Siirry suoraan sisältöön

Päivystys- ja vastaanottohoitotyö (5 op)

Toteutuksen tunnus: R702HL29OJ-19022

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.10.2023 - 26.02.2024

Ajoitus

27.02.2024 - 02.04.2024

Laajuus

5 op

T&K-osuus

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus​ R

Toimipiste

Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 50

Tutkinto-ohjelma

  • Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi

Opettaja

  • Outi Mikkola
  • Sirpa Kaukiainen
  • Heidi Jaakola

Vastuuhenkilö

Heidi Jaakola

Opiskelijaryhmät

  • RA72H22K
    Sairaanhoitajakoulutus (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, kevät 2022

Tavoitteet

Osaat soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa potilaan hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arvioinnissa sekä päätöksenteossa. Osaat toteuttaa eri-ikäisten päivystys- ja vastaanottohoitotyötä osana moniammatillista työryhmää. Osaat valmistella ja ohjata potilaan kliinisiin tutkimuksiin ja hoitotoimenpiteisiin päivystys- ja vastaanottohoitotyössä sekä tehdä tarvittavat johtopäätökset. Osaat ohjata ja tukea potilasta yksilöllisesti omahoidossa ja terveyden edistämisessä. Ymmärrät pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden päivystys- ja vastaanottohoitotyössä ja osaat käyttää sosiaali- ja terveysalan digitaalisia palveluja.

Sisältö

Päivystyshoitotyön erityispiirteet
- Hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arviointi
- Keskeiset kliiniset tutkimukset ja hoitotoimenpiteet
Vastaanottohoitotyön erityispiirteet
- Omahoidon ohjaus ja tukeminen
- Vastaanottohoitotyö eri toimintaympäristöissä

Aika ja paikka

Kevät 2024
- Rovaniemen kampus
- Virtuaaliympäristö
- Opintojakson tarkempi toteutussuunnitelma linkistä:

Oppimateriaalit

Verkkotestin materiaali: Terveydenhuoltolaki 30.12.2010/1326 https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2010/20101326 Työturvallisuuslaki 23.8.2008 https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20020738?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=ty%C3%B6turvallisuuslaki Valtioneuvoston asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä Potilaan ohjaus laboratorionäytteenottoon -hoitosuositushttps://www.hotus.fi/potilaan-ohjaus-laboratorionaytteenottoon-hoitosuositus/ Asiantuntijaryhmän suositus vieritesti https://www.labquality.fi/vieritestisuositus/ Tenttikirjallisuus: Markku Kuisma ym. 2013. Ensihoito. Sivut 92-100 (potilaan vastaanottaminen päivystyksessä), 137-146 (EKG –perusteet ja tulkinta ad. sydäninfarktin paikantaminen),188-190 (elektrolyyttimääritykset), 223- 255 (lääkehoito ensihoidossa),356-372 (rytmihäiriöt), 562-585 (myrkytykset). Suluissa aiheet, joiden avulla voi käyttää myös uudempaa painosta. Kosonen A., Saikko S., Alanen P. ym.2016. Oireista työdiagnoosiin. Sivut 63-203, 232-234 Terveysportti – Sairaanhoitajan käsikirja Verenpainepotilaan hoidon seuranta Kohonneen verenpaineen tarkkailu ja tutkimukset Kohonneen verenpaineen lääkkeetön hoito Verenpaineen lääkehoito Astmaan sairastuneen henkilön ohjauksen sisältö, pef-ohjaus Astman akuuttihoito Diabeteksen hoidon tavoitteet ja seuranta, aikuisen hypoglykemia Diabeetikon jalkojen tutkiminen Akuuttihoito-opas >> Peruselintoimintojen arvioiminen, ABCD Oppiportti Lasten hätätilanteet ja elvytys-verkkokurssi Keuhkosairaudet; astma, copd, keuhkojen bakteeritulehdukset Nuhakuume ja influenssa Otiitti ja sinuiitti Alaselkäkipu Lait: Valtioneuvoston asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2017/20170583?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=p%C3%A4ivystys Asiantuntijatyöryhmien suositukset: Asiantuntijaryhmän suositus vieritesti https://www.labquality.fi/vieritestisuositus/ Hotus: Potilaan ohjaus laboratorionäytteenottoon -hoitosuositushttps://www.hotus.fi/potilaan-ohjaus-laboratorionaytteenottoon-hoitosuositus/ Lasten kaltoinkohtelun tunnistaminen –hoitosuositus https://www.hotus.fi/wp-content/uploads/2019/03/kaltoinkohtelu-hs.pdf Äkillisesti kuolleen henkilö läheisten tukeminen-hoitosuositus https://www.hotus.fi/wp-content/uploads/2019/03/akillisestikuollut-hs.p

