Siirry suoraan sisältöön

Kuvataiteilijakoulutus (päivätoteutus), Tornio, syksy 2020: T26K20S

Tunnus: T26K20S

Tutkinto:
Kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Kuvataiteilija (AMK)

Laajuus:
240 op

Kesto:
4 vuotta (240 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2020

Kuvaus

SUORITETTAVA TUTKINTO
Kuvataiteilija (AMK) 240 op
Kuvataiteen koulutusohjelmassa opiskellaan kuvataiteilijaksi (AMK).
Kuvataiteilijana osaat suunnitella ja toteuttaa digitaalisen kuvan projektin ja toimia digitaalisen kuvan taiteellisena asiantuntijana monialaisissa projekteissa.
Tehtävänäsi on tehdä kuvia ja saattaa ne julkisesti näkyväksi digitaalisessa ja analogisessa muodossa. Koulutuksen painopiste on digitaalisten työkalujen ja ympäristöjen hyödyntämisessä ja soveltamisessa.
Lapin ammattikorkeakoulusta valmistuneen kuvataitelijan osaamiskärki muodostuu neljästä osa-alueesta
- kuvallinen osaaminen
- digitaalisen kuvan osaaminen
- plastisuuden ja tilan osaaminen
- ajan ja interaktiivisuuden hallinta
Tämän lisäksi osaat toimia yrittäjämäisesti sekä hallitset kuvataidealan tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä toimia arktisessa ympäristössä.

TUTKINNON YLEISKUVAUS JA TAVOITTEET
Kuvataiteilijana havainnoit ympäristöäsi ja saatat sen näkyväksi. Vahvuutesi on havainto, läsnäolo ja ympäröivän yhteiskunnan reflektointi. Kuvataiteilijana ymmärrät, että digitaalisen maailman yhteisöt ovat kansainvälisiä ja laajoja. Näissä yhteisöissä ansaintalogiikka ja yhteistyö, jakamistalous, suositustalous ja liiketoiminta ovat edelläkävijöitä konkreettisen maailman toimille.

Digitaaliset maalauksesi ja piirroksesi, valokuvasi ja 3D- teoksesi tehdään tarvittaessa myös analogisiksi, jotta niiden kaupallinen hyödyntäminen olisi monipuolisempaa ja laajempaa. Videot ja animaatiot jaetaan vain digitaalisessa maailmassa.
Aluevaikuttavuus syntyy, kun kuvataiteilijana tuotat teoksia Lapin visuaalisia elementtejä hyödyntäen, jaat ne globaaleissa digitaalisissa yhteisöissä. Kuvataiteilijana tunnet arktisen ympäristön, luonnon- ja luonnonolot ja niiden ehdoilla toimimisen. Osaat käyttää luonnonvaroja älykkäästi hyväksesi työstämällä ympäristöstäsi visuaalisia sisältöjä ja visuaalisuutta osaksi ympäristöäsi. Pystyt toimimaan asiantuntijana muualta tulleille arktisen luonnon hyödyntäjille omalla osaamiskentälläsi. Sinulle rakentuu yhteistyöverkosto naapurimaihin, mutta hallitset myös globaalit etäisyydet digitaalisen osaamisesi kautta.

Osaat toimia monialaisissa yhteisöissä alueellisella ja globaalilla tasolla. Kuvataiteilijana osaat toimia digitaalisessa maailmassa turvallisesti ja yrittäjämäisesti sekä löydät yleisösi, kanavasi ja elantosi. Digitalisoituneessa maailmassa yhteistyökumppaneinasi voi olla myös keinoälyyn ja robotiikkaan perustuvat kontaktit.

TUTKINNON RAKENNE
Opetussuunnitelmat rakentuvat opintojaksoista ja teemoista. Opintojaksojen osaamistavoitteet ja teemojen sisällöt kuvaavat alan keskeisen ammatillisen ydinosaamisen. Vuosi- ja lukukausiteemat kokoavat opintoja ammatillisen kasvun etenemisen näkökulmasta.
1.Perus- ja ammattiopinnot 180 op
2.Vapaasti valittavat opinnot 10 op
3.Ammattitaitoa edistävä harjoittelu 30 op
4.Opinnäytetyö 20 op, sisältää kehittämistoiminnan menetelmä opinnot
Perusopintojen tavoitteena on, että opiskelija oppii kuvataiteen alueen yleiset teoreettiset perusteet sekä hallitsee ammattikorkeakoulu asetuksessa 1129/2014 7 § vaadittavan kielitaidon.

Ammattiopintojen tavoitteena on, että opiskelija perehtyy alan keskeiseen ammatilliseen tehtäväalueeseen sekä niiden tieteellisiin ja taiteellisiin perusteisiin siten, että hän valmistuttuaan kykenee työskentelemään itsenäisesti alansa asiantuntija- ja kehittämistehtävissä ja yrittäjänä.

Vapaasti valittavien opintojen tavoitteena on syventää ja täydentää ammatillista osaamista. Vapaasti valittavia opintoja voi toteutua hankkeissa ja innovaatiotoiminnassa. Vapaasti valittaviin opintoihin voidaan sisällyttää muiden koulutuksien ja muiden korkeakoulujen opintosuorituksia.

Ammattitaitoa edistävän harjoittelun tavoitteena on perehdyttää opiskelija ohjatusti käytännön työtehtäviin sekä tietojen ja taitojen soveltamiseen taiteellisessa toiminnassa ja työelämässä.

