Siirry suoraan sisältöön

Taloushallinnon perusteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: T31L124OJ-3006

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.10.2023 - 10.03.2024

Ajoitus

11.03.2024 - 21.04.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Tradenomikoulutus, liiketalous T

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

1 - 60

Tutkinto-ohjelma

  • Liiketalouden koulutus, Tornio

Opettaja

  • Katja Kankaanpää

Vastuuhenkilö

Katja Kankaanpää

Opiskelijaryhmät

  • TA31L23S
    Tradenomikoulutus, liiketalous (verkko-opinnot), Tornio, syksy 2023

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan osaat tehdä yrityksen kirjanpidon ja laskea arvonlisäverot. Osaat laskea yrityksen verotettavan tulon määrän sekä tehdä jaksotukset ja laatia yrityksen tilinpäätöksen. Osaat käyttää sähköisiä taloushallinnon järjestelmiä.

Sisältö

Kirjanpidon teoria, peruskäsitteet ja -kirjaukset
Tilikauden kirjanpidon vaiheet
Tilinpäätöksen laatiminen ja jaksotukset
Tilinpäätösraportit; tuloslaskelman ja taseen rakenne ja perustulkinta osana ulkoisen laskentatoimen raportteja
Arvonlisäverotuksen menettely
Tulon verotus ja verovelvollisuus

Aika ja paikka

Verkkoluennot lukujärjestyksen mukaisesti zoomissa:
11.3.2024 klo 18-18:30
18.3.2024 klo 17-20:15
20.3.2024 klo 17-20:15
25.3.2024 klo 17-20:15
27.3.2024 klo 17-20:15
3.4.2024 klo 17-19:45
8.4.2024 klo 17-20:15

Oppimateriaalit

Luentoaineisto, muu materiaali ja harjoitustehtävät Moodle -oppimisympäristössä. Pohjana käytetään teoksia: Tomperi S. & Keskinen V. Käytännön kirjanpito. Edita: Helsinki. Oheismateriaali opiskelijan valinnan mukaisesti.

Opetusmenetelmät

Opintojaksolla zoom-kontaktitunnit muodostuvat teorialuennoista ja harjoitustehtävien tekemisestä. Lisäksi opinnolla on itsenäisiä harjoitustehtäviä ja oppimista tukevia nauhoitteita. Luentoaineisto ja muu materiaali viedään Moodle -oppimisympäristöön.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tenttien ja arvioitavien tehtävien palautusajat näkyvät moodlessa.

Oppimistehtävien palautuksissa sovelletaan seuraavaa periaatetta: oppimistehtävällä/tentillä on yksi varsinainen palautuspäivämäärä. Myöhästyneet oppimistehtävät/tentit hylätään. Ensimmäinen uusinta on 2 kuukauden kuluttua varsinaisesta palautuspäivämäärästä. Toinen uusinta on seuraavan lukukauden puolivälissä (viikko 10 tai 42), tai viimeistään sen loppuun mennessä.

Tämän opintojakson osalta uusinta-ajankohdat ovat seuraavat:
- 28.6.2024 (1. uusinta/korotus)
- 20.10.2024 (2. uusinta)

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Mikäli olet hankkinut osaamistavoitteiden, sisällön ja arviointikriteerien mukaisen osaamisen aiemmalla koulutuksella tai työelämässä, voit tehdä pelkät arvioitavat oppimistehtävät tai sopia osaamisen näytöstä ennen opinnon alkua.

