Siirry suoraan sisältöön

Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka (monimuoto-opinnot), Kemi, Syksy 2021: KA53S21S Monimuotototeutuksen ajoitussuunnitelma

Tunnus: KA53S21S

Tutkinto:
Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Insinööri (AMK), sähkötekniikka

Laajuus:
240 op

Kesto:
4 vuotta (240 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2021

Kuvaus

SÄHKÖ- JA AUTOMAATIOTEKNIIKAN INSINÖÖRI (AMK), 240 op.

Sähkö- ja automaatiotekniikan insinöörinä (AMK) osaat suunnitella, kehittää ja toteuttaa uusia sähköistykseen ja automaatioon liittyviä järjestelmiä ja ratkaisuja esimerkiksi teollisuuden, liikenteen, asumisen ja kotitalouksien tarpeisiin.

Sähkö- ja automaatiotekniikan insinöörinä voit toimia sähkö- ja automaatioalan projekti-, suunnittelu-, työnjohto-, kunnossapito- ja johtotehtävissä tai itsenäisenä yrittäjänä. Työtehtäviäsi kuvaavia nimikkeitä voivat olla esimerkiksi automaatiosuunnittelija, käyttöinsinööri, käyttöönottoinsinööri, projekti-insinööri, suunnitteluinsinööri, sähkösuunnittelija, kunnossapitoinsinööri, huoltoinsinööri, työnjohtaja ja myynti-insinööri.

Nämä tehtävät edellyttävät ammatillisen osaamisen lisäksi hyviä viestintä- ja vuorovaikutustaitoja ja usein myös vieraalla kielellä kommunikointia. Koulutus kehittää valmistuvaa insinööriä edellä kuvattujen valmiuksien lisäksi näkemään laajoja kokonaisuuksia ja asiayhteyksiä, joihin sisältyy niin ympäristönäkökohdat kuin energian säästö sekä työyhteisön ihmissuhteet ja yhteiskunnalliset näkökohdat.

Opiskelet nykyaikaisissa oppimisympäristöissä, toimit projekteissa ja hankit osaamista tulevaisuuden työelämää varten. Opiskelu tapahtuu monimuotoisesti. Tällä tarkoitetaan sitä, että opinnot sopivat erilaisissa elämäntilanteissa oleville opiskelijoille ja ne on mahdollista suorittaa myös työn ohessa. Opinnot sisältävät runsaasti verkossa itsenäisesti tai ohjatusti suoritettavia opintojaksoja tai niiden osia ja verkkoluennoista tehdään tallenteet. Opintoja on tarjolla arkisin niille, jotka pystyvät niihin osallistumaan. Työelämässä mukana olevat opiskelijat opiskelevat kampuksella erikseen määritellyissä ajankohdissa. Kampuksella tapahtuvassa opiskelussa painopiste on käytännön tehtävissä, kuten ryhmätöissä, projekteissa tai laboratorioharjoituksissa. Työelämässä mukana oleville opiskelijoilla kampuksella tapahtuvaa opiskelua on 1-3 päivän jaksoina 3-5 kertaa lukukaudessa. Pääosa kampuksella tapahtuvasta opiskelusta on sisällöltään ja toteutukseltaan sellaista, että osallistuminen niihin paikan päällä on välttämätöntä, eikä niitä voi korvata esimerkiksi kirjallisilla tehtävillä. Mikäli opiskelijalla on mahdollisuus opiskella arkisin päiväsaikaan, se tapahtuu lukujärjestyksen mukaisesti klo 8-16 välillä.

Opetussuunnitelma rakentuu Ydinosaamisesta, Profiloivasta osaamisesta sekä Tutkimus- ja kehittämisosaamisesta. Ydinosaaminen on insinöörin ammatissa tarvittava perusta ja se sisältää pakollisten ammattiaineiden lisäksi matemaattisluonnontieteellisiä opintoja, kieliopintoja ja ammatillisen harjoittelun. Koulutuksen profiiliopinnoissa vahvistat osaamista joko automaatio, - sähkövoima, - tai kunnossapitotekniikkaan. Tutkimus- ja kehittämisosaaminen pitää sisällään opinnäytetyön tekemiseen vaadittavia menetelmäopintoja sekä opinnäytetyön.

Sähkö- ja automaatiotekniikan insinööri (AMK) opetussuunnitelman rakenne on seuraava:
1) Ydinosaaminen 135 - 175 opintopistettä
2) Profiloiva osaaminen 45 - 60 opintopistettä
3) Tutkimus- ja kehittämisosaaminen 20 opintopistettä

Ydinosaamiseen sisältyvät kieliopinnot tuottavat ammattikorkeakouluasetuksessa (1129/2014) 7§:ssä vaadittavan kielitaidon, joka ilmoitetaan tutkintotodistuksessa. Kielitaitoa merkittäessä otetaan huomioon mitä valtioneuvoston asetuksessa (481/2003) 15§-19§:ssä säädetään.

KOULUTUKSEN SISÄLTÖ:
1. lukuvuositeema: Perehtyjä
Ensimmäisen opintovuoden aikana opiskelija perehtyy sähkö- ja automaatioalan insinöörin toimenkuvaan, sekä alan ammatillisista perusteita ja insinöörin työtehtävistä. Opintovuoden päättyessä sinä tunnet pohjoisen insinöörin keskeiset työtehtävät ja omaat perustiedot sähkö- ja automaatiotekniikasta ja kykenet hakeutumaan ensimmäisen kesän työharjoitteluun ja toimimaan harjoittelijana alan yrityksissä.

1. lukukausiteema: Arktinen insinööri
Lukukauden teemana on, että opiskelija tutustuu sähkö- ja automaatioinsinöörin toimenkuvaan ja arktiseen toimintaympäristöön kehittäen omaa ammatti-identiteettiään. Opiskelija perehtyy sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelumenetelmiin ja opiskelukäytänteisiin. Opiskelija oppii sähkötekniikan ja matematiikan menetelmiä sähköalan tehtävien suorittamiseksi ja ongelmien ratkaisuihin. Opiskelija oppii perustyökalujen käytön perusteet.

2. lukukausiteema: Työvälineet tutuksi
Lukukauden teemana on tutustua sähkö- ja automaatioalan insinöörin työvälineisiin ja syvennytään enemmän työkalujen käytön perusteisiin tutustuessaan samalla sähkö ja automaatiotekniikan komponentteihin ja sovelluskohteisiin käytännön läheisesti. Opiskelija ymmärtää sähkö- ja automaatioalan perusteita ja työskentelytapoja riittävästi pystyäkseen hakeutumaan ensimmäiseen työharjoittelupaikkaan.

2. lukuvuositeema: Harjaantuja
Toisen opintovuoden aikana näkemyksesi laajenee sähkö- ja automaatioasennusten ja suunnittelun osaamisessa sekä perehdyt teollisuuden sähkö- ja automaatioratkaisuihin ja niiden suunnitteluun. Tutustut insinöörin perustyökaluihin ja opit soveltamaan niitä käytännön tilanteissa. Toisen opintovuoden jälkeen kesän työharjoittelussa sinulle on tarjolla laajempi valikoima työharjoittelutehtäviä.

3. lukukausiteema: Työvälineet haltuun
Lukukauden teemana on perehtyä tuotantolaitosten sähkö- ja automaatiodokumenttien suunnitteluun. Opiskelija ymmärtää sähkö- ja automaatioalan suunnittelun perusteet.

