnistaa verkostoitumisen ja verkostojen merkityksen ennakoinnissa

Johdatus matkailuilmiöön
Matkailun toimintaympäristö
Matkailun liiketoimintaosaamisen perusteet
Matkailun kestävä suunnittelu
Matkailualan turvallisuusosaaminen
Työntekijäkokemuksen johtaminen
Customer Experience Management in Tourism
Collaborative Customer Experience and Digital Marketing
Matkailun konseptoidut liiketoimintamallit
Menestyvän matkailuliiketoiminnan kehittäminen
Destination Management
Matkailun vastuullinen johtaminen
Kehittämisosaaminen opinnäytetyössä
Tapahtumamatkailu
Cultural and Social Studies of Tourism
Managing e Tourism
Elämysten tuottaminen ja elämänhallintataitojen kehittäminen
Innovaatio-osaaminen

- kykenee luovaan ongelmanratkaisuun ja työtapojen kehittämiseen
- osaa työskennellä projekteissa
- osaa toteuttaa tutkimus- ja kehittämishankkeita soveltaen alan olemassa olevaa tietoa ja menetelmiä
-osaa etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja

Projektinhallinta
Matkailun liiketoimintaosaamisen perusteet
Liiketoimintamallin suunnittelu
Matkailun kestävä suunnittelu
Customer Experience Management in Tourism
Collaborative Customer Experience and Digital Marketing
Matkailun konseptoidut liiketoimintamallit
Menestyvän matkailuliiketoiminnan kehittäminen
Kehittämisosaaminen opinnäytetyössä
Matkailualan projektityö (vaihtoehtoinen)
Managing e Tourism
Syventävä harjoittelu
Kansainvälistymisosaaminen

- omaa alansa työtehtävissä ja niissä kehittymisessä tarvittavan kieli-taidon
- kykenee monikulttuuriseen yhteistyöhön
- osaa ottaa työssään huomioon alansa kansainvälisyyskehityksen vaikutuksia ja mahdollisuuksia

Matkailun toimintaympäristö
Customer Experience Management in Tourism
Collaborative Customer Experience and Digital Marketing
Destination Management
Matkailun vastuullinen johtaminen
Moniulotteinen viestintä
Kielen käyttö
Tekstilajit
Vuorovaikutusosaaminen
Matkailu ympäristökriisin aikakaudella
Managing e Tourism
S´il vous plait
Espanja: Español del turismo
Matkailu- ja ravitsemisalan johtamis- ja esimies-osaaminen

- Tuntee itsensä ja kykenee itsensä johtamiseen
- Tuntee esimiehen vastuut ja velvollisuudet työyhteisössä
- Tuntee ja osaa soveltaa matkailu- ja ravitsemisalan työlainsäädäntöä sekä työehtosopimuksia
- Osaa soveltaa esimiestyön periaatteita eri tilanteisiin ja johtaa inhimillisiä voimavaroja
- Osaa johtaa, arvioida ja kehittää operatiivisia prosesseja
- Pystyy toimimaan paikallisissa, kansallisissa ja kansainvälisissä verkostoissa
- Osaa ennakoida ja huomioida alan kausiluonteisuuden toiminnassa
- Osaa toimia kehittäjänä ja kehittyvänä esimiehenä matkailu- ja ravitsemisalan eri tehtävissä

Matkailun liiketoimintaosaamisen perusteet
Liiketoimintamallin suunnittelu
Matkailun kestävä suunnittelu
Työyhteisössä toimiminen
Työntekijäkokemuksen johtaminen
Customer Experience Management in Tourism
Collaborative Customer Experience and Digital Marketing
Matkailun konseptoidut liiketoimintamallit
Menestyvän matkailuliiketoiminnan kehittäminen
Destination Management
Matkailun vastuullinen johtaminen
Kehittämisosaaminen opinnäytetyössä
Moniulotteinen viestintä
Kielen käyttö
Tekstilajit
Vuorovaikutusosaaminen
Matkailun osallistavat taloudet
Matkailu ja oikeus
Matkailualan projektityö (vaihtoehtoinen)
Elämysten tuottaminen ja elämänhallintataitojen kehittäminen
Syventävä harjoittelu
Ruoka- ja juomakulttuurit
Ravitsemispalvelut
Oppimisen taidot

- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta

Orientoivat opinnot
Johdatus matkailuilmiöön
Projektinhallinta
Kehittämisosaaminen opinnäytetyössä
Moniulotteinen viestintä
Elämysten tuottaminen ja elämänhallintataitojen kehittäminen
Perusharjoittelu
Syventävä harjoittelu
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe
Matkailutyöhön tutustuminen
Turvallisuusosaaminen

