Siirry suoraan sisältöön

Sähkövoimatekniikka (5 op)

Toteutuksen tunnus: K500BJ00-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.10.2023 - 07.01.2024

Ajoitus

08.01.2024 - 17.05.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

4 op

Toteutustapa

20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus

Yksikkö

Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka

Toimipiste

Kosmos, Tietokatu 1, Kemi

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 75

Tutkinto-ohjelma

  • Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus

Opettaja

  • Aila Petäjäjärvi

Vastuuhenkilö

Aila Petäjäjärvi

Opiskelijaryhmät

  • K53S23S
    Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka (päiväopinnot), Kemi, Syksy 2023
  • KA53S23S
    Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka (monimuoto-opinnot), Kemi, Syksy 2023
  • KA53S23Sr3
    Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka (monimuoto-opinnot), Kemi, Syksy 2023
  • KA53S23Sr2
    Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka (monimuoto-opinnot), Kemi, Syksy 2023
  • KA53S23Sr1
    Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka (monimuoto-opinnot), Kemi, Syksy 2023

Tavoitteet

Opit Suomen sähköenergian käyttöä ja tuotantoa sekä sähkönsiirto- ja jakeluverkot, sähkökojeet ja -kojeistot, sähkökoneet ja sähkön käyttötavat. Opit kolmevaihejärjestelmien virrat, jännitteet ja tehot ja niiden laskennan sekä osaat arvioida osaamistasi. Osaat tehdä käytännön kytkennät ja mittaukset sähkötyöturvallisuuden ja ryhmän osaamisen huomioiden. Osaat tulkita sähköverkon komponenttien dokumentaatiota, komponenttien piirrosmerkit ja sijaiskytkennät, sähköverkon pää-, jakelu- ja piirikaaviot, ja osaat 1- ja 3- vaihemuuntajien ominaisuudet sekä kytkentä- ja käyttötavat. Opit tietämään sähköistyksen komponenttien käyttötarkoitukset ja komponenttien keskeisiä ominaisuuksia sekä niiden sijaiskytkennät. Opit soveltamaan kolmivaiheverkon laskentamenetelmiä yksinkertaiseen käytännön sähköpiirien laskentaan ja todentamaan sähkövoimatekniikan suureita ja ilmiöitä käytännön mittauksilla. Osaat hankkia ja jakaa tietoa ryhmässäsi sekä hyödyntää alan olemassa olevaa tietoa pohjoismaisen yhteiskäyttöverkko Nordeliin, sähkömarkkinoiden perustoimintaan ja Suomen kantaverkkoyhtiön toimintaan liittyen. Opit energiatehokkuutta, uusiutuvia ja vaihtoehtoisia sähköntuotantotapoja sekä eri sähköntuotantotapojen verkkovaikutuksia, kestävää kehitystä sähköalalla ja kestävyyshaasteita sähköteknisissä järjestelmissä.

Sisältö

Suomen sähköenergian käyttö ja tuotanto, sähkönsiirto- ja jakeluverkko, sähkökojeet ja -kojeistot, sähkökoneet ja sähkön käyttötavat.
Kolmevaihejärjestelmien virrat, jännitteet ja tehot ja niiden laskenta, käytännön kytkennät ja mittaukset.
Sähköverkon komponenttien dokumentaatio, komponenttien piirrosmerkit ja sijaiskytkennät,verkon pää-, jakelu- ja piirikaaviot, 1- ja 3- vaihemuuntajien ominaisuudet sekä kytkentä- ja käyttötavat.
Laboratoriossa tehtävät käytännön kytkennät ja mittaukset, mittalaitteiden valinta ja niiden käyttö, tulosten luotettavuuden arviointi ja työselostusten laadinta ohjeistuksen mukaisesti.
Pohjoismaisen yhteiskäyttöverkko Nordel, sähkömarkkinoiden perustoiminta ja Suomen kantaverkkoyhtiön toiminta.
Energiatehokkuus, uusiutuvat ja vaihtoehtoiset sähköntuotantotavat sekä eri sähköntuotantotapojen verkkovaikutukset,kestävä kehitys sähköteknisissä järjestelmissä.

