Siirry suoraan sisältöön

Kliininen osaaminen kirurgisen potilaan hoitotyössäLaajuus (7 op)

Tunnus: A72H0015

Laajuus

7 op

Opetuskieli

  • suomi

Osaamistavoitteet

Osaat kirurgisten/perioperatiivisesti hoidettavien potilaiden hoito- ja palveluketjuja sekä näyttöön perustuvia kansallisia ja kansainvälisiä hoitosuosituksia ja ohjeita.
Osaat näyttöön perustuvaa kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan hoitoa ja hoitotyötä sekä potilasohjausta kuntouttavia hoitotyön menetelmiä hyödyntäen.
Osaat kirurgiseen hoitotyöhön liittyvän raportoinnin ja dokumentoinnin.
Osaat systemaattisen potilaan tilan arvioinnin kirurgisen/perioperatiivisen hoitotyössä.
Osaat kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan lääke-, neste- ja ravitsemushoitoa eri antoreittejä hyödyntäen sekä osaat verensiirron vaiheet.
Osaat tunnistaa, arvioida ja hoitaa kirurgisen potilaan kipua.
Osaat kirurgisen haavanhoidon periaatteet ja osaat toteuttaa kirurgisen potilaan haavan hoitoa.
Osaat hyödyntää erilaisia lääkinnällisiä laitteita, digitaalisia sovelluksia ja ratkaisuja kirurgisen potilaan hoitotyössä.

Säteilyturvallisuus:
Opiskelija osaa viestiä yleisellä tasolla säteilyn lääketieteellisestä altistuksesta, työperäisestä altistuksesta ja väestön altistuksesta sekä tulkita säteilyriskejä. Osaa viestiä säteilyaltistuksen laadusta ja suuruudesta päivittäisessä työssä sekä tulkita säteilyriskejä. Opiskelija ymmärtää yleiset säteilysuojeluperiaatteet ja osaa soveltaa niitä käytännössä. Opiskelija osaa käyttää työntekijän suojelun optimointiin tarkoitettuja menettelyjä

Sisältö

- Kirurgisen potilaan hoito- ja palveluketjut ja erilaiset digitaaliset sovellukset sekä ratkaisut
- Perioperatiivinen hoitoprosessi, potilasturvallisuus ja työturvallisuus
- Keskeiset kirurgiset sairaudet ja näiden patofysiologia sekä kirurgisten sairauksien näyttöön perustuva hoito- ja hoitotyö
- Kirurgisen hoitotyön keskeiset kliiniset tutkimukset ja potilaan tilan arviointi
- Kirurgisen haavan hoito
- Kivun hoito- ja hoitotyö
- Kirurgisen potilaan lääkehoito ja kliininen farmakologia
- Sentraalinen laskimokanylointi. Parenteraalinen lääke-, neste- ja ravitsemushoito sekä verensiirto
- Lääkinnälliset laitteet ja laiteturvallisuus
- Säteilyturvallisuus 1 op

