Siirry suoraan sisältöön

Algebra ja geometriaLaajuus (5 op)

Tunnus: K53SL031OJ

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Osaamistavoitteet

Opintojakson tavoitteena on kerrata aikaisempaa matematiikan osaamista ja täydentää matematiikan osaaminen vastaamaan sähkö- ja automaatioalan koulutuksen ensimmäisen vuoden opinnoissa tarvittavia matemaattisia taitoja ja laskurutiineja. Opiskelija hallitsee suorakulmaisen kolmion trigonometrian ja osaa ratkaista sen perusteella eri suureita. Opiskelija ymmärtää kompleksiluvun, vektorin ja osoitinsuureiden käsitteet ja osaa käyttää suureita laskennassa. Opiskelija osaa ratkaista sähköpiirien laskennassa käytettäviä yhtälöitä ja yhtälöryhmiä.
must-know: Opiskelija hallitsee aikaisemmin opitut matematiikan peruslaskutoimitukset ja käsitteet. Opiskelija osaa käsitellä matemaattisia ja algebrallisia lausekkeita sekä ratkaista ensimmäisen ja toisen asteen yhtälöitä sekä yhtälöryhmiä. Opiskelija hallitsee suorakulmaisen kolmion trigonometrian ja laskurutiinin. Opiskelija ymmärtää kompleksiluvun, osoitinsuureen ja vektorisuureiden käsitteet laskentaa varten. Opiskelija tunnistaa ensimmäisen ja toisen asteen funktion ja sinikäyrän ja tunnistaa niiden kuvaajat sekä osaa ratkaista funktiot. Opiskelija tuntee matriisit ja osaa niiden peruslaskutoimitukset.
should-know: Opiskelija osaa piirtää ensimmäisen ja toisen asteen funktiot, opiskelija osaa laskea ja piirtää vektorisuureita ja osoittimia. Opiskelija osaa käyttää laskinta eri suureiden ja funktioiden ratkaisemiseen. Opiskelija osaa laskea kompleksilukujen ja osoitinsuureita laskimella.
nice-to know: Opiskelija osaa käyttää taulukkolaskentaohjelmaa ja matematiikkaohjelmia lausekkeiden käsittelyssä ja yhtälöiden ratkaisemisessa sekä funktioiden kuvaajien piirtämiseen. Opiskelija osaa matematiikkaohjelmistoa apuna käyttäen käsitellä matriiseja ja niiden avulla ratkaista yksinkertaisia virtapiirilaskuja.

Sisältö

Lausekkeiden käsittely, ensimmäisen ja toisen asteen yhtälöt sekä suureyhtälöt, suorakulmaisen kolmion trigonometriaa, yhtälöryhmät (virtapiirilaskut), kompleksiluvut (vaihtosähkölaskuja), funktioiden kuvaajat (suora, paraabeli ja sinimuotoinen vaihtojännite), eksponentti- ja logaritmifunktiot sekä -yhtälöt( kondensaattorin latautuminen ja purkautuminen).

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Tyydyttävä (1)
Opiskelija tekee laskuharjoitukset ja oppimistehtävät ohjaajan opastuksella. Tulokset ja tekemisen laatu täyttävät vain työlle asetetutminimivaatimukset. Peruslaskutoimitukset tuottavat opiskelijalle vielä vaikeuksia. Lopputuloksissa on selkeitä asiavirheitä ja puutteita. Opiskelija kuvaa tekemistään lähinnä arkikielen käsittein. Laskimen käyttö on vielä hapuilevaa. Ajankäyttö on hallitsematonta.
Tyydyttävä (2)
Opiskelija tekee laskuharjoitukset ja oppimistehtävät osittain itsenäisesti. Tulokset ja tekemisen laatu ylittävät työlle asetetut minimivaatimukset. Lopputuloksissa on vielä laskuvirheitä ja kielellisiä puutteita. Opiskelija pyrkii kuitenkin kuvaamaan tekemistään matematiikan käsittein. Ajankäyttö on suunnittelematonta.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3)
Opiskelija tekee oppimistehtävät itsenäisesti. Tulokset ja tekeminen ovat pääosin laadukasta. Tulosten raportointi on lähes virheetöntä ja etenee loogisesti. Laskurutiinit ovat jo hyvällä tasolla. Opiskelija ymmärtää matematiikan ammattiaineissa käytettävänä työvälineenä. Ajankäyttö on pääosin hallinnassa.
Hyvä (4)
Opiskelija tekee oppimistehtävät itsenäisesti. Tulokset ja tekeminen ovat laadukasta. Tulosten esittäminen on loogista, perustelevaa ja hyvää matematiikan kieltä. Ajankäyttö on hallinnassa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kiitettävä (5)
Opiskelija tekee oppimistehtävät omatoimisesti ja itsenäisesti. Tulokset ja tekeminen ovat korkealaatuisia. Opiskelija osaa käyttää apuna matemaattisia työvälineitä, kuten laskin ja tietokoneohjelmistot. Opiskelija osaa soveltaa matematiikkaa ammattiaineissa. Tulosten raportointi on asioita perustelevaa ja arvioivaa virheetöntä ammatti- ja asiakieltä. Ajankäyttö on suunnitelmallista.