Siirry suoraan sisältöön

Restonomikoulutus (verkko-opinnot) Rovaniemi kevät 2025: R81M25K

Tunnus: RA81M25K

Tutkinto:
Matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Restonomi (AMK), matkailuala

Laajuus:
210 op

Kesto:
3.5 vuotta (210 op)

Aloituslukukausi:
Kevät 2025

Kuvaus

Restonomi (AMK) on matkailualan ammattiosaaja

Lapin ammattikorkeakoulun restonomikoulutuksen opinnot tuottavat osaamista matkailualan ja työelämän tarpeisiin. Matkailuala tarvitsee osaajia, joilla on vahva ammatillinen osaaminen matkailuliiketoiminnasta sekä kykyä luovaan ja innovatiiviseen ongelmanratkaisuun ja tiimityöskentelyyn. Suomen pohjoisimmassa restonomikoulutuksessa korostamme kestävää matkailua ja se näkyy myös opetussuunnitelmassa. Restonomikoulutuksen sisällöissä painottuvat sosiaaliseen vastuullisuuteen, esimiestyöhön sekä luontoon, elämyksiin ja digitalisaatioon liittyvät teemat. Opetussuunnitelmaa läpileikkaavina teemoina myös vieraanvaraisuus-, turvallisuus- ja ennakointiosaaminen ovat keskeisiä osaamisalueita koulutuksessamme, Samat teemat näkyvät myös mm. koulutukseen kytkeytyvässä tutkimus- kehittämis- ja innovaatiotoiminnassa (TKI) sekä palveluissa.

Lapin ammattikorkeakoulun restonomikoulutuksessa saat laajan ja monipuolisen matkailualan ammattiosaamisen palvelu-, asiantuntija- ja kehittämistehtäviin kansainvälisessä ja pohjoisessa toimintaympäristössä. Työtä kuvaavia nimikkeitä voivat olla esimerkiksi markkinointipäällikkö, myyntipäällikkö tai -assistentti, vastaanottopäällikkö, hotellipäällikkö, ravintolapäällikkö, palvelupäällikkö, kokous- tai kongressipäällikkö, tapahtumakoordinaattori, toiminnanjohtaja, projektipäällikkö tai -koordinaattori ja yrittäjä.

Profiilina kestävän matkailuliiketoiminnan kehittäminen

Kestävän matkailuliiketoiminnan kehittäminen on keskeinen osa ammatillista osaamistasi. Opinnoissasi kehität ammatillista osaamistasi muun muassa matkailualan esimiestaitoihin, työntekijä- ja asiakaskokemuksen johtamiseen sekä matkailun tutkimukseen ja kehittämiseen.

Toimimme restonomikoulutuksessa osana Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituuttia (MTI). MTI:n myötä osa restonomikoulutuksen opetuksesta toteutetaan yhteistyössä Lapin yliopiston matkailututkimuksen oppiaineen kanssa. Tyypillisiä yhteistyön muotoja ovat mm. yhteiset luennot, ryhmätyöt ja projektitehtävät.

Restonomikoulutuksemme opetussuunnitelmat rakentuvat moduuleittain opintojaksoista ja teemoista.
Koulutus muodostuu seuraavista kokonaisuuksista:
- Ydinosaaminen
- Profiloiva osaaminen
- Tutkimus- ja kehittämisosaaminen

Ydinosaaminen sisältää niitä tietoja ja taitoja, joita tarvitset työskennellessäsi tulevaisuuden matkailualalla Lapin ammattikorkeakoulusta valmistuneena restonomina. Tavoitteena on, että perehdyt alan keskeisiin sisältöihin siten, että valmistuttuasi kykenet työskentelemään itsenäisesti alan asiantuntija- ja kehittämistehtävissä ja yrittäjänä. Ydinosaaminen sisältää mm. asiantuntijatyöhön liittyviä perustaitoja, kuten menetelmäosaamista ja projektinhallintaa. Kokonaisuuteen kuuluu niin matkailuliiketoimintaan, kuin kestävyyteen, vastuullisuuteen ja turvallisuuteen liittyviä teemoja.

Ydinopintoihin sisältyvät myös pakolliset kieli- ja viestintäopinnot sekä harjoittelut. Kieli- ja viestintäosaaminen on tärkeä osa restonomin ammattitaitoa sisältäen englannin ja ruotsin opintoja sekä akateemiseen ja ammattiviestintään liittyviä taitoja. Ammattitaitoa edistävän harjoittelun (perus- ja syventävä harjoittelu) tavoitteena on perehdyttää sinut ohjatusti ammattiopintojen kannalta keskeisiin työtehtäviin ja -ympäristöihin sekä tietojen ja taitojen soveltamiseen työelämässä. Harjoittelu vahvistaa ammatillista osaamistasi sekä tukee oman urapolkusi ja yhteistyöverkostojesi rakentamista. Voit suorittaa harjoittelun tai harjoittelut myös ulkomailla.

Profiloivalla osaamisella suuntaat osaamista laajemmalle tai syvennät osaamistasi. Voit valita omaa tavoitteitasi ja urapolkuasi parhaiten tukevia opintoja restonomikoulutuksen, Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin, muiden Lapin ammattikorkeakoulun koulutuksien sekä muiden korkeakoulujen tarjonnasta. Suunnittelemalla opintojasi voit ohjata uraasi jo opintojen aikana.

