Siirry suoraan sisältöön

Aurinko-, ilma- ja maalämpöenergian hyödyntäminen kotitalouksissa (5 op)

Toteutuksen tunnus: VV3V3315OJ-3017

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.10.2023 - 07.01.2024

Ajoitus

15.01.2024 - 30.04.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka

Toimipiste

Kosmos, Tietokatu 1, Kemi

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 80

Tutkinto-ohjelma

  • Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus

Opettaja

  • Aila Petäjäjärvi

Vastuuhenkilö

Ari Afflekt

Opiskelijaryhmät

  • KA53S22S
    Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2022
  • K53S22S
    Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka (päiväopinnot), Kemi, syksy 2022

Tavoitteet

Opintojaksossa perehdytään auringon säteilyn hyödyntämiseen sähkön ja lämmön tuotannossa omakotitalouksille sekä ilma- ja maalämpöpumppujen avulla tuotettuihin lämmitystekniikoihin ja niiden käyttöön kotitalouksissa. Tavoitteena on saavuttaa opiskelijalle ymmärrys käytetyistä tekniikoista lämmitys- ja sähköntuotantotapojen valintojen teon perustaksi sekä niiden merkitys ympäristöpäästöihin ja energiatehokkuuteen.

Sisältö

Aurinko energialähteenä, aurinkoenergian avulla tuotetun sähkön ja lämpöenergian vaatima teknologia aurinkojärjestelmien päälaitteistot, aurinkopaneelit ja -keräimet sekä PV-tuotannon teoreettinen tausta, järjestelmien mitoitus ja alan toimijat. Lämpöpumppujen toimintaperiaate ja tekniikka, lämpöpumpputyypit ja -järjestelmät ja alan toimijoihin. Järjestelmien valintaperusteista, elinkaaresta ja takaisinmaksuajasta.

Aika ja paikka

Suomeksi
Verkkototeutus, 15.1- 30.4.2024, kurssi alkaa 14.1.2024

Oppimateriaalit

Aurinko-opas, aurinkoenergiaa rakennuksiin. Erat, B., Erkkilä, V., Löfgren, T., Nyman C., Peltola, S. & Suokivi, H. Julkaisija; Aurinkoteknillinen yhdistys ry. Lämpöpumput, Perälä, O. & Perälä, R. Julkaisija; Alfamer ST-ohjeet, ST-käsikirja 40, Aurinkosähköjärjestelmien suunnittelu ja toteutus Muu materiaali Moodlessa, nettilinkit

Opetusmenetelmät

Itsenäinen opiskelu Moodle-alustassa olevien tehtävien, materiaalien ja videoklippien avulla.
Tiedonhankinta eri nettilähteistä ja alan toimijoiden sivustoista.
Opiskelua ohjaavien tehtävien suoritus aikataulutetusti Moodlessa.
Moodle-tentti

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Alan toimijat

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Aikataulutus on Moodlessa, Moodle-tentti huhtikuussa 2024.

Sisällön jaksotus

Opintojakson sisältö: Aurinko energialähteenä, aurinkoenergian avulla tuotetun sähkön ja lämpöenergian vaatima teknologia aurinkojärjestelmien päälaitteistot, aurinkopaneelit ja -keräimet sekä PV-tuotannon teoreettinen tausta, järjestelmien mitoitus ja alan toimijat. Lämpöpumppujen toimintaperiaate ja tekniikka, lämpöpumpputyypit ja -järjestelmät ja alan toimijoihin. Järjestelmien valintaperusteista, elinkaaresta ja takaisinmaksuajasta.
Opintojakson suoritus tapahtuu Moodlessa itsenäisesti aihepiiriä opiskellen ohjattujen tehtävien avulla ajastetusti. Moodlessa on aihepiiriin liittyvää opiskelumateriaalia, videoita ja nettilinkkejä sekä opiskelussa käytettävä lähdekirjallisuus mainittuna. Tehtävien suoritus, aihepiirin opiskelu ja tentti perustuvat kurssin materiaaliin.
Lisätietoa opiskelijalle
Opintojaksossa perehdytään auringon säteilyn hyödyntämiseen sähkön ja lämmön tuotannossa omakotitalouksille sekä ilma- ja maalämpöpumppujen avulla tuotettuihin lämmitystekniikoihin ja niiden käyttöön kotitalouksissa. Tavoitteena on saavuttaa opiskelijalle ymmärrys käytetyistä tekniikoista lämmitys- ja sähköntuotantotapojen valintojen teon perustaksi sekä niiden merkitys ympäristöpäästöihin ja energiatehokkuuteen

Lisätietoja opiskelijoille

Suomeksi
Opintojaksolle ilmoittautuneille ja hyväksytyille opiskelijoille avautuu Moodle-alusta n. 5 vrk ennen kurssin alkua.
Tehtävät on jaksotettu sisällön mukaan Moodlessa ajastuksella aikavälille 15.1.2024-30.4.2024

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5, opintojakson arvosana muodostuu tentistä 50% ja tehtävistä 50%. Tarkemmat arviointikriteerit on esitetty Moodle-alustassa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5, opintojakson arvosana muodostuu tentistä 50% ja tehtävistä 50%. Tarkemmat arviointikriteerit on esitetty Moodle-alustassa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5, opintojakson arvosana muodostuu tentistä 50% ja tehtävistä 50%. Tarkemmat arviointikriteerit on esitetty Moodle-alustassa.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakso arvioidaan asteikolla hylätty - 5, opintojakson arvosana muodostuu tentistä 50% ja tehtävistä 50%. Tehtävistä 80% tulee olla suoritettuina. Tarkemmat arviointikriteerit on esitetty Moodle-alustassa.

Lisätiedot

Headset ja web-kamera tarvitaan sanallisten tehtävien palautuksen tallennukseen.