Aika ja paikka

Kevätlukukausi 2024, teoria ja harjoitustehtävät: Moodle-alusta ja nauhoitteet, Zoom-verkkoluennot

Kontaktipäivät: laboratoriotyöt Kosmos Tietokatu 1, tila 1141.

Oppimateriaalit

Hietalahti Lauri, Sähkövoimatekniikan perusteet. 2013. Amk-Kustannus Oy, Tammertekniikka.

Opetusmenetelmät

Teorialuennot ovat Zoom-verkkoluentoja iltaisin. Osa teoriasta on lyhyinä tallenteina, opiskeltavana olevaa aihetta käsitellään iltaluennoilla. Osallistuminen iltaluentoihin on suositeltavaa, jotta oppimisen eteneminen ja ongelmakohtien ratkaisut mahdollistuvat opiskelijodien aktiivisen vuorovaikutuksen myötä.

Monimuotossa kontaktipäiviin sijoittuvat laboratoriotyöt ja niihin osallistuminen on pakollista.

Päiväpuolen opiskelijoille kaikki opetus on kontaktina Kosmoksessa.

Toteutuksen tentti on Moodlessa.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Sähkövoimatekniikan opinnot ja laboratoriotyöt perehdyttävät alan laitteisiin ja sähköteknisiin mittauksiin turvallisuusnäkökohdat huomioiden. Tämä edistää työssä tapahtuvaa alan työtehtävien harjoittelua.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Toteutuksen tentti suoritetaan Moodlessa etänä.
Aikataulutus ja varsinainen tentti Moodlessa
Uusintatentti ma 6.5.2024

Uusintatenttiin tulee ilmoittautua ennakkoon.

Sisällön jaksotus

Opintojaksolla opitaan Suomen sähköenergian käyttö ja tuotanto, sähkönsiirto- ja jakeluverkko, sähkökojeet ja -kojeistot, sähkökoneet ja sähkön käyttötavat. Opintojaksolla opitaan kolmevaihejärjestelmien virrat, jännitteet ja tehot ja niiden laskennan. Opit tekemään käytännön kytkennät ja mittaukset. Opintojakson jälkeen, osaat tehdä sähköverkon komponenttien dokumentaation, komponenttien piirrosmerkit ja sijaiskytkennät, verkon pää-, jakelu- ja piirikaaviot, 1- ja 3- vaihemuuntajien ominaisuudet sekä kytkentä- ja käyttötavat. Opit tietämään sähköistyksen komponenttien käyttötarkoitukset ja komponenttien keskeisiä ominaisuuksia sekä niiden sijaiskytkennät. Opit komponenttien materiliaalit ja niiden kierrätettävyyden. Opit soveltamaan kolmivaiheverkon laskentamenetelmiä yksinkertaiseen käytännön sähköpiirien laskentaan ja todentamaan sähkövoimatekniikan suureita ja ilmiöitä käytännön mittauksilla. Opintojakson jälkeen osaat kertoa pohjoismaisen yhteiskäyttöverkko Nordel, sähkömarkkinoiden perustoiminnan ja Suomen kantaverkkoyhtiön toiminnan. Opit energiatehokkuutta, uusiutuvat ja vaihtoehtoiset sähköntuotantotavat sekä eri sähköntuotantotapojen verkkovaikutukset ja kestävä kehitys sähköteknisissä järjestelmissä

