Siirry suoraan sisältöön

Matkailu ympäristökriisin aikakaudella (LAY ja OY) (5 op)

Toteutuksen tunnus: YYMP0028-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.12.2023 - 07.01.2024

Ajoitus

08.01.2024 - 20.02.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Yhteiskuntatieteiden tiedekunta

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

1 - 500

Tutkinto-ohjelma

  • Matkailututkimuksen tutkinto-ohjelma
  • Restonomikoulutus

Opettaja

  • Juulia Tikkanen
  • Outi Rantala

Vastuuhenkilö

Juulia Tikkanen

Opiskelijaryhmät

  • RA81M22S
    Restonomikoulutus, Rovaniemi syksy 2022
  • KEKA3
    Kestävyyskasvatuksen ko 3. vuosikurssi
  • RA81M21K
    Restonomikoulutus (monimuotototeutus) Rovaniemi kevät
  • YMATaine
    Matkailututkimus aineopinnot
  • YYMPaine
    Ympäristöopinnot aineopinnot
  • RA81M21S
    Restonomikoulutus, Rovaniemi syksy 2021
  • RA81M22K
    Restonomikoulutus, Rovaniemi kevät 2022

Tavoitteet

Opintojakso avaa matkailututkimuksen ja matkailumaantieteen kriittisten avausten kautta näkökulmia elämään globaalin ympäristökriisin aikakaudella. Opintojakson tavoitteena on luoda ymmärrystä ympäristökriisin ja ilmastonmuutoksen todellisuuksista erityisesti pohjoisen matkailun kontekstissa. Opintojakso kannustaa opiskelijoita visiointiin tulevaisuuden vaihtoehtoisista matkailun tarinoista.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- kuvata, mitä tarkoitetaan globaalilla ympäristökriisillä ja antroposeenilla, ja mikä on matkailun suhde niihin
- tunnistaa pohjoisten matkailutoimijoiden ilmastonmuutokseen sopeutumisen käytäntöjä
- tunnistaa tämän hetken ja tulevaisuuden matkailuilmiöitä, jotka vastaavat tarpeeseen toimia planeettamme elinkelpoisuuden säilyttämiseksi
- arvioida ristiriitoja ja haasteita, jotka liittyvät matkailun kehittämiseen kasvuideologian ja samanaikaisen kasvavan ympäristötietoisuuden ristitulessa
- hahmottaa Suomen ja Lapin metsien ja kansallispuistojen monilajista yhteiseloa yhtenä tulevaisuuden kestävän lähimatkailun potentiaalisena fokuksena.

Sisältö

Matkailu globaalin ympäristökriisin aikakaudella, ilmastonmuutos, antroposeeni, lähimatkailu, kestävä matkailu, pohjoinen luonto, monilajisuus, vaihtoehtoiset matkailun tarinat.

Oppimateriaalit

Kirjallisuus ilmoitetaan kurssin alkaessa.

Opetusmenetelmät

Verkko-opetus (luennot)
Itseopiskelu (kursitehtävien suorittaminen kurssin aikana)
Lopputyön laatiminen ja palautus.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakso avaa matkailututkimuksen ja matkailumaantieteen kriittisten avausten kautta näkökulmia elämään globaalin ympäristökriisin aikakaudella. Opintojakson tavoitteena on luoda ymmärrystä ympäristökriisin ja ilmastonmuutoksen todellisuuksista erityisesti luontomatkailun ja pohjoisen matkailun kontekstissa. Opintojakso kannustaa opiskelijoita kriittiseen ajatteluun ja visiointiin tulevaisuuden matkailun vaihtoehdoista.

Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on käsitys:

- Mitä tarkoitetaan globaalilla ympäristökriisillä ja antroposeenilla.
- Tunnistaa matkailuilmiöitä, jotka pyrkivät toimimaan kestävän kehityksen piirissä, planeettamme elinkelpoisuuden säilyttämiseksi
- Arvioida ristiriitoja ja haasteita, jotka liittyvät matkailun taloudellisen kasvun ja samanaikaisesti kasvavan ympäristötietoisuuden ristipaineessa.
- Hahmottaa Suomen ja Lapin luonnon ja kansallispuistojen monilajista yhteiseloa yhtenä tulevaisuuden kestävän lähimatkailun mahdollisena painopisteenä.

