Siirry suoraan sisältöön

Kasvituotannon perusteetLaajuus (5 op)

Tunnus: R601ML107

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

Osaamistavoitteet

Opiskelija
- Tietää peltokasvien kasvu- ja viljelyominaisuudet
- Osaa kasvituotantoon liittyvät viljelytoimet ja peltojen perusparannukset tavanomaisessa ja luomuviljelyssä
- Tuntee maan kasvukunnon ylläpitoon vaikuttavat tekijät ja kestävän viljelyn periaatteet
- Ymmärtää viljelytoimien ja maan kasvukunnon merkityksen kasvien kasvuun ja satoon.

Sisältö

Kasvinjalostuksen vaikutus kasvien ominaisuuksiin
Maan muokkaus ja kylvö
Peltojen perusparannukset ja maan kasvukunnon ylläpito (ojitus, kalkitus, viljelykierto)
Viljelytoimet ja niiden kestävä toteutus (lannoitus, kasvinsuojelu)
Luomuviljelyn perusteet

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1-2
Tietää kasvituotannon perusteet ja viljelytoimet ja niiden vaikutuksen kasvuun ja satoon. Osaa vertailla tavanomaista tuotantoa ja luomutuotantoa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3-4
Osaa maan hoidon, peltojen vesitalouden, kalkituksen, lannoituksen ja kasvinsuojelun perusteet ja niiden kestävät toteutusmenetelmät ja ymmärtää niiden merkityksen kasvituotantoon kokonaisuutena. Tuntee ja osaa vertailla luomu- ja tavanomaista tuotantoa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5
Hallitsee maan hoidon, peltojen vesitalouden, kalkituksen, lannoituksen sekä turvallisen kasvinsuojelun perusteet ja menetelmät ja osaa suunnitella tarvittavia toimia tuottavan viljelyn kannalta ympäristönäkökohdat huomioiden. Osaa luomu- ja tavanomaisen tuotannon erot vertaillen niitä monipuolisesti.

Ilmoittautumisaika

01.10.2024 - 08.01.2025

Ajoitus

15.01.2025 - 31.03.2025

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

4 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus

Yksikkö

Agrologikoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 30

Tutkinto-ohjelma
  • Agrologikoulutus
Opettaja
  • Kirsi Jokela
Vastuuhenkilö

Kirsi Jokela

Opiskelijaryhmät
  • RA61M24S
    Agrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, Syksy 2024

Tavoitteet

Opiskelija
- Tietää peltokasvien kasvu- ja viljelyominaisuudet
- Osaa kasvituotantoon liittyvät viljelytoimet ja peltojen perusparannukset tavanomaisessa ja luomuviljelyssä
- Tuntee maan kasvukunnon ylläpitoon vaikuttavat tekijät ja kestävän viljelyn periaatteet
- Ymmärtää viljelytoimien ja maan kasvukunnon merkityksen kasvien kasvuun ja satoon.

Sisältö

Kasvinjalostuksen vaikutus kasvien ominaisuuksiin
Maan muokkaus ja kylvö
Peltojen perusparannukset ja maan kasvukunnon ylläpito (ojitus, kalkitus, viljelykierto)
Viljelytoimet ja niiden kestävä toteutus (lannoitus, kasvinsuojelu)
Luomuviljelyn perusteet

Aika ja paikka

15.1.-31.3.2025, Zoom

Oppimateriaalit

Heinonen, R. 1992. Maa, viljely ja ympäristö



Salaojayhdistys 2009. Maan vesi- ja ravinnetalous: Ojitus, kastelu ja ympäristö



Seppänen Mervi (toim.) 2008. Peltokasvien tuotanto.



Maan rakenteen hoito. 2002. Tieto tuottamaan 98. ProAgria Keskusten liitto



Peltonen Jari & Harmoinen Taina (toim.) 2009. Ravinteet kasvintuotannossa. Tieto tuottamaan 127. ProAgria Keskusten liitto.



Toukoluoto, Nina & Peltonen, Sari (toim.) 2015. Viljelykiertojen monipuolistaminen. ProAgria Keskusten Liitto.



Seppänen, Mervi & Kurppa, Sirpa & Rinne, Marketta & Alakukku, Laura. 2019. Ruokaa! Kestävä maatalous ja ruoantuotanto.Maahenki Oy.



Rajala Jukka. luonnonmukainen maatalous. 2006. https://docplayer.fi/2869209-Luonnonmukainen-maatalous.html



Muut osoitetut ajankohtaiset materiaalit

Opetusmenetelmät

Luento-opetus, itsenäinen opiskelu

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tenttien ajankohta ja tehtävien palautus sovitaan opintojakson aikana.

