Siirry suoraan sisältöön

Vastuullinen ruokamatkailu (5op)

Toteutuksen tunnus: R81MVASRUOOJ-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
06.10.2025 - 02.02.2026
Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
Ajoitus
03.02.2026 - 13.04.2026
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
2 op
Toteutustapa
Monimuoto-opetus
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 30
Koulutus
Restonomikoulutus
Opettajat
Minna Sipponen
Vastuuopettaja
Minna Sipponen
Opintojakso
R81MVASRUOOJ

Arviointiasteikko

H-5

Sisällön jaksotus

Viikkokohtainen jaksotus
o ensimmäinen kerta: Johdatus ruokamatkailuun
o toinen kerta: ekologinen vastuullisuus
o kolmas kerta: sosiaalinen vastuullisuus
o neljäs kerta: kulttuurinen vastuullisuus
o viides kerta: taloudellinen vastuullisuus ja vastuullisuusviestintä
o kuudes kerta: palaute portfoliosta

Muutokset mahdollisia luennoilla vierailevien luennoitsijoiden johdosta.

Tavoitteet

Opiskelija tunnistaa ruokamatkailun ekologisen, sosiaalisen, kulttuurisen ja taloudellisen vastuullisuuden ja niiden elementit. Opiskelija tiedostaa eettisen ruoan merkityksen osana vastuullista ruokamatkailua. Opiskelija ymmärtää lähiruoan merkityksen matkailijalle vastuullisuuden näkökulmasta.

Opiskelija ymmärtää paikallisten tuotteiden (ruokien ja juomien) merkityksen ruokamatkailijalle ja tunnistaa kulttuurin osana vastuullista ruokamatkailutuotetta.

Opiskelija ymmärtää vieraanvaraisen palvelun merkityksen osana korkealaatuista ruokamatkailupalvelua.

Opiskelija osaa hyödyntää tarinoita osana autenttista ruokamatkailua, ja osaa rakentaa tarinoita ruokapalvelutuotteista. Opiskelija osaa suunnitella vastuullisesta toimintatavasta viestimistä sosiaalisessa mediassa.

Opiskelijaa tietää ruokamatkailun trendit ja osaa ennakoida toimintaa trendien mukaisesti.
Opiskelija tunnistaa matkailijoiden erityispiirteitä vastuullisuuteen, uskontoon, kulttuuriin ja terveyteen liittyen.

Suoritustavat

Työelämäläheinen opintojakso sisältää luentoja, työelämävierailuja/ työelämän luentoja, opiskelua itsenäisesti ja ryhmissä erilaisin pedagogisin menetelmin: työpajat, luennot ja ohjaus. Opiskelija tuottaa vastuullisen ruokamatkailuportfolion, joka sisältää työelämän kehittämistehtävän.

Sisältö

Ruokamatkailu on matkailua, jossa matkailija matkustaa löytääkseen paikalliset maut ja niiden myötä paikan hengen. Ruokamatkailijan ensisijainen motiivi matkustamiseen on ruoka ja siihen liittyvät aktiviteetit.

Kestävä kehitys on toimintaa, joka vastaa tämänhetkisen yhteiskunnan tarpeisiin, mutta ei vaaranna tulevien sukupolvien mahdollisuutta tyydyttää omia tarpeitaan. Kestävässä kehityksessä ympäristö, ihminen ja talous otetaan tasavertaisesti huomioon päätöksenteossa ja toiminnassa.

Aika ja paikka

Kevät 2026

Opiskelet opintojakson kokonaan verkossa ja se sisältää kuusi aikaan sidottua verkko-opetuskertaa sekä aikataulutetun oppimistehtävän.

Oppimateriaalit

Suositeltava lähdekirjallisuus: Sipponen, M. & Ranta, S. (2023). Pieni opas vastuullisiin käytänteisiin ruokamatkailussa. Lapin ammattikorkeakoulun julkaisuja, Pohjoisen tekijät 26/2023. Rovaniemi: Lapin ammattikorkeakoulu.

