Siirry suoraan sisältöön

Matkailutyöhön tutustuminenLaajuus (5 op)

Tunnus: R81ML80

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelija tutustuu ja hankkii osaamista matkailualan käytännön työtehtäviin.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- kuvata sesonkityön merkityksen matkailualalla
- arvioida toimintaansa työyhteisön jäsenenä
- tunnistaa työntekijän oikeudet ja velvollisuudet ja laatia ansioluettelon
- tunnistaa matkailualan toimenkuvia.

Sisältö

- Käytännön matkailualan työtehtävät
- Sesonkityön merkitys matkailualalla
- Matkailualan toimenkuvat
- Työyhteisön jäsenenä toimiminen
- Työntekijän oikeudet ja velvollisuudet
- Ansioluettelon laatiminen

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty
Opiskelija osaa työskennellä matkailualan perustehtävissä ja ymmärtää sesonkityön merkityksen matkailualalla. Opiskelija tunnistaa työntekijän oikeudet ja velvollisuudet. Hän osaa arvioida omaa ammatillista kehittymistä ja kehittymistarpeitaan. Opiskelija osaa laatia ansioluettelon. Opiskelija tiedostaa matkailualan toimenkuvia. Opiskelija antaa palautetta työskentelystä matkailualalla.

Hylätty
Opiskelija ei osaa työskennellä matkailualan perustehtävissä ja ei ymmärrä sesonkityön merkitystä matkailualalla. Opiskelija ei tunnista työntekijän oikeuksia ja velvollisuuksia. Hän ei osaa arvioida omaa ammatillista kehittymistä ja kehittymistarpeita. Opiskelija ei tee ansioluetteloa. Opiskelija ei tiedosta matkailualan toimenkuvia. Opiskelija ei anna palautetta työskentelystä matkailualalla.

Ilmoittautumisaika

03.03.2025 - 02.09.2025

Ajoitus

09.09.2025 - 31.12.2025

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

1 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

​Restonomikoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 30

Tutkinto-ohjelma
  • Restonomikoulutus
Opettaja
  • Minna Sipponen
Vastuuhenkilö

Minna Sipponen

Opiskelijaryhmät
  • RA81M25K
    Restonomikoulutus (verkko-opinnot), Rovaniemi, kevät 2025

Tavoitteet

Opiskelija tutustuu ja hankkii osaamista matkailualan käytännön työtehtäviin.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- kuvata sesonkityön merkityksen matkailualalla
- arvioida toimintaansa työyhteisön jäsenenä
- tunnistaa työntekijän oikeudet ja velvollisuudet ja laatia ansioluettelon
- tunnistaa matkailualan toimenkuvia.

Sisältö

- Käytännön matkailualan työtehtävät
- Sesonkityön merkitys matkailualalla
- Matkailualan toimenkuvat
- Työyhteisön jäsenenä toimiminen
- Työntekijän oikeudet ja velvollisuudet
- Ansioluettelon laatiminen

Aika ja paikka

Syksy 2025.
Luennot syyskuussa, työskentelyä matkailualalla 112 tuntia loka-, marras tai joulukuussa tai myöhemmin oman aikataulun mukaisesti.

Oppimateriaalit

Opiskelija etsii oppimista tukevan materiaalin.

Opetusmenetelmät

Opintojaksolla tutustut matkailualaan ja työskentelet matkailuyrityksessä 112 tuntia. Matkailuala voi olla esimerkiksi työskentelyä ravintolassa, hotellissa, ohjelmapalveluissa tai museossa. Tutustut työelämäläheisillä luennoilla ja työelämässä matkailualan sesonkityöhön ja työntekijän oikeuksiin ja velvollisuuksiin. Opit laatimaan persoonallisen ansioluettelon.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojakso sisältää työskentelyä matkailualalla.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Ei ole tenttiä.

Kansainvälisyys

Opiskelija voi kohdata kansainvälisiä asiakkaita matkailussa ja/tai työyhteisö voi olla monikulttuurinen.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Osaamisen näyttö laaditaan ohjeistuksen mukaan.

Osaamisen näyttö on kahden sivun tuotos, jossa opiskelija peilaa osaamista opintojakson tavoitteisiin (matkailualan työtehtävät ja toimenkuvat, sesonkityö, työntekijät oikeudet ja velvollisuudet).