Opinnäytetyön tavoitteena on, että opiskelija kehittää valmiuksiaan soveltaa tietojaan ja taitojaan taiteen kentässä. Opinnäytetyön toteutuksessa opiskelijalla on mahdollisuus monialaiseen ja koulutuksien väliseen yhteistyöhön.

AMMATILLISEN KASVUN POLKU - HANKITTAVA OSAAMINEN
Opetussuunnitelmissa on tehty opiskelijoiden oppimisprosessi näkyväksi ja kuvattu opiskelijoiden ammatillinen kasvu perehtyjästä kehittäjäksi vuositeemojen ja niistä johdettujen lukukausiteemojen avulla.
1.Vuositeema: Kuvataiteen perehtyjä
2.Vuositeema: Kuvataiteen harjaantuja
3.Vuositeema: Kuvataiteen soveltaja
4.Vuositeema: Kuvataiteen kehittäjä
1. Vuositeema: Kuvataiteen perehtyjä
Ensimmäisen opintovuoden aikana perehdyt kuvataiteen traditioon ja nykytaiteen ilmiöihin käytännössä ja teoriassa. Kokeilet erilaisia tapoja tehdä kuvaa, hallitset perspektiivin, anatomian ja additiivisen ja substraktiivisen väriopin. Tutustut kuvataiteen kenttään vierailujen kautta ja osaat sijoittaa tekemisesi pohjoiseen toimintaympäristöön. Tunnet arktisen ympäristömme ja osaat toimia siinä sekä fyysisesti että digitaalisesti. Tunnet digitaalisen maailman, sen pelisäännöt, liiketoiminnan ja tuoteturvallisuuden. Lukuvuoden päättyessä sinulla on oppimiskokemuksia kuvataiteen perinteestä, nykytaiteesta, digitaalisesta kuvasta, sekä töidesi esille saattamisesta julkisesti. Näiden kautta sinulle syntyy valmiuksia rakentaa kuvataitelijan identiteetti osaamisalueiden näkökulmasta. Lisäksi osaat toimia taitelijaryhmän jäsenenä kansainvälisissä näyttelyprojekteissa.
2. Vuositeema
Kuvataiteen harjaantuja Toisen opintovuoden aikana harjaannut kuvanrakentamisen keinoissa. Laajennat osaamistasi konseptisuunnittelun avulla. Hahmotat ympäristöäsi avaruudellisesti.
Osaat suunnitella ja toteuttaa kolmiulotteisia malleja ja hahmoja sekä konkreettisina veistoksina että digitaalisesti. Osaat tarinallistamisen keinot, kuva-ja äänikerronnan. Osaat projektin hallinnan perusteet, suunnittelun, aikataulutuksen, roolituksen sekä hallinnoinnin. Tunnet immateriaaliset tekijän oikeudet (IPR) ja niiden hyödyntämisen digitaalisessa maailmassa. Tutustut tietoverkkojen mukanaan tuomiin ansaintamahdollisuuksiin.
Lukuvuoden päättyessä sinulla on oppimiskokemuksia laajentuvassa kuvataiteen kentässä ja osaat reflektoida osaamistasi kokemustesi avulla. Näiden kautta sinulle syntyy valmiuksia kuvataiteilijan ammatti-identiteetin kasvuun. Lisäksi osaat tuottaa digitaalisen globaalin näyttelyn ja brändätä itsesi kuvataitelijana.
3. Vuositeema
Kuvataiteen soveltaja Kolmannen opintovuoden aikana sovellat kuvataiteessa itsenäisesti kriittistä ajattelua ja ongelmanratkaisua. Tunnet IPR-oikeudet ja niiden hyödyntämisen digitaalisessa maailmassa. Hallitset yrittäjämäisen toiminnan globaalissa digitaalisessa ympäristössä.
Lukuvuoden päättyessä sinulla on oppimiskokemuksia tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnasta sekä luotettavasta tiedonhankinnasta. Lisäksi osaat tuotteistaa ja markkinoida osaamistasi ja projektejasi.
4. Vuositeema
Kuvataiteen kehittäjä (NQF 6) Neljännen opintovuoden aikana laajennat ja kehität osaamistasi kuvataiteen kentässä. Sinulla on kuvataidealan edellyttämiä johtamis- ja työelämätaitoja, kansainvälistymisosaamista sekä valmiuksia yrittäjyyteen ja muutoksenhallintaan. Opintojen päättyessä olet saavuttanut yleiset työelämän ja kuvataiteen koulutuksen vaatimukset (kompetenssit). Kuvataitelijana osaat suunnitella ja toteuttaa digitaalisen kuvan projektin ja osaat toimia taiteellisena asiantuntijana erilaisissa projekteissa ja tiimeissä. Osaat arvioida ammatillista osaamistasi kuvataiteilijan urakehityksen näkökulmasta.