4. lukukausiteema: Käytännön ongelmien ratkaiseminen
Lukukauden teemana on perehtyä kenttäinstrumentointiin ja ohjelmoitaviin logiikoihin sekä suunnitella tietokoneavusteisesti CAD ohjelmilla projektin dokumentaation.

3. lukuvuositeema: Soveltaja
Kolmannen opintovuoden aikana tutustut valitsemasi profiloivan (sähkövoima-, automaatio- tai kunnossapitotekniikka) suuntautumisen mukaisiin teemoihin. Lisäksi kolmannen vuoden aikana sinulla on mahdollisuus kotikansainvälistymiseen koulutuksen vieraskielisten opintojaksojen kautta tai suorittaa kansainvälinen lukukausi jossain Lapin AMK:n partnerioppilaitoksessa Euroopassa tai muualla maailmassa.

5. lukukausiteema: Suunnitteluosaaminen
Lukukauden teemana on suunnitteluosaamisen kehittäminen profiloivan suuntautumisen mukaisesti.

6. lukukausiteema: Energiatehokkuus
Lukukauden teemana on perehtyä joko sähkön tuotantoon ja jakeluun, automaatioverkkoihin, kyberturvallisuuteen ja käyttöönottoon tai tuotantolaitosten sähkö- ja automaatiokunnossapitoon, kunnossapidon uusiin teknologioihin ja käyttövarmuuteen.

4. lukuvuositeema: Kehittäjä
Neljännen opintovuoden aikana syvennät asiantuntemustasi profiili- ja valinnaisten ammattiopintojen tai tuotantopainotteisen harjoittelun kautta sekä teet opinnäytetyön, jossa kiteytyy neljän vuoden aikana hankittu osaamisesi. Opintovuoden päättyessä valmistut sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriksi (AMK). Sinulla on teoreettinen, käytännöllinen ja asenteellinen valmius toimia sähkö, - automaatio, - tai kunnossapitoinsinöörin tehtävissä erilaisissa työympäristöissä.

7. lukukausiteema: Insinöörin vastuu
Lukukauden teemana on suorittaa viimeiset harjoittelut sekä suorittaa profiloivista opinnoista suuntautumiseen mukaan joko pilvipalvelut ja robotiikka, sähköverkon laskenta ja simulointi, kiinteistöjen tietotekniset järjestelmät tai kunnossapidon messuihin ja materiaalilogistiikkaan sekä esimiestaitoihin.

8. lukukausiteema: Asiantuntijuus
Lukukauden teemana on asiantuntijuuden kehittäminen, jonka opiskelija on valinnut omaksi kehittämiskohteeksi. Asiantuntijuuden kehittäminen tapahtuu yleensä työelämälähtöisen opinnäyte- eli insinöörityön tekemisellä ja viimeisten työharjoitteluiden suorittamisella.

Oppimista tuetaan opintojen ohjauksella, henkilö- tai ryhmäkohtaisilla toteutustavoilla, arvioinnilla ja palautteella. Opettajilta saat palautetta opintosuorituksistasi, kuten harjoitustöistä ja tehtävistä. Opiskelijapalautetta kerätään opintojaksokohtaisesti. Palaute käsitellään ja siitä annetaan vastapalaute. Opintojen ohjausta tehdään henkilö- ja ryhmäkohtaisesti. Koulutuksessa toimii opinto-ohjaaja, joka tukee opintojesi etenemistä ja auttaa niiden suunnittelussa.

Opiskelijalla on vastuu omista opinnoistaan ja niiden etenemisestä opetussuunnitelman mukaisesti. Opiskelijalta odotetaan verkossa oppimisen taitoja ja valmiuksia, oma-aloitteisuutta, aktiivisuutta ja säännöllistä yhteydenpitoa opiskeluun liittyviin tahoihin, kuten omaan ryhmäänsä, opettajiin ja opintojen ohjaajiin.

Kansainvälisyys toteutuu opetussuunnitelman läpäisevänä jatkumona vieraskielisen lähdemateriaalin hyödyntämisenä opetuksessa ja kieliopintoina. Voit osallistua kansainväliseen vaihtoon ja myös erilaisiin kotikansainvälistämistä tukeviin opintojaksoihin sekä kansainvälisten opiskelijoiden ohjaamiseen erityisesti vieraskielisillä opintojaksoilla. Kotikansainvälistyminen ja opiskelijavaihdot ovat erityisesti esillä kolmannen lukuvuoden kevään opinnoissa.

Ammatillisessa harjoittelussa perehdyt työelämän pelisääntöihin ja alan keskeisiin työtehtäviin. Harjoittelussa sovellat opittuja asioita käytännön työssä ja auttaa sinua suuntaamaan opintojasi omien urasuunnitelmiesi mukaisesti. Ammatillinen harjoittelu on laajuudeltaan joko 30op. tai 60op. Opintojen alussa jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS), jonka yhteydessä ammatillisen harjoittelun laajuus vahvistetaan. Ammatillisen harjoittelun voi suorittaa myös ulkomailla, esimerkiksi kansainvälisessä harjoittelupaikassa.

Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö

Insinööri (AMK) sähkö- ja automaatiotekniikan insinööritutkinnon laajuus on 240 op. Koulutuksen sisältö koostuu ydinosaamisesta, profiloivasta osaamisesta sekä tutkimus- ja kehittämisosaamisesta. Ydinosaaminen muodostuu sähkö,- ja automaatiotekniikan ammatillisista perusaineista lisäksi se sisältää matemaattisluonnontieteellisiä opintoja, kieliopintoja ja ammatillisen harjoittelun. Profiloivalla osaamisella suuntaat ammatillista osaamistasi automaatioon, sähkövoimaan tai kunnossapitoon.

Tutkinnon perustana oleva opetussuunnitelma on laadittu yhteistyössä työelämän ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Työelämän osaamisvaatimuksista johdetut laajat osaamisalueet eli kompetenssit ja niihin liittyvät osaamistavoitteet arviointikriteereineen jakautuvat yleisiin työelämän osaamisalueisiin ja koulutuskohtaisiin osaamisalueisiin. Voit suuntautua sähkövoima, - automaatio -tai kunnossapitotekniikkaan.

Lisätiedot

Koulutuksen opetuskieli on pääasiassa suomi.

Osaamistavoitteet

Sähkö- ja automaatiotekniikan insinöörinä toimit teollisuuden, sähkölaitosten, yritysten tai alihankintaverkostojen tuotanto-, käyttö-, suunnittelu- tai johtotehtävissä. Kuntasektori ja ammatilliset oppilaitokset tarjoavat myös mielenkiintoisia työtehtäviä aina opetustehtävistä asiantuntijatehtäviin. Tehtävänimikkeesi voi olla esimerkiksi sähköasennusten tarkastaja, käyttöinsinööri, huoltoinsinööri, aluepäällikkö, sähkö- ja automaatiosuunnittelija, projekti-insinööri, työnjohtaja, opettaja tai tekninen asiantuntija. Olet uusimman teknologian edelläkävijä ja sinulla on mahdollisuus työskennellä mielenkiintoisissa projekteissa niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.