Tutkintosi sisältää myös tutkimus- ja kehittämisopintoja sekä opinnäytetyön. Opinnäytetyön tavoitteena on, että kehität valmiuksiasi soveltaa tietoja ja taitoja käytännön asiantuntija- ja kehittämistehtävässä.

Koulutuksen eteneminen

Ensimmäisen opintovuoden aikana tutustut matkailualaan ja matkailun toiminta- ja työympäristöihin. Perehdyt vastuullisen matkailun ja matkailuliiketoiminnan perusteisiin. Vahvistat alan työtehtävissä tarvittavaa projekti-, kieli- ja viestintäosaamistasi. Lukuvuoden päättyessä sinulla on kokemuksia projektityöstä ja valmiuksia verkostoitumiseen.

Toisen opintovuoden aikana sinulle muodostuu ymmärrys työntekijä- ja asiakaskokemuksen johtamisesta. Osaat toimia työyhteisön jäsenenä ja alan perustehtävissä. Lukuvuoden päättyessä sinulla on oppimiskokemuksia kansainvälisestä matkailutoimialasta.

Kolmannen opintovuoden aikana sinulle muodostuu ymmärrys matkailun ja matkailukohteiden vastuullisesta johtamisesta sekä konseptoitujen liiketoimintamallien kehittämisestä. Osaat toimia vastuullisissa tehtävissä ja esimiestyössä. Lukuvuoden päättyessä sinulla on valmiuksia soveltavaan kehittämistyöhön ja asiantuntijaviestintään.

Neljännen opintovuoden aikana syvennät ja laajennat tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio-osaamistasi. Opintojen päättyessä kykenet työskentelemään itsenäisesti alan asiantuntija- ja kehittämistehtävissä.

Opinnot kestävät noin 3,5 vuotta. Yksi opintovuosi on 1600 tuntia opiskelijan päätoimista työskentelyä, mikä vastaa 60 opintopistettä. Opinnot suunnitellaan etenemään lukuvuosittain tasaisesti 40 viikon aikana.

Restonomikoulutuksessa opiskelet verkkopainotteisesti

Lapin ammattikorkeakoulun restonomiopinnot mahdollistavat monimuotoisen opiskelun virtuaalisissa oppimisympäristöissä verkon välityksellä. Verkko-opinnot sisältävät esim. nauhoitettuja luentoja, reaaliaikaisia verkkotapaamisia, itsenäisiä ja ryhmässä tehtäviä oppimistehtäviä, verkkokeskusteluja ja vuorovaikutteista ryhmätyöskentelyä sekä työelämäprojekteja.

Voit hyödyntää opinnoissasi aikaisempaa vahvaa alan ammatillista osaamista ja näin nopeuttaa opintojasi. Työn ja opintojen edistäminen samanaikaisesti on mahdollista. Voit tehdä oppimistehtäviä omaan työpaikkaasi ja näin opinnollistaa työtäsi. Opintojen alussa suunnittelet tulevia opintojasi kohti omia oppimistavoitteitasi huomioiden aiemmin hankittu osaaminen. Erilaisten projektien ja oppimistehtävien avulla sinulla on mahdollisuus suunnata omaa oppimistasi kohti omia tavoitteitasi.

Kansainvälisyys toteutuu opetussuunnitelmassa vieraskielisinä opintojaksoina, vierailuina, vieraskielisen lähdemateriaalin hyödyntämisenä opetuksessa sekä kieliopintoina. Voit myös osallistua kansainväliseen opiskeluvaihtoon ja/tai harjoitteluun. Lisäksi sinulla on mahdollisuus osallistua erilaisiin kotikansainvälistymistä tukeviin tilaisuuksiin ja tapahtumiin sekä kansainvälisten opiskelijoiden tutorointiin.

Ammatillinen osaamisesi kehittyy opiskelijakeskeisten oppimis- ja ohjausmenetelmien sekä ongelmanratkaisu- ja päätöksentekotaitoja vahvistavien työelämäläheisten oppimis- ja kehittämisprojektien avulla. Oppiminen on yhteisöllistä, yhteistoiminnallista, opiskelijoiden, opettajien ja työelämän aktiivista vuorovaikutusta. Opetussuunnitelma toimii lähtökohtana henkilökohtaiselle opiskelu- ja opintosuunnitelmallesi (HOPS), jonka laatimiseen saat ohjausta koulutuksesi opinto-ohjaajalta.

Kehittävä arviointi huomioi sekä oppimisprosessin että osaamisen eli tuotoksen arvioinnin. Arvioinnin perustana ovat osaamistavoitteet, jotka johdetaan koulutuksen kompetensseista. Oppimisen ja osaamisen arviointi perustuu opetussuunnitelmassa oleviin opintojakson osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin, joiden avulla oppimistulokset voidaan tunnistaa. Opiskelijoilta kerättävän palautteen avulla kehitetään koulutuksen laatua.