Lisätietoja opiskelijoille

Käsiteltävät aiheet: kasvinjalostus, maan muokkaus, kylvö, kylvösiemen, peltojen kunnostus, peltojen vesitalouteen vaikuttaminen, kasvinvuorotus, kalkitus, lannoitus, kasvinsuojelu, luonnonmukaisen viljelyn perusteet.

Esitietovaatimukset: R601ML103 Kasvien kasvu (tai vastaavat opinnot) oltava suoritettuna ennen osallistumista tälle opintojaksolle.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1-2
Tietää kasvituotannon perusteet ja viljelytoimet ja niiden vaikutuksen kasvuun ja satoon. Osaa vertailla tavanomaista tuotantoa ja luomutuotantoa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3-4
Osaa maan hoidon, peltojen vesitalouden, kalkituksen, lannoituksen ja kasvinsuojelun perusteet ja niiden kestävät toteutusmenetelmät ja ymmärtää niiden merkityksen kasvituotantoon kokonaisuutena. Tuntee ja osaa vertailla luomu- ja tavanomaista tuotantoa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5
Hallitsee maan hoidon, peltojen vesitalouden, kalkituksen, lannoituksen sekä turvallisen kasvinsuojelun perusteet ja menetelmät ja osaa suunnitella tarvittavia toimia tuottavan viljelyn kannalta ympäristönäkökohdat huomioiden. Osaa luomu- ja tavanomaisen tuotannon erot vertaillen niitä monipuolisesti.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointiasteikko HYL-5

Arvioinnin perusteet: aktiivinen osallistuminen luennoille, tehtävien ja tenttien suorittaminen ajallaan ja hyväksytysti.

Arviointikriteerit:
Tyydyttävä 1-2: Opiskelija tietää kasvituotannon perusteet ja viljelytoimet sekä niiden vaikutuksen kasvuun ja satoon. Osaa vertailla tavanomaista ja luomutuotantoa.

Hyvä 3-4: Opiskelija osaa maan hoidon, peltojen vesitalouden, kalkituksen, lannoituksen ja kasvinsuojelun perusteet ja niiden kestävät toteutusmenetelmät ja ymmärtää niiden merkityksen kasvituotantoon kokonaisuutena. Tuntee luomu- ja tavanomaisen tuotannon erot vertaillen niitä.

Kiitettävä 5: Opiskelija osaa maan hoidon, peltojen vesitalouden, kalkituksen, lannoituksen sekä turvallisen kasvinsuojelun perusteet ja menetelmät ja osaa suunnitella tarvittavia toimia tuottavan viljelyn kannalta ympäristönäkökohdat huomioiden. Ymmärtää luomu- ja tavanomaisen tuotannon erot vertaillen niitä monipuolisesti.

Hylätty (0)

Opiskelija ei tunne kasvituotannon perusteita ja tärkeimpiä viljelytoimia eikä hahmota niiden vaikutusta kasvien kasvuun ja sadontuotantoon.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija tietää kasvituotannon perusteet ja viljelytoimet sekä niiden vaikutuksen kasvuun ja satoon. Osaa vertailla tavanomaista ja luomutuotantoa

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osaa maan hoidon, peltojen vesitalouden, kalkituksen, lannoituksen ja kasvinsuojelun perusteet ja niiden kestävät toteutusmenetelmät ja ymmärtää niiden merkityksen kasvituotantoon kokonaisuutena. Tuntee luomu- ja tavanomaisen tuotannon erot vertaillen niitä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa maan hoidon, peltojen vesitalouden, kalkituksen, lannoituksen sekä turvallisen kasvinsuojelun perusteet ja menetelmät ja osaa suunnitella tarvittavia toimia tuottavan viljelyn kannalta ympäristönäkökohdat huomioiden. Ymmärtää luomu- ja tavanomaisen tuotannon erot vertaillen niitä monipuolisesti.

Ilmoittautumisaika

02.10.2023 - 17.01.2024

Ajoitus

18.01.2024 - 31.03.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Agrologikoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 30

Tutkinto-ohjelma
  • Agrologikoulutus
Opettaja
  • Kirsi Jokela
Vastuuhenkilö

Kirsi Jokela

Opiskelijaryhmät
  • RA61M23S
    Agrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2023

Tavoitteet

Opiskelija
- Tietää peltokasvien kasvu- ja viljelyominaisuudet
- Osaa kasvituotantoon liittyvät viljelytoimet ja peltojen perusparannukset tavanomaisessa ja luomuviljelyssä
- Tuntee maan kasvukunnon ylläpitoon vaikuttavat tekijät ja kestävän viljelyn periaatteet
- Ymmärtää viljelytoimien ja maan kasvukunnon merkityksen kasvien kasvuun ja satoon.