Koulutuksen aikana hankit osaamista sähkölaitteiden ja järjestelmien toiminta- ja ohjausperiaatteista, suunnittelusta, asennuksista, käyttöönotosta ja kunnossapidosta. Sähköalalla tietojärjestelmien, digitalisaation, teollisen internetin, ja energiatehokkuuden merkitys kasvaa. Myös verkosto-osaaminen, ihmisten johtaminen ja kansainvälisyystaidot korostuvat. Opit toimimaan turvallisesti, vastuullisesti, taloudellisesti ja kestävän kehityksen periaatteilla. Opinnot sisältävät sopivasti teoriaa ja käytäntöä, ovat monimuotoisia ja sopivat siksi erilaisissa elämäntilanteissa oleville opiskelijoille.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2021-2022 2022-2023 2023-2024 2024-2025 Syksy
2021
Kevät
2022
Syksy
2022
Kevät
2023
Syksy
2023
Kevät
2024
Syksy
2024
Kevät
2025
1. / 2021 2. / 2022 3. / 2022 1. / 2022 2. / 2023 3. / 2023 1. / 2023 2. / 2024 3. / 2024 1. / 2024 2. / 2025 3. / 2025
SÄAUYD
YDINOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

135 - 170
YDTÄVAOP
Tekniikan alalla toimiminen

(Valitaan opintopisteitä: 30)

25 - 30
K53SL002OJ Arktinen sähkö- ja automaatioinsinööri 5 5 5 5
K53SL004OJ Insinöörin työvälineet käyttöön projekti 5 5 5 5
K53SL011OJ Svenska för el- och automationsingenjörer 5 5 5 5
RUOTSIS Ruotsin suullinen taito 0
RUOTSIK Ruotsin kirjallinen taito 0
K532S23OJ Projekti: Tutustuminen arktiseen työympäristöön 5
K53SL021OJ English for Electrical and Automation Engineering 5 5 5 5
K502K107OJ Esimiestaidot ja johtaminen 5 5 5 5
PERUSOS
Matemaattinen osaaminen

(Valitaan kaikki)

20
K502K25OJ Matematiikan perusteet 5 5 5 5
K502K26OJ Fysiikan perusteet 5 5 5 5
K53SL033OJ Differentiaali ja integraalilaskenta 5 5 5 5
K53SL043OJ Lämpöoppi, värähtely- ja aalto-oppi 5 5 5 5
AMOS
Teknologinen osaaminen

(Valitaan kaikki)

60
K53SL103OJ Sähköpiirien perusteet 5 5 5 5
K53SL104OJ Sähköpiirit 5 5 5 5
K53SL113OJ Sähkövoimatekniikan perusteet 5 5 5 5
K53SL114OJ Sähkövoimatekniikka 5 5 5 5
K53SL123OJ Automaatiotekniikan perusteet 5 5 5 5
K53SL124OJ Automaatiotekniikka 5 5 5 5
K53SL135OJ CAD perusteet 5 5 5 5
K53SL136OJ Sähkösuunnittelu ja -asennukset 5 5 5 5
K53SL137OJ PLC-järjestelmät ja moottorikäytöt 5 5 5 5
K53SL146OJ Sähkökoneet 5 5 5 5
K53SL148OJ PLC-järjestelmät 5 5 5 5
K53SL149OJ CAD edistyneemmät ominaisuudet 5 5 5 5
AMMHARJ21
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu

(Valitaan opintopisteitä: 60)

30 - 60
KOHA121AOJ Perusharjoittelu 1 5 5 5 5
KOHA121BOJ Perusharjoittelu 2 5 5 5 5
KOHA122AOJ Ammattiharjoittelu 1 5 5 5 5
KOHA122BOJ Ammattiharjoittelu 2 5 5 5 5
KOHA123AOJ Syventävä harjoittelu 1 5 5 5 5
KOHA123BOJ Syventävä harjoittelu 2 5 5 5 5
KOHA124AOJ Ohjattu harjoittelu 1 10 10 10 10
KOHA124BOJ Ohjattu harjoittelu 2 20 5 15 5 5 10 5 5 5 5
SÄAUPROF
PROFILOIVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 60)

45 - 60
AUTPROF
Automaatiotekniikka

(Valitaan opintopisteitä: 45)

45
K53SL325OJ Kenttäinstrumentointi 5 5 5 5
K53SL326OJ Automaation tietotekniikka 5 5 5 5
K53SL327OJ Automaatioverkot 5 5 5 5
K53SL328OJ Kyberturvallisuus 5
K53SL335OJ Automaatiojärjestelmät projekti 5 5 5 5
K53SL338OJ Automaatiojärjestelmät 5 5 5 5
K53SL339OJ PLC ja HMI -järjestelmä 5 5 5 5
K53SL340OJ Älykäs kenttäinstrumentointi ja väylätekniikka 5
K53S341OJ Pilvipalvelu ja teollisuus 4.0 5 5 5 5
K53SL342OJ Virtuaalinen käyttöönotto 5
K53SL343OJ Robotiikka 5
K53SL345OJ PLC/HMI -projekti 5 5 5 5
K53SL346OJ Kenttäinstrumentointi projekti 5 5 5 5
SVTPROF
Sähkövoimatekniikka

(Valitaan opintopisteitä: 45)

45
K53SL226OJ Sähkökäytöt 5 5 5 5
K53SL227OJ Kiinteistöjen sähkösuunnittelu 5 5 5 5
K53SL228OJ Kiinteistöjen sähkösuunnitteluprojekti 5
K53SL229OJ Sähköasennusten tarkastukset ja käyttöönotto 5 5 5 5
K53SL230OJ Sähkönjakelutekniikka 5 5 5 5
K53SL231OJ Sähkönjakelun suunnitteluprojekti 5
K53SL232OJ Energiatehokkuus 5
K53SL233OJ Tuotantolaitosten sähkönjakelu 5 5 5 5
K53SL234OJ Tuotantolaitteiden sähköistys ja ohjaustekniikka 5 5 5 5
K53SL235OJ Sähkönsiirto- ja suurjännitetekniikka 5 5 5 5
K53SL236OJ Relesuojaustekniikka 5 5 5 5
K53SL237OJ Sähköverkon laskenta ja simulointi 5
K53SL238OJ Kiinteistöjen tietotekniset järjestelmät 5 5 5 5
SÄKUPIMOD2021
Kunnossapidon moduuli

(Valitaan kaikki)

45
K502K437OJ Kunnossapidon perusteet 5
K502K438OJ Tuotantolaitosten kone- ja laitekunnossapito 5
K502K439OJ Tuotantolaitosten sähkö- ja automaatiokunnossapito 5
K502K440OJ Kunnossapidon työnsuunnittelu 5
K502K441OJ Käyttövarmuus 5
K502K442OJ Teollisuus 4.0 kunnossapidossa 5
K502K443OJ Tuotanto-omaisuuden hallinta 5
K502K444OJ Kunnossapidon talous 5
K502K445OJ Kunnossapidon johtaminen 5
VAPVALSÄ
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 20)

10 - 20
VVK53SL451OJ Vapaasti valittavat 1 5 5 5 5
VVK53SL452OJ Vapaasti valittavat 2 5 5 5 5
VVK53SL453OJ Vapaasti valittavat 3 5
VVK53SL454OJ Vapaasti valittavat 4 5
VV3V3315OJ Aurinko-, ilma- ja maalämpöenergian hyödyntäminen kotitalouksissa 5
VV3V3314OJ Tuulivoimatekniikan perusteet 5
SÄAUPROF-LUCYRT
Yrittäjyyden perusopinnot

(Valitaan opintopisteitä: 30)

0 - 30
R707LL65 Yrittäjyyden mahdollisuudet liikunta-alalla 5
YRIT1112 Ideasta markkinoille 5
YRIT1113 Digitaalisuuden mahdollisuudet liiketoiminnassa 5
YRIT1114 Aloittavan yrityksen taloushallinto 5
YRIT1115 Yrityksen perustaminen ja toiminnan kehittäminen 5
SÄAUPROF-K52PROBO
Robotiikan osaaminen

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15
K502K446OJ Robotiikan ja palvelurobotiikan perusteet 5
K502K447OJ Robotiikan projekti 10
SÄAUTKO
TUTKIMUS- JA KEHITTÄMISOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

20
MNTL100OJ Menetelmäopinnot 5 5 5 5
AMKO001 Opinnäytetyön suunnitteluvaihe 5 5 5 5
AMKO002 Opinnäytetyön toteuttamisvaihe 5 5 5 5
AMKO003 Opinnäytetyön viimeistelyvaihe 5 5 5 5
Yhteensä 240 60 60 90 75 30 30 30 30 45 45 45 30 30 30 0 30 30 0 45 45 0 45 25 5

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Todistusjäsentely - AMK

Todistusjäsentelyssä opintojaksot jakautuvat ammattikorkeakoulun asetuksen mukaisesti..