Opetusmenetelmät

- Lähi-ja virtuaaliopetus
- Pienryhmätyöskentely
- Käänteinen oppiminen
Oppimistehtävät:
- Johdanto opintojaksolle, itsenäinen perehtyminen päivystys-ja vastaanottohoitotyön erityispiirteisiin ja niitä ohjaavaan lainsäädäntöön ja suosituksiin.Itsenäisesti tehtävä verkkotesti.
- Oppiportti; puhelimessa tehtävä hoidon tarpeen arviointi ja etävastaanotto-verkkokurssit
- Työpajatyöskentely, sisältäen päivystys- ja vastaanottohoitotyön työpajan. Lisäksi simulaatiotyöpaja.
- Asiakas/potilascasetehtävä tapahtuu ryhmässä. Tehtävä käsitellään webinaarissa.
-Verkko-ohjaus ja simulaatio työpaja
- Verkkotentti
Oppimisen ohjaus ja palaute:
-Yksilö- ja ryhmäohjaus
- Suullinen ja kirjallinen palaute
- Vertaisarviointi
Oppimisympäristöt:
- Moodle (Oppiportti, Terveysportti, työelämä)
- Webinaarit Zoomissa
- ENVI
- Itsenäinen työskentely
Läsnäolovelvoite:
Työpajoissa 100% läsnäolo velvoite, vaihtoehtoinen mahdollisuus autenttinen videointi työpajan sisällöstä ENVI ympäristössä tai muussa asianmukaisessa ympäristössä. Muiden tehtävien aikataulutettu suorittaminen opintojakson aikana.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

- Työpajojen korvaus voidaan suorittaa videoimalla ENVI:ssä tai harjoitteluympäristössä

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tentti
22.3.2024 klo 15.00-16.00
27.3.24 klo 14.00-15.00 (uusintatentti)
Moodlen sähköinen tentti

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Sähköinen tentti annetun kirjallisuuden pohjalta
- Työpajojen sisältö; videointi tehtävänannon mukaisesti sisältäen kirjallisen osion
- Kirjallinen potilas /asiakascasetehtävä

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Osaat arvioida ohjatusti potilaan hoidon tarvetta ja kiireellisyyttä sekä päätöksentekoa ja tunnistat roolisi osana moniammatillista työryhmää.
Osaat ohjatusti valmistella ja ohjata potilaan kliinisiin tutkimuksiin ja hoitotoimenpiteisiin päivystys- ja vastaanottohoitotyössä.
Tiedät valtakunnallisia päivystys- ja vastaanottohoitotyön ohjeistuksia ja suosituksia.
Tiedät erilaisia ohjauksen menetelmiä päivystys- ja vastaanottohoitotyössä.
Tiedät pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden päivystys- ja vastaanottohoitotyössä ja tiedät käytössä olevia sosiaali- ja tereysalan digitaalisia palveluja.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Osaat arvioida potilaan hoidon tarvetta ja kiireellisyyttä sekä päätöksentekoa ja toimit osana moniammatillista työryhmää.
Osaat valmistella ja ohjata potilaan kliinisiin tutkimuksiin ja hoitotoimenpiteisiin päivystys- ja vastaanottohoitotyössä ja tehdä johtopäätöksiä.
Osaat hyödyntää valtakunnallisia päivystys- ja vastaanottohoitotyön ohjeistuksia ja suosituksia hoitotyössä.
Osaat ohjata ja tukea potilasta omahoidossa ja terveyden edistämisessä hyödyntäen erilaisia menetelmiä päivystys- ja vastaanottohoitotyössä.
Ymmärrät pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyden päivystys- ja vastaanottohoitotyössä ja osaat käyttää sosiaali- ja terveysalan digitaalisia palveluja.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Osaat arvioida itsenäisesi potilaan hoidon tarvetta ja kiireellisyyttä sekä päätöksentekoa osana moniammatillista työryhmää.
Osaat itsenäisesti valmistella ja ohjata potilaan kliinisiin tutkimuksiin ja hoitotoimenpiteisiin päivystys- ja vastaanottohoitotyössä ja tehdä tarvittavat johtopäätökset.
Osaat kriittisesti hyödyntää valtakunnallisia päivystys- ja vastaanottohoitotyön ohjeistuksia ja suosituksia hoitotyössä.
Osaat ohjata ja tukea asiakasta yksilöllisesti omahoidossa ja terveyden edistämisessä erilaissa toimintaympäristöissä päivystys- ja vastaanottohoitotyössä.
Analysoit pohjoisen alueen ja etäisyyksien yhteyttä päivystys- ja vastaanottohoitotyössä ja osaat arvioiden käyttää sosiaali- ja terveysalan digitaalisia palveluja.