Sisältö

Kasvinjalostuksen vaikutus kasvien ominaisuuksiin
Maan muokkaus ja kylvö
Peltojen perusparannukset ja maan kasvukunnon ylläpito (ojitus, kalkitus, viljelykierto)
Viljelytoimet ja niiden kestävä toteutus (lannoitus, kasvinsuojelu)
Luomuviljelyn perusteet

Aika ja paikka

18.1.-31.3.2024, Zoom

Oppimateriaalit

Heinonen, R. 1992. Maa, viljely ja ympäristö



Salaojayhdistys 2009. Maan vesi- ja ravinnetalous: Ojitus, kastelu ja ympäristö



Seppänen Mervi (toim.) 2008. Peltokasvien tuotanto.



Maan rakenteen hoito. 2002. Tieto tuottamaan 98. ProAgria Keskusten liitto



Peltonen Jari & Harmoinen Taina (toim.) 2009. Ravinteet kasvintuotannossa. Tieto tuottamaan 127. ProAgria Keskusten liitto.



Toukoluoto, Nina & Peltonen, Sari (toim.) 2015. Viljelykiertojen monipuolistaminen. ProAgria Keskusten Liitto.



Seppänen, Mervi & Kurppa, Sirpa & Rinne, Marketta & Alakukku, Laura. 2019. Ruokaa! Kestävä maatalous ja ruoantuotanto.Maahenki Oy.



Rajala Jukka. luonnonmukainen maatalous. 2006. https://docplayer.fi/2869209-Luonnonmukainen-maatalous.html



Muut osoitetut ajankohtaiset materiaalit

Opetusmenetelmät

Luento-opetus, itsenäinen opiskelu

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tenttien ajankohta ja tehtävien palautus sovitaan opintojakson aikana.

Lisätietoja opiskelijoille

Käsiteltävät aiheet: kasvinjalostus, maan muokkaus, kylvö, kylvösiemen, peltojen kunnostus, peltojen vesitalouteen vaikuttaminen, kasvinvuorotus, kalkitus, lannoitus, kasvinsuojelu, luonnonmukaisen viljelyn perusteet

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1-2
Tietää kasvituotannon perusteet ja viljelytoimet ja niiden vaikutuksen kasvuun ja satoon. Osaa vertailla tavanomaista tuotantoa ja luomutuotantoa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3-4
Osaa maan hoidon, peltojen vesitalouden, kalkituksen, lannoituksen ja kasvinsuojelun perusteet ja niiden kestävät toteutusmenetelmät ja ymmärtää niiden merkityksen kasvituotantoon kokonaisuutena. Tuntee ja osaa vertailla luomu- ja tavanomaista tuotantoa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5
Hallitsee maan hoidon, peltojen vesitalouden, kalkituksen, lannoituksen sekä turvallisen kasvinsuojelun perusteet ja menetelmät ja osaa suunnitella tarvittavia toimia tuottavan viljelyn kannalta ympäristönäkökohdat huomioiden. Osaa luomu- ja tavanomaisen tuotannon erot vertaillen niitä monipuolisesti.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointiasteikko HYL-5

Arvioinnin perusteet: aktiivinen osallistuminen luennoille, tehtävien ja tenttien suorittaminen ajallaan ja hyväksytysti.

Hylätty (0)

Opiskelija ei tunne kasvituotannon perusteita ja tärkeimpiä viljelytoimia eikä hahmota niiden vaikutusta kasvien kasvuun ja sadontuotantoon.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija tietää kasvituotannon perusteet ja viljelytoimet sekä niiden vaikutuksen kasvuun ja satoon. Osaa vertailla tavanomaista ja luomutuotantoa

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osaa maan hoidon, peltojen vesitalouden, kalkituksen, lannoituksen ja kasvinsuojelun perusteet ja niiden kestävät toteutusmenetelmät ja ymmärtää niiden merkityksen kasvituotantoon kokonaisuutena. Tuntee luomu- ja tavanomaisen tuotannon erot vertaillen niitä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa maan hoidon, peltojen vesitalouden, kalkituksen, lannoituksen sekä turvallisen kasvinsuojelun perusteet ja menetelmät ja osaa suunnitella tarvittavia toimia tuottavan viljelyn kannalta ympäristönäkökohdat huomioiden. Ymmärtää luomu- ja tavanomaisen tuotannon erot vertaillen niitä monipuolisesti.

Ilmoittautumisaika

03.10.2022 - 17.01.2023

Ajoitus

18.01.2023 - 31.03.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

4 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus

Yksikkö

Agrologikoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 30

Tutkinto-ohjelma
  • Agrologikoulutus
Opettaja
  • Kirsi Jokela
Vastuuhenkilö

Kirsi Jokela

Opiskelijaryhmät
  • RA61M22S
    Agrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2022

Tavoitteet

Opiskelija
- Tietää peltokasvien kasvu- ja viljelyominaisuudet
- Osaa kasvituotantoon liittyvät viljelytoimet ja peltojen perusparannukset tavanomaisessa ja luomuviljelyssä
- Tuntee maan kasvukunnon ylläpitoon vaikuttavat tekijät ja kestävän viljelyn periaatteet
- Ymmärtää viljelytoimien ja maan kasvukunnon merkityksen kasvien kasvuun ja satoon.