Verkko-opiskelu on joustavaa, mutta kuitenkin pääsääntöisesti aikataulutettua. Opinnot vaativat sekä ajankäytön hallintaa että aktiivista otetta opintoihin. Verkko-opinnoissa tarvitset itseohjautuvuutta, kykyä itsenäiseen ja vastuulliseen työskentelyyn sekä valmiutta yhteistyöhön. Sinulla tulee olla verkko-opiskelussa tarvittavat laitteet/välineet. Oppimistasi tuetaan ja ohjataan esimerkiksi ohjaustapaamisissa, verkkokeskusteluissa sekä oppimistehtävistä annettavien palautteiden avulla.

Lisätiedot

Restonomikoulutuksessa opiskelet verkkopainotteisesti

Lapin ammattikorkeakoulun restonomiopinnot mahdollistavat monimuotoisen opiskelun virtuaalisissa oppimisympäristöissä verkon välityksellä. Verkko-opinnot sisältävät esim. nauhoitettuja luentoja, reaaliaikaisia verkkotapaamisia, itsenäisiä ja ryhmässä tehtäviä oppimistehtäviä, verkkokeskusteluja ja vuorovaikutteista ryhmätyöskentelyä sekä työelämäprojekteja.

Voit hyödyntää opinnoissasi aikaisempaa vahvaa alan ammatillista osaamista ja näin nopeuttaa opintojasi. Työn ja opintojen edistäminen samanaikaisesti on mahdollista. Voit tehdä oppimistehtäviä omaan työpaikkaasi ja näin opinnollistaa työtäsi. Opintojen alussa suunnittelet tulevia opintojasi kohti omia oppimistavoitteitasi huomioiden aiemmin hankittu osaaminen. Erilaisten projektien ja oppimistehtävien avulla sinulla on mahdollisuus suunnata omaa oppimistasi kohti omia tavoitteitasi.

Kansainvälisyys toteutuu opetussuunnitelmassa vieraskielisinä opintojaksoina, vierailuina, vieraskielisen lähdemateriaalin hyödyntämisenä opetuksessa sekä kieliopintoina. Voit myös osallistua kansainväliseen opiskeluvaihtoon ja/tai harjoitteluun. Lisäksi sinulla on mahdollisuus osallistua erilaisiin kotikansainvälistymistä tukeviin tilaisuuksiin ja tapahtumiin sekä kansainvälisten opiskelijoiden tutorointiin.

Ammatillinen osaamisesi kehittyy opiskelijakeskeisten oppimis- ja ohjausmenetelmien sekä ongelmanratkaisu- ja päätöksentekotaitoja vahvistavien työelämäläheisten oppimis- ja kehittämisprojektien avulla. Oppiminen on yhteisöllistä, yhteistoiminnallista, opiskelijoiden, opettajien ja työelämän aktiivista vuorovaikutusta. Opetussuunnitelma toimii lähtökohtana henkilökohtaiselle opiskelu- ja opintosuunnitelmallesi (HOPS), jonka laatimiseen saat ohjausta koulutuksesi opinto-ohjaajalta.

Kehittävä arviointi huomioi sekä oppimisprosessin että osaamisen eli tuotoksen arvioinnin. Arvioinnin perustana ovat osaamistavoitteet, jotka johdetaan koulutuksen kompetensseista. Oppimisen ja osaamisen arviointi perustuu opetussuunnitelmassa oleviin opintojakson osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin, joiden avulla oppimistulokset voidaan tunnistaa. Opiskelijoilta kerättävän palautteen avulla kehitetään koulutuksen laatua.

Verkko-opiskelu on joustavaa, mutta kuitenkin pääsääntöisesti aikataulutettua. Opinnot vaativat sekä ajankäytön hallintaa että aktiivista otetta opintoihin. Verkko-opinnoissa tarvitset itseohjautuvuutta, kykyä itsenäiseen ja vastuulliseen työskentelyyn sekä valmiutta yhteistyöhön. Sinulla tulee olla verkko-opiskelussa tarvittavat laitteet/välineet. Oppimistasi tuetaan ja ohjataan esimerkiksi ohjaustapaamisissa, verkkokeskusteluissa sekä oppimistehtävistä annettavien palautteiden avulla.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2024-2025 2025-2026 2026-2027 2027-2028 Kevät
2025
Syksy
2025
Kevät
2026
Syksy
2026
Kevät
2027
Syksy
2027
Kevät
2028
2. / 2025 3. / 2025 1. / 2025 2. / 2026 3. / 2026 1. / 2026 2. / 2027 3. / 2027 1. / 2027 2. / 2028 3. / 2028
YDINRES23-1003
YDINOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

145
YDINMOD1-1003
Startti restonomiopintoihin

(Valitaan kaikki)

10
AMKO043 Startti korkeakouluopiskeluun 5
MATR211 Projektinhallinta 5 5 5 5
YDINMOD2-1003
Matkailu arktisessa ympäristössä

(Valitaan kaikki)

20
MAT201V24 Johdatus matkailuilmiöön 5 5 5 2.5 2.5
MATR210 Matkailun toimintaympäristö 5 5 5 5
MAT203V24 Matkailun kestävä suunnittelu 5 5 5 5
MATR204 Matkailualan turvallisuusosaaminen 5 5 5 5
YDINMOD4-1003
Hyvinvoiva työyhteisö liiketoiminnan menestystekijänä

(Valitaan kaikki)

15
MATR221 Työyhteisössä toimiminen 5 5 5 5
MATR222 Työntekijäkokemuksen johtaminen 10 10 10 10
YDINMOD5-1003
Asiakaskokemuksen johtaminen matkailussa