Lapin ammattikorkeakoulun opetussuunnitelmien perustana toimivat työelämän osaamisvaatimuksista johdetut laajat osaamisalueet eli kompetenssit ja niihin liittyvät osaamistavoitteet arviointikriteereineen.
Opetussuunnitelmien kompetenssit jakautuvat kaikille koulutuksille yhteisiin yleisiin työelämäkompetensseihin (1-5) sekä valtakunnallisesti yhtenäisiin koulutuskohtaisiin kompetensseihin (6-12). Yhteiset kompetenssit ovat eri koulutuksille yleisiä työelämän osaamisalueita, mutta niiden erityispiirteet ja tärkeys vaihtelevat eri ammateissa ja työtehtävissä. Yhteiset kompetenssit luovat perustan työelämässä toimimiselle, yhteistyölle ja asiantuntijuuden kehittymiselle. Yhteisten kompetenssien arviointi toteutuu koulutuskohtaisten kompetenssien arvioinnin yhteydessä.
Osaamisalueet/kompetenssit
- Oppimisen taidot
- Eettinen osaaminen ja vastuullisuus
- Työyhteisöosaaminen
- Innovaatio-osaaminen
- Kansainvälistymisosaaminen
- Arktinen osaaminen
- Kuvallinen osaaminen
- Digitaalisen kuvan osaaminen
- Plastisuuden ja tilan osaaminen
- Ajan ja interaktiivisuuden hallinta
- Yrittäjämäisen toiminnan osaaminen
- Kuvataiteen tutkimus- ja kehittämisosaaminen

Lapin AMKin opetussuunnitelmiin sisältyy läpileikkaavina osaamistavoitteina Lapin AMKin strategiset painopistealueet etäisyyksien hallinta, turvallisuusosaaminen, arktinen yhteistyö ja rajaosaaminen, luonnonvarojen älykkään käytön edistäminen sekä palveluliiketoiminta ja yrittäjyys.
Luonnon varojen älykään käytön edistäminen on kuvataiteilijan vahvuus. Arktisen kuvan projektilla luodaan pohjaa sille. Sen jälkeen luonnonvarojen älykäs käyttö on pohjana kaikelle taiteelliselle toiminnalle.
Etäisyyksien hallinta on toinen vahvuus. Kuvataiteen koulutuksen painopiste on digitaalisuudessa. Ammennamme ympäristöstämme, mutta toimimme globaaleissa digitaalisissa yhteisöissä.
Palveluliiketoiminta ja yrittäjyys ovat yhtenä osaamisjuonteena koulutuksessa. Kuvataiteilija mielletään aina sisällöntuottajaksi ja pienyrittäjäksi, jonka työn luonne jo pitää sisällään yrittäjämäisen toiminnan. Koulutuksen tarjoamalla osaamisella on suora sovellettavuus myös työelämässä tai yrittäjän toimimiseen. Työntekijänäkin kuvataiteilija osaa ajatella taloudellisesta näkökulmasta toteutuksiaan.
Turvallisuusosaamiseen liittyvä näkökulma on pääosin tekijänoikeudet ja tietoturva. Arktisen työn projektissa opitaan toimimaan turvallisesti Lapin luonnonoloissa.
Arktisen yhteistyön ja pohjoisen rajaosaamiselle luodaan pohjaa arktisen kuvan projektissa ja perusopinnoissa. Monialainen syventävä projekti ja harjoittelu laajentavat osaamista. Lähtökohtaisesti kuvataitelijan toimintakenttä on globaali, tämä avaa yhteistyö mahdollisuuksia rajanaapureiden kanssa, etenkin Ruotsin ja Norjan oppilaitoksiin. Tätä kautta oppimisprojekteihin tuodaan pohjoisen ulottuvuuden näkökulmaa. Toimimme myös aktiivisesti arktisten korkeakoulujen temaattisessa verkostossa.

Kansainvälisyys toteutuu opetussuunnitelman läpäisevänä jatkumona vieraskielisen lähdemateriaalin hyödyntämisenä opetuksessa sekä kieliopintoina. Koulutuksessa toteutetaan 30 op opintoja englannin kielellä.

Englanninkielistä opetusta toteuttavat myös kansainvälisessä asiantuntijavaihdossa Lapin AMK:ssa olevat yhteistyökumppaneiden opettajat. Lisäksi opiskelijoilla on mahdollisuus kansainväliseen opiskelija vaihtoon tai harjoitteluun ulkomailla. He myös osallistuvat erilaisiin kotikansainvälistämistä tukeviin tilaisuuksiin ja tapahtumiin sekä kansainvälisten opiskelijoiden tutorointiin.
Suomenkieli ja viestintäosaaminen kehittyvät koko koulutuksen ajan ja sitä arvioidaan osana ammatillisia opintoja. Ruotsin kieliopinnot toteutetaan yhteen opintojaksoon integroituna kokonaisuutena.Englannin kieliopinnot on opetussuunnitelmassa integroitu kolmeen opintojaksoon englannin kielenopinnot arvioidaan 6. lukauden aikana (kompetenssimatriisi).