Ammattiopinnot
Sähköpiirien perusteet
Sähköpiirit
Sähkövoimatekniikan perusteet
Sähkövoimatekniikka
Automaatiotekniikan perusteet
Automaatiotekniikka
CAD perusteet
Sähkösuunnittelu ja -asennukset
PLC-järjestelmät ja moottorikäytöt
Sähkökoneet
PLC-järjestelmät
CAD edistyneemmät ominaisuudet
Kenttäinstrumentointi
Automaation tietotekniikka
Automaatioverkot
Kyberturvallisuus
Automaatiojärjestelmät projekti
Automaatiojärjestelmät
PLC ja HMI -järjestelmä
Älykäs kenttäinstrumentointi ja väylätekniikka
Pilvipalvelu ja teollisuus 4.0
Virtuaalinen käyttöönotto
Robotiikka
PLC/HMI -projekti
Kenttäinstrumentointi projekti
Sähkökäytöt
Kiinteistöjen sähkösuunnittelu
Kiinteistöjen sähkösuunnitteluprojekti
Sähköasennusten tarkastukset ja käyttöönotto
Sähkönjakelutekniikka
Sähkönjakelun suunnitteluprojekti
Energiatehokkuus
Tuotantolaitosten sähkönjakelu
Tuotantolaitteiden sähköistys ja ohjaustekniikka
Sähkönsiirto- ja suurjännitetekniikka
Relesuojaustekniikka
Sähköverkon laskenta ja simulointi
Kiinteistöjen tietotekniset järjestelmät
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu
Perusharjoittelu 1
Perusharjoittelu 2
Ammattiharjoittelu 1
Ammattiharjoittelu 2
Syventävä harjoittelu 1
Syventävä harjoittelu 2
Ohjattu harjoittelu 1
Ohjattu harjoittelu 2
Menetelmäopinnot
Opinnäytetyö
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe
Perusopinnot
Arktinen sähkö- ja automaatioinsinööri
Insinöörin työvälineet käyttöön projekti
Svenska för el- och automationsingenjörer
Ruotsin suullinen taito
Ruotsin kirjallinen taito
Projekti: Tutustuminen arktiseen työympäristöön
English for Electrical and Automation Engineering
Esimiestaidot ja johtaminen
Matematiikan perusteet
Fysiikan perusteet
Differentiaali ja integraalilaskenta
Lämpöoppi, värähtely- ja aalto-oppi
Vapaasti valittavat opinnot
Vapaasti valittavat 1
Vapaasti valittavat 2
Vapaasti valittavat 3
Vapaasti valittavat 4
Yrittäjyyden mahdollisuudet liikunta-alalla
Ideasta markkinoille
Digitaalisuuden mahdollisuudet liiketoiminnassa
Aloittavan yrityksen taloushallinto
Yrityksen perustaminen ja toiminnan kehittäminen
Luokittelemattomat
Kunnossapidon perusteet
Tuotantolaitosten kone- ja laitekunnossapito
Tuotantolaitosten sähkö- ja automaatiokunnossapito
Kunnossapidon työnsuunnittelu
Käyttövarmuus
Teollisuus 4.0 kunnossapidossa
Tuotanto-omaisuuden hallinta
Kunnossapidon talous
Kunnossapidon johtaminen
Aurinko-, ilma- ja maalämpöenergian hyödyntäminen kotitalouksissa
Tuulivoimatekniikan perusteet
Robotiikan ja palvelurobotiikan perusteet
Robotiikan projekti

​Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka monimuoto kompetenssit

Automaatiotekniikka 1/3: Automaatiojärjestelmien ja automaation tietotekniikan osaaminen

- tietää automaatiojärjestelmien aikaisempia ja nykyisin käytössä olevia rakenteita ja toimintoja
- tuntee ohjelmoitavien logiikoiden ominaisuuksia sekä toteutustapojen ja toiminnan eroja
- hallitsee automaatiototeutusten määrittelyn ja ohjelmointia
- tuntee toimilaitteiden ja mittausten väyläratkaisuja ja -liityntöjä
- tuntee eri kenttäväylien käyttökohteita ja väylien keskeiset ominaisuudet
- osaa vertailla automaatiojärjestelmien ja ohjelmoitavien logiikoiden ominaisuuksia ja toimintoja sekä tyotantolaitosten että rakennusten tarpeisiin
- osaa käyttää suunnittelu- ja simulointiohjelmistoja
- tuntee automaation turvatekniikan
- tuntee automaatiototeutuksien vaatimuksia: tietoliikenneyhteydet, OPC-serverit, pilvipalvelut, virtuaalitekniikat ja tietoturvallisuus
- osaa valita ja suunnitella käyttöliittymiä, kuten näytöt ja paneelit
- tuntee teollisen internetin mahdollisuuksia

Automaatiotekniikan perusteet
Automaatiotekniikka
CAD perusteet
PLC-järjestelmät ja moottorikäytöt
Automaation tietotekniikka
Automaatioverkot
Kyberturvallisuus
Automaatiojärjestelmät projekti
Pilvipalvelu ja teollisuus 4.0
Robotiikka
PLC/HMI -projekti
Kiinteistöjen tietotekniset järjestelmät
Automaatiotekniikka 2/3: Prosessien automaatiototeutuksien osaaminen

- tuntee yksikkö- ja kokonaisprosesseja ja niiden toimintoja
- tietää lähialueen teollisuuden prosessien toimintoja ja niiden tyypillisiä ohjaus- ja säätötapoja
- osaa toteuttaa ohjauksia ja säätöjä ohjelmoitavalla logiikalla tai automaatiojärjestelmällä
- tuntee automaatiojärjestelmän HW- ja SW- suunnitteluvaiheet määrittelyvaiheesta toteutukseen
- tuntee kenttäinstrumentoinnin ja toimilaitteiden valintaperiaatteita eri sovelluskohteisiin erityisesti lähialueen tuotantoprosesseissa
- tuntee kenttäinstrumentoinnin, kaapeleiden ja toimilaitteiden tyyppipiirikaaviot , -asennukset ja käytännön asennusratkaisuja
- tuntee automaation ja ohjausten käyttöönoton, koestustoiminnan ja piiritestauksen
- osaa automaatiototeutuksen eri vaiheiden dokumentaation tuottamisen

