Siirry suoraan sisältöön

Matkailun osallistavat taloudetLaajuus (5 op)

Tunnus: MAT403V24

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Osaamistavoitteet

Digitaaliset alustat vaihdannan ja viestinnän mahdollistajana ovat edistäneet perinteisten talouden malleja haastavien talouden muotojen kehittymistä. Tämän rinnalla paikallisuutta korostavat matkailutrendit ovat osaltaan edesauttaneet jakamistalouden voimakasta kehittymistä matkailualalla. Jakamistalous voidaan määritellä osallistavan talouden muodoksi, ilmiötä on kuvattu myös ns. häiritseväksi ilmiöksi, koska se on muuttanut totuttua matkailutalouden yhteiskuntajärjestystä. Jakamistalouteen pohjaavat alustat, niiden toimintatavat sekä matkailualan moninaistunut toimijajoukko ovat luoneet uusia tiedon tarpeita niin yrityksille, lainsäätäjille kuin viranomaisille: mitä jakamistalouspohjainen matkailu on, minkälaista on arvonluonti jakamistalouteen pohjautuvassa matkailussa, miten matkailua ja erityisesti jakamistalouspohjaista matkailua hallitaan ja ohjataan vastuullisesti. Vastuullisuuden toteutuminen edellyttää ilmiöön kiinnittyvien toimijoiden ja toiminnan reunaehtojen tunnistamista niin säädös- kuin sosiaalisen toimintaympäristön osalta. Tarvitaan tietoa siitä, mikä paikalliseen hyväksyntään vaikuttaa - miten esimerkiksi jakamistalouden sosiaalinen toimilupa rakentuu ja millaista on yhteiskuntavastuu jakamistalouden kontekstissa.

Opintojakson tavoitteena on perehdyttää uusien talouden muotojen, erityisesti jakamistalouden, yhteiskunnallisiin kysymyksiin matkailun kontekstissa. Jakamistalouden moninaista ilmiötä tarkastellaan erityisesti vastuullisuuden ja osallisuuden näkökulmista. Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- tunnistaa matkailun osallistavan talouden muotoja
- nimetä matkailun jakamistalouden keskeisimmät toimijasuhteet
- kuvata matkailun jakamistalouden arvonluonnin prosesseja
- kuvailla matkailun osallisuuden ulottuvuuksia erityisesti jakamistalouden näkökulmasta
- kuvata jakamistalouden säädösympäristöä eri toimijoiden näkökulmista
- hahmottaa matkailun jakamistalouden yhteiskuntavastuun ulottuvuudet
- analysoida kohdetasolla matkailun sosiaalisen toimiluvan rakentumista.

Sisältö

Matkailun osallistava talous, yhteiskuntavastuu, sosiaalinen toimilupa, jakamistalous matkailun osallistavana taloutena ja ilmiönä; jakamistalouden toimijaverkostot, arvonluonnin prosessit, säädösympäristö, matkailun jakamistalouden vastuullinen toteuttaminen.

Esitietovaatimukset

MAT201 Johdatus matkailuilmiöön
MATY212 Vastuullinen matkailuliiketoimitointa
MAT203 Matkailun kestävä suunnittelu

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Hylätty (0). Opiskelija ei tunnista matkailun osallistavien talouksien näkökulmia. Matkailun vastuullisen jakamistalouden ulottuvuuksien tarkastelu jää toteavaksi. Kirjalliset tehtävät ovat suppeita, pintapuolisia, eivätkä vastaa lainkaan tai vastaavat heikosti tehtävänantoa, tai opiskelija ei ole toimittanut kaikkia vaadittuja tehtäviä määräajassa pyynnöistä huolimatta. Opiskelija ei ole osallistunut reflektiotehtävien vertaisarviointikeskusteluun.

