Siirry suoraan sisältöön

Maatalousalan matematiikka ja kemiaLaajuus (5 op)

Tunnus: R601ML101

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

Osaamistavoitteet

Opiskelija
- Osaa käyttää matematiikkaa ja kemiaa työssään ja opinnoissaan kohtaamiensa ongelmien ratkaisemisessa.
- Osaa laskea pinta-aloja ja tilavuuksia
- Osaa tehdä pinta-alamuunnoksia
- Osaa hyödyntää alan laskentakaavoja sekä malleja ja laskea niiden perusteella tilavuuksia ja ominaispainoja
- Osaa laskea seoksia
- Opiskelija tietää kasvien ravinteiden oton taustalla olevan kemian
- Osaa nimetä ja luokitella keskeisimpiä orgaanisia yhdisteitä (proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja) ja ymmärtää niiden perusrakenteen ja kemialliset ominaisuudet niin ruokaketjun kuin eläinten ruokinnan näkökulmasta.

Sisältö

Yksikkömuunnokset
Tilavuudet
Pinta-alat
Liuokset ja seokset
Tiheydet
Prosenttilaskenta
Ensimmäisen ja toisen asteen polynomifunktiot ja -yhtälöt
Orgaaninen- ja epäorgaaninen kemia

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1-2
Opiskelija tuntee ja osaa piirtää helppoja 1. ja 2. asteen polynomifunktion kuvaajia. Opiskelija osaa ratkaista helppoja 1. ja 2. asteen yhtälöitä. Opiskelija osaa ratkaista helppoja kolmioihin, monikulmioihin ja mittakaavaan liittyviä tehtäviä, opiskelija osaa laskea tavallisimpien avaruuskappaleiden pinta-aloja ja tilavuuksia. Osaa laskea helppoja seoksia. Osaa nimetä ja luokitella joitakin proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja. Tunnistaa kasvien ravinteidenoton kemiaa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3-4
Opiskelija tuntee ja osaa piirtää 1. ja 2. asteen polynomifunktion kuvaajia. Opiskelija osaa ratkaista 1. ja 2. asteen yhtälöitä. Opiskelija osaa ratkaista kolmioihin, monikulmioihin ja mittakaavaan liittyviä tehtäviä, opiskelija osaa laskea tavallisimpien avaruuskappaleiden pinta-aloja ja tilavuuksia. Osaa laskea seoksia. Osaa nimetä ja luokitella proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja. Tunnistaa kasvien ravinteidenoton kemian.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5
Opiskelija tuntee ja osaa piirtää vaativia 1. ja 2. asteen polynomifunktion kuvaajia. Opiskelija osaa ratkaista vaativia 1. ja 2. asteen yhtälöitä. Opiskelija osaa ratkaista vaativia kolmioihin, monikulmioihin ja mittakaavaan liittyviä tehtäviä, opiskelija osaa laskea avaruuskappaleiden pinta-aloja ja tilavuuksia. Osaa laskea vaativia seoksia. Osaa nimetä ja luokitella keskeisimpiä proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja. Osaa kasvien ravinteidenoton kemian.

Ilmoittautumisaika

11.03.2024 - 01.09.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 07.12.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Agrologikoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 30

Tutkinto-ohjelma
  • Agrologikoulutus
Opettaja
  • Miika Aitomaa
  • Juha Vehniäinen
Vastuuhenkilö

Juha Vehniäinen

Opiskelijaryhmät
  • RA61M24S
    Agrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, Syksy 2024

Tavoitteet

Opiskelija
- Osaa käyttää matematiikkaa ja kemiaa työssään ja opinnoissaan kohtaamiensa ongelmien ratkaisemisessa.
- Osaa laskea pinta-aloja ja tilavuuksia
- Osaa tehdä pinta-alamuunnoksia
- Osaa hyödyntää alan laskentakaavoja sekä malleja ja laskea niiden perusteella tilavuuksia ja ominaispainoja
- Osaa laskea seoksia
- Opiskelija tietää kasvien ravinteiden oton taustalla olevan kemian
- Osaa nimetä ja luokitella keskeisimpiä orgaanisia yhdisteitä (proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja) ja ymmärtää niiden perusrakenteen ja kemialliset ominaisuudet niin ruokaketjun kuin eläinten ruokinnan näkökulmasta.