Liitteeksi keskeinen työtodistus ja ansioluettelo.
Palautus Moodleen sille varattuun kansioon.

Sisällön jaksotus

Opiskelija voi tehdä työelämäosion (112 tuntia) haluaamansa aikaan.

Lisätietoja opiskelijoille

Opiskelija voi olla työsuhteessa ja saada palkkaa tutustumisesta työelämään.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty
Opiskelija osaa työskennellä matkailualan perustehtävissä ja ymmärtää sesonkityön merkityksen matkailualalla. Opiskelija tunnistaa työntekijän oikeudet ja velvollisuudet. Hän osaa arvioida omaa ammatillista kehittymistä ja kehittymistarpeitaan. Opiskelija osaa laatia ansioluettelon. Opiskelija tiedostaa matkailualan toimenkuvia. Opiskelija antaa palautetta työskentelystä matkailualalla.

Hylätty
Opiskelija ei osaa työskennellä matkailualan perustehtävissä ja ei ymmärrä sesonkityön merkitystä matkailualalla. Opiskelija ei tunnista työntekijän oikeuksia ja velvollisuuksia. Hän ei osaa arvioida omaa ammatillista kehittymistä ja kehittymistarpeita. Opiskelija ei tee ansioluetteloa. Opiskelija ei tiedosta matkailualan toimenkuvia. Opiskelija ei anna palautetta työskentelystä matkailualalla.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaamisen tuotokset ovat
Työskentely matkailualalla (hyväksytty/hylätty)
Ansioluettelon laatiminen (hyväksytty/hylätty)
Oppimispäiväkirja (hylätty - kiitettävä)
TAI
Osaamisen näyttö (hylätty - kiitettävä)

Hylätty (0)

Hylätty (0) Et osaa kuvata sesonkityön merkitystä matkailualalla. Et tunnista matkailualan työnkuvia. Et osaa kuvata matkailualan työntekijän oikeuksia ja velvollisuuksia. Et osaa laatia ansioluetteloa.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Tyydyttävä (1) Tunnistat pinnallisesti sesonkityön merkityksen matkailualalla. Tunnistat matkailualan työnkuvia vähäisesti. Osaat kuvata työntekijän oikeuksia ja velvollisuuksia heikosti. Osaat laatia yksinkertaisen ansioluettelon.

Tyydyttävä (2) Tunnistat sesonkityön merkityksen matkailualalla. Tunnistat joitakin matkailualan työnkuvia. Osaat vähän kuvata työntekijän oikeuksia ja velvollisuuksia. Osaat laatia ansioluettelon.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Hyvä (3) Osaat kuvata sesonkityön merkityksen matkailualalla kattavasti. Tunnistat melko hyvin matkailualan työnkuvia. Osaat kuvata matkailualan työntekijän oikeuksia ja velvollisuuksia melko hyvin. Osaat laatia hyvän ansioluettelon.

Hyvä (4) Osaat hyvin kuvata sesonkityön merkityksen matkailualalla kattavasti. Tunnistat hyvin matkailualan työnkuvia. Osaat kuvata matkailualan työntekijän oikeuksia ja velvollisuuksia hyvin. Osaat laatia mielenkiintoisen ansioluettelon.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kiitettävä (5) Osaat perustellusti kuvata sesonkityön merkityksen matkailualalla. Tunnistat monipuolisesti matkailualan työnkuvia. Osaat kattavasti kuvata matkailualan työntekijän oikeuksia ja velvollisuuksia. Osaat laatia persoonallisen ansioluettelon.

Ilmoittautumisaika

01.10.2024 - 19.01.2025

Ajoitus

01.01.2025 - 31.05.2025

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

​Restonomikoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 30

Tutkinto-ohjelma
  • Restonomikoulutus
Opettaja
  • Minna Sipponen
Vastuuhenkilö

Minna Sipponen

Opiskelijaryhmät
  • RA81M25K
    Restonomikoulutus (verkko-opinnot), Rovaniemi, kevät 2025

Tavoitteet

Opiskelija tutustuu ja hankkii osaamista matkailualan käytännön työtehtäviin.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- kuvata sesonkityön merkityksen matkailualalla
- arvioida toimintaansa työyhteisön jäsenenä
- tunnistaa työntekijän oikeudet ja velvollisuudet ja laatia ansioluettelon
- tunnistaa matkailualan toimenkuvia.