Automaatiotekniikan perusteet
Automaatiotekniikka
CAD perusteet
PLC-järjestelmät ja moottorikäytöt
PLC-järjestelmät
Automaation tietotekniikka
Automaatioverkot
Kyberturvallisuus
Automaatiojärjestelmät projekti
Pilvipalvelu ja teollisuus 4.0
Robotiikka
PLC/HMI -projekti
Sähkökäytöt
Kiinteistöjen tietotekniset järjestelmät
Automaatiotekniikka 3/3: Kenttäinstrumentoinnin, mittaustekniikan ja säätötekniikan osaaminen

- tuntee konventionaalisen takaisinkytketyn säätöpiirin teorian ja käytännön sovelluksia
- osaa suunnitella ja toteuttaa prosessikokeita
- tuntee prosessidynamiikan perusmallit ja PID säätöpiirien viritysmallit
- osaa suunnitella ja toteuttaa mittaus-, säätö-, venttiili- ja moottoripiirin
- osaa valita, mitoittaa ja virittää antureita, lähettimiä ja toimilaitteita
- tuntee kenttäinstrumentoinnin tyyppiasennuskuvat ja piirikaaviot
- osaa valita ja sijoittaa kenttäinstrumentoinnin eri prosesseihin ja toteuttaa näin toimivan mittauksen
- tuntee kenttäinstrumentoinnin kalibroinnin ja laatuseurannan
- osaa säätöventtiilien valinnan ja mitoituksen

Automaatiotekniikan perusteet
Automaatiotekniikka
CAD perusteet
Kenttäinstrumentointi
Älykäs kenttäinstrumentointi ja väylätekniikka
Kenttäinstrumentointi projekti
Eettinen osaaminen

- kykenee ottamaan vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista
- osaa toimia alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- osaa ottaa erilaiset toimijat huomioon työskentelyssään
- osaa soveltaa tasa-arvoisuuden periaatteita
- osaa soveltaa kestävän kehityksen periaatteita
- kykenee vaikuttamaan yhteiskunnallisesti osaamistaan hyödyntäen ja eettisiin arvoihin perustuen

Arktinen sähkö- ja automaatioinsinööri
Projekti: Tutustuminen arktiseen työympäristöön
Esimiestaidot ja johtaminen
Perusharjoittelu 1
Perusharjoittelu 2
Ammattiharjoittelu 1
Ammattiharjoittelu 2
Syventävä harjoittelu 1
Syventävä harjoittelu 2
Ohjattu harjoittelu 1
Ohjattu harjoittelu 2
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe
Innovaatio-osaaminen

- kykenee luovaan ongelmanratkaisuun ja työtapojen kehittämiseen
- osaa työskennellä projekteissa
- osaa toteuttaa tutkimus- ja kehittämishankkeita soveltaen alan olemassa olevaa tietoa ja menetelmiä
- osaa etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja

Energiatehokkuus
Kansainvälistymisosaaminen

- omaa alansa työtehtävissä ja niissä kehittymisessä tarvittavan kieli-taidon
- kykenee monikulttuuriseen yhteistyöhön
- osaa ottaa työssään huomioon alansa kansainvälisyyskehityksen vaikutuksia ja mahdollisuuksia

Arktinen sähkö- ja automaatioinsinööri
Insinöörin työvälineet käyttöön projekti
Svenska för el- och automationsingenjörer
Ruotsin suullinen taito
Ruotsin kirjallinen taito
Projekti: Tutustuminen arktiseen työympäristöön
English for Electrical and Automation Engineering
Sähkökäytöt
Kiertotalousosaaminen

- Ymmärtää tuotantoprosessien toimivuuden sekä niissä syntyvät sivuvirrat
- Tuntee suunnittelun merkityksen automaattisten laitteiden ja prosessien elinkaaressa
- Tietää ja tunnistaa erilaiset teollisuusprosessit ja teolliseen ekologiaan liittyvät asiat
- Osaa materiaalien uudelleenkäytettävyyteen ja kestävyyteen liittyvät tekijät
- Ymmärtää ekosuunnittelun ja elinkaariajattelun perusteet
- Tuntee uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden merkityksen yhteiskunnalle
- Tuntee kiertotaloudenvaatimukset sähkö- ja automaatioinsinöörin työtehtäviin ja toimintatapoihin

Projekti: Tutustuminen arktiseen työympäristöön
Sähkövoimatekniikan perusteet
Automaatiotekniikan perusteet
Automaatiotekniikka
Energiatehokkuus
Oppimisen taidot

- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta

Arktinen sähkö- ja automaatioinsinööri
Insinöörin työvälineet käyttöön projekti
Projekti: Tutustuminen arktiseen työympäristöön
Esimiestaidot ja johtaminen
Matematiikan perusteet
Fysiikan perusteet
Differentiaali ja integraalilaskenta
Lämpöoppi, värähtely- ja aalto-oppi
CAD perusteet
Perusharjoittelu 1
Perusharjoittelu 2
Ammattiharjoittelu 1
Ammattiharjoittelu 2
Syventävä harjoittelu 1
Syventävä harjoittelu 2
Ohjattu harjoittelu 1
Ohjattu harjoittelu 2
Vapaasti valittavat 1
Vapaasti valittavat 2
Vapaasti valittavat 3
Vapaasti valittavat 4
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe
Suunnitteluosaaminen

- osaa mitoittaa ja valita laitteita ja komponentteja teknistaloudellisilla periaatteilla
- ymmärtää standardien merkityksen ja osaa soveltaa niitä omalla alalla suunnittelun kaikissa työvaiheissa ja dokumentoinnissa
- tuntee oman alan suunnitteluprosessit, -menetelmiä, -ohjeita ja hyvät käytänteet
- tuntee eri suunnittelutehtävien tavoitteet sekä menettelyt rajapintojen ja tiedonvaihdon hallintaan
- ymmärtää suunnittelutehtävien ja -työn kustannusten muodostumisen ja hinnoittelun
- tuntee laatujärjestelmien merkityksen ja ymmärtää elinkaariajattelun ja energiatehokkuuden merkityksen suunnittelussa ja kojevalinnoissa
- tuntee suunnittelussa käytettäviä cad-suunnittelu, mitoitus-, laskenta-, simulointi-, mallinnus- ja laitossuunnittelu-ohjelmistoja
- tuntee eri urakkamuodot ja yleiset sopimusehdot
- tuntee ja osaa laatia urakkatarjouspyynnöt jaotteluineen, yksikköhintaluetteloin ja urakkatarjousdokumentaation
- tuntee ja tietää julkisen hankintalain ja julkisten hankintojen ilmoituskanavat

Insinöörin työvälineet käyttöön projekti
Svenska för el- och automationsingenjörer
Ruotsin suullinen taito
Ruotsin kirjallinen taito
Esimiestaidot ja johtaminen
CAD perusteet
PLC-järjestelmät
CAD edistyneemmät ominaisuudet
Automaation tietotekniikka
Automaatioverkot
Kyberturvallisuus
Automaatiojärjestelmät projekti
Pilvipalvelu ja teollisuus 4.0
Robotiikka
PLC/HMI -projekti
Kenttäinstrumentointi projekti
Sähkökäytöt
Kiinteistöjen sähkösuunnittelu
Kiinteistöjen sähkösuunnitteluprojekti
Sähköasennusten tarkastukset ja käyttöönotto
Sähkönjakelutekniikka
Sähkönjakelun suunnitteluprojekti
Kiinteistöjen tietotekniset järjestelmät
Sähkö- ja turvallisuusosaaminen

