Siirry suoraan sisältöön

Metsätalousinsinöörikoulutus (päivätoteutus), Rovaniemi, syksy 2020: R64M20S

Tunnus: R64M20S

Tutkinto:
Luonnonvara-alan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Metsätalousinsinööri (AMK)

Laajuus:
240 op

Kesto:
4 vuotta (240 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2020

Kuvaus

SUORITETTAVA TUTKINTO
Metsätalousinsinööri (AMK) 240 op

Metsätalousinsinöörikoulutuksessa tutustut metsään ekosysteeminä, opit arvioimaan puustotietoja sekä suunnittelemaan ja toteuttamaan metsänhoitoa ja puunhankintaa. Saat hyvät valmiudet metsänomistajien neuvontaan ja perehdyt metsätalouden liiketoiminnan mahdollisuuksiin.

Metsätalousinsinöörinä teet vastuullista työtä metsäbiotalouden eri työtehtävissä. Vahvan metsäosaamisen lisäksi tarvitset vuorovaikutustaitoja, yritystalouden tuntemusta ja kykyä itsenäiseen työskentelyyn. Metsätalousinsinöörin tehtävissä yhdistyvät esimerkiksi metsävaratiedon keruu ja hyödyntäminen, logistiikka ja asiakaspalvelutehtävät. Opiskelu on monipuolista sisältäen teoriaa ja maasto-opiskelua, projekteja ja työharjoittelua.

Metsätalousinsinöörinä suunnittelet ja toteutat metsien hoitoa esimerkiksi metsäsuunnittelun, metsäneuvonnan tai puunhankinnan tehtävissä. Voit myös ohjata puunkorjuuta ja –kuljetuksia tai toimia metsäpalveluyrittäjänä. Metsäbiotalouden kasvu takaa sinulle hyvät työllistymismahdollisuudet.

Metsätalouden opetus on integroitu läheisesti pohjoisen metsätalouden kehittämistyöhön ja alueellisiin strategioihin sekä Lapin AMKin biotalouden tutkimusryhmän työhön. Keskeiset kehittämisalueet metsätaloudessa ovat metsänhoito ja puunhankinta.

Voit suorittaa osan tutkinnostasi opiskelemalla ulkomailla yhteistyökorkeakouluissa tai hankkimalla harjoittelupaikan ulkomailta. Kansainvälisyys toteutuu opinnoissa myös saapuvien opiskelija- ja opettajavaihtojen kautta. Vaihtoon voit lähteä yksin, yhdessä kaverisi kanssa tai ryhmässä.

TUTKINNON RAKENNE
Tutkinto koostuu 240 opintopisteestä (op). Tutkinto koostuu luennoista, maasto- ja muista harjoituksista tai omatoimisesta opiskelusta. Yksi opintovuosi sisältää 1 600 tuntia opiskelijan päätoimista työskentelyä (60 opintopistettä opintovuoden aikana).

Tutkinto koostuu perus- ja ammattiopinnoista, vapaasti valittavista opinnoista, harjoittelusta ja opinnäytetyöstä. Vuosi- ja lukukausiteemat kokoavat opintoja ammatillisen kasvun etenemisen näkökulmasta. Tutkinto sisältää erityyppisiä opintoja seuraavasti:

1) Perus- ja ammattiopinnot 180 op
- pakolliset perus- ja ammattiopinnot 160 op
- vaihtoehtoiset ammattiopinnot 20 op

2) Vapaasti valittavat opinnot 10 op
- Valitset vapaasti valittavat opinnot omien osaamistavoitteiden perusteella henkilökohtaisen opintosuunnitelman mukaisesti.

3) Ammattitaitoa edistävä harjoittelu 30 op
- perusharjoittelu 1. kesänä (10 op)
Harjoittelun aikana teet metsätalouden suorittavia töitä ja saat kokemusta metsätalouden perustehtävistä. Perustehtävistä saat perustan ammattitaidon kehittämiselle opintopolun aikana.

- ammattiharjoittelu 2. kesänä (10 op)
Teet harjoittelussa suorittavan työn työtehtäviä tai metsätalousinsinöörin toimenkuvaan kuuluvia työtehtäviä. Harjoittelussa syvennät ammattitaitoasi metsätalouden työtehtäviä tekemällä.

- syventävä harjoittelu 4. talvena tai 3. kesänä (10 op)
Teet harjoittelussa metsätalousinsinöörin toimenkuvaan kuuluvia työtehtäviä ja vahvistat osaamistasi metsäalan ammattilaiseksi kehittyessään.

4) Opinnäytetyö 20 op, sisältää kehittämistoiminnan menetelmäopinnot

Perus- ja ammattiopinnot antavat yleiskuvan metsätalouden merkityksestä yhteiskunnassa ja kansainvälisesti. Perehdyt metsäalan teoreettisiin perusteisiin, viestintään ja kielitaitoon. Pakollisissa ammattiopinnoissa tutustut keskeisiin ammatillisiin kokonaisuuksiin, joita tarvitaan työskentelyyn metsäalan asiantuntijatehtävissä tai yrittäjänä. Saat myös liiketoiminta-, työyhteisö-, viestintä- ja työturvallisuusosaamista. Vaihtoehtoisten ammattiopintojen ja vapaasti valittavien opintojen kautta perehdyt ammatillisiin erityisteemoihin ja syvennät ja suuntaat omaa asiantuntemusta. Näihin opintoihin voit sisällyttää opintoja myös ulkomailla tai muista koulutusohjelmista ja korkeakouluista.