OPINTOJEN TOTEUTTAMINEN JA ARVIOINTI: Oppimisnäkemys
Lapin ammattikorkeakoulun oppimisnäkemyksenä on osaamis- ja ongelmaperustainen oppiminen. Oppimisen tavoitteena on ammatillisen osaamisesi kehittyminen opiskelijakeskeisten ja aktivoivien oppimis- ja ohjausmenetelmien avulla. Ammatillinen osaaminen syvenee myös ongelmanratkaisu – ja päätöksentekotaitoja vahvistavien työelämäläheisten oppimis- ja kehittämisprojektien avulla. Oppiminen on yhteisöllistä, yhteistoiminnallista, opiskelijoiden, opettajien ja työelämän aktiivista vuorovaikutusta ja osallistumista yhteisen tiedon rakentamiseen. Opiskelija on aktiivinen ja vastuullinen oman oppimisensa subjekti. Opettaja on oppimisen asiantuntija, oppimisen ohjaaja ja mahdollistaja.
Koulutuksen viralliset tavoitteet toimivat opiskelijalle oppimista ohjaavina ja motivoivina suunnannäyttäjinä. Opetussuunnitelma toimii lähtökohtana henkilökohtaiselle opiskelusuunnitelmalle (HOPS), jonka laatimiseen saat ohjausta ryhmäsi opettajatuutorilta.
Oppiminen, tutkiminen ja kehittäminen tapahtuvat monipuolisissa oppimis- ja kehittämisympäristöissä, joita ovat mm. studiot, laboratoriot, virtuaaliympäristöt, kansainvälisten kumppaneiden tarjoamat ympäristöt, työelämä sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeet. Kuvataiteilijan oppimisympäristöinä ovat Smartset laboratorio sekä kuvataiteen omat oppimisympäristöt 3D kuvaan, 2D kuvatuotantoon ja kuvaukseen sekä kuvan tulostukseen.
Harjoittelu toteutuu työpaikoilla tai kv-ympäristöissa ja hankkeissa, puolet harjoittelusta (15 op) voi suorittaa omassa työssään työllistymisenä, esim. julkisena näyttelynä. Opintoihin liittyvät opinnäytetyöt tehdään joko osana oman taiteellisen profiilin kehittämistä tai hankkeistettuna. Opiskelijoilla on mahdollisuus valita opintoja eri koulutusohjelmien opetustarjonnasta, joka mahdollistaa luonnollisella tavalla monialaisen yhteistyön.
Työn opinnollistaminen on vaihtoehtoinen tapa opiskella. Siinä tutkinnossa edellytettävää osaamista hankitaan tekemällä työtä ja se palvelee työssä käyvän opiskelijan ammatillista kehittymistä ja tutkintoon valmistumista.
Opintojen kuormittavuuden määrittelyssä on lähtökohtana yleiseurooppalaisen opintosuoritusten siirto- ja mitoitusjärjestelmän (ECTS) perusteet. Yksi opintovuosi on 1600 tuntia opiskelijan päätoimista työskentelyä. Se vastaa 60 opintopisteen suoritusta opintovuoden aikana. Yhden opintopisteen työmäärä on noin 27 tuntia. Opintopistettä vastaava työmäärä arvioidaan suhteessa osaamistavoitteisiin. Opinnot suunnitellaan etenemään lukuvuosittain tasaisesti 40 viikon aikana.
Hankittu osaaminen ja hyväksilukeminen

Tutkintoa suorittaessasi sinulla on mahdollisuus ammattikorkeakoulun päätöksen mukaisesti lukea hyväksi muussa kotimaisessa tai ulkomaisessa korkeakoulussa taikka muussa oppilaitoksessa suorittamiasi opintoja sekä korvata tutkintoon kuuluvia opintoja muilla saman tyyppisillä opinnoilla. Saat ammattikorkeakoulun päätöksen mukaisesti lukea hyväksi sekä korvata tutkintoon kuuluvia opintoja myös muulla tavoin osoitetulla osaamisella (932/2014, 37§9). Menettelystä käytetään nimitystä hyväksilukeminen. Hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta käytetään nimitystä HOT-menettely.

Arvionti ja palaute

Kehittävä arviointi huomioi sekä oppimisprosessin että osaamisen eli tuotoksen arvioinnin. Oppimisprosessin arvioinnissa opintojakson tasolla keskeisiä työvälineitä ovat itsearviointi ja palaute. Arvioinnin perustana ovat kyseisen opintojakson osaamistavoitteet, jotka johdetaan koulutuksen kompetensseista. Opiskelijoiden oppimisen ja osaamisen arviointi perustuu opetussuunnitelmissa oleviin opintojakson osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin, joiden avulla oppimistulokset voidaan tunnistaa. Opintosuoritukset arvioidaan asteikolla kiitettävä (5), hyvä (3-4), tyydyttävä (1-2), hylätty (0) tai asteikolla hyväksytty (H) – hylätty (0).

Opiskelijoilta kerättävän palautteen avulla kehitetään koulutuksen laatua. Sinulla on vastuu antaa palautetta opintojaksojen toteutuksesta sekä koulutuksesta ensimmäisen, toisen ja kolmannen vuoden vuosipalautteena sekä valmistumisvaiheessa tutkinnon haun yhteydessä.
Laadunhallinta

Ammattikorkeakoulu vastaa koulutuksen ja muun toiminnan laadusta ja jatkuvasta kehittämisestä sekä osallistuu määräajoin ulkopuoliseen laadunarviointiin. Lapin AMK ammattikorkeakoulun laatujärjestelmä on Korkeakoulujen arviointineuvoston (KKA) auditoima.
Lapin AMK:n laatujärjestelmä on kuvattu laatukäsikirjassa. Koulutusohjelman laadunhallinta toteutetaan Lapin AMK:n laatukäsikirjassa kuvattujen menettelyiden mukaisesti.
Jatko-opinnot
Opiskelija, joka on suorittanut ammattikorkeakoulututkinnon tai muun soveltuvan korkeakoulututkinnon ja jolla on vähintään kolmen vuoden työkokemus asianomaiselta alalta tutkinnon suorittamisen jälkeen, voi hakea ylempään korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin.