Saatavilla: https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/806587/26_2023_Pieni_opas_vastuullisiin_kaytanteisiin_ruokamatkailussa.pdf



Opintojaksolla käytetään oppimateriaaleina esimerkiksi verkkoaineistoja, aiheeseen liittyviä artikkeleita, kirjoja. Oppimateriaali ilmoitetaan Moodlessa opintojakson alkaessa. Opiskelija etsii lisäksi omaa oppimista tukevaa lähdekirjallisuutta.



 


Opetusmenetelmät

Opintojaksolla opiskellaan verkossa Moodle-oppimisympäristössä. Opintojakson voi suorittaa itsenäisesti omaan tahtiin toteutusaikana 3.2.–15.5.2026.
Opintojakso alkaa 3.2.2026 ja päättyy 8.4.2026. Opetus tapahtuu tuona aikana.
Opintojakso sisältää aikataulutettuja tapaamisia verkossa. Aktiivinen osallistuminen verkko-oppitunneille on suositeltavaa, sillä ne sisältävät toisten kanssa oppimista, jota tallenne ei voi korvata.

Työelämäläheinen opintojakso sisältää luentoja, työelämän asiantuntijaluentoja sekä opiskelua itsenäisesti ja ryhmissä erilaisin pedagogisin menetelmin, kuten työpajoissa, luennoilla ja ohjauksessa.
Opiskelija tuottaa vastuullisen ruokamatkailun portfolion, joka sisältää työelämän kehittämistehtävän.
Opintojaksolla vastuullisen ruokamatkailun teemat käsitellään oppitunneilla, minkä jälkeen opiskelija työstää portfoliota. Luennoilla esitellään työelämän hyviä esimerkkejä, ja mukana on työelämän edustajia joko vierailijoina tai nauhoitteiden muodossa.

Opintojakson oppimistehtävässä (portfoliossa) tarkastellaan yhtä matkailualan yritystä ja tutustutaan siihen, miten yritys viestii ruokamatkailun vastuullisuudesta. Tehtävässä pohditaan myös, miten vastuullisuudesta kertomista voisi kehittää.
Oppitunneilla määritellään ruokamatkailun vastuullisuutta ja esitellään työelämän hyviä käytäntöjä. Luennoilla voi olla pieniä ryhmätehtäviä. Oppimistehtävä (Vastuullisen ruokamatkailun portfolio) tehdään itsenäisesti. Tehtävässä painottuvat kriittinen ajattelu ja tiedon jäsentäminen, joiden avulla opiskelija kykenee soveltamaan oppimaansa käytännön tilanteisiin ja tuottamaan kehittämisehdotuksia yrityksen toimintaan.

Opintojaksolla on mahdollisuus henkilökohtaiseen ohjaukseen Teamsin välityksellä. Ajankohdat sovitaan tapauskohtaisesti.

Opintojaksolla hyödynnetään Zoom- ja Teams-sovelluksia sekä Moodlea.
Opintosuoritukset arvioidaan kuukauden kuluessa opintojakson päättymisestä.

Opintojaksolla hyödynnetään ARENEn liikennevalomallia. Tekoälyn käyttö on sallittua, mutta sen käyttö on ilmoitettava (keltainen valo).

Portfolion tulee olla palautettuna viimeistään 31.3.2026.
Arvosana muodostuu vastuullisen ruokamatkailun portfoliosta ja posterista.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojakso on vahvasti työelämäläheinen.
Opiskelija tarkastelee ja kehittää valittua ruokamatkailuyritystä, joka määritellään opintojakson alussa ohjeistuksen mukaisesti tietyltä matkailualueelta.
Opintojaksoon sisältyy runsaasti työelämäesimerkkejä ja työelämän asiantuntijoiden luentoja.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opinntojaksolla ei ole tenttiä.

Opiskelija voi palauttaa myöhässä olevan tehtävän 15.5 mennessä, jolloin kyseisen tehtävän arviointi tapahtuu toukokuussa.

Arvosanan korotus ja hylätyn arvosanan uusinta:

Opintojakson arvosanaa on mahdollista korottaa seuraavan lukukauden loppuun mennessä. Korotustapa katsotaan tapauskohtaisesti yhdessä vastuuopettajan kanssa.

Hylätyn arvosanan voi uusia seuraavan lukukauden loppuun mennessä. Uusiminen ta-pahtuu opettajan ohjeistuksen mukaisesti ja suoritusperiaatteet sovitaan tapauskohtaisesti peilaten niitä opintojakson tavoitteisiin.

