Siirry suoraan sisältöön

Johdatus nanosatelliittitekniikkaanLaajuus (5 op)

Tunnus: R504TL173

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee avaruuteen, avaruustekniikkaan sekä satelliittitekniikkaan liittyviä yleisiä asioita. Opiskelija ymmärtää nanosatelliiteissa käytettävää mekaniikkaa, elektroniikkaa ja ohjelmistotekniikkaa sekä tutustuu nanosatelliitin rakentamiseen.

Sisältö

Opintojaksolla keskitytään LappiSat-missioon, jonka tavoitteena on rakentaa lentokelpoinen CubeSat-standardin (CubeSat Design Specification) mukainen nanosatelliitti. Opintojaksolla perehdytään satelliitin toimintaympäristöön sen elinkaaren erivaiheissa ja sitä kautta tekniikalle asetettaviin rakentamiseen liittyviin vaatimusmäärittelyihin, suunnitteluohjeistuksiin, testausvaatimuksiin. Sisällöissä otetaan kantaa nanosatelliitin vaatimuksiin mekaanisten rakenteiden, elektroniikan ja muiden teknisten komponenttien osalta avaruusolosuhteissa, elektroniikan lentokelpoisen nanosatelliitin rakentaminen toteutetaan varsinaisesti Sodankylässä sijaitsevassa Sodankylän Geofysikaalisessa Observatoriossa, jossa on rakentamiseen vaaditut erityistilat.

Oppimateriaalit

CubeSat Handbook, From Mission to Operations, 2021, https://www-sciencedirect-com.ez.lapinamk.fi/book/9780128178843/cubesat-handbook

NASA:n kehittämä opas, https://www.nasa.gov/sites/default/files/atoms/files/nasa_csli_cubesat_101_508.pdf

Lisätiedot

Lapin AMK on mukana EAKR-rahoitteisessa projektissa, jonka nimi on ”LappiSat-satelliittikeskus – Erityisosaaminen ja tekninen toteutus avaruustoiminnalle, -tieteelle ja -tekniikalle” (LappiSat). Projektin tavoitteena on kehittää Lappiin osaamista ja toimintaympäristöä, jonka puitteissa voidaan mm. valmistaa ns. CubeSat-standardin mukaisia nanosatelliitteja. Lapin AMK:n kontribuutio projektiin on osaamisen kehittäminen ja opetuksen integrointi projektissa toteutettavaan ohjelmisto-, elektroniikka- ja mekaniikkasuunnitteluun liittyen. LappiSat-mission tavoitteena on valmistaa lentokelpoinen CubeSat-standardin mukainen satelliitti, joka lähetetään avaruuteen projektin jälkeen.