(Valitaan kaikki)

15
MATR223 Customer Experience Management in Tourism 10 10 10 10
MATR224 Collaborative Customer Experience and Digital Marketing 5 5 5 5
YDINMOD6-1003
Resurssiviisas matkailuliiketoiminnan kehittäminen

(Valitaan kaikki)

20
MAT202 Matkailun liiketoimintaosaamisen perusteet 5
MATR212 Liiketoimintamallin suunnittelu 5 5 5 5
MAT302 Matkailun konseptoidut liiketoimintamallit 5
MATR321 Menestyvän matkailuliiketoiminnan kehittäminen 5 5 5 5
YDINMOD7-1003
Matkailun vastuullinen johtaminen

(Valitaan kaikki)

15
MAT304 Matkailun vastuullinen johtaminen 10
MAT301 Destination Management 5
LNGMOD-1003
Kieli- ja viestintäopinnot

(Valitaan kaikki)

20
MATVMVV24 Moniulotteinen viestintä 5
MATVKK Kielen käyttö 5
MATVTL Tekstilajit 5
MATVV Viestintä 0
MATVVV Vuorovaikutusosaaminen 5
MATVRS Ruotsi, suullinen taito 0
MATVRK Ruotsi, kirjallinen taito 0
MATVE Englanti 0
TRNMOD23-1003
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30
R801MPH Perusharjoittelu: Ammattitaidon vahvistaminen matkailualalla 10 10 10 5 5
R801MSH Syventävä harjoittelu: Matkailualan vastuullinen kehittäminen 20 20 20 20
PROFRES-1003
PROFILOIVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 45)

45
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 45)

0 - 45
RESMOD1-1003
Matkailu monitieteisenä ilmiönä

(Valitaan opintopisteitä: 10)

0 - 10
MAT403 Matkailun osallistavat taloudet 5
YYMP0028 Matkailu ympäristökriisin aikakaudella (LAY ja OY) 5
RESMOD8-1003
Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatioprojektien johtaminen

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
R801MEUINT Johdanto EU-rahoitteisiin kehitys- ja tutkimusprojekteihin 5
R801MEUPTOOLS EU-projektien suunnittelu ja työkalut 5
R801MEUIMP EU-projektien toteuttaminen ja johtaminen 5
RESMOD3-1003
Vastuullinen arktinen matkailu

(Valitaan opintopisteitä: 25)

0 - 25
R81OJ19PROJ Matkailualan projektityö (vaihtoehtoinen) 5 - 10
R81MVASRUOOJ Vastuullinen ruokamatkailu 5
R81ELMAOJ Eläinten hyvinvointi matkailualalla 5
R801MVVIESTOJ Vastuullisuusviestintä 5
R81ML35OJ Matkailun lainsäädäntö 5
RESMOD4-1003
Turvallinen arktinen matkailu

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
R801MAGOJ19 Arctic Guide 5
R801M152OJ Työelämän turvallisuusosaaminen 5
VVV220 Käytännön turvallisuustaidot 5
RESMOD5-1003
Urasuunnittelu

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
R801M001 Osaamisen tunnistaminen ja urasuunnittelu 5
R81ML80 Matkailutyöhön tutustuminen 5 5 5 2.5 2.5
R801MBOJ Minäkö brändi? Näy, kuulu ja vaikuta verkossa 5
RESMOD2-1003
Kieli- ja kulttuuriosaamisen laajentaminen

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
R801MKTGLOJ German Language in Services 5
R801MKTRAOJ S´il vous plait 5
801MKTESOJ Espanja: Español del turismo 5
RA81M22S-1007
TUTKIMUS- JA KEHITTÄMISOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

20
MATR310 Kehittämisosaaminen opinnäytetyössä 5 2.5 2.5 2.5
AMKO001 Opinnäytetyön suunnitteluvaihe 5 5 5 5
AMKO002 Opinnäytetyön toteuttamisvaihe 5 5 5 5
AMKO003 Opinnäytetyön viimeistelyvaihe 5 5 5 5
Yhteensä 210 20 40 20 37.5 20 15 25 15 5 25 12.5 15 5 15 20 5 15 5 0 25 12.5 0

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Todistusjäsentely - AMK

Todistusjäsentelyssä opintojaksot jakautuvat ammattikorkeakoulun asetuksen mukaisesti..