Sisältö

- Käytännön matkailualan työtehtävät
- Sesonkityön merkitys matkailualalla
- Matkailualan toimenkuvat
- Työyhteisön jäsenenä toimiminen
- Työntekijän oikeudet ja velvollisuudet
- Ansioluettelon laatiminen

Aika ja paikka

Luennot tammi-helmikuussa, työhön tutustuminen keväällä tai kesällä.

Oppimateriaalit

Opiskelija etsii omaa oppimista tukevan materiaalin.

Opetusmenetelmät

Opintojakso sisältää työskentelyä matkailualalla. Opintojaksolla on opiskelua itsenäisesti erilaisin pedagogisin menetelmin: työpajat, luennot ja ohjaus. Opiskelija laatii ansioluettelon opintojaksolla.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojakso sisältää työskentelyä matkailualalla.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojaksolla ei ole tenttiä. Opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa opintojakso seuraavan lukukauden aikana.

Kansainvälisyys

Matkailussa kohtaa yleensä kansainvälisiä asiakkaita ja työympäristö voi olla monikulttuurinen.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Osaamisen näyttö laaditaan Moodlessa olevan ohjeistuksen mukaan.
Osaamisen näyttö on noin kahden sivuinen mittainen kirjoitus, jossa peilataan opintojakson tavoitteita omaan osaamiseen. Liiteenä on työtodistus ja CV.

Sisällön jaksotus

Opiskelija voi tehdä työelämäosion haluamaansa aikaan esim. keväällä tai kesällä.
Työelämäosion voi tehdä tarvittaessa useammassa osassa.

Lisätietoja opiskelijoille

Opiskelija hankkii osaamista matkailualata tai antaa näytön aiemmasta osaamisesta.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty
Opiskelija osaa työskennellä matkailualan perustehtävissä ja ymmärtää sesonkityön merkityksen matkailualalla. Opiskelija tunnistaa työntekijän oikeudet ja velvollisuudet. Hän osaa arvioida omaa ammatillista kehittymistä ja kehittymistarpeitaan. Opiskelija osaa laatia ansioluettelon. Opiskelija tiedostaa matkailualan toimenkuvia. Opiskelija antaa palautetta työskentelystä matkailualalla.

Hylätty
Opiskelija ei osaa työskennellä matkailualan perustehtävissä ja ei ymmärrä sesonkityön merkitystä matkailualalla. Opiskelija ei tunnista työntekijän oikeuksia ja velvollisuuksia. Hän ei osaa arvioida omaa ammatillista kehittymistä ja kehittymistarpeita. Opiskelija ei tee ansioluetteloa. Opiskelija ei tiedosta matkailualan toimenkuvia. Opiskelija ei anna palautetta työskentelystä matkailualalla.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaamisen tuotokset ovat
Työskentely matkailualalla (hyväksytty/hylätty)
Ansioluettelon laatiminen (hyväksytty/hylätty)
Palaute (hyväksytty/hylätty)

Ilmoittautumisaika

11.03.2024 - 17.09.2024

Ajoitus

17.09.2024 - 29.12.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

1 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

​Restonomikoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 30

Tutkinto-ohjelma
  • Restonomikoulutus
Opettaja
  • Minna Sipponen
Vastuuhenkilö

Minna Sipponen

Opiskelijaryhmät
  • RA81M24S
    Restonomikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2024

Tavoitteet

Opiskelija tutustuu ja hankkii osaamista matkailualan käytännön työtehtäviin.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- kuvata sesonkityön merkityksen matkailualalla
- arvioida toimintaansa työyhteisön jäsenenä
- tunnistaa työntekijän oikeudet ja velvollisuudet ja laatia ansioluettelon
- tunnistaa matkailualan toimenkuvia.

Sisältö

- Käytännön matkailualan työtehtävät
- Sesonkityön merkitys matkailualalla
- Matkailualan toimenkuvat
- Työyhteisön jäsenenä toimiminen
- Työntekijän oikeudet ja velvollisuudet
- Ansioluettelon laatiminen

Aika ja paikka

Syksy 2024.
Luennot syyskuussa, työskentelyä matkailualalla 120 tuntia loka-, marras tai joulukuussa tai myöhemmin oman aikataulun mukaisesti.

