Siirry suoraan sisältöön

Liiketoimintaosaaminen (5 op)

Toteutuksen tunnus: T31L115OJ-3007

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.10.2023 - 13.03.2024

Ajoitus

14.03.2024 - 05.05.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Tradenomikoulutus, liiketalous T

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 45

Tutkinto-ohjelma

  • Liiketalouden koulutus, Tornio

Opettaja

  • Katja Kankaanpää

Vastuuhenkilö

Katja Kankaanpää

Opiskelijaryhmät

  • TA31L24K
    Tradenomikoulutus, liiketalous (monimuoto-opinnot), Tornio, kevät 2024
  • T31L24K
    Tradenomi (AMK) liiketalous, Xbit-akatemia, päiväopinnot, Tornio, kevät 2024

Tavoitteet

Opintojakson suoritettua opiskelija ymmärtää yrityksen ydinprosessit ja toimintakokonaisuuden. Tietää kannattavan ja asiakaslähtöisen liiketoiminnan perusteet ja osaa valita sopivan yritysmuodon. Ymmärtää yrityksen toimintaan liittyviä keskeisiä tunnuslukuja. Ymmärtää liiketoiminnan eri rahoitusmuodot sekä liiketoiminnan riskejä.

Sisältö

* yrityksen liikeidea, liiketoimintamalli, toiminta-ajatus, visio, perustaminen,
yhtiömuoto, rahoitus, BMC
* yrityksen perusprosessit; asiakkaat, markkinointi, myynti, tuotteet/palvelut
organisaatio, riskit ja verkostot
* liiketoiminnan kannattavuuden peruselementit

Aika ja paikka

Oppitunnit itsenäisesti sekä ohjatusti erillisen aikataulutuksen sekä lukujärjestyksen mukaisesti Zoomissa.

Opinnon yhteinen aloitus ensimmäisellä verkkokerralla zoomissa 14.3.2024 klo 14, jossa käydään läpi opinnon suorittaminen. Lisäksi pakolliset ryhmien verkko-ohjauskerrat erikseen varattavista aikatauluista.

Oppimateriaalit

Luentoaineisto ja muu materiaali viedään Moodle-oppimisympäristöön. Kirjallisuutena tiedonhaun mukaan relevantit painetut ja painamattomat teokset koskien liiketoimintaosaamista ja käsiteltäviä aihealueita.

Opetusmenetelmät

Opinto toteutetaan teoriaosuuksien osalta itsenäisesti verkossa ja soveltavan osuuden osalta pienryhmissä, lisäksi ryhmillä on ryhmäkohtaista ohjausta verkossa. Ryhmätyöskentelyyn osallistutaan ryhmän yhdessä sopimilla aikatauluilla, joihin jokainen sitoutuu.
Opintojaksolla itsenäiset osuudet muodostuvat teorialuennoista sekä niihin liittyvistä tehtävistä ja välitenteistä. Opinnon soveltava osaaminen osoitetaan liiketoimintasuunnitelman muodossa pienryhmissä.
Luentoaineisto, muu materiaali sekä arvioitavat oppimistehtävät viedään Moodle-oppimisympäristöön. Opintojaksoon kuuluu itsenäinen työskentely sekä pienryhmien itsenäinen työskentely.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tenttien/arvioitavien tehtävien ajankohdat näkyvät moodlessa.
- välitentit ja soveltavan tehtävän välipalautus sekä opponointi erillisen aikataulun mukaisesti Moodlessa näkyvän aikataulun mukaisesti. Soveltavan tehtävän loppupalautus sekä itse- ja vertaisarviointi opinnon lopussa Moodlessa näkyvän aikataulun mukaisesti.

Oppimistehtävien palautuksissa sovelletaan seuraavaa periaatetta: oppimistehtävällä on yksi varsinainen palautuspäivämäärä. Myöhästyneet oppimistehtävät hylätään. Ensimmäinen uusinta on 2 kuukauden kuluttua varsinaisesta palautuspäivämäärästä. Toinen uusinta on seuraavan lukukauden puolivälissä (viikko 10 tai 42), tai viimeistään sen loppuun mennessä.

Tämän opintojakson osalta uusinta-ajankohdat ovat seuraavat:
- 5.7.2024 (1. uusinta/korotus)
- 20.10.2024 (2. uusinta)

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Xbit-akatemiassa opiskeleva: Tämän opintojakson osaamisen osoittamiset sisältyvät akatemian oppimisprojekteihin kokonaan tai osittain. Tällöin oppimisprojektien toteuttamista tukevat ohjauskerrat ovat pääsääntöisesti maanantaista torstaihin aamupäivisin klo 9-11:30 Tornion kampuksella.

Mikäli olet hankkinut aiempaa osaamista opinnon osaamistavoitteisiin, sisältöön sekä arviointikriteereihin nähden aiemmilla opinnoilla tai työelämäosaamisella riittää, kun palautat arvioitavat oppimistehtävät tai sovit erikseen osaamisen näytön ennen opinnon alkamista.

Sisällön jaksotus

Opinnon teorialuennot koskien keskeisiä aihealueita:
yrityksen liikeidea, liiketoimintamalli, toiminta-ajatus, visio, vastuullisuus, perustaminen, yhtiömuoto, rahoitus, yrityksen perusprosessit, asiakkaat, markkinointi, myynti, tuotteet/palvelut, organisaatio, riskit ja verkostot, liiketoiminnan talouden rakenne, hinnoittelu ja kannattavuuden peruselementit

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Tunnistat yrityksen ydinprosessin ja toimintakokonaisuuden. Teidät kannattavan ja asiakaslähtöisen liiketoiminnan ja osaat valita sopivan yritysmuodon. Tunnistat yrityksen toimintaan liittyviä keskeisiä tunnuslukuja. Tunnistat liiketoiminnan eri rahoitusmuoja sekä liiketoiminnan riskejä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Teidät yrityksen ydinprosessin ja toimintakokonaisuuden. Teidät ja osaat kuvata kannattavan ja asiakaslähtöisen liiketoiminnan ja osaat valita sopivan yritysmuodon. Tiedät yrityksen toimintaan liittyviä keskeisiä tunnuslukuja. Tiedät ja osaat kuvata liiketoiminnan eri rahoitusmuoja sekä liiketoiminnan riskejä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Osaat kuvata analysoiden yrityksen ydinprosessin ja toimintakokonaisuuden. Osaat kuvata erinomaisella tasolla kannattavan ja asiakaslähtöisen liiketoiminnan ja osaat valita sopivan yritysmuodon. Osaat esittää analyyttisesti yrityksen toimintaan liittyviä keskeisiä tunnuslukuja. Tiedät ja osaat kuvata kattavasti liiketoiminnan eri rahoitusmuotoja sekä liiketoiminnan riskejä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Toteutuksen arvioitavat tehtävät, arviointimenetelmät ja -perusteet löytyvät toteutuksen Moodle-oppimisympäristöstä.