Ammattiopinnot
Projektinhallinta
Matkailun toimintaympäristö
Matkailualan turvallisuusosaaminen
Työyhteisössä toimiminen
Työntekijäkokemuksen johtaminen
Customer Experience Management in Tourism
Collaborative Customer Experience and Digital Marketing
Liiketoimintamallin suunnittelu
Menestyvän matkailuliiketoiminnan kehittäminen
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu
Perusharjoittelu: Ammattitaidon vahvistaminen matkailualalla
Syventävä harjoittelu: Matkailualan vastuullinen kehittäminen
Opinnäytetyö
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe
Perusopinnot
Kehittämisosaaminen opinnäytetyössä
Vapaasti valittavat opinnot
Matkailu ympäristökriisin aikakaudella (LAY ja OY)
Johdanto EU-rahoitteisiin kehitys- ja tutkimusprojekteihin
EU-projektien suunnittelu ja työkalut
EU-projektien toteuttaminen ja johtaminen
Matkailualan projektityö (vaihtoehtoinen)
Vastuullinen ruokamatkailu
Eläinten hyvinvointi matkailualalla
Vastuullisuusviestintä
Matkailun lainsäädäntö
Arctic Guide
Työelämän turvallisuusosaaminen
Osaamisen tunnistaminen ja urasuunnittelu
Matkailutyöhön tutustuminen
Minäkö brändi? Näy, kuulu ja vaikuta verkossa
German Language in Services
S´il vous plait
Espanja: Español del turismo
Luokittelemattomat
Startti korkeakouluopiskeluun
Johdatus matkailuilmiöön
Matkailun kestävä suunnittelu
Matkailun liiketoimintaosaamisen perusteet
Matkailun konseptoidut liiketoimintamallit
Matkailun vastuullinen johtaminen
Destination Management
Moniulotteinen viestintä
Kielen käyttö
Tekstilajit
Viestintä
Vuorovaikutusosaaminen
Ruotsi, suullinen taito
Ruotsi, kirjallinen taito
Englanti
Matkailun osallistavat taloudet
Käytännön turvallisuustaidot

Restonomikoulutus (S2023-) kompetenssit

Eettisyys

Valmistuva opiskelija toimii ammattialan eettisten periaatteiden ja arvojen mukaisesti huomioiden tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden periaatteet.
• kykenee vastaamaan omasta toiminnastaan ja sen seurauksista ja reflektoimaan niitä alansa ammattieettisten periaatteiden ja arvojen mukaisesti • ottaa toiset huomioon ja edistää tasa‐arvoisuutta ja yhdenvertaisuutta • huomioi toiminnassaan moninaisuuden ja saavutettavuuden toteutumista • ymmärtää hyvän tieteellisen käytännön periaatteet ja toimii niiden mukaisesti • kykenee eettisiin arvoihin perustuvaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen

Matkailualan turvallisuusosaaminen
Työyhteisössä toimiminen
Liiketoimintamallin suunnittelu
Menestyvän matkailuliiketoiminnan kehittäminen
Matkailu ympäristökriisin aikakaudella (LAY ja OY)
Vastuullinen ruokamatkailu
Eläinten hyvinvointi matkailualalla
Vastuullisuusviestintä
Matkailun lainsäädäntö
Kehittämisosaaminen opinnäytetyössä
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe
Ennakointiosaaminen

Perus/itsetaso
1. Ymmärtää elinikäisen oppimisen merkityksen osaamisen kartuttamisessa ja osaa soveltaa osaamistaan erilaisissa tilanteissa ja tehtävissä 2. Osaa arvioida omaa työtään kehittymisen näkökulmasta 3. Osaa hankkia, soveltaa ja hyödyntää tietoa mara-alan työtehtävissä

Yhteisö/esimiestaso
1. Osaa johtaa ja kehittää alan työtehtäviä ja työprosesseja 2. Osaa ennakoida organisaation tulevia osaamistarpeita ja huomioida ne toiminnassa

Yhteisötaso/makrotaso
1.Tuntee alan kehitykseen vaikuttavat tekijät ja osaa toimia ennakoivasti ne huomioon ottaen 2. Osaa arvioida toimintaympäristön muutoksia ja niiden vaikutuksia toiminnassa

Matkailun toimintaympäristö
Matkailualan turvallisuusosaaminen
Työntekijäkokemuksen johtaminen
Customer Experience Management in Tourism
Collaborative Customer Experience and Digital Marketing
Menestyvän matkailuliiketoiminnan kehittäminen
Matkailu ympäristökriisin aikakaudella (LAY ja OY)
Johdanto EU-rahoitteisiin kehitys- ja tutkimusprojekteihin
EU-projektien suunnittelu ja työkalut
EU-projektien toteuttaminen ja johtaminen
Ennakoiva kehittäminen

Valmistuva opiskelija osaa kehittää oman alan tulevaisuutta ennakoivia ratkaisuja soveltaen olemassa olevaa tietoa sekä tutkimus- ja kehittämismenetelmiä.
• ratkaisee ongelmatilanteita luovasti ja uudistaa toimintatapoja yhdessä muiden kanssa
• osaa työskennellä projekteissa yhteistyössä eri alojen toimijoiden kanssa • osaa soveltaa kehittämisessä alan ole-massa olevaa tietoa ja hyödyntää tutkimus- ja kehittämismenetelmiä • osaa etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja oman alansa tulevaisuutta ennakoiden

Työntekijäkokemuksen johtaminen
Customer Experience Management in Tourism
Collaborative Customer Experience and Digital Marketing
Liiketoimintamallin suunnittelu
Menestyvän matkailuliiketoiminnan kehittäminen
Johdanto EU-rahoitteisiin kehitys- ja tutkimusprojekteihin
EU-projektien suunnittelu ja työkalut
EU-projektien toteuttaminen ja johtaminen
Matkailualan projektityö (vaihtoehtoinen)
Työelämän turvallisuusosaaminen
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe
Kansainvälisyys ja monikulttuurisuus

Valmistuva opiskelija osaa toimia monikulttuurisissa ja kansainvälisissä toimintaympäristöissä ja verkostoissa.
• tuntee oman kulttuuritaustansa vaikutuksia toimintaansa ja osaa kehittää monikulttuurisuutta huomioivia toimintatapoja työyhteisössään • osaa seurata ja hyödyntää oman alansa kansainvälistä kehitystä työssään. • kykenee kansainväliseen viestintään työtehtävissään