- tuntee oman alansa keskeiset sähköturvallisuuteen liittyvät lait, asetukset, määräykset ja standardit sekä osaa soveltaa niitä käytännössä
- tuntee oman alansa sähkötyöturvallisuuteen ja yleiseen työturvallisuuteen liittyvät lait, asetukset, määräykset ja standardit sekä osaa toimia niiden mukaisesti
- tuntee turvallisuusjohtamisen vaikutuksia yritysten toimintatapoihin käytännön tasolla
- tuntee sähköalan työskentelyssä tarvittavat koulutukset, perehdyttämiset ja kortit sekä yleiset työelämän pelisäännöt (TES)
- tuntee eri vastuualueet, kuten käytönjohtaja eri toimintaympäristöissä, sähkötöiden johtaja ja sähkötyöstä vastaava
- tietää ja tuntee eri tarkastusvaateet ja osaa tehdä käyttöönottotarkastukset, ymmärtää ja tietää varmennus- ja määräaikaistarkastusten merkitykset ja vaatimukset erilaisissa toimintaympäristöissä
- tuntee koneturvallisuuden ja turva-automaation menetelmiä ja ratkaisuja turvallisuuden parantamiseksi

Arktinen sähkö- ja automaatioinsinööri
Insinöörin työvälineet käyttöön projekti
Projekti: Tutustuminen arktiseen työympäristöön
CAD edistyneemmät ominaisuudet
Perusharjoittelu 1
Perusharjoittelu 2
Ammattiharjoittelu 1
Ammattiharjoittelu 2
Syventävä harjoittelu 1
Syventävä harjoittelu 2
Ohjattu harjoittelu 1
Ohjattu harjoittelu 2
Kenttäinstrumentointi
Automaation tietotekniikka
Automaatioverkot
Automaatiojärjestelmät projekti
PLC/HMI -projekti
Kenttäinstrumentointi projekti
Sähköasennusten tarkastukset ja käyttöönotto
Sähkönjakelutekniikka
Sähkönjakelun suunnitteluprojekti
Tuotantolaitteiden sähköistys ja ohjaustekniikka
Sähkönsiirto- ja suurjännitetekniikka
Sähkötekninen perusosaaminen

- hallitsee teoreettisen sähkötekniikan peruskäsitteitä ja ilmiöitä sekä osaa soveltaa matemaattisia menetelmiä sähköteknisten ilmiöiden ratkaisemiseen
- tuntee sähkövoima- ja automaatioalan keskeisiä komponentteja ja laitteita sekä niiden kytkentöjä, toimintaperiaatteita, mittaus- ja laskentamenetelmiä
tuntee sähköteknisten ja automaation laitteiden ja järjestelmien käyttöönotossa, käytössä, vianetsinnässä ja kunnonvalvonnassa käytettäviä mittauskytkentöjä ja mittauslaitteita
- omaa sähköteknisten ja automaation laitteiden ja järjestelmien käsittelyssä tarvittavat tietotekniikan perustaidot
- osaa hyödyntää matemaattisia menetelmiä ja työkaluja alan ilmiöiden kuvaamiseen ja ongelmien ratkaisuun
- tuntee luonnontieteellisiä lainalaisuuksia ja prosesseja sekä osaa soveltaa matemaattisia työkaluja ilmiöiden kuvaamiseen ja soveltamiseen
- tuntee ja osaa käyttää sähkö- ja automaatiotekniikan suomen- ja vieraskielistä terminologiaa

Arktinen sähkö- ja automaatioinsinööri
Insinöörin työvälineet käyttöön projekti
English for Electrical and Automation Engineering
Matematiikan perusteet
Fysiikan perusteet
Differentiaali ja integraalilaskenta
Lämpöoppi, värähtely- ja aalto-oppi
Sähköpiirien perusteet
Sähköpiirit
Sähkövoimatekniikan perusteet
Sähkövoimatekniikka
Automaatiotekniikan perusteet
Automaatiotekniikka
CAD perusteet
Sähkösuunnittelu ja -asennukset
PLC-järjestelmät ja moottorikäytöt
Sähkökoneet
PLC-järjestelmät
CAD edistyneemmät ominaisuudet
Kenttäinstrumentointi
Automaatiojärjestelmät projekti
PLC/HMI -projekti
Kenttäinstrumentointi projekti
Sähkökäytöt
Tuotantolaitosten sähkönjakelu
Tuotantolaitteiden sähköistys ja ohjaustekniikka
Sähkönsiirto- ja suurjännitetekniikka
Relesuojaustekniikka
Sähköverkon laskenta ja simulointi
Kiinteistöjen tietotekniset järjestelmät
Sähkövoimatekniikka 1/3: Sähkön tuotannon, siirron ja jakelun osaaminen

- tuntee voimalaitosten toimintatapoja sekä toiminnan ja tuotannon ohjaus- ja säätötapoja
- tuntee generaattorien rakenteita, toimintaa, säätö- ja suojaustapoja sekä tahdistamisen ja saarekekäytön
- tietää pohjoismaisen sähköverkon, Suomen kantaverkon, sähkönsiirtoyhteydet, käyttövarmuusvaateet ja sähkömarkkinat
- tuntee sähkönsiirtoverkon toteutustapoja, komponentteja, keskeisiä ominaisuuksia ja suojaustapoja
- tuntee sähköasemien suunnittelun, toteutuksen, käytön, suojauksen ja kunnossapidon perusperiaatteet
- tietää suurjännitetekniikan perusperiaatteet
- osaa suunnitella sähkönjakeluverkoja sekä valita ja mitoittaa kojeistoja, kojeita ja komponentteja jakeluverkkoon
- tuntee käsitteet erillismaadoitus ja laaja maadoitusverkko sähkönjakeluverkoissa ja tuntee niiden määrittelyehdot
- tietää jakeluverkkoliiketoiminnan tavoitteet
- tuntee sähkönmyyntiliiketoimintaa ja sähkötariffeja, asiakastietojärjestelmiä ja sähköenergian mittaustekniikaa
- tuntee sähkönjakeluverkon käyttötoiminnan perusteet ja osaa laatia kytkentäohjelmia ymmärtäen eri käsitteet ja toiminnan vaikutukset sätkyä noudattaen
- tuntee jakelumuuntamoiden toteutusratkaisuja
- osaa pienjännitejakeluverkkojen suunnittelun, käytön ja suojauksen toteutuksen perusratkaisuja
- tuntee tie- ja katuvalaistuksen suunnittelun ja valaisin valinnan periaatteita
- tuntee sähkönjakeluverkon suunnittelu- ja laskentaohjelmia
- tuntee sähkölaitosautomaatio- ja scada-järjestelmiä, tietoliikennevaihtoehtoja ja suojareleitä
- tietää hajautetun energiantuotannon sähköverkolle asettamia vaatimuksia ja ratkaisuja niihin
- tietää tulevaisuuden vaatimuksia sähköverkolle ja käsitteen smart grid

Sähkövoimatekniikan perusteet
Sähkövoimatekniikka
Sähkönjakelutekniikka
Sähkönjakelun suunnitteluprojekti
Energiatehokkuus
Tuotantolaitosten sähkönjakelu
Tuotantolaitteiden sähköistys ja ohjaustekniikka
Sähkönsiirto- ja suurjännitetekniikka
Relesuojaustekniikka
Sähköverkon laskenta ja simulointi
Sähkövoimatekniikka 2/3:Tuotantolaitosten sähköjärjestelmien osaaminen