Harjoittelu suuntaa ammatillista osaamistasi ja erikoistumistasi. Saat kontakteja ja verkostoja, joita tarvitaan työllistymiseen opintojen jälkeen. Harjoittelun laajuus on 30 opintopistettä, joka vastaa noin viiden kuukauden työskentelyjaksoa. Metsäorganisaatioissa on vuosittain paikkoja harjoittelijoille ja harjoittelu on yleensä palkallista. Voit suorittaa harjoittelun myös ulkomailla ammatillisen kiinnostuksesi mukaan valitsemassa maassa ja työpaikassa.

Opinnäytetyössä osoitat, kuinka osaat soveltaa tietojasi ja taitojasi metsätalouteen liittyvässä, työelämälähtöisessä tutkimus- tai kehittämistehtävässä. Opinnäytetyön tekemisessä tarvitset tiedonhankintataitoja, oman työn raportoinnin osaamista sekä taitoa työskennellä itsenäisesti ja tavoitteellisesti. Opinnäytetyön laajuus on 15 opintopistettä. Sen kautta osoitat osaamistasi paitsi korkeakoulullesi, myös mahdolliselle työnantajallesi. Opinnäytetyön merkitys asiantuntijuutesi ja verkostojen kehittymisessä on suuri.

AMMATILLISEN KASVUN POLKU - HANKITTAVA OSAAMINEN
Oppimisprosessi ja ammatillinen kasvu metsätalousinsinööriksi kuvataan opetussuunnitelmassa vuosi- ja lukukausiteemojen avulla.

1. Vuositeema: Metsäekosysteemi ja sen hyödyntäminen
Ensimmäisenä opintovuotena opit metsäekosysteemin toimintaa ja metsätalouden toimintaympäristön perusrakenteet sekä aloitat oman ammatti-identiteettisi rakentamisen. Luot perustaa metsätalouden opinnoille perehtymällä metsänhoitoon ja puunhankintaan.

Lukukausiteema 1: Metsäekosysteemin hyödyntäminen ja hoitaminen
Tutustut tuleviin opintoihin ja metsätalousinsinöörin ammattiin sekä opiskelumenetelmiin ja tietojärjestelmiin. Saat perustan metsätalouden opinnoille perehtymällä metsäalan organisaatioihin ja metsäekologiaan. Tunnistat metsä- ja suotyyppejä ja ymmärrät metsä- ja suoekosysteemien toiminnan. Tiedät metsänmittaukseen liittyvät keskeiset käsitteet ja menetelmät. Osaat käyttää mittavälineitä ja soveltaa mittauksen menetelmiä puustotunnusten määrityksessä ja laskennassa. Osaat käyttää erilaisia karttoja suunnistuksessa ja metsätalouden tehtävissä. Saat valmiudet hyödyntää tiedonkeruulaitteita metsätalouden tehtävissä. Opit viestintää ja matematiikkaa ammattiopintojen yhteydessä.

Lukukausiteema 2: Metsänhoidon ja puuhuollon menetelmät
Osaat metsänuudistamisen ja -kasvatuksen perusteet ja menetelmät ja kykenet tekemään perusteltuja metsänhoidollisia ratkaisuja. Tunnet puunhankinnan osa-alueet ja tärkeimmät jalostusprosessit ja ymmärrät raaka-aineominaisuuksien merkityksen puun käytön kannalta. Tiedät koneellisen puunkorjuun menetelmät ja tunnet puunkorjuu- ja kuljetuskaluston. Ensimmäisessä työharjoittelussa tutustut metsätalouden suorittaviin työtehtäviin sekä organisaatioiden toimintaan.

2. Vuositeema: Kestävä metsänkäyttö ja palvelut
Perehdyt biotalouteen ja metsätalouden merkitykseen osana sitä. Syvennyt luonnon tarjoamiin muihin hyötyihin ja palveluihin sekä niiden käyttömuotoihin ja merkitykseen erityisesti Pohjois-Suomessa. Osaat tehdä metsänhoitoratkaisut ja suunnitella puunkorjuun leimikkotasolla käyttäen soveltuvia metsänmittauksen menetelmiä.

Lukukausiteema 1: Monipuolisen metsänkäytön osaaminen
Opit metsän mittausmenetelmiä sekä kaukokartoituksen ja paikkatiedon soveltamista ja osaat hyödyntää niitä metsien käytön suunnittelussa. Osaat ratkaista erilaisten metsien käsittelytarpeen luonnonhoidon huomioiden ja valita soveltuvimmat menetelmät. Opit laatimaan työlajikohtaisia suunnitelmia esim. taimikonhoitosuunnitelmia. Osaat laatia leimikkoon toteutuskelpoisen puunkorjuusuunnitelman.

Lukukausiteema 2: Kestävä metsänkäyttö, kansainvälisyys, yritys- ja liiketoimintaosaaminen
Opit ekosysteemipalvelujen merkityksen ihmisen hyvinvoinnille. Ymmärrät riista- ja kalaekologian peruskysymykset, perehdyt porotalouden harjoittamiseen ja keräilytuotteisiin ja osaat huomioida nämä metsätaloudessa. Opit metsätalouden taloudellisuudesta ja liiketoimintamahdollisuuksista. Vahvistat kykyäsi luoda ja toteuttaa liiketoimintaa metsäalan tuotannollisessa ja palveluliiketoiminnassa. Opit II-harjoittelussa suunnittelu- ja työnjohtotehtäviä ja syvennät osaamistasi suorittavissa metsätalouden töissä.