MATKAILUN OPINTOJEN OSALTA:
Ilmoittautumisohjeet Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijoille:
• Lapin yliopiston opiskelijat ilmoittautuvat suoraan Pepissä.
• Lapin AMK:n opiskelijat ilmoittautuvat opintoihin sähköisellä ilmoittautumislomakkeella, linkki sähköiseen ilmoittautumislomakkeeseen: https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/4a77cc98-3c7f-4ed8-8492-d19dc1509548?displayId=Fin2559217


HUMANISTISEN JA YHEISKUNTATIETEELLISEN YMPÄRISTÖTUTKIMUKSEN OPINTOJEN OSALTA:
Ilmoittautumisohjeet Lay & OY:

* Oulun yliopiston opiskelija: täytä hakulomake Lapin yliopiston tarjoamiin ristiinopiskeluopintoihin: https://link.webropolsurveys.com/S/ABE0D076687577C5 ja ilmoittaudu sen jälkeen opintojaksolle Lapin yliopistoon saamiesi ohjeiden mukaisesti

* Lapin yliopiston opiskelija: ilmoittaudu Pepissä LaY:n normaalien käytäntöjen mukaisesti.

* RISTIINOPISKELUN OHJEET:
1. Katso opetustarjonta ja suunnittele opintojasi
2. Varmista opintojen sisällyttäminen tutkintoosi kotikorkeakoulussasi. Ristiinopiskelun opintojaksot (=toisessa korkeakoulussa suoritetut opinnot) tulee olla sisällytettynä hyväksyttyyn HOPSiisi hyväksilukuvaiheessa.
3. Hae opintoihin yllä olevan ohjeen mukaan.
4. Kun sinut on hyväksytty opiskelijaksi toisen korkeakoulun opintoihin, saat sähköpostiisi tarkempia ohjeita myönnetystä opiskeluoikeudesta, ilmoittautumisesta sekä yliopiston työvälineistä.
5. Ilmoittaudu opintojaksolle ohjeiden mukaan.
6. Opiskeluintoa!
7. Kun olet suorittanut ristiinopiskeluopintosi toisessa korkeakoulussa ja opettaja on antanut arvioinnin opintorekisteriin, jaa opintosuoritusotteesi Opintopolku-palvelusta. Opintopolkuun kirjautumista varten sinun tulee tunnistautua palveluun pankkitunnuksella, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla. Suoritusmerkinnän siirtymisessä Oma Opintopolku -sivustolle on kahden päivän viive.
8. Ristiinopiskeluopintojen siirtäminen kotiyliopiston opintorekisteriin ja osaksi tutkintoasi:
OY:n opiskelija: Jaa opintosuoritusotteesi oman tiedekuntasi lähipalveluiden palveluosoitteeseen. Löydät oman tutkinto-ohjelmasi palveluosoitteen 'Sinulle'-valikosta Koulutuksen lähipalvelut -sivulta.
LaY:n opiskelija: Jaa opintosuoritusotteesi yhteiskuntatieteiden tiedekunnan kansliaan osoitteeseen ytk.opinto@ulapland.fi.


* Lue lisäohjeet ristiinopiskelusta sivuaineen nettisivulta https://www.ulapland.fi/FI/Yksikot/Yhteiskuntatieteiden-tiedekunta/Opinnot/Sivuaineet/Humanistinen-ja-yhteiskuntatieteellinen-ymparistotutkimus

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Hylätty: Suoritus on erittäin puutteellinen tai virheellinen, tai sisältää huomattavia väärinkäsityksiä.

Välttävä ja tyydyttävä (1-2): Suoritus on suppea, pintapuolinen tai vastaa heikosti tehtävänantoa. Suorituksessa tyydytään luettelemaan asioita irrallisesti, tai käsitellään asioita yksipuolisesti. Suoritus voi sisältää virheitä tai epäselvyyksiä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä ja kiitettävä (3-4): Suoritus vastaa tehtävänantoa, osoittaa ymmärtämistä sekä taitoa analysoida ja perustella. Olet muodostanut asiasta kokonaiskuvan, mutta siinä saattaa olla puutteita.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5): Suorituksessa hahmotetaan laaja kokonaisuus ja tietoa osataan soveltaa moniulotteisesti tai sijoittaa eri konteksteihin. Suoritus osoittaa itsenäistä otetta ja oivallusta. Suoritus on ehjä kokonaisuus, joka sisältää perusteltua omaa ajattelua tai kriittistä pohdintaa. Vastaus on hyvin kirjoitettu tai toteutettu.

Esitietovaatimukset

Kurssia ei suositella ensimmäisen vuoden opiskelijoille (kyseessä on aineopintotason kurssi).

Lisätiedot

Opintojakso on yliopiston toteuttama, mutta valittavissa myös ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijoille.

Kurssi järjestetään yhdessä Oulun yliopiston kanssa.