Siirry suoraan sisältöön

Pohjoiset ekosysteemit ja kasvitLaajuus (5 op)

Tunnus: R604ML21OJ

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Osaamistavoitteet

Tavoite: Opiskelija osaa metsä- ja suosysteemien rakenteen ja ymmärtää ekosysteemien toiminnan. Hän osaa tunnistaa maastossa pohjoiset metsä- ja suotyypit perustuen niiden kasvillisuuteen ja maaperään sekä osaa kotimaiset että yleisimmät Suomessa menestyvät ulkomaiset puulajit.

Sisältö

Metsä- ja suokasvit
Metsä- ja suotyypit
Puulajit

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Tyydyttävä1
Opiskelija osaa kuvailla pohjoisia ekosysteemejä, niiden rakennetta ja toimintaa. Tunnistaa maastossa maalajeja sekä tärkeimmät metsä- ja suokasvit ja osaa määrittää metsä- ja suotyyppejä tunnistamiensa kasvien avulla. Tunnistaa tärkeimmät kotimaiset ja meillä viljellyt ulkomaiset puulajit ja osaa niiden keskeiset ominaisuudet. Osaa kuvata kasvien rakennetta ja toimintaa. Osaa luetella maaperän käsitteitä ja kasvuun vaikuttavia maaperäkemiallisia prosesseja.

Tyydyttävä 2
Opiskelija osaa kuvailla pohjoisia ekosysteemejä, niiden rakennetta ja toimintaa. Tunnistaa maastossa maalajeja ja tuntee kasvijärjestelmän perusteet sekä tärkeimmät metsä- ja suokasvit ja osaa määrittää metsä- ja suotyyppejä tunnistamiensa kasvien avulla. Opiskelija tunnistaa tärkeimmät kotimaiset ja meillä viljellyt ulkomaiset puulajit ja tietää niiden keskeiset ominaisuudet. Osaa kuvata kasvien rakennetta ja toimintaa. Osaa maaperän käsitteitä ja kasvuun vaikuttavia maaperäkemiallisia prosesseja.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3
Opiskelija tietää pohjoisten ekosysteemejä, niiden rakenteen ja toiminnan. Tietää kasvijärjestelmän perusteet ja tunnistaa maastossa maalajien pääryhmät sekä metsä- ja suokasveja laajalti, sekä osaa määrittää metsä- ja suotyyppejä tunnistamiensa kasvien avulla. Osaa tärkeimmät kotimaiset ja meillä viljellyt ulkomaiset puulajit ja tietää niiden merkityksen, keskeiset ominaisuudet. Osaa selostaa kasvien rakenteen pääpiirteissään sekä ymmärtää niiden fysiologisen toiminnan. Tietää keskeiset kasvien kasvuun liittyvät maaperäkäsitteet ja maaperäprosessit.

Hyvä 4
Opiskelija ymmärtää pohjoisten ekosysteemien päätyypit sekä niiden rakenteen ja toiminnan. Tietää kasvijärjestelmän perusteet ja tunnistaa maastossa maalajien pääryhmät sekä metsä- ja suokasveja laajalti, sekä osaa määrittää metsä- ja suotyyppejä tunnistamiensa kasvien avulla. Ymmärtää maalajien sekä metsä- ja suokasvien merkityksen metsä- ja suotyypityksessä. Osaa tärkeimmät kotimaiset ja meillä viljellyt ulkomaiset puulajit ja tietää niiden merkityksen, keskeiset ominaisuudet. Osaa selostaa kasvien rakenteen pääpiirteissään solukko- ja kasvinosatasolla sekä ymmärtää niiden fysiologisen toiminnan. Tietää keskeiset kasvien kasvuun liittyvät maaperäkäsitteet ja maaperäprosessit.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kiitettävä 5
Opiskelija ymmärtää pohjoisia ekosysteemejä sekä niiden rakennetta ja toimintaa laajasti. Tunnistaa ja osaa vertailla maastossa maalajien pääryhmiä. Tietää kasvijärjestelmän ja tunnistaa maastossa esitellyt metsä- ja suokasvit, kykenee oppimaan kasvien tunnistusta itsenäisesti sekä osaa määrittää metsä- ja suotyypit tunnistamiensa kasvien avulla. Tunnistaa tärkeimmät kotimaiset sekä meillä yleisesti viljeltävät ulkomaiset puulajit ja tietää niiden merkityksen, keskeiset ominaisuudet. Tietää kasvien rakenteen solukko- ja kasvinosatasolla sekä ymmärtää kasvien fysiologisen toiminnan. Ymmärtää kasvien kasvua ja lisääntymistä kokonaisvaltaisesti. Ymmärtää keskeiset kasvien kasvuun liittyvät maaperäprosessit ja niiden merkityksen.