3. Vuositeema: Oman metsäasiantuntijuuden kehittäminen
Syvennät puunkorjuun tietoja ja taitoja, joita sovelletaan puun ja muun biotalouden raaka-aineiden hankintaan ja logistisiin sovelluksiin Pohjois-Suomen olosuhteissa. Opit metsäsuunnittelun menetelmät ja syvennät talousosaamista metsäekonomian opinnoissa. Aloitat opinnäytetyön tekemisen.

Lukukausiteema 1: Metsien käytön soveltaminen
Opit biotalouden raaka-ainevirtojen hallintaa ja metsäsuunnittelun perusteita ja menetelmiä eri suunnittelutasoilla. Syvennät pohjoisten alueiden luonnonvarojen kestävän käytön osaamistaan ja perehdyt suometsien erityiskysymyksiin ja uusiutuvan energian mahdollisuuksiin.

Lukukausiteema 2: Valinnaiset opinnot
Opit opinnäytetyön tekemisen perusteet ja tavallisimmat menetelmät. Voit lähteä vaihtoon ulkomaille tai valita metsätalouden koulutuksesta tai muilta aloilta ja korkeakouluista vaihtoehtoisia opintojaksoja. Etenet opinnäytetyötäsi.

4. Vuositeema: Kestävän metsänkäytön asiantuntija
Osaat yhdistellä oppimiasi asioita laajemmiksi kokonaisuuksiksi ja soveltaa niitä kehittämis- ja suunnittelutehtävissä. Syvennät työelämätaitojasi ja ammattiaineiden osaamistasi.

Lukukausiteema 1: Metsien asiakaslähtöinen monitavoitteinen suunnittelu ja kehittämistoiminta
Osaat laatia metsäsuunnitelman ja hyödyntää sitä muissa metsätalouden tehtävissä. Osaat neuvoa metsänomistajia erilaisissa tilanteissa. Vahvistat kehittämis- ja suunnittelutaitojasi metsäalan organisaatioissa ja hankepohjaisessa aluekehittämistyössä.

Lukukausiteema 2: Opinnäytetyö oman erikoistumisen mukaan
Laadit ja viimeistelet työelämälähtöisen opinnäytetyösi. III-harjoittelussa opit metsäalan toimihenkilötöitä. Osaat työpaikoilla tarvittavia työyhteisötaitoja sekä saat asioiden ja erityisesti ihmisten johtamisessa tarvittavia valmiuksia.

OSAAMISVAATIMUKSET
Lapin ammattikorkeakoulun opetussuunnitelmien perustana toimivat työelämän osaamisvaatimukset ja niihin liittyvät osaamistavoitteet arviointikriteereineen. Opetussuunnitelmien osaamistavoitteet jakautuvat yleisiin (1-5) ja koulutuskohtaisiin osaamistavoitteisiin. Yleiset osaamistavoitteet ovat eri koulutuksille yhteisiä työelämän osaamisalueita, mutta niiden erityispiirteet ja merkitys vaihtelevat eri ammateissa ja työtehtävissä. Ne luovat perustan työelämässä toimimiselle, yhteistyölle ja asiantuntijuuden kehittymiselle.

Osaamisalueet/kompetenssit
1. Oppimisen taidot
2. Eettinen osaaminen
3. Työyhteisöosaaminen
4. Innovaatio-osaaminen
5. Kansainvälistymisosaaminen
6. Metsäekosysteemien toiminnan osaaminen
7. Metsäekosysteemien kestävän käytön osaaminen
8. Luonnonvaratiedon hankinnan, analysoinnin, hallinnan ja hyödyntämisen osaaminen
9. Metsien käytön suunnitteluosaaminen
10. Metsätalouden liiketoiminta ja johtaminen
11. Metsätalous biotalouden osana
12. Metsäasiantuntijuus ja kehittämistoiminta metsätalouden toimintaympäristössä

Lapin AMKin opetussuunnitelmiin sisältyvät läpileikkaavina osaamistavoitteina Lapin AMKin strategiset painopistealueet. Metsätalousinsinööri (AMK) koulutuksessa niistä vahvimmin toteutuvat luonnonvarojen älykkään käytön edistäminen, palveluliiketoiminta ja yrittäjyys sekä etäisyyksien hallinta.

Yrittäjyyden ja yrittäjähenkisyyden näkökulma ilmenee metsätalousinsinöörikoulutuksessa (AMK) opintojaksojen ongelmaperustaisissa toteutuksissa sekä koulutuksen ja Lapin AMKin muiden alojen yrittäjyysopintoina. Sinulla on mahdollisuus saada vahvat edellytykset yrittäjänä toimimiseen opintojensa aikana.

Kansainvälistyminen toteutuu opetuksessa kieliopintoina ja vieraskielisen lähdemateriaalin hyödyntämisenä. Lisäksi sinulla on mahdollisuus osallistua kansainväliseen opiskelijavaihtoon sekä kansainvälisten vierailijoiden luennoille ja tapahtumiin.

OPINTOJEN TOTEUTTAMINEN JA ARVIOINTI
Lapin ammattikorkeakoulussa asioita opitaan osaamisen ja ongelmanratkaisun näkökulmasta. Opiskelijana teet työtä yhdessä ja omatoimisesti erilaisten oppimis- ja kehittämistehtävien parissa. Oppiminen on yhteisöllistä, yhteistoiminnallista, opiskelijoiden, opettajien ja työelämän aktiivista vuorovaikutusta ja osallistumista yhteisen tiedon rakentamiseen. Opiskelijana olet aktiivinen ja vastuullinen omasta oppimisestaan. Opettajat ohjaavat oppimista asiantuntijoina ja arvioivat saavutetut tulokset yhdessä kanssasi.