Sisältö

Yksikkömuunnokset
Tilavuudet
Pinta-alat
Liuokset ja seokset
Tiheydet
Prosenttilaskenta
Ensimmäisen ja toisen asteen polynomifunktiot ja -yhtälöt
Orgaaninen- ja epäorgaaninen kemia

Aika ja paikka

Syyslukukausi 2024.

Verkko-opetuksessa oppimisympäristöinä ovat Moodle ja Zoom. Opetus järjestetään arki-iltaisin klo 17:15 alkaen. Verkko-opetus tallennetaan.

Oppimateriaalit

Oppimateriaali jaetaan sähköisessä muodossa Moodle-oppimisympäristössä



Kemian osuus: avoin kemian oppikirja jaossa Moodlessa, Aitomaa, M. 2023.

Opetusmenetelmät

Opetus koostuu etänä toteutettavista teorialuennoista sekä laskuharjoituksista.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojakso ei sisällä tenttiä.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1-2
Opiskelija tuntee ja osaa piirtää helppoja 1. ja 2. asteen polynomifunktion kuvaajia. Opiskelija osaa ratkaista helppoja 1. ja 2. asteen yhtälöitä. Opiskelija osaa ratkaista helppoja kolmioihin, monikulmioihin ja mittakaavaan liittyviä tehtäviä, opiskelija osaa laskea tavallisimpien avaruuskappaleiden pinta-aloja ja tilavuuksia. Osaa laskea helppoja seoksia. Osaa nimetä ja luokitella joitakin proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja. Tunnistaa kasvien ravinteidenoton kemiaa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3-4
Opiskelija tuntee ja osaa piirtää 1. ja 2. asteen polynomifunktion kuvaajia. Opiskelija osaa ratkaista 1. ja 2. asteen yhtälöitä. Opiskelija osaa ratkaista kolmioihin, monikulmioihin ja mittakaavaan liittyviä tehtäviä, opiskelija osaa laskea tavallisimpien avaruuskappaleiden pinta-aloja ja tilavuuksia. Osaa laskea seoksia. Osaa nimetä ja luokitella proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja. Tunnistaa kasvien ravinteidenoton kemian.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5
Opiskelija tuntee ja osaa piirtää vaativia 1. ja 2. asteen polynomifunktion kuvaajia. Opiskelija osaa ratkaista vaativia 1. ja 2. asteen yhtälöitä. Opiskelija osaa ratkaista vaativia kolmioihin, monikulmioihin ja mittakaavaan liittyviä tehtäviä, opiskelija osaa laskea avaruuskappaleiden pinta-aloja ja tilavuuksia. Osaa laskea vaativia seoksia. Osaa nimetä ja luokitella keskeisimpiä proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja. Osaa kasvien ravinteidenoton kemian.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi perustuu palautettaviin etätehtäviin.

Kemian osuus arvostellaan arvosanalla hyväksytty / hylätty. Kemian tehtävät tulee olla suoritettuna hyväksytysti, jotta opintojakso voidaan antaa arvosana.

Hylätty (0)

Opiskelija ei palauta vaadittua määrää tehtäviä tai suoritusten laatu ei vastaa tyydyttävään arvosanaan vaadittavia minimivaatimuksia.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija tuntee peruskäsitteet ja osaa ratkaista perustehtäviä.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija hallitsee käsitteet laajasti ja osaa ratkaista vaativampia sovellustehtäviä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa soveltaa opittuja menetelmiä uudentyyppisten tehtävien ja ongelmien ratkaisemisessa.

Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 01.10.2023

Ajoitus

02.10.2023 - 07.12.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Agrologikoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 30

Tutkinto-ohjelma
  • Agrologikoulutus
Opettaja
  • Miika Aitomaa
  • Juha Vehniäinen
Vastuuhenkilö

Miika Aitomaa

Opiskelijaryhmät
  • RA61M23S
    Agrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2023

Tavoitteet

Opiskelija
- Osaa käyttää matematiikkaa ja kemiaa työssään ja opinnoissaan kohtaamiensa ongelmien ratkaisemisessa.
- Osaa laskea pinta-aloja ja tilavuuksia
- Osaa tehdä pinta-alamuunnoksia
- Osaa hyödyntää alan laskentakaavoja sekä malleja ja laskea niiden perusteella tilavuuksia ja ominaispainoja
- Osaa laskea seoksia
- Opiskelija tietää kasvien ravinteiden oton taustalla olevan kemian
- Osaa nimetä ja luokitella keskeisimpiä orgaanisia yhdisteitä (proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja) ja ymmärtää niiden perusrakenteen ja kemialliset ominaisuudet niin ruokaketjun kuin eläinten ruokinnan näkökulmasta.

Sisältö

Yksikkömuunnokset
Tilavuudet
Pinta-alat
Liuokset ja seokset
Tiheydet
Prosenttilaskenta
Ensimmäisen ja toisen asteen polynomifunktiot ja -yhtälöt
Orgaaninen- ja epäorgaaninen kemia

Aika ja paikka

LapinAMK:n Rantavitikan kampus, syyslukukausi 2023

Oppimateriaalit

Oppimateriaali jaetaan sähköisessä muodossa Moodle-oppimisympäristössä. Kemian osuus: avoin kemian oppikirja jaossa Moodlessa, Aitomaa, M. 2023.

Opetusmenetelmät

Opetus koostuu etänä toteutettavista teorialuennoista sekä laskuharjoituksista.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojakso ei sisällä tenttiä.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1-2
Opiskelija tuntee ja osaa piirtää helppoja 1. ja 2. asteen polynomifunktion kuvaajia. Opiskelija osaa ratkaista helppoja 1. ja 2. asteen yhtälöitä. Opiskelija osaa ratkaista helppoja kolmioihin, monikulmioihin ja mittakaavaan liittyviä tehtäviä, opiskelija osaa laskea tavallisimpien avaruuskappaleiden pinta-aloja ja tilavuuksia. Osaa laskea helppoja seoksia. Osaa nimetä ja luokitella joitakin proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja. Tunnistaa kasvien ravinteidenoton kemiaa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3-4
Opiskelija tuntee ja osaa piirtää 1. ja 2. asteen polynomifunktion kuvaajia. Opiskelija osaa ratkaista 1. ja 2. asteen yhtälöitä. Opiskelija osaa ratkaista kolmioihin, monikulmioihin ja mittakaavaan liittyviä tehtäviä, opiskelija osaa laskea tavallisimpien avaruuskappaleiden pinta-aloja ja tilavuuksia. Osaa laskea seoksia. Osaa nimetä ja luokitella proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja. Tunnistaa kasvien ravinteidenoton kemian.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5
Opiskelija tuntee ja osaa piirtää vaativia 1. ja 2. asteen polynomifunktion kuvaajia. Opiskelija osaa ratkaista vaativia 1. ja 2. asteen yhtälöitä. Opiskelija osaa ratkaista vaativia kolmioihin, monikulmioihin ja mittakaavaan liittyviä tehtäviä, opiskelija osaa laskea avaruuskappaleiden pinta-aloja ja tilavuuksia. Osaa laskea vaativia seoksia. Osaa nimetä ja luokitella keskeisimpiä proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja. Osaa kasvien ravinteidenoton kemian.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi perustuu palautettaviin etätehtäviin, joista osa on perinteisiä laskutehtäviä, osa tehdään Excel -ohjelmalla.

Hylätty (0)

Opiskelija ei palauta vaadittua määrää tehtäviä tai suoritusten laatu ei vastaa tyydyttävään arvosanaan vaadittavia minimivaatimuksia.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija tuntee peruskäsitteet ja osaa ratkaista perustehtäviä.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija hallitsee käsitteet laajasti ja osaa ratkaista vaativampia sovellustehtäviä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa soveltaa opittuja menetelmiä uudentyyppisten tehtävien ja ongelmien ratkaisemisessa.

