Siirry suoraan sisältöön

Työpaikkaprojekti: hankinta ja logistiikkaLaajuus (5 op)

Tunnus: R501RL495

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Osaamistavoitteet

Opintojaksolla opiskelija perehtyy rakennustyömaan hankintakäytäntöihin ja käytettävin sopimusehtoihin. Opintojakson suoritettuaan opiskelija: 
- Ymmärtää työmaan toimivien hankintaprosessien merkityksen.
- Osaa määritellä työmaan hankintatapojen pääperiaatteet sekä osaa arvioida periaatteita kohteen ominaispiirteet huomioiden. 
- Hallitsee hankinta-aikataulun laatimisen käytännön. 
- Ymmärtää alihankintasopimusten roolin ja osaa kuvata aliurakkasopimuksen laatimisen käytännön. 
- Osaa määritellä työmaan hankintoihin liittyvät sopimuskäytännöt sekä osaa kuvata materiaalihankintoihin liittyvän sopimuksen laatimisen käytännön.
- Osaa kuvata työmaan kuljetusten, siirtojen ja varastoinnin perusratkaisut sekä osaa havainnollistaa logistisia ratkaisuita osana aluesuunnitelmaa. 
- Ymmärtää hukan ja hävikin ehkäisyyn liittyvien ratkaisuiden mahdollisuudet rakennuskohteessa. 

Sisältö

Itsenäisesti tehtävä projektityö, jossa käsitellään seuraavaa sisältöä:
- Hankintatavat ja niiden suunnittelu
- Hankinta-aikataulu
- Alihankintasopimukset ja niiden valvonta
- Materiaali- ja palveluhankinnat ja niiden ohjaus
- Sopimus- ja toimitusehdot
- Kuljetukset, siirrot ja varastointi
- Hukan ja hävikin ehkäisy

Esitietovaatimukset

Talonrakentaminen ja Rakentamistalous -opintojaksot

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija hallitsee perusasiat opintojakson aihealueelta. Tietoa on hankittu niukasti ja osaamisen osoittaminen perustuu omille näkemyksille, eikä niille esitetä juurikaan tietoperustaa. Tulokset esitetään ja ne vastaavat tavoitteita pääosin / osittain. Menettelyiden kuvauksissa kohdekohtaisuus jää niukaksi. Aiheen käsittely on lähinnä toteavaa ja jää siten hieman pintapuoliseksi. Opiskelija pyrkii kuvaamaan tekemistään ammattikielen käsittein. Esimerkkejä ja työnäytteitä esitetään niukasti. Tuotoksen esittäminen jää niukaksi / puuttuu.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija hallitsee hyvin opintojakson keskeisen sisällön. Tietoa on hankittu ja lähdemateriaalia käytetty johdonmukaisesti ja selkeästi. Tulokset saavutetaan tavoitteiden mukaisesti. Menettelyiden kuvauksissa on selvästi huomioitu kohteen ominaisuudet ja piirteet. Tulosten raportointi on lähes virheetöntä ja hyvää ammatti- ja asiakieltä. Esimerkit ja työnäytteet ovat tarkoituksenmukaisia. Tuotoksen keskeisimmät näkökulmat on koottu selkeään esitykseen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee opintojakson aihealueen erinomaisesti ja osoittaa erityistä perehtyneisyyttä aiheeseen. Tietoa on hankittu monipuolisesti, aiheiden käsittelyssä lähdemateriaalia on käytetty laajasti ja hankittuun tietoon on suhtauduttu kriittisesti. Tulokset on esitetty ja perusteltu selkeästi ja havainnollisesti. Menettelyiden kuvaukset on konkretisoitu huolellisesti vastaamaan kohteen tosiasiallisia vaatimuksia. Raportointi on asioita perustelevaa ja arvioivaa virheetöntä ammatti- ja asiakieltä. Esimerkit ja työnäytteet ovat laadukkaita ja soveltuvat työskentelyn johtamiseen hyvin. Tuotoksen keskeisimmät näkökulmat on koottu havainnolliseen asiantuntijaesitykseen.

Oppimateriaalit

Oman projektikohteen aineisto, Ratu-kirjat, työpäällikön käsikirja, luennot, Moodlessa oleva materiaali, muut ammattialan aineistot.