- Ymmärtää turvallisuuden osana laatua sekä vastuullista ja kestävää toimintaa
- Tuntee toimintaan vaikuttavat lait ja velvollisuudet sekä sopimusten ja ohjeistusten merkityksen ja osaa huomioida ne omassa ja organisaation toiminnassa
- Ymmärtää matkailun turvallisuuden arvoketjun
- Osaa toimia vastuullisesti alan työtehtävissä
- Osaa tehdä käytännönläheistä, dokumentoitua omavalvontaa yrityksessä
- Tunnistaa toiminnan kriittisiä pisteitä
- Osaa toimia eri kulttuurien kohdatessa
- Osaa dokumentoida tehtyä turvallisuustyötä
- Ymmärtää positiivisen turvallisuusviestinnän merkityksen
- Ymmärtää riskienhallinnan prosessin ja dokumentoinnin
- Tuntee turvallisuusjohtamisen tavoitteet ja keinot
- Ymmärtää verkostoyhteistyön merkityksen kohteen turvallisuuden edistämisessä
- Osaa kehittää yrityksen turvallisuustasoa ja laatua

Matkailun toimintaympäristö
Matkailun kestävä suunnittelu
Matkailualan turvallisuusosaaminen
Työyhteisössä toimiminen
Työntekijäkokemuksen johtaminen
Destination Management
Tapahtumamatkailu
Matkailun osallistavat taloudet
Matkailu ja oikeus
Elämysten tuottaminen ja elämänhallintataitojen kehittäminen
Perusharjoittelu
Syventävä harjoittelu
Työyhteisöosaaminen

- osaa toimia työyhteisön jäsenenä ja edistää yhteisön hyvinvointia
- osaa toimia työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
- osaa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa oman alansa tehtävissä
- kykenee luomaan henkilökohtaisia työelämäyhteyksiä ja toimi-maan verkostoissa
- osaa tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa
- kykenee työn johtamiseen ja itsenäiseen työskentelyyn asiantuntijatehtävissä
- omaa valmiuksia yrittäjyyteen

Liiketoimintamallin suunnittelu
Matkailualan turvallisuusosaaminen
Työyhteisössä toimiminen
Työntekijäkokemuksen johtaminen
Collaborative Customer Experience and Digital Marketing
Kehittämisosaaminen opinnäytetyössä
Moniulotteinen viestintä
Kielen käyttö
Tekstilajit
Vuorovaikutusosaaminen
Matkailualan projektityö (vaihtoehtoinen)
Perusharjoittelu
Syventävä harjoittelu
Matkailutyöhön tutustuminen
Vastuullinen palveluliiketoiminta-osaaminen

- Tunnistaa erilaisia matkailu- ja ravitsemisalan liiketoimintamalleja ja -prosesseja yritys-, verkosto- ja kohdetasolla
- Osaa toimia tehokkaasti, joustavasti ja turvallisesti matkailu- ja ravitsemisalan työtehtävissä
- Tuntee ja osaa soveltaa matkailu- ja ravitsemisalan lainsäädäntöä
- Osaa käyttää matkailu- ja ravitsemisalan sähköisiä työvälineitä
- Osaa kehittää, markkinoida ja myydä matkailu- ja ravitsemisalan palveluita ja tuotteita alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti eri kohderyhmille huomioiden eri kanavat sekä kestävän kehityksen periaatteet
- Osaa käyttää paikallisuutta voimavarana palveluliiketoiminnan kehittämisessä
- Ymmärtää matkailu- ja ravitsemisalan liiketoimintaprosessien kannattavuuden, taloudellisuuden, tehokkuuden ja tuottavuuden merkityksen osana strategista ja operatiivista päätöksentekoa
- Hallitsee matkailu- ja ravitsemisalan keskeisen taloushallinnon ja osaa hinnoitella palveluita ja tuotteita kannattavasti ja vastuullisesti
- Ymmärtää toimintaympäristön muutokset ja niiden vaikutukset sekä osaa toimia vastuullisesti globaalissa toimintaympäristössä
- Tuntee yritystoiminnan rahoituskanavat ja pystyy hyödyntämään niitä

Johdatus matkailuilmiöön
Projektinhallinta
Matkailun liiketoimintaosaamisen perusteet
Liiketoimintamallin suunnittelu
Matkailun kestävä suunnittelu
Työyhteisössä toimiminen
Työntekijäkokemuksen johtaminen
Customer Experience Management in Tourism
Collaborative Customer Experience and Digital Marketing
Matkailun konseptoidut liiketoimintamallit
Menestyvän matkailuliiketoiminnan kehittäminen
Destination Management
Matkailun vastuullinen johtaminen
Tapahtumamatkailu
Matkailun osallistavat taloudet
Matkailu ja oikeus
Managing e Tourism
Elämysten tuottaminen ja elämänhallintataitojen kehittäminen
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe
Vieraanvaraisuusosaaminen