Matkailun toimintaympäristö
Customer Experience Management in Tourism
Collaborative Customer Experience and Digital Marketing
Liiketoimintamallin suunnittelu
Matkailu ympäristökriisin aikakaudella (LAY ja OY)
Vastuullinen ruokamatkailu
Arctic Guide
German Language in Services
S´il vous plait
Espanja: Español del turismo
Kestävä kehitys

Valmistuva opiskelija tuntee kestävän kehityksen periaatteet, edistää niiden toteutumista sekä toimii vastuullisesti ammattilaisena ja yhteiskunnan jäsenenä.
• osaa käyttää omaan alaansa liittyvää tietoa kestävien ratkaisujen ja toimintamallien etsimiseen, käyttöönottamiseen ja vakiinnuttamiseen • ymmärtää kestävyyshaasteita, niiden keskinäisiä riippuvuuksia sekä asioiden ja ongelmien monia näkökulmia

Matkailun toimintaympäristö
Matkailualan turvallisuusosaaminen
Työntekijäkokemuksen johtaminen
Matkailu ympäristökriisin aikakaudella (LAY ja OY)
Johdanto EU-rahoitteisiin kehitys- ja tutkimusprojekteihin
EU-projektien suunnittelu ja työkalut
EU-projektien toteuttaminen ja johtaminen
Vastuullinen ruokamatkailu
Eläinten hyvinvointi matkailualalla
Vastuullisuusviestintä
Matkailu- ja ravitsemisalan johtamis- ja esimiesosaaminen

Itse/perustaso
1. Osaa toimia eettisesti ja vastuullisesti 2. Tuntee vastuunsa ja velvollisuutensa työyhteisössä

Yhteisö/Esimiestaso
1. Osaa soveltaa esimiestyön periaatteita eri tilanteisiin ja johtaa inhimillisiä voimavaroja
2. Toimii kehittäjänä ja kehittyvänä esimiehenä alan eri tehtävissä 3. Tuntee ja osaa soveltaa matkailu- ja ravitsemisalan työlainsäädäntöä sekä työehtosopimuksia 4. Osaa johtaa, arvioida ja kehittää operatiivisia prosesseja

Yhteiskunta / makrotaso
1. Pystyy toimimaan paikallisissa, kansallisissa ja kansainvälisissä verkostoissa 2. Osaa ennakoida ja huomioida alan kausiluonteisuuden toiminnassa

Työyhteisössä toimiminen
Työntekijäkokemuksen johtaminen
Customer Experience Management in Tourism
Collaborative Customer Experience and Digital Marketing
Menestyvän matkailuliiketoiminnan kehittäminen
Matkailualan projektityö (vaihtoehtoinen)
Oppimaan oppiminen

Valmistuva opiskelija tunnistaa osaamisensa ja oppimistapojensa vahvuuksia ja kehityskohteita sekä hyödyntää oppimisessaan yhteisöllisyyden ja digitalisaation mahdollisuuksia.
• arvioi ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan erilaisissa oppimisympäristöissä • osaa hankkia, kriittisesti arvioida sekä tarkoituksenmukaisesti soveltaa oman alansa kansallista ja kansainvälistä tietoperustaa ja käytäntöjä • ottaa vastuuta myös ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta

Projektinhallinta
Customer Experience Management in Tourism
Liiketoimintamallin suunnittelu
Matkailualan projektityö (vaihtoehtoinen)
Osaamisen tunnistaminen ja urasuunnittelu
Matkailutyöhön tutustuminen
Minäkö brändi? Näy, kuulu ja vaikuta verkossa
Kehittämisosaaminen opinnäytetyössä
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe
Turvallisuusosaaminen

Itse – perustaso
1. Osaa ottaa toiminnassaan huomioon alalle suunnattuja suosituksia ja ohjeistuksia (passit) 2. Osaa toimia turvallisesti mara-alan suorittavissa työtehtävissä

Yhteisö / esimies
1. Ymmärtää osaa ennakoivasti ottaa huomioon tuotevastuun ja -turvallisuuden 2. Osaa johtaa ja kehittää alan työtehtäviä ja työprosesseja turvallisuutta huomioiden 3.Tuntee mara-alaa koskettavaa lainsäädäntöä ja velvoitteita ja osaa huomioida ne organisaation toiminnassa 4. Tiedostaa riskianalyysien tärkeyden omassa toiminnassaan ja osaa toimia halliten riskejä 5. Osaa varautua tilanteiden edellyttämään turvallisuusviestintään

Yhteiskunta / makrotaso
1. Osaa soveltaa ja hyödyntää turvallisuustietoa mara-alalla 2. Osaa huomioida turvallisuuden osana palveluliiketoiminnan kehittämistä 3. Osaa toimia aktiivisesti alueellisen turvallisuuden vahvistamiseksi

Matkailualan turvallisuusosaaminen
Työyhteisössä toimiminen
Työntekijäkokemuksen johtaminen
Matkailun lainsäädäntö
Arctic Guide
Työelämän turvallisuusosaaminen
Työelämässä toimiminen