- tietää teollisuuden ja voimalaitosten sähköverkkojen toteutustapoja ja ominaispiirteitä
- osaa tuotantolaitosten sähkönjakelun suunnittelun periaatteita sekä kojeistojen, kojeiden ja komponenttien mitoitus- ja valintamenetelmiä
- tuntee teollisuuden ja kytkentäasemien maadoitusten ja kytkentäsuunnitelmien teon periaatteet
- tuntee prosessien sähkökäyttöjen ja muiden sähkön käyttökohteiden sähköistys- ja ohjausvaateita
- tuntee teollisuuden keskus- ja kojeistoratkaisuja ja osaa vertailla jännitevalintoja
- osaa tehdä sähkömoottoreiden ja säädettävien sähkökäyttöjen kojevalintoja, ymmärtää tyyppipiirikaavioita ja ohjaustapoja
- tietää teollisuuden sähköistyksen suojausperiaatteita ja selektiivisen suojauksen toteutustapoja
- tuntee sähkömoottoreiden mitoitustapoja ja valintaan vaikuttavia tekijöitä
- tietää teollisuuden sähkökunnossapidon toimintatapoja
- tuntee teollisuuden automaatiojärjestelmiä ja logiikoita
- osaa toimia sähköistys- ja automaatioprojekteissa
- tuntee tuotantolaitoksen valaistussuunnittelun vaateita ja valaistuksen ohjaus- ja säätömenetelmiä
- tuntee teollisuuden varavoimajärjestelmiä, varayhteysratkaisuja ja huoltosähköverkkojen toteutuksia
- tietää sähkösaatot, sähkölämpötekniikat, hissit, nosturit, nosto-ovet ja tuntee niiden vaatimuksia sähköistykselle

Sähkövoimatekniikan perusteet
Sähkövoimatekniikka
Sähkökäytöt
Energiatehokkuus
Tuotantolaitosten sähkönjakelu
Tuotantolaitteiden sähköistys ja ohjaustekniikka
Sähkönsiirto- ja suurjännitetekniikka
Relesuojaustekniikka
Sähköverkon laskenta ja simulointi
Sähkövoimatekniikka 3/3: Rakennusten sähköistysten ja tietoteknisten järjestelmien osaaminen

- ymmärtää rakennustyön eri vaiheet ja omaa kokonaiskuvan rakentamisesta
- ymmärtää ja osaa tulkita muiden suunnittelualojen, esim LVIAK dokumentteja
- hallitsee kiinteistöjen liitynnät sähkönjakeluverkkoon ja tietoverkkoihin
- hallitsee kiinteistöjen sähkökeskusten ja sähkönjakelun toteutustavat, suunnittelun ja mitoittamisen periaatteet
- tuntee kiinteistöjen sähkösuunnittelun menettelyt, nimikkeistön ja suunnittelun tuottaman dokumentaation
- tietää kiinteistöjen sähköurakoinnin liiketoimintana
- tietää rakennusten sähköasennusten käyttöönottotarkastusten tavoitteet ja hallitsee mittaukset
- tuntee rakennuksen sähköistyksen huoltosuunnitelman sisällön ja tietää kunnossapidon, huollon, tarkastuksin tavoitteet
- osaa suunnitella valaistuksen, valita valaisimia ja osaa käyttää valaistuslaskentaohjelmaa
- osaa sähkölämmityksen mitoituksen ja lämmitysratkaisut
- tuntee kiinteistöautomaatiojärjestelmien toimintaa ja osaa suunnitella LVIAK järjestelmien sähkökeskuksia ja ohjauspiirikaavioita
- tietää kiinteistöautomaatiojärjestelmän integroinnin sekä eri turva- ja hälytys- ja ohjausjärjestelmien yhteensovittamisen ratkaisuja
- tietää eri kiinteistö- ja kotiautomaatiojärjestelmätoimittajia
- tietää julkisten rakennusten, sairaaloiden, kauppakeskusten, tms. sähköistyksen erityispiirteistä
- tuntee varavoimajärjestelmiä, UPS-jakelujärjestelmiä ja turvavalaistusjärjestelmiä
- tuntee ja osaa suunnitella viestintä- ja tietoverkkoja, kuten yleiskaapelointi tai ovipuhelin
- tuntee tilakohtaisia kuva- ja äänijärjestelmiä, merkinanto- ja näyttöjärjestelmiä ja tiedotus- ja näyttöjärjestelmiä
- tuntee ja osaa suunnitella tilaturvallisuusjärjestelmiä, kuten kulunvalvonta-, murtoilmaisu- ja kameravalvontajärjestelmiä
- tuntee paloturvallisuusjärjestelmät ja viranomaisjärjestelmiä
- tuntee kiinteistöjen sähköenergian mittausjärjestelmiä

Sähkövoimatekniikan perusteet
Sähkövoimatekniikka
CAD edistyneemmät ominaisuudet
Kiinteistöjen sähkösuunnittelu
Kiinteistöjen sähkösuunnitteluprojekti
Sähköasennusten tarkastukset ja käyttöönotto
Energiatehokkuus
Kiinteistöjen tietotekniset järjestelmät
Työyhteisöosaaminen

- osaa toimia työyhteisön jäsenenä ja edistää yhteisön hyvinvointia
- osaa toimia työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
- osaa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa oman alansa tehtävissä
- kykenee luomaan henkilökohtaisia työelämäyhteyksiä ja toimi-maan verkostoissa
- osaa tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa
- kykenee työn johtamiseen ja itsenäiseen työskentelyyn asiantuntijatehtävissä
- omaa valmiuksia yrittäjyyteen

Arktinen sähkö- ja automaatioinsinööri
Insinöörin työvälineet käyttöön projekti
Projekti: Tutustuminen arktiseen työympäristöön
Esimiestaidot ja johtaminen
Perusharjoittelu 1
Perusharjoittelu 2
Ammattiharjoittelu 1
Ammattiharjoittelu 2
Syventävä harjoittelu 1
Syventävä harjoittelu 2
Ohjattu harjoittelu 1
Ohjattu harjoittelu 2
Kiinteistöjen sähkösuunnitteluprojekti
Yritys- ja liiketoimintaosaaminen

- tuntee kannattavan liiketoiminnan edellytykset sekä taloudellisen suunnittelun ja ohjauksen tärkeimmät työkalut
- tuntee yrittäjyyden, markkinoinnin ja teollisuuden palveluliiketoimintojen perusperiaatteet
- tuntee kunnossapitotoiminnan organisoinnin, strategiat ja kunnossapidon toiminnan ohjausjärjestelmät
- tuntee sähkönjakelun eriytetyn verkkotoiminnan valvonnan ja taloudellisen ohjauksen
- tuntee organisaatioiden toiminnan ja johtamisen periaatteet sekä työnjohto- ja esimiesosaamisen
- osaa työskennellä itsenäisesti, projekteissa ja omaa ongelmien ratkaisutaitoja
- tuntee oman alan hankinta-, osto- ja myyntitoiminnan periaatteet ja toimintatavat sekä toimijoita
- tuntee oman alan urakkalaskennan ja hinnoittelun periaatteet
- tuntee projektien johtamisen, resursoinnin, kustannusseurannan, aikataulutuksen ja seurannan menetelmiä