Osaamistavoitteet

Osaamisalueet/kompetenssit
Lapin AMK:n yhteiset kompetenssit
1. Oppimisen taidot
-osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
-osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
-kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta
2. Eettinen osaaminen ja vastuullisuus
kykenee ottamaan vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista
osaa toimia alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
osaa ottaa erilaiset toimijat huomioon työskentelyssään
osaa soveltaa tasa-arvoisuuden periaatteita
osaa soveltaa kestävän kehityksen periaatteita
kykenee vaikuttamaan yhteiskunnallisesti osaamistaan hyödyntäen ja eettisiin arvoihin perustuen
3. Työyhteisöosaaminen
osaa toimia työyhteisön jäsenenä ja edistää yhteisön hyvinvointia
osaa toimia työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
osaa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa oman alansa tehtävissä
kykenee luomaan henkilökohtaisia työelämäyhteyksiä ja toimi-maan verkostoissa
osaa tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa
kykenee työn johtamiseen ja itsenäiseen työskentelyyn asiantuntijatehtävissä
omaa valmiuksia yrittäjyyteen
4. Innovaatio-osaaminen
kykenee luovaan ongelmanratkaisuun ja työtapojen kehittämiseen
osaa työskennellä projekteissa
osaa toteuttaa tutkimus- ja kehittämishankkeita soveltaen alan olemassa olevaa tietoa ja menetelmiä
osaa etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja
5. Kansainvälistymisosaaminen
omaa alansa työtehtävissä ja niissä kehittymisessä tarvittavan kieli-taidon
kykenee monikulttuuriseen yhteistyöhön
osaa ottaa työssään huomioon alansa kansainvälisyyskehityksen vaikutuksia ja mahdollisuuksia

Kuvataiteen koulutuksen kompetenssit
6. Kuvallinen osaaminen
- osaat havainnoida ympäristöäsi ja saattaa sen visuaaliseen muotoon
- osaat analysoida eri menetelmin olemassa olevaa kuvaa
- osaat analysoida ja reflektoida omaa tekemistäsi
- osaat kuvataiteen "perinteiset" tekotavat, piirustuksen, maalauksen ja valokuvauksen
- osaat hyödyntää sommittelua, värioppia, perspektiiviä ja plastista sommittelua osana taiteellista ilmaisuasi
- osaat visualisoida oman kokemuksesi ja elämyksesi
- tunnet länsimaisen kuvataiteen jatkumon
- tunnet kuvataiteen merkityksen yhteiskunnassa ja ei aikoina
- osaat raportoida asianmukaisesti
7. Digitaalisen kuvan osaaminen
- osaat tehdä vektori- ja bittikarttagraafisia materiaaleja
- osaat käsitellä kuvaa
- osaat tuottaa digitaalista valokuvaa
- osaat jakaa ja suojata tekemäsi kuvateokset
- tunnistat nykytaiteen ilmiöitä ja osaat hyödyntää niitä omassa tekemisessäsi
- osaat raportoida asianmukaisesti
8. Ajan ja interaktiivisuuden hallinta
- hallitset tarinallistamisen
- osaat lineaarisen ja non-lineaarisen kuva- ja äänikerronnan
- osaat animoida liikkeen
- osaat videon tekemisen
- osaat interaktiivisuuden osana taiteellista/tuotannollista teosta
- osaat julkaista teoksesi verkossa
- osaat raportoida asianmukaisesti
9. Plastisuuden ja tilan osaaminen
- osaat hahmottaa todellisuutta avaruudellisesti
- ymmärrät plastisuuden
- osaat tehdä kolmiulotteisia kappaleita ja malleja
- osaat konseptisuunnitelun ja osaat kuvallisen materiaalin versioinnin
- osaat siirtymät analoogisuuden ja digitaalisuuden välillä
- hallitset työvälineen ja osaat valita sopivan menetelmän ja työtavan käyttötarkoituksen mukaan
- osaat tehdä kolmiulotteisia digitaalisia malleja eri käyttötarkoituksiin
- osaat raportoida asianmukaisesti
10.Yrittäjämäisen toiminnan osaaminen
- tunnet luovien alojen yritysmuodot
- osaat hinnoitella tekemisesi sekä tehdä kustannusarvioin
- osaat tuotteistaa, brändätä ja markkinoida osaamisesi ja projektin digitaaliseen maailmaan lisäarvoa ja ansiota tuottaen
- tunnet luovien alojen rahoitusmallit
- tunnet luovien alojen ansaintalogiikkaa
- tiedät apurahajärjestelmät, rahoituskanavat
- osaat toimia asiakasrajapinnassa
- tiedät tekijänoikeudet, IPR, levitysalustat
- osaat raportoida asianmukaisesti