Oppimateriaalit

Opiskelija etsii oppimista tukevan materiaalin.

Opetusmenetelmät

Opintojakso sisältää työskentelyä matkailualalla 120 tuntia.
Opintojaksolla on opiskelua itsenäisesti erilaisin pedagogisin menetelmin: työpajat, luennot ja ohjaus.
Opiskelija laatii ansioluettelon opintojaksolla.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojakso sisältää työskentelyä matkailualalla.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Ei ole tenttiä.

Kansainvälisyys

Opiskelija voi kohdata kansainvälisiä asiakkaita matkailussa ja/tai työyhteisö voi olla monikulttuurinen.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Osaamisen näyttö laaditaan ohjeistuksen mukaan.

Osaamisen näyttö on kahden sivun tuotos, jossa opiskelija peilaa osaamista opintojakson tavoitteisiin: matkailualan työtehtävät, sesonkityön merkitys matkailualalle, työyhteisössä toimiminen, työntekijän oikeudet ja velvollisuudet.
Opiskelija hyödyntää Osaamisen näytössä muutamaa lähdettä, joiden avulla hän avaa keskeiset käsitteet.
Liitteeksi keskeinen työtodistus ja ansioluettelo. Palautus Moodleen sille varattuun kansioon.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty
Opiskelija osaa työskennellä matkailualan perustehtävissä ja ymmärtää sesonkityön merkityksen matkailualalla. Opiskelija tunnistaa työntekijän oikeudet ja velvollisuudet. Hän osaa arvioida omaa ammatillista kehittymistä ja kehittymistarpeitaan. Opiskelija osaa laatia ansioluettelon. Opiskelija tiedostaa matkailualan toimenkuvia. Opiskelija antaa palautetta työskentelystä matkailualalla.

Hylätty
Opiskelija ei osaa työskennellä matkailualan perustehtävissä ja ei ymmärrä sesonkityön merkitystä matkailualalla. Opiskelija ei tunnista työntekijän oikeuksia ja velvollisuuksia. Hän ei osaa arvioida omaa ammatillista kehittymistä ja kehittymistarpeita. Opiskelija ei tee ansioluetteloa. Opiskelija ei tiedosta matkailualan toimenkuvia. Opiskelija ei anna palautetta työskentelystä matkailualalla.

Sisällön jaksotus

Opiskelija voi tehdä työelämäosion (120 tuntia) haluaamansa aikaan.

Lisätietoja opiskelijoille

Opiskelija voi olla työsuhteessa ja saada palkkaa tutustumisesta työelämään.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty
Opiskelija osaa työskennellä matkailualan perustehtävissä ja ymmärtää sesonkityön merkityksen matkailualalla. Opiskelija tunnistaa työntekijän oikeudet ja velvollisuudet. Hän osaa arvioida omaa ammatillista kehittymistä ja kehittymistarpeitaan. Opiskelija osaa laatia ansioluettelon. Opiskelija tiedostaa matkailualan toimenkuvia. Opiskelija antaa palautetta työskentelystä matkailualalla.

Hylätty
Opiskelija ei osaa työskennellä matkailualan perustehtävissä ja ei ymmärrä sesonkityön merkitystä matkailualalla. Opiskelija ei tunnista työntekijän oikeuksia ja velvollisuuksia. Hän ei osaa arvioida omaa ammatillista kehittymistä ja kehittymistarpeita. Opiskelija ei tee ansioluetteloa. Opiskelija ei tiedosta matkailualan toimenkuvia. Opiskelija ei anna palautetta työskentelystä matkailualalla.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaamisen tuotokset ovat
Työskentely matkailualalla (hyväksytty/hylätty)
Ansioluettelon laatiminen (hyväksytty/hylätty)
Palaute (hyväksytty/hylätty)

Hylätty (0)

Hylätty
Opiskelija ei osaa työskennellä matkailualan perustehtävissä ja ei ymmärrä sesonkityön merkitystä matkailualalla. Opiskelija ei tunnista työntekijän oikeuksia ja velvollisuuksia. Hän ei osaa arvioida omaa ammatillista kehittymistä ja kehittymistarpeita. Opiskelija ei tee ansioluetteloa. Opiskelija ei tiedosta matkailualan toimenkuvia. Opiskelija ei anna palautetta työskentelystä matkailualalla.

