Siirry suoraan sisältöön

Kestävä kaivostoimintaLaajuus (5 op)

Tunnus: R501RL417

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Kai Ryynänen

Osaamistavoitteet

Opiskelija ymmärtää kaivosten yhteiskunnallisen merkityksen sekä kaivostoiminnan sosiaaliset vaikutukset lähiympäristöön. Opiskelija tuntee kaivosten elinkaaren ja ympäristön kannalta kestävän kaivostoiminnan perusedellytykset sekä alan lainsäädännön päälinjat ja työturvallisuuden toimintaperiaatteet. 

Sisältö

KKaivosten yhteiskunnallinen merkitys sekä kaivostoiminnan sosiaaliset vaikutukset.
Kestävän kaivostoiminnan perusedellytykset ympäristön kannalta kaivoksen elinkaaren eri vaiheissa. Kaivosalaa säätelevän lainsäädännön päälinjat ja työturvallisuuden toimintaperiaatteet.
Kaivoshankkeen kannattavuuden arviointi.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa kuvailla kaivoshankkeen toteutuksen päävaiheet ja niihin liittyvät keskeiset luvitukset sekä valvontaviranomaistahot. Opiskelija tuntee työsuojelun yleiset toimintatavat sekä tunnistaa kaivosalan työturvallisuuteen liittyvät erityispiirteet. 

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tunnistaa Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn eri vaiheet ja niiden merkityksen osana ympäristölupaprosessia. Opiskelija ymmärtää jatkuvan parantamisen sekä riskinarvioinnin tärkeyden osana EHQS -järjestelmiä. Opiskelija tunnistaa kaivosalaa säätelevät keskeiset lait ja asetukset sekä muistaa niiden tärkeimmät suuntaviivat.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija ymmärtää malminetsinnän ja sen herättämän paikallisen ympäristöhuolen sekä eri osapuolten argumentit ja motiivit. Hän osaa luetella keinoja ja periaatteita ympäristökonfliktien ratkaisumalleista sekä kaivosvastuujärjestelmän toimintaperiaatteita. Opiskelija osaa soveltaa riskinarviointia käytäntöön ja tietää kaivosturvallisuuden toimintaperiaatteet ja vaatimukset.

Oppimateriaalit

Moodlessa oleva materiaali.  

Paalumäki-Hakapää-Lappalainen. Kaivos- ja louhintatekniikka, Opetushallitus 2015 9789521357787