Metsätalouden koulutuksen opintojen tavoitteet toimivat sinulle oppimista ohjaavina ja motivoivina suunnannäyttäjinä. Opetussuunnitelma toimii lähtökohtana henkilökohtaiselle opiskelusuunnitelmalle (HOPS), jonka laatimiseen saat ohjausta opintojen ohjaajalta.

Oppiminen, tutkiminen ja kehittäminen tapahtuvat erilaisissa oppimis- ja kehittämisympäristöissä, joita ovat mm. laboratoriot, virtuaaliset oppimisympäristöt (esimerkiksi virtuaalimetsä), kansainvälisten kumppaneiden tarjoamat mahdollisuudet, työelämä sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatioprojektit. Harjoittelu suoritetaan työnantajaorganisaatioissa. Opinnäytetyö tehdään työelämän kehittämis- ja tutkimushankkeina. Sinulla on mahdollisuus valita opintoja eri koulutusohjelmien ja korkeakoulujen opetustarjonnasta. Monialainen opiskelu antaa mahdollisuudet suuntautua oman kiinnostuksesi mukaan.

Työn opinnollistaminen on vaihtoehtoinen tapa opiskella. Hankit tutkinnossa edellytettävää osaamista tekemällä työtä, joka palvelee työssä käyvän opiskelijan ammatillista kehittymistä ja tutkintoon valmistumista.

Kielitaito arvioidaan Ammattikorkeakouluasetuksen mukaisesti opiskelijan osoittamana ja se ilmoitetaan tutkintotodistuksessa.

Kehittävä arviointi huomioi sekä oppimisprosessin että osaamisen arvioinnin. Oppimisprosessin arvioinnissa opintojakson tasolla keskeisiä työvälineitä ovat itsearviointi ja palaute. Opiskelijoiden oppimisen ja osaamisen arviointi perustuu opetussuunnitelmissa oleviin opintojakson osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin, joiden avulla oppimistulokset voidaan tunnistaa. Opintosuoritukset arvioidaan asteikolla kiitettävä (5), hyvä (3-4), tyydyttävä (1-2), hylätty (0) tai asteikolla hyväksytty (H) – hylätty (0).

Opiskelijoilta kerättävän palautteen avulla kehitetään koulutuksen laatua. Opiskelijoilla on vastuu antaa palautetta opintojaksojen toteutuksesta sekä koulutuksesta ensimmäisen, toisen ja kolmannen vuoden jälkeen sekä valmistumisvaiheessa. Kerättävä palaute käsitellään Lapin AMK:n laatujärjestelmän mukaisesti.

Opintojen kuormittavuuden määrittelyssä on lähtökohtana yleiseurooppalaisen ECTS- opintosuoritusten siirto- ja mitoitusjärjestelmän (ECTS-järjestelmän) perusteet. Yksi opintovuosi on 1600 tuntia opiskelijan päätoimista työskentelyä. Se vastaa 60 opintopisteen suoritusta opintovuoden aikana. Yhden opintopisteen työmäärä on noin 27 tuntia. Opintopistettä vastaava työmäärä arvioidaan suhteessa osaamistavoitteisiin. Opinnot suunnitellaan etenemään lukuvuosittain tasaisesti 40 viikon aikana.

Tutkintoa suorittaessasi sinulla on mahdollisuus ammattikorkeakoulun päätöksen perusteella lukea hyväksi muussa kotimaisessa tai ulkomaisessa korkeakoulussa suorittamiaan opintoja. Voit korvata suorittamillasi opinnoilla Metsätalousinsinööri (AMK) tutkintoon kuuluvia saman sisältöisiä opintoja. Saat ammattikorkeakoulun päätöksen mukaisesti lukea hyväksi sekä korvata tutkintoon kuuluvia opintoja myös muulla tavoin osoitetulla osaamisella.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2020-2021 2021-2022 2022-2023 2023-2024 Syksy
2020
Kevät
2021
Syksy
2021
Kevät
2022
Syksy
2022
Kevät
2023
Syksy
2023
Kevät
2024
1. / 2020 2. / 2021 3. / 2021 1. / 2021 2. / 2022 3. / 2022 1. / 2022 2. / 2023 3. / 2023 1. / 2023 2. / 2024 3. / 2024
AMK_PERTR-1012
PERUSOPINNOT

(Valitaan kaikki)

25 10 15 10 10 5 10 10 2.5 2.5
R604ML11OJ Opiskelutaidot ja valmiudet 5 5 5 5
R604ML12OJ Suomen kieli ja viestintä 5 5 5 5
R604ML13OJ Matematiikka 5 5 5 5
R604ML14OJ English for Forestry Engineers 5 5 5 5
R604ML15OJ Ruotsin kieli 5 5 5 5
RUOTSIS Ruotsin suullinen taito 0
RUOTSIK Ruotsin kirjallinen taito 0
AMMTR-1012
AMMATTIOPINNOT

(Valitaan kaikki)

135
R604ML21OJ Pohjoiset ekosysteemit ja kasvit 5 5 5 5
R604ML22OJ Kasvien kasvu ja siihen vaikuttavat tekijät 5 5 5 5
R604ML23OJ Metsällisen osaamisen valmiudet 5 5 5 5
R604ML24OK-1001
Metsänhoito

(Valitaan kaikki)