Ilmoittautumisaika

02.10.2023 - 19.01.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 31.05.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

​Restonomikoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 30

Tutkinto-ohjelma
  • Restonomikoulutus
Opettaja
  • Minna Sipponen
Vastuuhenkilö

Minna Sipponen

Opiskelijaryhmät
  • RA81M24K
    Restonomikoulutus (verkko-opinnot), Rovaniemi, kevät 2024

Tavoitteet

Opiskelija tutustuu ja hankkii osaamista matkailualan käytännön työtehtäviin.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- kuvata sesonkityön merkityksen matkailualalla
- arvioida toimintaansa työyhteisön jäsenenä
- tunnistaa työntekijän oikeudet ja velvollisuudet ja laatia ansioluettelon
- tunnistaa matkailualan toimenkuvia.

Sisältö

- Käytännön matkailualan työtehtävät
- Sesonkityön merkitys matkailualalla
- Matkailualan toimenkuvat
- Työyhteisön jäsenenä toimiminen
- Työntekijän oikeudet ja velvollisuudet
- Ansioluettelon laatiminen

Aika ja paikka

Luennot tammi-helmikuussa, työhön tutustuminen keväällä tai kesällä.

Oppimateriaalit

Opiskelija etsii omaa oppimista tukevan materiaalin.

Opetusmenetelmät

Opintojakso sisältää työskentelyä matkailualalla. Opintojaksolla on opiskelua itsenäisesti erilaisin pedagogisin menetelmin: työpajat, luennot ja ohjaus. Opiskelija laatii ansioluettelon opintojaksolla.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojakso sisältää työskentelyä matkailualalla.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojaksolla ei ole tenttiä. Opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa opintojakso seuraavan lukukauden aikana.

Kansainvälisyys

Matkailussa kohtaa yleensä kansainvälisiä asiakkaita ja työympäristö voi olla monikulttuurinen.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Osaamisen näyttö laaditaan Moodlessa olevan ohjeistuksen mukaan.
Osaamisen näyttö on noin kahden sivuinen mittainen kirjoitus, jossa peilataan opintojakson tavoitteita omaan osaamiseen. Liiteenä on työtodistus ja CV.

Sisällön jaksotus

Opiskelija voi tehdä työelämäosion haluamaansa aikaan esim. keväällä tai kesällä.
Työelämäosion voi tehdä tarvittaessa useammassa osassa.

Lisätietoja opiskelijoille

Opiskelija hankkii osaamista matkailualata tai antaa näytön aiemmasta osaamisesta.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty
Opiskelija osaa työskennellä matkailualan perustehtävissä ja ymmärtää sesonkityön merkityksen matkailualalla. Opiskelija tunnistaa työntekijän oikeudet ja velvollisuudet. Hän osaa arvioida omaa ammatillista kehittymistä ja kehittymistarpeitaan. Opiskelija osaa laatia ansioluettelon. Opiskelija tiedostaa matkailualan toimenkuvia. Opiskelija antaa palautetta työskentelystä matkailualalla.

Hylätty
Opiskelija ei osaa työskennellä matkailualan perustehtävissä ja ei ymmärrä sesonkityön merkitystä matkailualalla. Opiskelija ei tunnista työntekijän oikeuksia ja velvollisuuksia. Hän ei osaa arvioida omaa ammatillista kehittymistä ja kehittymistarpeita. Opiskelija ei tee ansioluetteloa. Opiskelija ei tiedosta matkailualan toimenkuvia. Opiskelija ei anna palautetta työskentelystä matkailualalla.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaamisen tuotokset ovat
Työskentely matkailualalla (hyväksytty/hylätty)
Ansioluettelon laatiminen (hyväksytty/hylätty)
Palaute (hyväksytty/hylätty)

Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 22.09.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 29.12.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

3 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

​Restonomikoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 30

Tutkinto-ohjelma
  • Restonomikoulutus
Opettaja
  • Minna Sipponen
Vastuuhenkilö

Minna Sipponen

Opiskelijaryhmät
  • RA81M23S
    Restonomikoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, syksy 2023

Tavoitteet

Opiskelija tutustuu ja hankkii osaamista matkailualan käytännön työtehtäviin.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- kuvata sesonkityön merkityksen matkailualalla
- arvioida toimintaansa työyhteisön jäsenenä
- tunnistaa työntekijän oikeudet ja velvollisuudet ja laatia ansioluettelon
- tunnistaa matkailualan toimenkuvia.