11. Kuvataiteen tutkimus- ja kehittämisosaaminen
osaat kuvatateilijan Identiteetin rakentuminen yksityisestä julkiseksi
- osaat sijoittaa itsesi kuvataiteen kenttään
- osaat yhteiskunnallisen reflektoinnin tavat, löydät tehtäväsi yhteiskunnassa
- tunnet tutkimustoiminnan ja kehittämistyön peruskäsitteet
- osaat taiteellisen tutkimuksen perusteet sekä sovellat niitä omassa tekemisessäsi ja kehittämistoiminnassa
- osaat raportoida asianmukaisesti
12. Arktinen osaaminen
tunnet pohjoisen alueen kulttuuri- ja elinkeinoelämän ja siihen verkostoitumisen
- tunnet pohjoisen alueen luonnon olot ja niissä turvallisen toimimisen
- tunnet pohjoisen alueen luontoresurssit ja niiden kestävän hyödyntämisen
- osaat raportoida asianmukaisesti

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2020-2021 2021-2022 2022-2023 2023-2024 Syksy
2020
Kevät
2021
Syksy
2021
Kevät
2022
Syksy
2022
Kevät
2023
Syksy
2023
Kevät
2024
1. / 2020 2. / 2021 3. / 2021 1. / 2021 2. / 2022 3. / 2022 1. / 2022 2. / 2023 3. / 2023 1. / 2023 2. / 2024 3. / 2024
AMK_PERTR-1001
PERUSOPINNOT

(Valitaan kaikki)

20 15 5 10 5 5 10 2.5 2.5 5
T26K11OJ Opiskelutaidot 5 5 5 5
T26K58OJ Tradition tuntemus ja nykytaide 5 5 5 5
T26K51OJ Kuva-analyysi ja tila 5 5 5 2.5 2.5
T26K50OJ IPR ja kuvataiteilijan tulonmuodostus 5 5 5 5
AMMTR-1001
AMMATTIOPINNOT

(Valitaan kaikki)

160 45 55 30 20 25 25 30 30 20 12.5 12.5 25 15 15 30
HAKUOK-1001
Havainnosta kuvaksi

(Valitaan kaikki)

20
T26K10OJ Kokemuksen ja elämyksen visualisointi 5 5 5 5
T26K52OJ Havainnosta kuvaksi 15 15 15 15
DIKUOK-1001
Digitaalinen kuva

(Valitaan kaikki)

25
T26K15OJ Kuvataiteilijan digitaaliset työkalut 20 20 20 10 10
T26K53OJ Näyttely 5 5 5 2.5 2.5
3DOK-1001
3D

(Valitaan kaikki)

25 25 25 25
T26K22OJ Konseptisuunnittelu 5 5 5 5
T26K56OJ 3D-projekti 5 5 5 5
T26K59OJ 3D-mallinnus 15 15 15 15
METAOK-1001
Mediataide

(Valitaan kaikki)

30 30 30 15 15
T26K54OJ Mediataiteen projekti 5 5 5 2.5 2.5
T26K18OJ Sisältösuunnittelu 5 5 5 2.5 2.5
T26K55OJ Mediataiteen toteutus 15 15 15 7.5 7.5
T26K57OJ Ruotsin kieli ja viestintä 5 5 5 2.5 2.5
KOKUOK-1001
Kokeileva kuvataide

(Valitaan kaikki)

30 30 30 30
T26K24OJ Kokeelliset digitaaliset kuvaratkaisut 5 5 5 5
T26K20OJ Verkkojulkaisualustat 5 5 5 5
T26K62OJ Taiteellinen tutkimus ja kehittämistyö 5 5 5 5
T26K64OJ Kokeelliset työtavat 5 5 5 5
T26K65OJ Kokeellinen teos 5 5 5 5
T26K26OJ Tuotteistaminen, brändäys ja markkinointi 5 5 5 5
YHTEISETOK-1001
Kuvataiteen kehittämistyö

(Valitaan kaikki)

30 30 30 15 15
T26K25OJ Taiteellinen, tieteellinen ja tuotannollinen kehittämistyö 20 20 20 10 10
T26K63OJ Englannin kieli ja viestintä 5 5 5 2.5 2.5
T26K61OJ Kuvataiteilijan uraohjaus 5 5 5 2.5 2.5
VAP_VALTR-1001
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 15)

5 - 15 10 10 5 5
HARJOITTTR-1001
AMMATTITAITOA EDISTÄVÄ HARJOITTELU

(Valitaan kaikki)

30 30 30 30
T26K30OK-1001
Harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30
T26K30AOJ Perusharjoittelu 15 15 15 15
T26K30BOJ Ammatillinen harjoittelu 15 15 15 15
OPINNÄTR-1001
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki)

20 20 20 10 10
T26KK111OJ Tutkin ja kehitän 5 5 5 2.5 2.5
OPINNÄTR-1001-OPINNÄTR-OPINNÄYTE
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
AMKO001 Opinnäytetyön suunnitteluvaihe 5
AMKO002 Opinnäytetyön toteuttamisvaihe 5
AMKO003 Opinnäytetyön viimeistelyvaihe 5
AMKO004 Kypsyysnäyte 0
Yhteensä 240 60 60 60 35 30 30 30 30 30 30 30 5 30 15 15 30 15 15 30 15 15 30 2.5 2.5

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Kuvataiteilijakoulutuksen kompetenssit

Ammattikorkeakoulun yhteiset ja koulutuksen kompetenssit

Ajan ja interaktiivisuuden hallinta

- hallitset tarinallistamisen
- osaat lineaarisen ja non-lineaarisen kuva- ja äänikerronnan
- osaat animoida liikkeen
- osaat videon tekemisen
- osaat interaktiivisuuden osana taiteellista/tuotannollista teosta
- osaat julkaista teoksesi verkossa
- osaat raportoida asianmukaisesti

