Siirry suoraan sisältöön

Tuotantolaitosten sähkö- ja automaatiokunnossapito (5 op)

Toteutuksen tunnus: K502K439OJ-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.10.2023 - 21.01.2024

Ajoitus

22.01.2024 - 07.05.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 50

Tutkinto-ohjelma

  • Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus
  • Konetekniikan koulutus

Opettaja

  • Heikki Isometsä
  • Jukka Hietamäki

Vastuuhenkilö

Jukka Hietamäki

Opiskelijaryhmät

  • KA52K21Sr2
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2021
  • KA52K21Sr1
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2021
  • KA52K21Sr3
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2021
  • KA53S21SV
    Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka (monimuotototeutus), Kemi ,syksy 2021
  • KA53S21AU
    Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka (monimuotototeutus), Kemi ,syksy 2021
  • KA52K21S
    Insinöörikoulutus, konetekniikka (monimuotototeutus), Kemi, syksy 2021

Tavoitteet

Opiskelija tunnistaa sähköteknisten laitteiden, laitteistojen ja järjestelmien kunnossapitoon liittyvät keskeiset lait, määräykset, standardit, ohjeistukset ja hyviä käytänteitä sekä sähköteknisen kunnossapidon koulutus- ja osaamisvaatimukset.
Opiskelija tunnistaa tuotantolaitoksen prosessien sähköistyksen, automaation ja kenttäinstrumentoinnin laitteiden, laitteistojen ja järjestelmien toiminta-, suojaus ja turvallisuusperiaatteet.
Opiskelija ymmärtää tuotantolaitoksen prosessisähköistyksen, automaatiojärjestelmien ja kenttäinstrumentoinnin kunnossapidon toteuttamisen menetelmät, toimintatavat ja dokumentoinnin sekä osaa laatia kunnossapito-ohjelman tehtäväsisältöjä.
Opiskelija ymmärtää sähköteknisten laitteiden ja järjestelmien kunnonvalvonnan ja diagnostiikan menetelmiä ja niiden merkityksen vikojen havaitsemisessa, etsinnässä, korjauksessa sekä kunnossapito-ohjelman kehittämisessä.
Opiskelija ymmärtää sähkövoimatekniikan ja automaation järjestelmien ja laitteiden vikaantumistavat, niiden syitä ja menetelmiä vikaantumisen estämiseen ja havaitsemiseen ennen vaurioita ja tuotannonmenetyksiä.

Sisältö

- Tuotantolaitoksen prosessien sähköistyksen ja automaation toteutus
- Tuotantolaitoksen sähkö- ja automaatiolaitteiden toiminta
- Sähköteknisten laitteiden viat ja vikaantuminen
- Automaatiolaitteiden, -järjestelmien ja kenttäinstrumentoinnin viat ja vikaantuminen
- Määräysten mukaiset käyttöönottotarkastukset ja mittaukset
- Lakisääteinen sähkölaitteiston hoito- ja kunnossapito-ohjelma
- Sähkötyöturvallisuus, koneturvallisuus ja toiminnallinen turvallisuus
- Sähköalan töiden vaatima koulutus, pätevyydet, luvat ja valvova viranomainen
- Sähköteknisten laitteiden ja komponenttien asennus- ja käyttöolosuhteet
- Sähkölaitteiden suojaus ja diagnostiikka
- Laitteiden digitaalinen elinkaarenhallinta
- Kunnonvalvonnan laitteet ja menetelmät (labrat)
- Kunnossapidon mittalaitteet ja mittausmenetelmät
- Mittausten kalibrointi
- Sähkökäyttöjen ja koneiden kunnossapidon periaatteet
- Kenttäinstrumentoinnin kunnossapidon periaatteet
- Sähkökeskusten ja sähkötilojen kunnossapidon periaatteet
- Automaatiojärjestelmien ja automaation kunnossapidon periaatteet
- Sähköteknillinen dokumentointi