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Osaat tunnistaa kirurgisten/perioperatiivisten potilaiden hoito- ja palveluketjuja sekä näyttöön perustuvia kansallisia ja kansainvälisiä hoitosuosituksia ja ohjeita.
Osaat määritellä näyttöön perustuvaa kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan hoitoa ja hoitotyötä sekä potilasohjausta. Osaat nimetä kuntouttavan hoitotyön menetelmiä kirurgisen potilaan hoidossa.
Osaat ohjatusti toteuttaa kirurgiseen hoitotyöhön liittyvää raportointia ja dokumentointia.
Osaat toteuttaa kirurgisen/perioperatiivisen potilaan tilan arvioinnin. Kykenet toteuttamaan kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan lääke-, neste- ja ravitsemushoitoa eri antoreittejä hyödyntäen ja osaat toteuttaa verensiirron vaiheittain.
Osaat tunnistaa kirurgisen potilaan kivun ja toteuttaa näyttöön perustuvaa kivunhoitoa.
Osaat määritellä kirurgisen haavan hoidon periaatteet ja osaat hyödyntää näyttöön perustuvaa tietoa toteuttaessa kirurgisen potilaan haavan hoitoa.
Osaat käyttää erilaisia lääkinnällisiä laitteita, digitaalisia sovelluksia ja ratkaisuja kirurgisen potilaan hoitotyössä.
Olet suorittanut hyväksytysti säteilyturvallisuuden 1 op.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Osaat määritellä ja soveltaa kirurgisten/perioperatiivisten potilaiden hoito- ja palveluketjuja sekä näyttöön perustuvia kansallisia ja kansainvälisiä hoitosuosituksia ja ohjeita.
Perustelet sekä hyödynnät näyttöön perustuvaa kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan hoitoa ja hoitotyötä sekä potilasohjausta. Tiedät ja osaat käyttää kuntouttavan hoitotyön menetelmiä kirurgisen potilaan hoidossa.
Osaat toteuttaa kirurgiseen hoitotyöhön liittyvää raportointia ja dokumentointia.
Osaat systemaattisesti toteuttaa kirurgisen/perioperatiivisen potilaan tilan arvioinnin. Kykenet toteuttamaan kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan lääke-, neste- ja ravitsemushoitoa eri antoreittejä hyödyntäen ja osaat toteuttaa verensiirron vaiheittain.
Osaat tunnistaa ja määritellä kirurgisen potilaan kipua sekä toteuttaa näyttöön perustuvaa kivunhoitoa.
Osaat toimia kirurgisen haavan hoidon periaatteiden mukaisesti ja osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa toteuttaessa kirurgisen potilaan haavan hoitoa.
Osaat käyttää ja hyödyntää erilaisia lääkinnällisiä laitteita, digitaalisia sovelluksia ja ratkaisuja kirurgisen potilaan hoitotyössä.
Olet suorittanut hyväksytysti säteilyturvallisuuden 1 op.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Osaat tehdä johtopäätöksiä suhteessa kirurgisten/perioperatiivisten potilaiden hoito- ja palveluketjuihin sekä soveltaa näyttöön perustuvia kansallisia ja kansainvälisiä hoitosuosituksia ja ohjeita.
Perustelet sekä hyödynnät uusinta näyttöön perustuvaa tietoa kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan hoidossa ja hoitotyössä sekä potilasohjauksessa. Osaat menetellä kuntouttavan hoitotyön periaatteiden mukaisesti kirurgisen potilaan hoidossa.
Osaat toteuttaa systemaattisen ja rakenteisen kirurgiseen hoitotyöhön liittyvää raportointia ja dokumentointia.
Osaat systemaattisesti toteuttaa kirurgisen/perioperatiivisen potilaan tilan arvioinnin ja tehdä johtopäätöksiä arvioinnin perusteella. Kykenet toteuttamaan ja arvioimaan kirurgisen ja perioperatiivisen potilaan lääke-, neste- ja ravitsemushoitoa eri antoreittejä hyödyntäen ja osaat toteuttaa verensiirron vaiheittain perustellen.
Osaat arvioida ja hoitaa kirurgisen potilaan kipua sekä soveltaa kivunhoitoon näyttöön perustuvaa tietoa.
Osaat toimia kirurgisen haavan hoidon periaatteiden mukaisesti ja osaat ratkaista haavanhoidon haasteita toteuttaessa kirurgisen haavan hoitoa perustellen.
Osaat hyödyntää perustellusti erilaisia lääkinnällisiä laitteita, digitaalisia sovelluksia ja ratkaisuja kirurgisen potilaan hoitotyössä.
Olet suorittanut hyväksytysti säteilyturvallisuuden 1 op.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Säteilyturvallisuus:
Hyväksytyssä suorituksessa opiskelija saavuttaa opintojakson tavoitteissa mainitun osaamisen. Osaaminen osoitetaan tentillä.