Sisältö

Kasvinjalostuksen vaikutus kasvien ominaisuuksiin
Maan muokkaus ja kylvö
Peltojen perusparannukset ja maan kasvukunnon ylläpito (ojitus, kalkitus, viljelykierto)
Viljelytoimet ja niiden kestävä toteutus (lannoitus, kasvinsuojelu)
Luomuviljelyn perusteet

Aika ja paikka

18.1.-30.3.2022, Zoom

Oppimateriaalit

Heinonen, R. 1992. Maa, viljely ja ympäristö
Salaojayhdistys 2009. Maan vesi- ja ravinnetalous: Ojitus, kastelu ja ympäristö
Seppänen Mervi (toim.) 2008. Peltokasvien tuotanto.
Tiainen Risto (toim.) 2005 Maatilatalouden teknologia.
Maan rakenteen hoito. 2002. Tieto tuottamaan 98. ProAgria Keskusten liitto
Peltonen Jari & Harmoinen Taina (toim.) 2009. Ravinteet kasvintuotannossa. Tieto tuottamaan 127. ProAgria Keskusten liitto.
Toukoluoto, Nina & Peltonen, Sari (toim.) 2015. Viljelykiertojen monipuolistaminen. ProAgria Keskusten Liitto.
Seppänen, Mervi & Kurppa, Sirpa & Rinne, Marketta & Alakukku, Laura. 2019. Ruokaa! Kestävä maatalous ja ruoantuotanto.Maahenki Oy.
Rajala Jukka. luonnonmukainen maatalous. 2006. https://docplayer.fi/2869209-Luonnonmukainen-maatalous.html
Muut osoitetut ajankohtaiset materiaalit

Opetusmenetelmät

Luento-opetus, itsenäinen opiskelu

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tenttien ajankohta sovitaan opintojakson aikana.

Lisätietoja opiskelijoille

Käsiteltävät aiheet: kasvinjalostus, maan muokkaus, kylvö, kylvösiemen, peltojen kunnostus, peltojen vesitalouteen vaikuttaminen, kasvinvuorotus, kalkitus, lannoitus, kasvinsuojelu, luonnonmukaisen viljelyn perusteet

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1-2
Tietää kasvituotannon perusteet ja viljelytoimet ja niiden vaikutuksen kasvuun ja satoon. Osaa vertailla tavanomaista tuotantoa ja luomutuotantoa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3-4
Osaa maan hoidon, peltojen vesitalouden, kalkituksen, lannoituksen ja kasvinsuojelun perusteet ja niiden kestävät toteutusmenetelmät ja ymmärtää niiden merkityksen kasvituotantoon kokonaisuutena. Tuntee ja osaa vertailla luomu- ja tavanomaista tuotantoa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5
Hallitsee maan hoidon, peltojen vesitalouden, kalkituksen, lannoituksen sekä turvallisen kasvinsuojelun perusteet ja menetelmät ja osaa suunnitella tarvittavia toimia tuottavan viljelyn kannalta ympäristönäkökohdat huomioiden. Osaa luomu- ja tavanomaisen tuotannon erot vertaillen niitä monipuolisesti.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointiasteikko HYL-5

Arvioinnin perusteet: aktiivinen osallistuminen luennoille, tehtävien ja tenttien suorittaminen ajallaan ja hyväksytysti.

Hylätty (0)

Opiskelija ei tunne kasvituotannon perusteita ja tärkeimpiä viljelytoimia eikä hahmota niiden vaikutusta kasvien kasvuun ja sadontuotantoon.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija tietää kasvituotannon perusteet ja viljelytoimet sekä niiden vaikutuksen kasvuun ja satoon. Osaa vertailla tavanomaista ja luomutuotantoa

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osaa maan hoidon, peltojen vesitalouden, kalkituksen, lannoituksen ja kasvinsuojelun perusteet ja niiden kestävät toteutusmenetelmät ja ymmärtää niiden merkityksen kasvituotantoon kokonaisuutena. Tuntee luomu- ja tavanomaisen tuotannon erot vertaillen niitä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa maan hoidon, peltojen vesitalouden, kalkituksen, lannoituksen sekä turvallisen kasvinsuojelun perusteet ja menetelmät ja osaa suunnitella tarvittavia toimia tuottavan viljelyn kannalta ympäristönäkökohdat huomioiden. Ymmärtää luomu- ja tavanomaisen tuotannon erot vertaillen niitä monipuolisesti.