10
R604ML24AOJ Siemenestä taimikoksi 5 5 5 5
R604ML24BOJ Taimikosta metsäksi 5 5 5 5
R604ML25OK-1001
Puuraaka-aine, puunjalostus ja puunhankinta

(Valitaan kaikki)

15
R604ML25AOJ Puuraaka-aine ja puunjalostus 5 5 5 5
R604ML25BOJ Leimikon suunnittelu ja puukauppa 5 5 5 5
R604ML25COJ Puunkorjuun suunnittelu ja kaukokuljetus sekä metsäkoneet 5 5 5 5
R604ML26OJ Kestävä metsän käyttö 10 10 10 10
R604ML27OJ Metsikön mittaus ja metsävaratiedon hallinta 5 5 5 5
R604ML28OJ Riista-, kala- ja porotalous sekä keräilytuotteet 5 5 2.5 2.5 2.5 2.5
R604ML29OJ Ekosysteemipalvelut 5 5 5 5
R604ML30OK-1001
Yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen metsäalalle

(Valitaan kaikki)

10
R604ML30AOJ Yrittäjyys ja liiketoiminnan suunnittelu 5 5 2.5 2.5 2.5 2.5
R604ML30BOJ Taloushallinto ja markkinointi 5 5 5 5
R604ML31OJ Suometsien hoito 5 5 5 5
R604ML32OJ Metsäbioenergia 5 5 5 5
R604ML33OJ Puuhuolto ja logistiikka 5 5 5 5
R604ML42OJ Metsäsuunnittelun ja kaukokartoituksen perusteet sekä metsäsuunnittelumenetelmät 5 5 5 5
R604ML34OJ Pohjoisten alueiden mahdollisuudet 5 5 5 5
R604ML35OJ Metsäekonomia 5 5 2.5 2.5 2.5 2.5
R604ML37OJ Metsäsuunnitelman laatiminen ja kaukokartoitusaineistot 10 10 10 10
R604ML38OJ Maa- ja metsäomaisuuden hallinta 5 5 5 5
R604ML39OJ Johtaminen ja työyhteisötaidot 5 5 5 5
R604ML40OJ Hankepohjainen aluekehitystyö 5 5 5 5
R604ML41OJ Kehittämistoiminta työyhteisössä 5 5 5 5
R64M20S-VAI-20S
Vaihtoehtoiset ammattiopinnot

(Valitaan opintopisteitä: 20)

20
R604ML71OJ Biotalous kiertotaloudessa 10
R604ML72OJ Luonnon monimuotoisuuden edistäminen 5
R604ML73OJ Keräilytuotteiden käyttö ja jalostus 5
R604ML74OJ Maisemasuunnittelu 5
R604ML75OJ Digitaalisen luonnonvaratiedon hyödyntäminen 5
R604ML76OJ Metsäyrittäminen 5
VAP_VAL-1012
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 10)

10
HARJOITTTR-1012
AMMATTITAITOA EDISTÄVÄ HARJOITTELU

(Valitaan kaikki)

30
R604ML51OK-1001
Harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30
R604ML51AOJ Harjoittelu 1 10 10 10 10
R604ML51BOJ Harjoittelu 2 10 10 10 10
R604ML51COJ Harjoittelu 3 10 10 10 10
OPINNÄTR-1012
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki)

20
R604ML62OJ Opinnäytetyön menetelmäopinnot 5 5 2.5 2.5 2.5 2.5
R604ML61OK-1001
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
AMKO001 Opinnäytetyön suunnitteluvaihe 5 5 5 5
AMKO002 Opinnäytetyön toteuttamisvaihe 5 5 5 5
AMKO003 Opinnäytetyön viimeistelyvaihe 5 5 5 5
Yhteensä 240 60 60 50 40 25 35 30 30 30 20 35 5 25 25 10 30 20 10 30 10 10 35 5 0

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Todistusjäsentely - AMK

Todistusjäsentelyssä opintojaksot jakautuvat ammattikorkeakoulun asetuksen mukaisesti..

Ammattiopinnot
Pohjoiset ekosysteemit ja kasvit
Kasvien kasvu ja siihen vaikuttavat tekijät
Metsällisen osaamisen valmiudet
Siemenestä taimikoksi
Taimikosta metsäksi
Puuraaka-aine ja puunjalostus
Leimikon suunnittelu ja puukauppa
Puunkorjuun suunnittelu ja kaukokuljetus sekä metsäkoneet
Kestävä metsän käyttö
Metsikön mittaus ja metsävaratiedon hallinta
Riista-, kala- ja porotalous sekä keräilytuotteet
Ekosysteemipalvelut
Yrittäjyys ja liiketoiminnan suunnittelu
Taloushallinto ja markkinointi
Suometsien hoito
Metsäbioenergia
Puuhuolto ja logistiikka
Metsäsuunnittelun ja kaukokartoituksen perusteet sekä metsäsuunnittelumenetelmät
Pohjoisten alueiden mahdollisuudet
Metsäekonomia
Metsäsuunnitelman laatiminen ja kaukokartoitusaineistot
Maa- ja metsäomaisuuden hallinta
Johtaminen ja työyhteisötaidot
Hankepohjainen aluekehitystyö
Kehittämistoiminta työyhteisössä
Opinnäytetyön menetelmäopinnot
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu
Harjoittelu 1
Harjoittelu 2
Harjoittelu 3
Opinnäytetyö
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe
Perusopinnot
Opiskelutaidot ja valmiudet
Suomen kieli ja viestintä
Matematiikka
English for Forestry Engineers
Ruotsin kieli
Vapaasti valittavat opinnot