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa kertoa Suomen sähköenergian käyttö ja tuotanto, sähkönsiirto- ja jakeluverkko, sähkökojeet ja -kojeistot, sähkökoneet ja sähkön käyttötavat. Opiskelija osaa laskea kolmevaihejärjestelmien virrat, jännitteet ja tehot ja tehdä käytännön kytkennät ja mittaukset. Opiskelija osaa komponenttien piirrosmerkit. Opiskelija osaa sähköistyksen komponenttien käyttötarkoitukset ja komponenttien keskeisiä ominaisuuksia sekä niiden sijaiskytkennät. Opiskelija osaa soveltaa kolmivaiheverkon laskentamenetelmiä yksinkertaiseen käytännön sähköpiirien laskentaan ja todentaa sähkövoimatekniikan suureita ja ilmiöitä käytännön mittauksilla.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa kertoa Suomen sähköenergian käyttö ja tuotanto, sähkönsiirto- ja jakeluverkko, sähkökojeet ja -kojeistot, sähkökoneet ja sähkön käyttötavat. Opiskelija osaa kolmevaihejärjestelmien virrat, jännitteet ja tehot ja niiden laskennan, käytännön kytkennät ja mittaukset. Opiskelija osaa tehdä sähköverkon komponenttien dokumentaation, osaa komponenttien piirrosmerkit ja sijaiskytkennät, verkon pää-, jakelu- ja piirikaaviot, 1- ja 3- vaihemuuntajien ominaisuudet sekä kytkentä- ja käyttötavat. Opiskelija osaa sähköistyksen komponenttien käyttötarkoitukset ja komponenttien keskeisiä ominaisuuksia sekä niiden sijaiskytkennät. Opiskelija osaa komponenttienmateriliaaleja ja niiden kierrätettävyyden. Opiskelija osaa soveltaa kolmivaiheverkon laskentamenetelmiä yksinkertaiseen käytännön sähköpiirien laskentaan ja todentaa sähkövoimatekniikan suureita ja ilmiöitä käytännön mittauksilla.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa kertoa Suomen sähköenergian käyttö ja tuotanto, sähkönsiirto- ja jakeluverkko, sähkökojeet ja -kojeistot, sähkökoneet ja sähkön käyttötavat. Opiskelija osaa kolmevaihejärjestelmien virrat, jännitteet ja tehot ja niiden laskennan, käytännön kytkennät ja mittaukset. Opiskelija osaa tehdä sähköverkon komponenttien dokumentaation, osaa komponenttien piirrosmerkit ja sijaiskytkennät, verkon pää-, jakelu- ja piirikaaviot, 1- ja 3- vaihemuuntajien ominaisuudet sekä kytkentä- ja käyttötavat. Opiskelija osaa sähköistyksen komponenttien käyttötarkoitukset ja komponenttien keskeisiä ominaisuuksia sekä niiden sijaiskytkennät. Opiskelija osaa komponenttienmateriliaaleja ja niiden kierrätettävyyden. Opiskelija osaa soveltaa kolmivaiheverkon laskentamenetelmiä yksinkertaiseen käytännön sähköpiirien laskentaan ja todentaa sähkövoimatekniikan suureita ja ilmiöitä käytännön mittauksilla. Opiskelija osaa energiatehokkuudeen, uusiutuvat ja vaihtoehtoiset sähköntuotantotavat sekä eri sähköntuotantotapojen verkkovaikutukset, kestävän kehityksen sähköteknisissä järjestelmissä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvioidaan asteikolla hylätty - 5.

Tentti ja pisteytyt harjoitustehtävät, laboratoriotyöt sekä laboratoriotöiden raportti että oppimispäiväkirjat kuuluvat hyväksyttyyn, arvioitavaan suoritukseen. Jonkin osa-alueen puuttuminen johtaa hylättyyn suoritukseen

Hylätty (0)

Opiskelija ei ole osallistunut opintojaksolle.
Tentti ja pisteytyt harjoitustehtävät, laboratoriotyöt sekä laboratoriotöiden raportti että oppimispäiväkirjat kuuluvat hyväksyttyyn, arvioitavaan suoritukseen. Jonkin osa-alueen puuttuminen johtaa hylättyyn suoritukseen