Valmistuva opiskelija omaa monipuoliset työelämävalmiudet ja osaa toimia alansa työyhteisöissä.
• osaa toimia rakentavasti työyhteisössä ja edistää omaa ja työyhteisön hyvinvointia • osaa toimia ammatillisesti työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa • hyödyntää teknologian ja digitalisaation tuomia mahdollisuuksia omassa työssään • ymmärtää muuttuvan työelämän kompleksisuuden ja omaa resilienssiä muuttuvissa työelämän tilanteissa • omaa valmiudet yrittäjämäiseen toimintatapaan

Työyhteisössä toimiminen
Työntekijäkokemuksen johtaminen
Liiketoimintamallin suunnittelu
Johdanto EU-rahoitteisiin kehitys- ja tutkimusprojekteihin
EU-projektien suunnittelu ja työkalut
EU-projektien toteuttaminen ja johtaminen
Arctic Guide
Työelämän turvallisuusosaaminen
Osaamisen tunnistaminen ja urasuunnittelu
Matkailutyöhön tutustuminen
Minäkö brändi? Näy, kuulu ja vaikuta verkossa
Vastuullinen palveluliiketoimintaosaaminen

Itse/perustaso
1. Tunnistaa erilaisia matkailu- ja ravitsemisalan liiketoimintamalleja ja -prosesseja yritys-, verkosto- ja kohdetasolla 2. Osaa käyttää matkailu- ja ravitsemisalan sähköisiä työvälineitä 3. Osaa toimia tehokkaasti, joustavasti ja turvallisesti matkailu- ja ravitsemisalan työtehtävissä 4. Tuntee ja osaa soveltaa matkailu- ja ravitsemisalan lainsäädäntöä

Yhteisö/Esimiestaso
1. Osaa kehittää, markkinoida ja myydä matkailu- ja ravitsemisalan palveluita ja tuotteita alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti eri kohderyhmille huomioiden eri kanavat sekä kestävän kehityksen periaatteet 2. Osaa käyttää paikallisuutta voimavarana palveluliiketoiminnan kehittämisessä 3. Ymmärtää matkailu- ja ravitsemisalan liiketoimintaprosessien kannattavuuden, taloudellisuuden, tehokkuuden ja tuottavuuden merkityksen osana strategista ja operatiivista päätöksentekoa
4. Hallitsee matkailu- ja ravitsemisalan keskeisen taloushallinnon ja osaa hinnoitella palveluita ja tuotteita kannattavasti ja vastuullisesti

Yhteiskunta / makrotaso
1. Ymmärtää toimintaympäristön muutokset ja niiden vaikutukset sekä osaa toimia vastuullisesti globaalissa toimintaympäristössä 2. Tuntee matkailu- ja ravitsemisalan yritystoiminnan rahoituskanavat ja pystyy hyödyntämään niitä

Projektinhallinta
Työyhteisössä toimiminen
Työntekijäkokemuksen johtaminen
Customer Experience Management in Tourism
Collaborative Customer Experience and Digital Marketing
Menestyvän matkailuliiketoiminnan kehittäminen
Johdanto EU-rahoitteisiin kehitys- ja tutkimusprojekteihin
EU-projektien suunnittelu ja työkalut
EU-projektien toteuttaminen ja johtaminen
Vastuullinen ruokamatkailu
Eläinten hyvinvointi matkailualalla
Vastuullisuusviestintä
Matkailun lainsäädäntö
Arctic Guide
Vieraanvaraisuusosaaminen

Itse/perustaso
1. Hallitsee matkailu ja ravitsemisalaan liittyvän ammatillisen perinteen. 2. Osaa toimia alan perustyötehtävissä ja tuntee alan työ- ja toimintaympäristöt 3. Arvostaa matkailu- ja ravitsemisalan monipuolisia työtehtäviä 4. Ymmärtää matkailu- ja ravitsemisalan työtehtävien monialaisuuden ja joustavan luonteen 5. Kykenee kuvaamaan matkailu- ja ravitsemisalan työtehtäviä ja työprosesseja 6. Omaksuu lappilaisen ”hööliyden” ja palveluasenteen osaksi omaa toimintaa 7. Tuntee ja noudattaa kansainvälisiä tapakulttuuriperiaatteita kaikessa toiminnassaan 8. Osaa huomioida toiminnassaan asiakaslähtöisen ja vuorovaikutteisen sekä vieraanvaraisen toimintatavan

Yhteisö/Esimiestaso
1. Hallitsee hyvinvoivan työyhteisön työkaluja 2. Osaa kehittää palvelu- ja vieraanvaraisuusosaamisesta kilpailuetua

Yhteiskunta/makrotaso
1. Ymmärtää vieraanvaraisuuden merkityksen kohdeajattelun ja verkostoitumisen näkökulmasta