Kansainvälisyys

Yhä useampi kansainvälinen matkailija on kiinnostunut vastuullisuudesta. Opintojaksolla tutustutaan vastuullisiin käytänteihin, mitä ruokamatkailussa tapahtuu. Opintojaksolla on englanninkielistä materiaalia.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Voit suorittaa opintojakson osallistumalla reaaliaikaiseen opetukseen, jossa tehdään yhteisöllisiä tehtäviä tai katsomalla tallenteet ja tekemällä tehtävät itsenäisesti.

Opinnollistaminen
Voit suorittaa opintojakson opinnollistamalla. Opinnollistamisessa teet näkyväksi työssä tai muussa toiminnassa (esim. työskentely yrityksessä tai vapaaehtoistoiminnassa) hankkimasi osaamisen suhteessa opintojakson osaamistavoitteisiin. Osoitat osaamisesi raportilla. Opinnollistamisessa sinua ohjaavat opintojakson opettaja sekä yhteistyötahon edustaja, kuten lähijohtaja.

Osaamisen näyttö
Voit osoittaa opintojaksolla vaaditun osaamisen useilla eri tavoilla, esimerkiksi aiemmilla opinnoilla tai osaamisen näyttönä, kuten esseellä. Osaamisen näyttö on ohjeistettu Moodlessa ja siihen on saatavilla ohjausta opintojakson opettaan toimesta.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson laajuus on 5 opintopistettä, mikä tarkoittaa noin 135 tunnin kokonaistyömäärää. Työmääräsi jakautuu keskimäärin seuraavasti:
o Lukujärjestyksen mukainen verkkotyöskentely 24h
o Itsenäinen työskentely 111 h (sisältää mm. perehtymisen valitun ravintolan
verkkosivuihin, sosiaaliseen mediaan, lähdekirjallisuuden lukemisen, portfolion
kirjauksen).

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

T2 Tyydyttävä
Opiskelija tiedostaa ruokamatkailun vastuullisuuden.
Opiskelija tunnistaa lähiruoan ja paikallisten tuotteiden (ruokien ja juomien) merkityksiä ruokamatkailijalle ja tunnistaa kulttuurin osana vastuullista ruokamatkailutuotetta. Opiskelija ymmärtää vieraanvaraisen palvelun merkityksiä osana korkealaatuista ruokamatkailupalvelua.

Opiskelija tunnistaa tarinoiden hyödyntämisen osana autenttista ruokamatkailua, ja osaa rakentaa tarinoita ruokapalvelutuotteista. Opiskelija osaa suunnitella vastuullisesta toimintatavasta viestimistä sosiaalisessa mediassa.

Opiskelijaa tietää heikosti ruokamatkailun trendit ja osaa sopeuttaa hieman toimintaa trendien mukaisesti. Opiskelija tunnistaa jonkin verran matkailijoiden erityispiirteitä vastuullisuuteen, uskontoon, kulttuuriin ja terveyteen liittyen.

T1 Tyydyttävä

Opiskelija tiedostaa ruokamatkailun vastuullisuuden elementtejä.
Opiskelija tunnistaa heikosti lähiruoan ja paikallisten tuotteiden (ruokien ja juomien) merkityksiä ruokamatkailijalle ja tunnistaa heikosti kulttuurin osana vastuullista ruokamatkailutuotetta. Opiskelija ymmärtää heikosti vieraanvaraisen palvelun merkityksiä osana korkealaatuista ruokamatkailupalvelua.

Opiskelija tunnistaa heikosti tarinoiden hyödyntämisen osana autenttista ruokamatkailua, ja osaa hieman rakentaa tarinoita ruokapalvelutuotteista. Opiskelija osaa hieman suunnitella vastuullisesta toimintatavasta viestimistä sosiaalisessa mediassa.

