Siirry suoraan sisältöön

Matematiikan perusteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: K500BI93-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.03.2023 - 22.09.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 15.12.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka

Toimipiste

Kosmos, Tietokatu 1, Kemi

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 75

Tutkinto-ohjelma

  • Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus
  • Konetekniikan koulutus

Opettaja

  • Markku Saastamoinen

Vastuuhenkilö

Markku Saastamoinen

Opiskelijaryhmät

  • K53S23S
    Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka (päiväopinnot), Kemi, Syksy 2023
  • KA53S23S
    Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka (monimuoto-opinnot), Kemi, Syksy 2023

Tavoitteet

Opintojakson jälkeen osaat käsitellä matemaattisia ja algebrallisia lausekkeita sekä ratkaista ensimmäisen ja toisen asteen yhtälöitä sekä yhtälöryhmiä. Hallitset suorakulmaisen kolmion trigonometrian ja laskurutiinit. Ymmärrät kompleksiluvun, osoitinsuureen ja vektorisuureiden käsitteet laskentaa varten. Osaat ensimmäisen ja toisen asteen funktion käsitteet ja sinikäyrän sekä osaat piirtää funktioiden kuvaajia. Tunnet matriisit ja osaat niiden peruslaskutoimitukset. Osaat piirtää ensimmäisen ja toisen asteen funktiot, laskea ja piirtää vektorisuureita ja osoittimia. Opit käyttämään laskinta eri suureiden ja funktioiden ratkaisemiseen. Osaat laskea kompleksilukujen ja osoitinsuureita laskimella.
Osaat käyttää taulukkolaskentaohjelmaa ja matematiikkaohjelmia lausekkeiden käsittelyssä ja yhtälöiden ratkaisemisessa sekä funktioiden kuvaajien piirtämiseen. Osaat matematiikkaohjelmistoa apuna käyttäen käsitellä matriiseja ja niiden avulla ratkaista yksinkertaisia laskutoimituksia.

Kompetenssit: Oppimaan oppiminen, Eettisyys, Ennakoiva kehittäminen

Sisältö

Lausekkeiden käsittely, ensimmäisen asteen yhtälö, suorakulmaisen kolmion trigonometriaa, yhtälöryhmät, kompleksiluvut, toisen asteen yhtälöt, funktioiden kuvaajat, matriisilaskentaa, eksponentti- ja logaritmifunktiot, vino kolmio (sini- ja kosinilause).

Aika ja paikka

Syksy 2023
Virtuaalitoteutus, ZOOM ja moodle

Oppimateriaalit

Tekniikan matematiikka 1, Henttonen, Peltomäki, Uusitalo: EDITA



Moodle-materiaali,



ZOOM-materiaali



Taulukkokirja



Graafinen laskin ( sis. kompleksilukulaskentaa)

Opetusmenetelmät

Luennot, laskuharjoitukset, kotitehtävät.

Sisällön jaksotus

Lausekkeiden käsittely, ensimmäisen ja toisen asteen yhtälöt sekä suureyhtälöt, suorakulmaisen kolmion trigonometriaa, yhtälöryhmät (virtapiirilaskut), kompleksiluvut (vaihtosähkölaskuja), funktioiden kuvaajat (suora, paraabeli ja sinimuotoinen vaihtojännite), eksponentti- ja logaritmifunktiot sekä -yhtälöt( kondensaattorin latautuminen ja purkautuminen).

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa käsitellä yksinkertaisia matemaattisia lausekkeita ja osaa ratkaista ensimmäisen asteen yhtälöitä. Peruslaskutoimitukset tuottavat opiskelijalle vielä vaikeuksia. Opiskelijan lopputuloksissa on selkeitä asiavirheitä ja puutteita. Opiskelija osaa kuvata tekemistä lähinnä arkikielen käsittein.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa käyttää laskinta ja työvälineohjelmia matriisien käsittelyyn sekä funktion kuvaajien piirtämiseen. Opiskelija osaa laskea kompleksiluvuilla. Opiskelijan tulosten raportointi on lähes virheetöntä ja etenee loogisesti. Opiskelijan laskurutiinit ovat hyvällä tasolla. Opiskelija ymmärtää matematiikan ammattiaineissa käytettävänä työvälineenä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa käyttää apuna matemaattisia työvälineitä, kuten laskinta ja tietokoneohjelmistoja. Opiskelija osaa soveltaa funktioita ja kompleksilukuja ammattiaineissa. Opiskelija tulosten raportointi on asioita perustelevaa ja arvioivaa virheetöntä ammatti- ja asiakieltä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi asteikolla 0 - 5.

Kaksi välikoetta. Molemmissa kokeissa maksimipisteet 30 p.

Hyväksymisraja molemmissa kokeissa 10 p.

Kokeisiin saa laskuharjoituspisteitä seuraavasti:

80% laskettu --> 4 p

70% laskettu --> 3 p

60% laskettu --> 2 p

50% laskettu --> 1 p

Esitietovaatimukset

Ei ole