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija osaa kertoa Suomen sähköenergian käyttö ja tuotanto, sähkönsiirto- ja jakeluverkko, sähkökojeet ja -kojeistot, sähkökoneet ja sähkön käyttötavat. Opiskelija osaa laskea kolmevaihejärjestelmien virrat, jännitteet ja tehot ja tehdä käytännön kytkennät ja mittaukset. Opiskelija osaa komponenttien piirrosmerkit. Opiskelija osaa sähköistyksen komponenttien käyttötarkoitukset ja komponenttien keskeisiä ominaisuuksia sekä niiden sijaiskytkennät. Opiskelija osaa soveltaa kolmivaiheverkon laskentamenetelmiä yksinkertaiseen käytännön sähköpiirien laskentaan ja todentaa sähkövoimatekniikan suureita ja ilmiöitä käytännön mittauksilla

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osaa kertoa Suomen sähköenergian käyttö ja tuotanto, sähkönsiirto- ja jakeluverkko, sähkökojeet ja -kojeistot, sähkökoneet ja sähkön käyttötavat. Opiskelija osaa kolmevaihejärjestelmien virrat, jännitteet ja tehot ja niiden laskennan, käytännön kytkennät ja mittaukset. Opiskelija osaa tehdä sähköverkon komponenttien dokumentaation, osaa komponenttien piirrosmerkit ja sijaiskytkennät, verkon pää-, jakelu- ja piirikaaviot, 1- ja 3- vaihemuuntajien ominaisuudet sekä kytkentä- ja käyttötavat. Opiskelija osaa sähköistyksen komponenttien käyttötarkoitukset ja komponenttien keskeisiä ominaisuuksia sekä niiden sijaiskytkennät. Opiskelija osaa komponenttienmateriliaaleja ja niiden kierrätettävyyden. Opiskelija osaa soveltaa kolmivaiheverkon laskentamenetelmiä yksinkertaiseen käytännön sähköpiirien laskentaan ja todentaa sähkövoimatekniikan suureita ja ilmiöitä käytännön mittauksilla

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa kertoa Suomen sähköenergian käyttö ja tuotanto, sähkönsiirto- ja jakeluverkko, sähkökojeet ja -kojeistot, sähkökoneet ja sähkön käyttötavat. Opiskelija osaa kolmevaihejärjestelmien virrat, jännitteet ja tehot ja niiden laskennan, käytännön kytkennät ja mittaukset. Opiskelija osaa tehdä sähköverkon komponenttien dokumentaation, osaa komponenttien piirrosmerkit ja sijaiskytkennät, verkon pää-, jakelu- ja piirikaaviot, 1- ja 3- vaihemuuntajien ominaisuudet sekä kytkentä- ja käyttötavat. Opiskelija osaa sähköistyksen komponenttien käyttötarkoitukset ja komponenttien keskeisiä ominaisuuksia sekä niiden sijaiskytkennät. Opiskelija osaa komponenttienmateriliaaleja ja niiden kierrätettävyyden. Opiskelija osaa soveltaa kolmivaiheverkon laskentamenetelmiä yksinkertaiseen käytännön sähköpiirien laskentaan ja todentaa sähkövoimatekniikan suureita ja ilmiöitä käytännön mittauksilla. Opiskelija osaa energiatehokkuudeen, uusiutuvat ja vaihtoehtoiset sähköntuotantotavat sekä eri sähköntuotantotapojen verkkovaikutukset, kestävän kehityksen sähköteknisissä järjestelmissä

Esitietovaatimukset

Opiskelijalla tulee olla suoritettuna seuraavat opintojaksot tai omata vastaavat tiedot ja taidot ennen opintojaksoa: ​
- Sähkövoimatekniikan perusteet, SFS 6002 suoritettuna, Sähköpiirit rinnakkaisopintojen tuottamat tiedot ja taidot
- tai edellä mainitut vastaavat tiedot ja taidot