Sisältö

- Käytännön matkailualan työtehtävät
- Sesonkityön merkitys matkailualalla
- Matkailualan toimenkuvat
- Työyhteisön jäsenenä toimiminen
- Työntekijän oikeudet ja velvollisuudet
- Ansioluettelon laatiminen

Aika ja paikka

Syksy 2023.
Luennot syyskuussa, työskentelyä matkailualalla 120 tuntia loka-, marras tai joulukuussa tai myöhemmin oman aikataulun mukaisesti.

Oppimateriaalit

Opiskelija etsii oppimista tukevan materiaalin.

Opetusmenetelmät

Opintojakso sisältää työskentelyä matkailualalla 120 tuntia.
Opintojaksolla on opiskelua itsenäisesti erilaisin pedagogisin menetelmin: työpajat, luennot ja ohjaus.
Opiskelija laatii ansioluettelon opintojaksolla.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojakso sisältää työskentelyä matkailualalla.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Ei ole tenttiä.

Kansainvälisyys

Opiskelija voi kohdata kansainvälisiä asiakkaita matkailussa tai työyhteisössä voi olla monikulttuurinen.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Osaamisen näyttö laaditaan ohjeistuksen mukaan.

Osaamisen näyttö on kahden sivun tuotos, jossa opiskelija peilaa osaamista opintojakson tavoitteisiin: matkailualan työtehtävät, sesonkityön merkitys matkailualalle, työyhteisössä toimiminen, työntekijän oikeudet ja velvollisuudet.
Opiskelija hyödyntää Osaamisen näytössä muutamaa lähdettä, joiden avulla hän avaa keskeiset käsitteet.
Liitteeksi keskeinen työtodistus ja ansioluettelo. Palautus Moodleen sille varattuun kansioon.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty
Opiskelija osaa työskennellä matkailualan perustehtävissä ja ymmärtää sesonkityön merkityksen matkailualalla. Opiskelija tunnistaa työntekijän oikeudet ja velvollisuudet. Hän osaa arvioida omaa ammatillista kehittymistä ja kehittymistarpeitaan. Opiskelija osaa laatia ansioluettelon. Opiskelija tiedostaa matkailualan toimenkuvia. Opiskelija antaa palautetta työskentelystä matkailualalla.

Lisätietoja opiskelijoille

Opiskelija voi olla työsuhteessa ja saada palkkaa tutustumisesta työelämään.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty
Opiskelija osaa työskennellä matkailualan perustehtävissä ja ymmärtää sesonkityön merkityksen matkailualalla. Opiskelija tunnistaa työntekijän oikeudet ja velvollisuudet. Hän osaa arvioida omaa ammatillista kehittymistä ja kehittymistarpeitaan. Opiskelija osaa laatia ansioluettelon. Opiskelija tiedostaa matkailualan toimenkuvia. Opiskelija antaa palautetta työskentelystä matkailualalla.

Hylätty
Opiskelija ei osaa työskennellä matkailualan perustehtävissä ja ei ymmärrä sesonkityön merkitystä matkailualalla. Opiskelija ei tunnista työntekijän oikeuksia ja velvollisuuksia. Hän ei osaa arvioida omaa ammatillista kehittymistä ja kehittymistarpeita. Opiskelija ei tee ansioluetteloa. Opiskelija ei tiedosta matkailualan toimenkuvia. Opiskelija ei anna palautetta työskentelystä matkailualalla.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaamisen tuotokset ovat
Työskentely matkailualalla (hyväksytty/hylätty)
Ansioluettelon laatiminen (hyväksytty/hylätty)
Palaute (hyväksytty/hylätty)

Hylätty (0)

Hylätty
Opiskelija ei osaa työskennellä matkailualan perustehtävissä ja ei ymmärrä sesonkityön merkitystä matkailualalla. Opiskelija ei tunnista työntekijän oikeuksia ja velvollisuuksia. Hän ei osaa arvioida omaa ammatillista kehittymistä ja kehittymistarpeita. Opiskelija ei tee ansioluetteloa. Opiskelija ei tiedosta matkailualan toimenkuvia. Opiskelija ei anna palautetta työskentelystä matkailualalla.