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tunnistaa sähkölaitteiden, laitteistojen ja järjestelmien suunnitteluun asennukseen ja käyttöön liittyviä lakeja, määräyksiä, standardeja, ohjeistuksia ja hyviä käytänteitä sekä sähköteknisen kunnossapidon koulutus- ja osaamisvaatimukset. Opiskelija tunnistaa sähkö- ja automaatiolaitteiden toimintoja, suojauksia ja turvalaitteita. Opiskelija tunnistaa sähkövoima- ja automaatioalan laitteiden, laitteistojen ja järjestelmien kunnossapitotarpeita ja menetelmiä sekä työvälineiden ja mittauslaitteiden käyttötarpeita. Opiskelija tunnistaa automaation ja sähköisten järjestelmien diagnostiikan ja kunnonvalvonnan menetelmiä ja ennakkohuoltotöitä. Opiskelija tunnistaa ja kykenee kuvaamaan esimerkkejä tuotantolaitosten sähkö- ja automaatioteknisten laitteiden ja järjestelmien kunnossapitotehtävistä, ennakkohuolloista, käyttäjäkunnossapidosta, kunnonvalvonnasta, vikojen havaitsemisesta, etsinnässä ja korjauksista. Opiskelija tunnistaa sähkölaitteiden, -laitteistojen ja automaatiokomponenttien sekä järjestelmien kunnossapitosuunnitelmia ja -ohjeita.  

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tietää sähkölaitteiden, laitteistojen ja järjestelmien suunnitteluun asennukseen ja käyttöön liittyviä lakeja, määräyksiä, standardeja, ohjeistuksia ja hyviä käytänteitä sekä sähköteknisen kunnossapidon koulutus- ja osaamisvaatimukset. Opiskelija tietää sähkö- ja automaatiolaitteiden toimintoja, suojauksia ja turvalaitteita. Opiskelija tietää sähkövoima- ja automaatioalan laitteiden, laitteistojen ja järjestelmien kunnossapitotarpeita ja menetelmiä sekä työvälineiden ja mittauslaitteiden käyttötarpeita. Opiskelija tunnistaa ja tietää automaation ja sähköisten järjestelmien diagnostiikan ja kunnonvalvonnan menetelmiä ja ennakkohuoltotöitä. Opiskelija tunnistaa ja tietää esimerkkejä tuotantolaitosten sähkö- ja automaatioteknisten laitteiden ja järjestelmien kunnossapitotehtävistä, ennakkohuolloista, käyttäjäkunnossapidosta, kunnonvalvonnasta, vikojen havaitsemisesta, etsinnässä ja korjauksista. Opiskelija tietää sähkölaitteiden, -laitteistojen ja automaatiokomponenttien sekä järjestelmien kunnossapitosuunnitelmia ja ohjeita

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija tietää sähkölaitteiden, laitteistojen ja järjestelmien suunnitteluun, asennukseen ja käyttöön liittyviä lakeja, määräyksiä, standardeja, ohjeistuksia ja hyviä käytänteitä sekä sähköteknisen kunnossapidon koulutus- ja osaamisvaatimukset. Opiskelija tietää ja osaa valita sähkö- ja automaatiolaitteiden toimintoja, suojauksia ja turvalaitteita. Opiskelija tietää sähkövoima- ja automaatioalan laitteiden, laitteistojen ja järjestelmien kunnossapitotarpeita ja menetelmiä sekä työvälineiden ja mittauslaitteiden käyttötarpeita. Opiskelija tunnistaa ja tietää automaation ja sähköisten järjestelmien diagnostiikan ja kunnonvalvonnan menetelmiä ja ennakkohuoltotöitä. Opiskelija tietää esimerkkejä tuotantolaitosten sähkö- ja automaatioteknisten laitteiden ja järjestelmien kunnossapitotehtävistä, ennakkohuolloista, käyttäjäkunnossapidosta, kunnonvalvonnasta, vikojen havaitsemisesta, etsinnässä ja korjauksista. Opiskelija osaa laatia sähkölaitteiden, laitteistojen ja järjestelmien kunnossapitosuunnitelmia ja -ohjeita.