Ei liitettyjä opintojaksoja

Luokittelemattomat
Ruotsin suullinen taito
Ruotsin kirjallinen taito
Biotalous kiertotaloudessa
Luonnon monimuotoisuuden edistäminen
Keräilytuotteiden käyttö ja jalostus
Maisemasuunnittelu
Digitaalisen luonnonvaratiedon hyödyntäminen
Metsäyrittäminen

Metsätalousinsinöörikoulutuksen kompetenssit

Ammattikorkeakoulutuksen yhteiset ja koulutuksen kompetenssit

Eettinen osaaminen

- kykenee ottamaan vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista
- osaa toimia alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- osaa ottaa erilaiset toimijat huomioon työskentelyssään
- osaa soveltaa tasa-arvoisuuden periaatteita
- osaa soveltaa kestävän kehityksen periaatteita
- kykenee vaikuttamaan yhteiskunnallisesti osaamistaan hyödyntäen ja eettisiin arvoihin perustuen

Opiskelutaidot ja valmiudet
Suomen kieli ja viestintä
Puuraaka-aine ja puunjalostus
Leimikon suunnittelu ja puukauppa
Puunkorjuun suunnittelu ja kaukokuljetus sekä metsäkoneet
Kestävä metsän käyttö
Riista-, kala- ja porotalous sekä keräilytuotteet
Ekosysteemipalvelut
Yrittäjyys ja liiketoiminnan suunnittelu
Metsäsuunnittelun ja kaukokartoituksen perusteet sekä metsäsuunnittelumenetelmät
Maa- ja metsäomaisuuden hallinta
Johtaminen ja työyhteisötaidot
Opinnäytetyön menetelmäopinnot
Innovaatio-osaaminen

- kykenee luovaan ongelmanratkaisuun ja työtapojen kehittämiseen
- osaa työskennellä projekteissa
- osaa toteuttaa tutkimus- ja kehittämishankkeita soveltaen alan olemassa olevaa tietoa ja menetelmiä
- osaa etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja

Hankepohjainen aluekehitystyö
Kehittämistoiminta työyhteisössä
Opinnäytetyön menetelmäopinnot
Kansainvälistymisosaaminen

- omaa alansa työtehtävissä ja niissä kehittymisessä tarvittavan kieli-taidon
- kykenee monikulttuuriseen yhteistyöhön
- osaa ottaa työssään huomioon alansa kansainvälisyyskehityksen vaikutuksia ja mahdollisuuksia

English for Forestry Engineers
Ruotsin kieli
Siemenestä taimikoksi
Taimikosta metsäksi
Pohjoisten alueiden mahdollisuudet
Luonnonvaratiedon hankinnan, analysoinnin, hallinnan ja hyödyntämisen osaaminen

- Osaa kerätä metsävaratietoa maastossa ja osaa soveltaa eri mittausmenetelmiä luonnonvaratiedon keräämisessä.
- Ymmärtää metsästä mitattavien tunnusten merkityksen ja osaa johtaa mitattujen tunnusten avulla uusia metsää ja puustoa kuvaavia tunnuksia.
- Osaa hyödyntää nykyaikaisilla menetelmillä kerättyä tietoa ja ymmärtää paikkatietojärjestelmien edut tiedon hallinnassa.
- Osaa tuottaa uutta tietoa paikkatietojärjestelmien avulla ja osaa hyödyntää digitaalisia aineistoja.
- Tuntee metsää ja puustoa kuvaavien mallien toiminnan periaatteet, osaa käyttää malleja uuden tiedon tuottamisessa sekä osaa tarkastella mallien luotettavuutta.

Matematiikka
Metsällisen osaamisen valmiudet
Metsikön mittaus ja metsävaratiedon hallinta
Ekosysteemipalvelut
Metsäbioenergia
Metsäsuunnittelun ja kaukokartoituksen perusteet sekä metsäsuunnittelumenetelmät
Metsäekonomia
Metsäsuunnitelman laatiminen ja kaukokartoitusaineistot
Maa- ja metsäomaisuuden hallinta
Metsien käytön suunnitteluosaaminen

- Osaa tehdä metsäsuunnittelua eri aikajänteillä.
- Ymmärtää metsäsuunnittelun käsitteet, periaatteet ja menetelmät.
- Ymmärtää metsäsuunnittelun eri tasot ja tasojen merkityksen.
- Ymmärtää metsäsuunnitelman merkityksen ja hyödyntämismahdollisuudet sekä osaa käyttää metsäsuunnitelmaa metsäneuvonnassa .
- Osaa asiakaslähtöisen lähestymistavan metsäsuunnitteluun ja metsäsuunnitelman markkinointiin.

Puuraaka-aine ja puunjalostus
Leimikon suunnittelu ja puukauppa
Puunkorjuun suunnittelu ja kaukokuljetus sekä metsäkoneet
Kestävä metsän käyttö
Suometsien hoito
Metsäbioenergia
Puuhuolto ja logistiikka
Metsäsuunnittelun ja kaukokartoituksen perusteet sekä metsäsuunnittelumenetelmät
Metsäsuunnitelman laatiminen ja kaukokartoitusaineistot
Maa- ja metsäomaisuuden hallinta
Metsäasiantuntijuus ja kehittämistoiminta metsätalouden toimintaympäristössä

- Osaa kehittää omaa osaamistaan työelämälähtöisesti.
- Kykenee kriittiseen reflektointiin työelämässä ja osaa soveltaa oppimaansa uuden tiedon ja vaihtoehtoisten toimintamallien tuotta-miseen.
- Opiskelija ymmärtää oman metsäasiantuntijuutensa mahdollisuudet ja kykenee hyödyntämään omaa osaamistaan työelämän kehittämistoiminnassa.