Opiskelijaa tunnistaa vähän ruokamatkailun trendejä ja osaa osittain huomioida toimintaa trendien mukaisesti. Opiskelija tunnistaa joitakin matkailijoiden erityispiirteitä vastuullisuuteen, uskontoon, kulttuuriin ja terveyteen liittyen.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

H4 Hyvä
Opiskelija tunnistaa laajasti ruokamatkailun vastuullisuuden. Opiskelija osaa kuvata syvällisesti eettisen ruoan merkityksen osana vastuullista ruokamatkailua.
Opiskelija ymmärtää syvällisesti lähiruoan ja paikallisten tuotteiden (ruokien ja juomien) merkityksiä ruokamatkailijalle ja tunnistaa laajasti kulttuurin osana vastuullista ruokamatkailutuotetta. Opiskelija ymmärtää hyvin vieraanvaraisen palvelun merkityksen osana korkealaatuista ruokamatkailupalvelua.
Opiskelija osaa hyödyntää tarinoita osana autenttista ruokamatkailua, ja osaa rakentaa hyvin tarinoita ruokapalvelutuotteista. Opiskelija osaa suunnitella vastuullisesta toimintatavasta viestimistä sosiaalisessa mediassa.
Opiskelijaa tietää laajasti ruokamatkailun trendit ja osaa hyvin ennakoida toimintaa trendien mukaisesti. Opiskelija tunnistaa syvällisesti matkailijoiden erityispiirteitä vastuullisuuteen, uskontoon, kulttuuriin ja terveyteen liittyen.
H3 Hyvä
Opiskelija tunnistaa ruokamatkailun vastuullisuuden. Opiskelija osaa kuvata eettisen ruoan merkityksen osana vastuullista ruokamatkailua.
Opiskelija ymmärtää lähiruoan ja paikallisten tuotteiden (ruokien ja juomien) merkityksiä ruokamatkailijalle ja tunnistaa kulttuurin osana vastuullista ruokamatkailutuotetta. Opiskelija ymmärtää hyvin vieraanvaraisen palvelun merkityksen osana korkealaatuista ruokamatkailupalvelua.
Opiskelija osaa hyödyntää tarinoita osana autenttista ruokamatkailua, ja osaa rakentaa tarinoita ruokapalvelutuotteista. Opiskelija osaa suunnitella vastuullisesta toimintatavasta viestimistä sosiaalisessa mediassa.
Opiskelijaa tietää ruokamatkailun trendit ja osaa hyvin ennakoida toimintaa trendien mukaisesti. Opiskelija tunnistaa matkailijoiden erityispiirteitä vastuullisuuteen, uskontoon, kulttuuriin ja terveyteen liittyen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija tunnistaa laaja-alaisesti ruokamatkailun vastuullisuuden. Opiskelija osaa kuvata syvällisesti eettisen ruoan merkityksen osana vastuullista ruokamatkailua.

Opiskelija ymmärtää syvällisesti lähiruoan ja paikallisten tuotteiden (ruokien ja juomien) merkityksen ruokamatkailijalle ja tunnistaa laaja-alaisesti kulttuurin osana vastuullista ruokamatkailutuotetta. Opiskelija ymmärtää kiitettävästi vieraanvaraisen palvelun merkityksen osana korkealaatuista ruokamatkailupalvelua.

Opiskelija osaa hyödyntää monipuolisesti tarinoita osana autenttista ruokamatkailua, ja osaa rakentaa kiitettävästi tarinoita ruokapalvelutuotteista. Opiskelija osaa ansiokkaasti suunnitella vastuullisesta toimintatavasta viestimistä sosiaalisessa mediassa.
Opiskelijaa tietää laaja-alaisesti ruokamatkailun trendit ja osaa ansiokkaasti ennakoida toimintaa trendien mukaisesti. Opiskelija tunnistaa syvällisesti matkailijoiden erityispiirteitä vastuullisuuteen, uskontoon, kulttuuriin ja terveyteen liittyen.

Lisätiedot

Lapin yliopiston läsnäoleva tutkinto-opiskelija voi ilmoittautua maksutta Lapin ammattikorkeakoulun tarjoamiin LUC-opintoihin, mikäli opinnot voi liittää omaan tutkintoon. Ilmoittautuminen tapahtuu Lapin ammattikorkeakoulun Hakijan työpöydällä: https://hakeutuminen-amk.peppi4.lapit.csc.fi/web/hakijan-tyopoyta/opiskeluhaku#3314

Siirry alkuun