Ilmoittautumisaika

01.04.2022 - 30.09.2022

Ajoitus

01.10.2022 - 18.12.2022

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Agrologikoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 30

Opettaja
  • Miika Aitomaa
  • Juha Vehniäinen
Vastuuhenkilö

Miika Aitomaa

Opiskelijaryhmät
  • RA61M22S
    Agrologikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2022

Tavoitteet

Opiskelija
- Osaa käyttää matematiikkaa ja kemiaa työssään ja opinnoissaan kohtaamiensa ongelmien ratkaisemisessa.
- Osaa laskea pinta-aloja ja tilavuuksia
- Osaa tehdä pinta-alamuunnoksia
- Osaa hyödyntää alan laskentakaavoja sekä malleja ja laskea niiden perusteella tilavuuksia ja ominaispainoja
- Osaa laskea seoksia
- Opiskelija tietää kasvien ravinteiden oton taustalla olevan kemian
- Osaa nimetä ja luokitella keskeisimpiä orgaanisia yhdisteitä (proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja) ja ymmärtää niiden perusrakenteen ja kemialliset ominaisuudet niin ruokaketjun kuin eläinten ruokinnan näkökulmasta.

Sisältö

Yksikkömuunnokset
Tilavuudet
Pinta-alat
Liuokset ja seokset
Tiheydet
Prosenttilaskenta
Ensimmäisen ja toisen asteen polynomifunktiot ja -yhtälöt
Orgaaninen- ja epäorgaaninen kemia

Aika ja paikka

LapinAMK:n Rantavitikan kampus, syyslukukausi 2022

Oppimateriaalit

oppimateriaali jaetaan sähköisessä muodossa Moodle- oppimisympäristössä

Opetusmenetelmät

Opetus koostuu teorialuennoista, sekä laskuharjoituksista
Arviointi perustuu palautettaviin etätehtäviin

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

opintojakso ei sisällä tenttiä

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1-2
Opiskelija tuntee ja osaa piirtää helppoja 1. ja 2. asteen polynomifunktion kuvaajia. Opiskelija osaa ratkaista helppoja 1. ja 2. asteen yhtälöitä. Opiskelija osaa ratkaista helppoja kolmioihin, monikulmioihin ja mittakaavaan liittyviä tehtäviä, opiskelija osaa laskea tavallisimpien avaruuskappaleiden pinta-aloja ja tilavuuksia. Osaa laskea helppoja seoksia. Osaa nimetä ja luokitella joitakin proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja. Tunnistaa kasvien ravinteidenoton kemiaa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3-4
Opiskelija tuntee ja osaa piirtää 1. ja 2. asteen polynomifunktion kuvaajia. Opiskelija osaa ratkaista 1. ja 2. asteen yhtälöitä. Opiskelija osaa ratkaista kolmioihin, monikulmioihin ja mittakaavaan liittyviä tehtäviä, opiskelija osaa laskea tavallisimpien avaruuskappaleiden pinta-aloja ja tilavuuksia. Osaa laskea seoksia. Osaa nimetä ja luokitella proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja. Tunnistaa kasvien ravinteidenoton kemian.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5
Opiskelija tuntee ja osaa piirtää vaativia 1. ja 2. asteen polynomifunktion kuvaajia. Opiskelija osaa ratkaista vaativia 1. ja 2. asteen yhtälöitä. Opiskelija osaa ratkaista vaativia kolmioihin, monikulmioihin ja mittakaavaan liittyviä tehtäviä, opiskelija osaa laskea avaruuskappaleiden pinta-aloja ja tilavuuksia. Osaa laskea vaativia seoksia. Osaa nimetä ja luokitella keskeisimpiä proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja. Osaa kasvien ravinteidenoton kemian.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi perustuu palautettaviin etätehtäviin, joista osa on perinteisiä laskutehtäviä, osa tehdään Excel -ohjelmalla.

Hylätty (0)

Opiskelija ei palauta vaadittua määrää tehtäviä tai
suoritusten laatu ei vastaa tyydyttävään arvosanaan
vaadittavia minimivaatimuksia

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Tietää ja tuntee käsitteet ja osaa ratkaista perustehtäviä

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Osaa ratkaista vaativampia sovellustehtäviä

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Osaa soveltaa menetelmiä uudentyyppisten tehtävien ja ongelmien ratkaisemisessa