Hankepohjainen aluekehitystyö
Kehittämistoiminta työyhteisössä
Opinnäytetyön menetelmäopinnot
Metsäekosysteemien kestävän käytön osaaminen

- Osaa metsäekosysteemien hoidon ja hyödyntämisen osaaminen monipuolisella ja kestävällä tavalla.
- Kykenee tekemään ekologisesti, taloudellisesti ja monikäytöllisesti perusteltuja metsikkö- ja leimikkokohtaisia käsittelyratkaisuja.
- Osaa suunnitella ja johtaa itsenäisesti metsänhoitoon ja puunhankintaan liittyviä tehtäviä.
- Hallitsee puunhankinnan ohjaukseen liittyvän logistiikan ja järjestelmät.
- Osaa ottaa huomioon pohjoisen luonnon erityispiirteet ja käyttömuodot.

Pohjoiset ekosysteemit ja kasvit
Siemenestä taimikoksi
Taimikosta metsäksi
Puuraaka-aine ja puunjalostus
Leimikon suunnittelu ja puukauppa
Puunkorjuun suunnittelu ja kaukokuljetus sekä metsäkoneet
Kestävä metsän käyttö
Riista-, kala- ja porotalous sekä keräilytuotteet
Ekosysteemipalvelut
Suometsien hoito
Metsäbioenergia
Puuhuolto ja logistiikka
Metsäsuunnittelun ja kaukokartoituksen perusteet sekä metsäsuunnittelumenetelmät
Pohjoisten alueiden mahdollisuudet
Metsäsuunnitelman laatiminen ja kaukokartoitusaineistot
Harjoittelu 1
Harjoittelu 2
Harjoittelu 3
Metsäekosysteemien toiminnan osaaminen

- Osaa metsä- ja suoekosysteemien biologisten ja ekologisten rakenteiden osaaminen sekä niiden toiminnan ymmärtäminen.
- Osaa maastossa pohjoiset metsä- ja suotyypit perustuen niiden kasvillisuuteen ja maaperään sekä kotimaiset että yleisimmät Suomessa menestyvät ulkomaiset puulajit.
- Ymmärtää puun ja metsikön kasvun ja kehityksen ja niihin vaikuttavat ilmasto- ja maaperätekijät.
- Osaa soveltaa ekologista osaamistaan puuntuotantoon ja muuhun kestävään käyttöön käytännön metsätalouden tehtävissä.

Pohjoiset ekosysteemit ja kasvit
Kasvien kasvu ja siihen vaikuttavat tekijät
Siemenestä taimikoksi
Taimikosta metsäksi
Riista-, kala- ja porotalous sekä keräilytuotteet
Ekosysteemipalvelut
Suometsien hoito
Pohjoisten alueiden mahdollisuudet
Metsätalouden liiketoiminta ja johtaminen

- Ymmärtää metsätalouden erikoisluonteen mm. pitkät aikajänteet taloudellisena toimintana.
- Osaa kytkeä taloudellisuuden ja liiketoiminnallisuuden metsätaloudellisiin ratkaisuihin.
- Osaa käyttää edullisuusvertailumenetelmiä metsällisten hankkeiden arvioinnissa.
- Vahvistaa kykyjänsä luoda ja toteuttaa kannattavaa yrittäjyyttä ja liiketoimintaa metsäalalla.
- Oppii valmiudet hyvään, nykykriteerit täyttävään johtamis- ja esimiestyöhön

Puuraaka-aine ja puunjalostus
Leimikon suunnittelu ja puukauppa
Puunkorjuun suunnittelu ja kaukokuljetus sekä metsäkoneet
Kestävä metsän käyttö
Yrittäjyys ja liiketoiminnan suunnittelu
Metsäbioenergia
Puuhuolto ja logistiikka
Metsäekonomia
Metsäsuunnitelman laatiminen ja kaukokartoitusaineistot
Johtaminen ja työyhteisötaidot
Metsätalous biotalouden osana

- Opiskelija tietää mitä ekosysteemipalvelut ovat sekä pystyy niiden pohjalta kehittämään ekosysteemipalveluihin perustavaa yritystoimintaa erityisesti metsissä.
- Hän ymmärtää ekosysteemipalveluajattelun merkityksen ympäristönsuojelulle ja luonnonvarojen kestävälle käytölle metsätaloudessa.
- Opiskelija tietää ekosysteemipalveluiden olevan edellytys kestävälle biotaloudelle.
- Hän tietää biotalouden pohjautuvan uusiutuvien luonnonvarojen käyttöön ja niiden monipuoliseen jatkojalostamiseen.
- Opiskelija tietää Suomen suuren biotalouspotentiaalin ja sen pohjautumisen pääosin metsiimme.
- Hän ymmärtää Kansallinen metsästrategian 2025 tukevan metsien osalta Biotalousstrategian toteutumista.
- opiskelija ymmärtää biotalouden vaativan integroitua, sektorirajat ylittävää kokonaisvaltaista ajattelua ja toimintaa.