- Hallitsee matkailu ja ravitsemisalaan liittyvän ammatillisen perinteen ja vieraanvaraisuuden käsitteet
- Osaa toimia alan työtehtävissä ja tuntee alan työ- ja toimintaympäristöt
- Tietää matkailu- ja ravitsemisalan monipuolisia työtehtäviä
- Ymmärtää matkailu- ja ravitsemisalan työtehtävien monialaisuuden ja joustavan luonteen
- Kykenee kuvaamaan matkailu- ja ravitsemisalan työtehtäviä ja työprosesseja
- Tuntee matkailun arktisen ja pohjoisen toimintaympäristön
- Omaksuu vieraanvaraisen palveluasenteen osaksi omaa toimintaa
- Tuntee ja noudattaa kansainvälisiä tapakulttuuriperiaatteita kaikessa toiminnassaan
- Osaa huomioida toiminnassaan asiakaslähtöisen ja vuorovaikutteisen sekä vieraanvaraisen toimintatavan
- Hallitsee hyvinvoivan työyhteisön työkaluja
- Osaa kehittää palvelu- ja vieraanvaraisuusosaamisesta kilpailuetua
- Ymmärtää vieraanvaraisuuden merkityksen kohdeajattelun ja verkostoitumisen näkökulmasta

Orientoivat opinnot
Johdatus matkailuilmiöön
Matkailun toimintaympäristö
Työyhteisössä toimiminen
Työntekijäkokemuksen johtaminen
Customer Experience Management in Tourism
Collaborative Customer Experience and Digital Marketing
Matkailun osallistavat taloudet
Perusharjoittelu
Syventävä harjoittelu
Matkailutyöhön tutustuminen
Ruoka- ja juomakulttuurit
Ravitsemispalvelut
S´il vous plait
Espanja: Español del turismo
Luokittelemattomat
Viestintä
Ruotsi, suullinen taito
Ruotsi, kirjallinen taito
Englanti
Current Issues in Tourism
Orientoivat opinnot ja HOPS
Matkailun tutkimus 1
Matkailun tutkimus 2
Laadullisen tutkimuksen perusteet
Kvantitatiivisen tutkimuksen perusteet
Tieteellinen tiedonhankinta
Tieteellisen kirjoittamisen perusteet
German Language in Services

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
Perusopinnot

(Valitaan kaikki)

5
MATR101 Orientoivat opinnot 5
Pakolliset ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

95
MAT201 Johdatus matkailuilmiöön 5
MATR210 Matkailun toimintaympäristö 5
MATR211 Projektinhallinta 5
MAT202 Matkailun liiketoimintaosaamisen perusteet 5
MATR212 Liiketoimintamallin suunnittelu 5
MAT203 Matkailun kestävä suunnittelu 5
MATR204 Matkailualan turvallisuusosaaminen 5
MATR221 Työyhteisössä toimiminen 5
MATR222 Työntekijäkokemuksen johtaminen 10
MATR223 Customer Experience Management in Tourism 10
MATR224 Collaborative Customer Experience and Digital Marketing 5
MAT302 Matkailun konseptoidut liiketoimintamallit 5
MATR321 Menestyvän matkailuliiketoiminnan kehittäminen 5
MAT301 Destination Management 5
MAT304 Matkailun vastuullinen johtaminen 10
MATR310 Kehittämisosaaminen opinnäytetyössä 5
Kieli- ja viestintäopinnot

(Valitaan kaikki)

20
MATVMV Moniulotteinen viestintä 5
MATVKK Kielen käyttö 5
MATVTL Tekstilajit 5
MATVVV Vuorovaikutusosaaminen 5
MATVV Viestintä 0
MATVRS Ruotsi, suullinen taito 0
MATVRK Ruotsi, kirjallinen taito 0
MATVE Englanti 0
Vaihtoehtoiset ammattiopinnot

(Valitaan opintopisteitä: 45)

20 - 45
MAT401 Matkailu ympäristökriisin aikakaudella 5
MAT402 Tapahtumamatkailu 5
MAT403 Matkailun osallistavat taloudet 5
MAT303 Cultural and Social Studies of Tourism 5
OTMVAL0008 Matkailu ja oikeus 5
YMAT1220 Current Issues in Tourism 1 - 10
R81OJ19PROJ Matkailualan projektityö (vaihtoehtoinen) 5 - 10
R801MMANAGIOJ Managing e Tourism 5
R705LL25OJ Elämysten tuottaminen ja elämänhallintataitojen kehittäminen 10
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30
R81ML61OJ Perusharjoittelu 10
R81ML62OJ Syventävä harjoittelu 20
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
AMKO001 Opinnäytetyön suunnitteluvaihe 5
AMKO002 Opinnäytetyön toteuttamisvaihe 5
AMKO003 Opinnäytetyön viimeistelyvaihe 5
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 25)

0 - 25
Matkailututkimus (yliopisto)

(Valitaan kaikki)

25
HOPS0001 Orientoivat opinnot ja HOPS 1
MATY211 Matkailun tutkimus 1 5
MATY313 Matkailun tutkimus 2 5
TUTA0201 Laadullisen tutkimuksen perusteet 5
TUTA0202 Kvantitatiivisen tutkimuksen perusteet 5
YMEN1804 Tieteellinen tiedonhankinta 2
TSUO0001 Tieteellisen kirjoittamisen perusteet 2
R81ML80 Matkailutyöhön tutustuminen 5
R801M132OJ Ruoka- ja juomakulttuurit 5
R801MRPOJ Ravitsemispalvelut 5
R801MKTGLOJ German Language in Services 5
R801MKTRAOJ S´il vous plait 5
801MKTESOJ Espanja: Español del turismo 5