Ilmoittautumisaika

03.10.2022 - 20.01.2023

Ajoitus

25.01.2023 - 31.05.2023

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

​Restonomikoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 30

Tutkinto-ohjelma
  • Restonomikoulutus
Opettaja
  • Minna Sipponen
Vastuuhenkilö

Minna Sipponen

Opiskelijaryhmät
  • RA81M23K
    Restonomikoulutus, Rovaniemi, kevät 2023

Tavoitteet

Opiskelija tutustuu ja hankkii osaamista matkailualan käytännön työtehtäviin.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- kuvata sesonkityön merkityksen matkailualalla
- arvioida toimintaansa työyhteisön jäsenenä
- tunnistaa työntekijän oikeudet ja velvollisuudet ja laatia ansioluettelon
- tunnistaa matkailualan toimenkuvia.

Sisältö

- Käytännön matkailualan työtehtävät
- Sesonkityön merkitys matkailualalla
- Matkailualan toimenkuvat
- Työyhteisön jäsenenä toimiminen
- Työntekijän oikeudet ja velvollisuudet
- Ansioluettelon laatiminen

Aika ja paikka

Syksy 2022. Luennot syyskuussa, kenttäosuuden suoritus loka-, marras tai joulukuussa

Oppimateriaalit

Opiskelija etsii oppimista tukevan materiaalin.

Opetusmenetelmät

Opintojakso sisältää työskentelyä matkailualalla. Opintojaksolla on opiskelua itsenäisesti erilaisin pedagogisin menetelmin: työpajat, luennot ja ohjaus. Opiskelija laatii ansioluettelon opintojaksolla.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojakso sisältää työskentelyä matkailualalla.

Kansainvälisyys

Lapin matkailusesongissa on paljon kansainvälisiä asiakkaita.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Osaamisen näyttö laaditaan ohjeistuksen mukaan.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty
Opiskelija osaa työskennellä matkailualan perustehtävissä ja ymmärtää sesonkityön merkityksen matkailualalla. Opiskelija tunnistaa työntekijän oikeudet ja velvollisuudet. Hän osaa arvioida omaa ammatillista kehittymistä ja kehittymistarpeitaan. Opiskelija osaa laatia ansioluettelon. Opiskelija tiedostaa matkailualan toimenkuvia. Opiskelija antaa palautetta työskentelystä matkailualalla.

Hylätty
Opiskelija ei osaa työskennellä matkailualan perustehtävissä ja ei ymmärrä sesonkityön merkitystä matkailualalla. Opiskelija ei tunnista työntekijän oikeuksia ja velvollisuuksia. Hän ei osaa arvioida omaa ammatillista kehittymistä ja kehittymistarpeita. Opiskelija ei tee ansioluetteloa. Opiskelija ei tiedosta matkailualan toimenkuvia. Opiskelija ei anna palautetta työskentelystä matkailualalla.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty
Opiskelija osaa työskennellä matkailualan perustehtävissä ja ymmärtää sesonkityön merkityksen matkailualalla. Opiskelija tunnistaa työntekijän oikeudet ja velvollisuudet. Hän osaa arvioida omaa ammatillista kehittymistä ja kehittymistarpeitaan. Opiskelija osaa laatia ansioluettelon. Opiskelija tiedostaa matkailualan toimenkuvia. Opiskelija antaa palautetta työskentelystä matkailualalla.

Hylätty
Opiskelija ei osaa työskennellä matkailualan perustehtävissä ja ei ymmärrä sesonkityön merkitystä matkailualalla. Opiskelija ei tunnista työntekijän oikeuksia ja velvollisuuksia. Hän ei osaa arvioida omaa ammatillista kehittymistä ja kehittymistarpeita. Opiskelija ei tee ansioluetteloa. Opiskelija ei tiedosta matkailualan toimenkuvia. Opiskelija ei anna palautetta työskentelystä matkailualalla.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaamisen tuotokset ovat
Työskentely matkailualalla (hyväksytty/hylätty)
Ansioluettelon laatiminen (hyväksytty/hylätty)
Palaute (hyväksytty/hylätty)