Opiskelutaidot ja valmiudet
Metsällisen osaamisen valmiudet
Metsäbioenergia
Puuhuolto ja logistiikka
Maa- ja metsäomaisuuden hallinta
Oppimisen taidot

- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
•- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta

Opiskelutaidot ja valmiudet
Suomen kieli ja viestintä
Matematiikka
English for Forestry Engineers
Ruotsin kieli
Pohjoiset ekosysteemit ja kasvit
Kasvien kasvu ja siihen vaikuttavat tekijät
Metsällisen osaamisen valmiudet
Metsikön mittaus ja metsävaratiedon hallinta
Opinnäytetyön menetelmäopinnot
Työyhteisöosaaminen

- osaa toimia työyhteisön jäsenenä ja edistää yhteisön hyvinvointia
- osaa toimia työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
- osaa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa oman alansa tehtävissä
- kykenee luomaan henkilökohtaisia työelämäyhteyksiä ja toimi-maan verkostoissa
- osaa tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa
- kykenee työn johtamiseen ja itsenäiseen työskentelyyn asiantuntijatehtävissä
- omaa valmiuksia yrittäjyyteen

Opiskelutaidot ja valmiudet
Suomen kieli ja viestintä
Johtaminen ja työyhteisötaidot
Hankepohjainen aluekehitystyö
Kehittämistoiminta työyhteisössä
Harjoittelu 1
Harjoittelu 2
Harjoittelu 3
Luokittelemattomat
Ruotsin suullinen taito
Ruotsin kirjallinen taito
Taloushallinto ja markkinointi
Biotalous kiertotaloudessa
Luonnon monimuotoisuuden edistäminen
Keräilytuotteiden käyttö ja jalostus
Maisemasuunnittelu
Digitaalisen luonnonvaratiedon hyödyntäminen
Metsäyrittäminen
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
AMK_PERTR-1012
PERUSOPINNOT

(Valitaan kaikki)

25
R604ML11OJ Opiskelutaidot ja valmiudet 5
R604ML12OJ Suomen kieli ja viestintä 5
R604ML13OJ Matematiikka 5
R604ML14OJ English for Forestry Engineers 5
R604ML15OJ Ruotsin kieli 5
RUOTSIS Ruotsin suullinen taito 0
RUOTSIK Ruotsin kirjallinen taito 0
AMMTR-1012
AMMATTIOPINNOT

(Valitaan kaikki)

135
R604ML21OJ Pohjoiset ekosysteemit ja kasvit 5
R604ML22OJ Kasvien kasvu ja siihen vaikuttavat tekijät 5
R604ML23OJ Metsällisen osaamisen valmiudet 5
R604ML24OK-1001
Metsänhoito

(Valitaan kaikki)

10
R604ML24AOJ Siemenestä taimikoksi 5
R604ML24BOJ Taimikosta metsäksi 5
R604ML25OK-1001
Puuraaka-aine, puunjalostus ja puunhankinta

(Valitaan kaikki)

15
R604ML25AOJ Puuraaka-aine ja puunjalostus 5
R604ML25BOJ Leimikon suunnittelu ja puukauppa 5
R604ML25COJ Puunkorjuun suunnittelu ja kaukokuljetus sekä metsäkoneet 5
R604ML26OJ Kestävä metsän käyttö 10
R604ML27OJ Metsikön mittaus ja metsävaratiedon hallinta 5
R604ML28OJ Riista-, kala- ja porotalous sekä keräilytuotteet 5
R604ML29OJ Ekosysteemipalvelut 5
R604ML30OK-1001
Yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen metsäalalle

(Valitaan kaikki)

10
R604ML30AOJ Yrittäjyys ja liiketoiminnan suunnittelu 5
R604ML30BOJ Taloushallinto ja markkinointi 5
R604ML31OJ Suometsien hoito 5
R604ML32OJ Metsäbioenergia 5
R604ML33OJ Puuhuolto ja logistiikka 5
R604ML42OJ Metsäsuunnittelun ja kaukokartoituksen perusteet sekä metsäsuunnittelumenetelmät 5
R604ML34OJ Pohjoisten alueiden mahdollisuudet 5
R604ML35OJ Metsäekonomia 5
R604ML37OJ Metsäsuunnitelman laatiminen ja kaukokartoitusaineistot 10
R604ML38OJ Maa- ja metsäomaisuuden hallinta 5
R604ML39OJ Johtaminen ja työyhteisötaidot 5
R604ML40OJ Hankepohjainen aluekehitystyö 5
R604ML41OJ Kehittämistoiminta työyhteisössä 5
R64M20S-VAI-20S
Vaihtoehtoiset ammattiopinnot

(Valitaan opintopisteitä: 20)

20
R604ML71OJ Biotalous kiertotaloudessa 10
R604ML72OJ Luonnon monimuotoisuuden edistäminen 5
R604ML73OJ Keräilytuotteiden käyttö ja jalostus 5
R604ML74OJ Maisemasuunnittelu 5
R604ML75OJ Digitaalisen luonnonvaratiedon hyödyntäminen 5
R604ML76OJ Metsäyrittäminen 5
VAP_VAL-1012
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 10)

10
HARJOITTTR-1012
AMMATTITAITOA EDISTÄVÄ HARJOITTELU

(Valitaan kaikki)

30
R604ML51OK-1001
Harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30
R604ML51AOJ Harjoittelu 1 10
R604ML51BOJ Harjoittelu 2 10
R604ML51COJ Harjoittelu 3 10
OPINNÄTR-1012
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki)

20
R604ML62OJ Opinnäytetyön menetelmäopinnot 5
R604ML61OK-1001
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
AMKO001 Opinnäytetyön suunnitteluvaihe 5
AMKO002 Opinnäytetyön toteuttamisvaihe 5
AMKO003 Opinnäytetyön viimeistelyvaihe 5