Projekti: Tutustuminen arktiseen työympäristöön
Kiinteistöjen sähkösuunnitteluprojekti
Sähkönjakelutekniikka
Sähkönjakelun suunnitteluprojekti
Energiatehokkuus
Yrittäjyyden mahdollisuudet liikunta-alalla
Ideasta markkinoille
Digitaalisuuden mahdollisuudet liiketoiminnassa
Aloittavan yrityksen taloushallinto
Yrityksen perustaminen ja toiminnan kehittäminen
Luokittelemattomat
Automaatiojärjestelmät
PLC ja HMI -järjestelmä
Virtuaalinen käyttöönotto
Kunnossapidon perusteet
Tuotantolaitosten kone- ja laitekunnossapito
Tuotantolaitosten sähkö- ja automaatiokunnossapito
Kunnossapidon työnsuunnittelu
Käyttövarmuus
Teollisuus 4.0 kunnossapidossa
Tuotanto-omaisuuden hallinta
Kunnossapidon talous
Kunnossapidon johtaminen
Aurinko-, ilma- ja maalämpöenergian hyödyntäminen kotitalouksissa
Tuulivoimatekniikan perusteet
Robotiikan ja palvelurobotiikan perusteet
Robotiikan projekti
Menetelmäopinnot

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
SÄAUYD
YDINOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

135 - 170
YDTÄVAOP
Tekniikan alalla toimiminen

(Valitaan opintopisteitä: 30)

25 - 30
K53SL002OJ Arktinen sähkö- ja automaatioinsinööri 5
K53SL004OJ Insinöörin työvälineet käyttöön projekti 5
K53SL011OJ Svenska för el- och automationsingenjörer 5
RUOTSIS Ruotsin suullinen taito 0
RUOTSIK Ruotsin kirjallinen taito 0
K532S23OJ Projekti: Tutustuminen arktiseen työympäristöön 5
K53SL021OJ English for Electrical and Automation Engineering 5
K502K107OJ Esimiestaidot ja johtaminen 5
PERUSOS
Matemaattinen osaaminen

(Valitaan kaikki)

20
K502K25OJ Matematiikan perusteet 5
K502K26OJ Fysiikan perusteet 5
K53SL033OJ Differentiaali ja integraalilaskenta 5
K53SL043OJ Lämpöoppi, värähtely- ja aalto-oppi 5
AMOS
Teknologinen osaaminen

(Valitaan kaikki)

60
K53SL103OJ Sähköpiirien perusteet 5
K53SL104OJ Sähköpiirit 5
K53SL113OJ Sähkövoimatekniikan perusteet 5
K53SL114OJ Sähkövoimatekniikka 5
K53SL123OJ Automaatiotekniikan perusteet 5
K53SL124OJ Automaatiotekniikka 5
K53SL135OJ CAD perusteet 5
K53SL136OJ Sähkösuunnittelu ja -asennukset 5
K53SL137OJ PLC-järjestelmät ja moottorikäytöt 5
K53SL146OJ Sähkökoneet 5
K53SL148OJ PLC-järjestelmät 5
K53SL149OJ CAD edistyneemmät ominaisuudet 5
AMMHARJ21
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu

(Valitaan opintopisteitä: 60)

30 - 60
KOHA121AOJ Perusharjoittelu 1 5
KOHA121BOJ Perusharjoittelu 2 5
KOHA122AOJ Ammattiharjoittelu 1 5
KOHA122BOJ Ammattiharjoittelu 2 5
KOHA123AOJ Syventävä harjoittelu 1 5
KOHA123BOJ Syventävä harjoittelu 2 5
KOHA124AOJ Ohjattu harjoittelu 1 10
KOHA124BOJ Ohjattu harjoittelu 2 20
SÄAUPROF
PROFILOIVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 60)

45 - 60
AUTPROF
Automaatiotekniikka

(Valitaan opintopisteitä: 45)

45
K53SL325OJ Kenttäinstrumentointi 5
K53SL326OJ Automaation tietotekniikka 5
K53SL327OJ Automaatioverkot 5
K53SL328OJ Kyberturvallisuus 5
K53SL335OJ Automaatiojärjestelmät projekti 5
K53SL338OJ Automaatiojärjestelmät 5
K53SL339OJ PLC ja HMI -järjestelmä 5
K53SL340OJ Älykäs kenttäinstrumentointi ja väylätekniikka 5
K53S341OJ Pilvipalvelu ja teollisuus 4.0 5
K53SL342OJ Virtuaalinen käyttöönotto 5
K53SL343OJ Robotiikka 5
K53SL345OJ PLC/HMI -projekti 5
K53SL346OJ Kenttäinstrumentointi projekti 5
SVTPROF
Sähkövoimatekniikka

(Valitaan opintopisteitä: 45)

45
K53SL226OJ Sähkökäytöt 5
K53SL227OJ Kiinteistöjen sähkösuunnittelu 5
K53SL228OJ Kiinteistöjen sähkösuunnitteluprojekti 5
K53SL229OJ Sähköasennusten tarkastukset ja käyttöönotto 5
K53SL230OJ Sähkönjakelutekniikka 5
K53SL231OJ Sähkönjakelun suunnitteluprojekti 5
K53SL232OJ Energiatehokkuus 5
K53SL233OJ Tuotantolaitosten sähkönjakelu 5
K53SL234OJ Tuotantolaitteiden sähköistys ja ohjaustekniikka 5
K53SL235OJ Sähkönsiirto- ja suurjännitetekniikka 5
K53SL236OJ Relesuojaustekniikka 5
K53SL237OJ Sähköverkon laskenta ja simulointi 5
K53SL238OJ Kiinteistöjen tietotekniset järjestelmät 5
SÄKUPIMOD2021
Kunnossapidon moduuli

(Valitaan kaikki)

45
K502K437OJ Kunnossapidon perusteet 5
K502K438OJ Tuotantolaitosten kone- ja laitekunnossapito 5
K502K439OJ Tuotantolaitosten sähkö- ja automaatiokunnossapito 5
K502K440OJ Kunnossapidon työnsuunnittelu 5
K502K441OJ Käyttövarmuus 5
K502K442OJ Teollisuus 4.0 kunnossapidossa 5
K502K443OJ Tuotanto-omaisuuden hallinta 5
K502K444OJ Kunnossapidon talous 5
K502K445OJ Kunnossapidon johtaminen 5
VAPVALSÄ
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 20)

10 - 20
VVK53SL451OJ Vapaasti valittavat 1 5
VVK53SL452OJ Vapaasti valittavat 2 5
VVK53SL453OJ Vapaasti valittavat 3 5
VVK53SL454OJ Vapaasti valittavat 4 5
VV3V3315OJ Aurinko-, ilma- ja maalämpöenergian hyödyntäminen kotitalouksissa 5
VV3V3314OJ Tuulivoimatekniikan perusteet 5
SÄAUPROF-LUCYRT
Yrittäjyyden perusopinnot

(Valitaan opintopisteitä: 30)

0 - 30
R707LL65 Yrittäjyyden mahdollisuudet liikunta-alalla 5
YRIT1112 Ideasta markkinoille 5
YRIT1113 Digitaalisuuden mahdollisuudet liiketoiminnassa 5
YRIT1114 Aloittavan yrityksen taloushallinto 5
YRIT1115 Yrityksen perustaminen ja toiminnan kehittäminen 5
SÄAUPROF-K52PROBO
Robotiikan osaaminen

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15
K502K446OJ Robotiikan ja palvelurobotiikan perusteet 5
K502K447OJ Robotiikan projekti 10
SÄAUTKO
TUTKIMUS- JA KEHITTÄMISOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

20
MNTL100OJ Menetelmäopinnot 5
AMKO001 Opinnäytetyön suunnitteluvaihe 5
AMKO002 Opinnäytetyön toteuttamisvaihe 5
AMKO003 Opinnäytetyön viimeistelyvaihe 5