Sisällön jaksotus

Opintojaksolla oppiminen kehittyy seuraavin askelin:
- kirjanpidon peruskäsitteet, tiliryhmät ja kirjaussäännöt, tositteet ja tililuettelo
- jaksotukset
- osto- ja myyntireskontrat, arvonlisävero, palkat ja henkilösivumenot, muut erityiskirjaukset
- eri yritysmuotojen pääoman ja tilikauden voiton/tappion määrittely ja kirjaukset
- tilinpäätöskirjaukset ja -asiakirjat
- välittömän verotuksen perusteet ja kirjaukset, henkilö- ja yritysverotus
- sähköinen/digitaalinen taloushallinto
- kirjanpidon ja tilinpäätöksen analysointi ja kehittämiskohteet

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Osaat tehdä pk-yrityksen kirjanpidon ja tilinpäätöksen perustasolla ja tiedät taloushallintoa sekä arvonlisä- ja tuloverotusta säätelevän keskeisen lainsäädännön.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Osaat tehdä pk-yrityksen kirjanpidon sekä hyödyntää tilinpäätöksestä saatavaa tietoa. Ymmärrät taloushallintoa säätelevän keskeisen lainsäädännön. Tiedät arvonlisä- ja tuloverotuksen velvoitteet ja verotusta säätelevän keskeisen lainsäädännön.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Osaat tehdä pk-yrityksen kirjanpidon sekä hyödyntää tilinpäätöksestä saatavaa tietoa. Ymmärrät taloushallintoa säätelevän keskeisen lainsäädännön. Tiedät arvonlisä- ja tuloverotuksen velvoitteet ja verotusta säätelevän keskeisen lainsäädännön. Osaat analysoida ja tulkita yrityksen kirjanpidon tulosta ja tiedät taloudellisen toiminnan kehittämiskohteet

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvioitavat yksilöoppimistehtävät (välitentit ja lopputehtävät) viedään Moodlen työtilaan. Arvioitava loppuoppimistehtävä tehdään kirjanpidon sovelluksella, jonka lisäksi palautetaan raportti yrityksen talouden tilasta sekä tilikauden tuloksen ja tilipäätöksen pohjalta yritykselle suositelluista kehittämiskohteista.

Hylätty: Tehtävää ei ole palautettu tai hyväksytyn tason vaatimuksia ei saavuteta.

T1: Osaat tehdä pk-yrityksen kirjanpidon ja tilinpäätöksen perustasolla ja tiedät arvonlisä- ja tuloverotuksen velvoitteet.

T2: Osaat tehdä pk-yrityksen kirjanpidon ja tilinpäätöksen perustasolla. Tiedät arvonlisä- ja tuloverotuksen velvoitteet ja yrityksen kirjanpitoa sekä arvonlisä- ja tuloverotusta säätelevän keskeisen lainsäädännön.

H3: Osaat tehdä pk-yrityksen kirjanpidon ja tilinpäätöksen ja tiedät arvolisä- ja tuloverotuksen velvoitteet. Osaat hyödyntää kirjanpidosta ja tilinpäätöksestä saatavaa tietoa yrityksen tuloverojen laskemisessa ja tilikauden aikaisen voiton/tappion muodostamisessa sekä osaat taloushallintoa säätelevän keskeisen lainsäädännön.

H4: Osaat tehdä pk-yrityksen kirjanpidon ja tilinpäätöksen ja tiedät arvolisä- ja tuloverotuksen velvoitteet. Osaat hyödyntää kirjanpidosta ja tilinpäätöksestä saatavaa tietoa yrityksen tuloverojen laskemisessa ja tilikauden aikaisen voiton/tappion muodostamisessa sekä osaat taloushallintoa säätelevän keskeisen lainsäädännön. Osaat hyödyntää sähköisiä taloushallinnon järjestelmiä tarkoituksenmukaisesti.

K5: Osaat tehdä pk-yrityksen kirjanpidon ja tilinpäätöksen ja tiedät arvolisä- ja tuloverotuksen velvoitteet. Osaat hyödyntää kirjanpidosta ja tilinpäätöksestä saatavaa tietoa yrityksen tuloverojen laskemisessa ja tilikauden aikaisen voiton/tappion muodostamisessa sekä osaat taloushallintoa säätelevän keskeisen lainsäädännön. Osaat hyödyntää sähköisiä taloushallinnon järjestelmiä tarkoituksenmukaisesti. Osaat analysoida ja tulkita yrityksen kirjanpidon tulosta ja tiedät taloudellisen toiminnan kehittämiskohteet.