Tyydyttävä (1): Opiskelija osaa kuvata ja käyttää matkailun osallistavien talouksien ja erityisesti vastuullisen matkailun jakamistalouden keskeisiä käsitteitä pintapuolisesti. Hän tunnistaa matkailun jakamistalouden keskeiset toimijat, mutta jakamistalouden toimintaympäristön osa-alueiden ja prosessin hahmottaminen osana yhteiskuntaa ja matkailutoimialaa jää vähäiseksi.

Tyydyttävä (2): Opiskelija osaa kuvata ja käyttää matkailun osallistavien talouksien ja matkailun vastuullisen jakamistalouden keskeisiä käsitteitä. Hän tunnistaa ja osaa kuvata jakamistaloutta osana yhteiskuntaa ja matkailutoimialaa. Opiskelija tunnistaa jakamistalouden toimintaympäristön osa-alueita ja prosesseja osana yhteiskuntaa ja matkailutoimialan kokonaisuutta, mutta soveltaminen jää pinnalliseksi tai puutteelliseksi ja yhteiskuntakriittinen tarkastelu jää puutteelliseksi.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3): Opiskelija osaa kuvata ja käyttää matkailun osallistavien talouksien ja matkailun vastuullisen jakamistalouden keskeisiä käsitteitä perustellusti. Hän tunnistaa ja osaa kuvata jakamistaloutta osana yhteiskuntaa ja matkailutoimialaa kattavasti ja perustellusti. Opiskelija tunnistaa jakamistalouden toimintaympäristön osa-alueita ja prosesseja osana yhteiskuntaa ja matkailutoimialan kokonaisuutta perustellusti osoittaen ilmiön ymmärryksen hallintaa. Opiskelija osoittaa myös kykyä tarkastella käsitteitä toimialan käytännöissä. Yhteiskuntakriittinen tarkastelu jää pinnalliseksi tai puutteelliseksi.

Hyvä (4): Opiskelija osaa kuvata ja käyttää matkailun osallistavien talouksien ja matkailun vastuullisen jakamistalouden keskeisiä käsitteitä kattavasti ja perustellusti. Opiskelija kykenee arvioimaan keskeisiä käsitteitä ja niiden välisiä suhteita matkailututkimuksen kontekstissa. Hän tunnistaa ja osaa kuvata jakamistaloutta osana yhteiskuntaa ja matkailutoimialaa monipuolisesti, kattavasti ja perustellusti osoittaen ilmiön ymmärryksen hallintaa. Opiskelija osoittaa myös kykyä soveltaa käsitteellistä ymmärrystä toimialan käytäntöön sekä yhteiskuntakriittiseen tarkasteluun.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kiitettävä (5): Opiskelija osaa kuvata ja käyttää matkailun osallistavien talouksien ja matkailun vastuullisen jakamistalouden keskeisiä käsitteitä kattavasti, monipuolisesti ja perustellusti sekä rakentaa niistä perustellun käsitekokonaisuuden. Opiskelija kykenee arvioimaan keskeisiä käsitteitä ja niiden välisiä suhteita matkailututkimuksen kontekstissa ja rakentamaan niistä viitekehyksen, jota hyödyntäen tarkastelee jakamistalousilmiötä. Opiskelija osoittaa myös kykyä soveltaa käsitteellistä ymmärrystä toimialan käytäntöön sekä yhteiskuntakriittiseen tarkasteluun. Näkemykset ja käsitteellistykset on selkeästi argumentoitu ja omaa kokemusta on käytetty luovasti ilmiön kriittisessä reflektiossa.

Lisätiedot

Opintojakso on Lapin yliopiston toteuttama, mutta valittavissa myös Lapin ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijoille ristiinopiskeltavina opintoina. Opiskelijoiden hyväksiluluku- ja oikeusturva-asiat määräytyvät Lapin yliopiston säädösten mukaisesti.

Ilmoittautumisohjeet ristiinopiskeluun löytyvät kunkin lukuvuoden toteutuksen lisätiedoista.