Matkailun toimintaympäristö
Työyhteisössä toimiminen
Työntekijäkokemuksen johtaminen
Customer Experience Management in Tourism
Collaborative Customer Experience and Digital Marketing
German Language in Services
S´il vous plait
Espanja: Español del turismo
Luokittelemattomat
Startti korkeakouluopiskeluun
Johdatus matkailuilmiöön
Matkailun kestävä suunnittelu
Matkailun liiketoimintaosaamisen perusteet
Matkailun konseptoidut liiketoimintamallit
Matkailun vastuullinen johtaminen
Destination Management
Moniulotteinen viestintä
Kielen käyttö
Tekstilajit
Viestintä
Vuorovaikutusosaaminen
Ruotsi, suullinen taito
Ruotsi, kirjallinen taito
Englanti
Perusharjoittelu: Ammattitaidon vahvistaminen matkailualalla
Syventävä harjoittelu: Matkailualan vastuullinen kehittäminen
Matkailun osallistavat taloudet
Käytännön turvallisuustaidot

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
YDINRES23-1003
YDINOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

145
YDINMOD1-1003
Startti restonomiopintoihin

(Valitaan kaikki)

10
AMKO043 Startti korkeakouluopiskeluun 5
MATR211 Projektinhallinta 5
YDINMOD2-1003
Matkailu arktisessa ympäristössä

(Valitaan kaikki)

20
MAT201V24 Johdatus matkailuilmiöön 5
MATR210 Matkailun toimintaympäristö 5
MAT203V24 Matkailun kestävä suunnittelu 5
MATR204 Matkailualan turvallisuusosaaminen 5
YDINMOD4-1003
Hyvinvoiva työyhteisö liiketoiminnan menestystekijänä

(Valitaan kaikki)

15
MATR221 Työyhteisössä toimiminen 5
MATR222 Työntekijäkokemuksen johtaminen 10
YDINMOD5-1003
Asiakaskokemuksen johtaminen matkailussa

(Valitaan kaikki)

15
MATR223 Customer Experience Management in Tourism 10
MATR224 Collaborative Customer Experience and Digital Marketing 5
YDINMOD6-1003
Resurssiviisas matkailuliiketoiminnan kehittäminen

(Valitaan kaikki)

20
MAT202 Matkailun liiketoimintaosaamisen perusteet 5
MATR212 Liiketoimintamallin suunnittelu 5
MAT302 Matkailun konseptoidut liiketoimintamallit 5
MATR321 Menestyvän matkailuliiketoiminnan kehittäminen 5
YDINMOD7-1003
Matkailun vastuullinen johtaminen

(Valitaan kaikki)

15
MAT304 Matkailun vastuullinen johtaminen 10
MAT301 Destination Management 5
LNGMOD-1003
Kieli- ja viestintäopinnot

(Valitaan kaikki)

20
MATVMVV24 Moniulotteinen viestintä 5
MATVKK Kielen käyttö 5
MATVTL Tekstilajit 5
MATVV Viestintä 0
MATVVV Vuorovaikutusosaaminen 5
MATVRS Ruotsi, suullinen taito 0
MATVRK Ruotsi, kirjallinen taito 0
MATVE Englanti 0
TRNMOD23-1003
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30
R801MPH Perusharjoittelu: Ammattitaidon vahvistaminen matkailualalla 10
R801MSH Syventävä harjoittelu: Matkailualan vastuullinen kehittäminen 20
PROFRES-1003
PROFILOIVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 45)

45
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 45)

0 - 45
RESMOD1-1003
Matkailu monitieteisenä ilmiönä

(Valitaan opintopisteitä: 10)

0 - 10
MAT403 Matkailun osallistavat taloudet 5
YYMP0028 Matkailu ympäristökriisin aikakaudella (LAY ja OY) 5
RESMOD8-1003
Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatioprojektien johtaminen

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
R801MEUINT Johdanto EU-rahoitteisiin kehitys- ja tutkimusprojekteihin 5
R801MEUPTOOLS EU-projektien suunnittelu ja työkalut 5
R801MEUIMP EU-projektien toteuttaminen ja johtaminen 5
RESMOD3-1003
Vastuullinen arktinen matkailu

(Valitaan opintopisteitä: 25)

0 - 25
R81OJ19PROJ Matkailualan projektityö (vaihtoehtoinen) 5 - 10
R81MVASRUOOJ Vastuullinen ruokamatkailu 5
R81ELMAOJ Eläinten hyvinvointi matkailualalla 5
R801MVVIESTOJ Vastuullisuusviestintä 5
R81ML35OJ Matkailun lainsäädäntö 5
RESMOD4-1003
Turvallinen arktinen matkailu

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
R801MAGOJ19 Arctic Guide 5
R801M152OJ Työelämän turvallisuusosaaminen 5
VVV220 Käytännön turvallisuustaidot 5
RESMOD5-1003
Urasuunnittelu

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
R801M001 Osaamisen tunnistaminen ja urasuunnittelu 5
R81ML80 Matkailutyöhön tutustuminen 5
R801MBOJ Minäkö brändi? Näy, kuulu ja vaikuta verkossa 5
RESMOD2-1003
Kieli- ja kulttuuriosaamisen laajentaminen

(Valitaan opintopisteitä: 15)

0 - 15
R801MKTGLOJ German Language in Services 5
R801MKTRAOJ S´il vous plait 5
801MKTESOJ Espanja: Español del turismo 5
RA81M22S-1007
TUTKIMUS- JA KEHITTÄMISOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

20
MATR310 Kehittämisosaaminen opinnäytetyössä 5
AMKO001 Opinnäytetyön suunnitteluvaihe 5
AMKO002 Opinnäytetyön toteuttamisvaihe 5
AMKO003 Opinnäytetyön viimeistelyvaihe 5