Mediataiteen projekti
Sisältösuunnittelu
Mediataiteen toteutus
Verkkojulkaisualustat
Arktinen osaaminen

- tunnet pohjoisen alueen kulttuuri- ja elinkeinoelämän ja siihen verkostoitumisen
- tunnet pohjoisen alueen luonnon olot ja niissä turvallisen toimimisen
- tunnet pohjoisen alueen luontoresurssit ja niiden kestävän hyödyntämisen
- osaat raportoida asianmukaisesti

Ei liitettyjä opintojaksoja

Digitaalisen kuvan osaaminen

additiivisen ja substraktiivisen väriopin. Tutustut kuvataiteen kenttään vierailujen kautta ja osaat sijoittaa tekemisesi pohjoiseen toimintaympäristöön. Tunnet arktisen ympäristömme ja osaat toimia siinä sekä fyysisesti että digitaalisesti. Tunnet digitaalisen maailman, sen pelisäännöt, liiketoiminnan ja tuoteturvallisuuden. Lukuvuoden päättyessä sinulla on oppimiskokemuksia kuvataiteen perinteestä, nykytaiteesta, digitaalisesta kuvasta, sekä töidesi esille saattamisesta julkisesti. Näiden kautta sinulle syntyy valmiuksia rakentaa kuvataitelijan identiteetti osaamisalueiden näkökulmasta. Lisäksi osaat toimia taitelijaryhmän jäsenenä kansainvälisissä näyttelyprojekteissa.

2. vuosi (2019-2020) Kuvataiteen harjaantuja

3. vuosi (2020-2021) Kuvataiteen soveltaja

4. vuosi (2021-2022) Kuvataiteen kehittäjä

7 Digitaalisen kuvan osaaminen


- osaat tehdä vektori- ja bittikarttagraafisia materiaaleja
- osaat käsitellä kuvaa
- osaat tuottaa digitaalista valokuvaa
- osaat jakaa ja suojata tekemäsi kuvateokset
- tunnistat nykytaiteen ilmiöitä ja osaat hyödyntää niitä omassa tekemisessäsi
- osaat raportoida asianmukaisesti

Tradition tuntemus ja nykytaide
Kuvataiteilijan digitaaliset työkalut
3D-projekti
3D-mallinnus
Eettinen osaaminen

- kykenee ottamaan vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista
- osaa toimia alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- osaa ottaa erilaiset toimijat huomioon työskentelyssään
- osaa soveltaa tasa-arvoisuuden periaatteita
- osaa soveltaa kestävän kehityksen periaatteita
- kykenee vaikuttamaan yhteiskunnallisesti osaamistaan hyödyntäen ja eettisiin arvoihin perustuen

IPR ja kuvataiteilijan tulonmuodostus
Innovaatio-osaaminen

- kykenee luovaan ongelmanratkaisuun ja työtapojen kehittämiseen
- osaa työskennellä projekteissa
- osaa toteuttaa tutkimus- ja kehittämishankkeita soveltaen alan olemassa olevaa tietoa ja menetelmiä
- osaa etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja

Kokeelliset digitaaliset kuvaratkaisut
Taiteellinen, tieteellinen ja tuotannollinen kehittämistyö
Kansainvälistymisosaaminen

- omaa alansa työtehtävissä ja niissä kehittymisessä tarvittavan kieli-taidon
- kykenee monikulttuuriseen yhteistyöhön
- osaa ottaa työssään huomioon alansa kansainvälisyyskehityksen vaikutuksia ja mahdollisuuksia

Ruotsin kieli ja viestintä
Englannin kieli ja viestintä
Kuvallinen osaaminen

- osaat havainnoida ympäristöäsi ja saattaa sen visuaaliseen muotoon
- osaat analysoida eri menetelmin olemassa olevaa kuvaa
- osaat analysoida ja reflektoida omaa tekemistäsi
- osaat kuvataiteen "perinteiset" tekotavat, piirustuksen, maalauksen ja valokuvauksen
- osaat hyödyntää sommittelua, värioppia, perspektiiviä ja plastista sommittelua osana taiteellista ilmaisuasi
- osaat visualisoida oman kokemuksesi ja elämyksesi
- tunnet länsimaisen kuvataiteen jatkumon
- tunnet kuvataiteen merkityksen yhteiskunnassa ja ei aikoina
- osaat raportoida asianmukaisesti

Tradition tuntemus ja nykytaide
Kuva-analyysi ja tila
Kokemuksen ja elämyksen visualisointi
Havainnosta kuvaksi
Kokeellinen teos
Kuvataiteen tutkimus- ja kehittämisosaaminen

- osaat kuvatateilijan Identiteetin rakentuminen yksityisestä julkiseksi
- osaat sijoittaa itsesi kuvataiteen kenttään
- osaat yhteiskunnallisen reflektoinnin tavat, löydät tehtäväsi yhteiskunnassa
- tunnet tutkimustoiminnan ja kehittämistyön peruskäsitteet
- osaat taiteellisen tutkimuksen perusteet sekä sovellat niitä omassa tekemisessäsi ja kehittämistoiminnassa
- osaat raportoida asianmukaisesti

Kokeelliset digitaaliset kuvaratkaisut
Taiteellinen tutkimus ja kehittämistyö
Taiteellinen, tieteellinen ja tuotannollinen kehittämistyö
Oppimisen taidot

- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta

Opiskelutaidot
Plastisuuden ja tilan osaaminen

- osaat hahmottaa todellisuutta avaruudellisesti
- ymmärrät plastisuuden
- osaat tehdä kolmiulotteisia kappaleita ja malleja
- osaat konseptisuunnitelun ja osaat kuvallisen materiaalin versioinnin
- osaat siirtymät analoogisuuden ja digitaalisuuden välillä
- hallitset työvälineen ja osaat valita sopivan menetelmän ja työtavan käyttötarkoituksen mukaan
- osaat tehdä kolmiulotteisia digitaalisia malleja eri käyttötarkoituksiin
- osaat raportoida asianmukaisesti

Kuva-analyysi ja tila
IPR ja kuvataiteilijan tulonmuodostus
Konseptisuunnittelu
3D-projekti
3D-mallinnus
Kokeelliset työtavat
Työyhteisöosaaminen

- osaa toimia työyhteisön jäsenenä ja edistää yhteisön hyvinvointia
- osaa toimia työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
- osaa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa oman alansa tehtävissä
- kykenee luomaan henkilökohtaisia työelämäyhteyksiä ja toimi-maan verkostoissa
- osaa tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa
- kykenee työn johtamiseen ja itsenäiseen työskentelyyn asiantuntijatehtävissä
- omaa valmiuksia yrittäjyyteen

Perusharjoittelu
Ammatillinen harjoittelu
Yrittäjämäisen toiminnan osaaminen

- tunnet luovien alojen yritysmuodot
- osaat hinnoitella tekemisesi sekä tehdä kustannusarvioin
- osaat tuotteistaa, brändätä ja markkinoida osaamisesi ja projektin digitaaliseen maailmaan lisäarvoa ja ansiota tuottaen
- tunnet luovien alojen rahoitusmallit
- tunnet luovien alojen ansaintalogiikkaa
- tiedät apurahajärjestelmät, rahoituskanavat
- osaat toimia asiakasrajapinnassa
- tiedät tekijänoikeudet, IPR, levitysalustat
- osaat raportoida asianmukaisesti

Tuotteistaminen, brändäys ja markkinointi
Kuvataiteilijan uraohjaus
Luokittelemattomat
Näyttely
Tutkin ja kehitän
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe
Kypsyysnäyte

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
AMK_PERTR-1001
PERUSOPINNOT

(Valitaan kaikki)

20
T26K11OJ Opiskelutaidot 5
T26K58OJ Tradition tuntemus ja nykytaide 5
T26K51OJ Kuva-analyysi ja tila 5
T26K50OJ IPR ja kuvataiteilijan tulonmuodostus 5
AMMTR-1001
AMMATTIOPINNOT

(Valitaan kaikki)

160
HAKUOK-1001
Havainnosta kuvaksi

(Valitaan kaikki)

20
T26K10OJ Kokemuksen ja elämyksen visualisointi 5
T26K52OJ Havainnosta kuvaksi 15
DIKUOK-1001
Digitaalinen kuva

(Valitaan kaikki)

25
T26K15OJ Kuvataiteilijan digitaaliset työkalut 20
T26K53OJ Näyttely 5
3DOK-1001
3D

(Valitaan kaikki)

25
T26K22OJ Konseptisuunnittelu 5
T26K56OJ 3D-projekti 5
T26K59OJ 3D-mallinnus 15
METAOK-1001
Mediataide

(Valitaan kaikki)

30
T26K54OJ Mediataiteen projekti 5
T26K18OJ Sisältösuunnittelu 5
T26K55OJ Mediataiteen toteutus 15
T26K57OJ Ruotsin kieli ja viestintä 5
KOKUOK-1001
Kokeileva kuvataide

(Valitaan kaikki)

30
T26K24OJ Kokeelliset digitaaliset kuvaratkaisut 5
T26K20OJ Verkkojulkaisualustat 5
T26K62OJ Taiteellinen tutkimus ja kehittämistyö 5
T26K64OJ Kokeelliset työtavat 5
T26K65OJ Kokeellinen teos 5
T26K26OJ Tuotteistaminen, brändäys ja markkinointi 5
YHTEISETOK-1001
Kuvataiteen kehittämistyö

(Valitaan kaikki)

30
T26K25OJ Taiteellinen, tieteellinen ja tuotannollinen kehittämistyö 20
T26K63OJ Englannin kieli ja viestintä 5
T26K61OJ Kuvataiteilijan uraohjaus 5
VAP_VALTR-1001
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 15)

5 - 15
HARJOITTTR-1001
AMMATTITAITOA EDISTÄVÄ HARJOITTELU

(Valitaan kaikki)

30
T26K30OK-1001
Harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30
T26K30AOJ Perusharjoittelu 15
T26K30BOJ Ammatillinen harjoittelu 15
OPINNÄTR-1001
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki)

20
T26KK111OJ Tutkin ja kehitän 5
OPINNÄTR-1001-OPINNÄTR-OPINNÄYTE
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
AMKO001 Opinnäytetyön suunnitteluvaihe 5
AMKO002 Opinnäytetyön toteuttamisvaihe 5
AMKO003 Opinnäytetyön viimeistelyvaihe 5
AMKO004 Kypsyysnäyte 0