Siirry suoraan sisältöön

Moderni mittaus- ja kartoitustekniikka (5 op)

Toteutuksen tunnus: R501ML62OJ-3005

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 15.09.2023

Ajoitus

01.09.2023 - 31.12.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Insinöörikoulutus, maanmittaustekniikka

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 60

Tutkinto-ohjelma

  • Maanmittaustekniikan koulutus

Opettaja

  • Timo Karppinen

Vastuuhenkilö

Timo Karppinen

Opiskelijaryhmät

  • RA51M20S
    Insinöörikoulutus, maanmittaustekniikka, (monimuotototeutus), Rovaniemi, syksy 2020
  • R51M20S
    Insinöörikoulutus, maanmittaustekniikka (päivätoteutus), Rovaniemi, syksy 2020

Tavoitteet

Oppimisjaksokohtaiset teemat:
Opiskelija osaa hyödyntää nykyaikaisia mittaustekniikoita erilaisissa työmaaympäristöissä. Opiskelija tietää rakennus-, teollisuus- ja erikoismittausten peruskäsitteistön ja määritelmät, rakennussuunnitelmien esitystavat ja mittaajaan kohdistuvat erityisvaatimukset. Opiskelija tietää maalaserkeilauksen tekniikat ja niiden tarjoamat mahdollisuudet sekä osaa käsitellä laserkeilauksen aineistoja. Opiskelija tietää RPAS-mittausten perusteet ja määräykset ja osaa laatia mittaussuunnitelman.
Teemat:
- Rakennus-, teollisuus- ja erikoismittausten erityisvaatimukset

- Laserkeilaus

- UAV-mittaukset

- Koneohjausmallinnus

Pedagogiset järjestelyt:
Opintojakso toteutetaan teemakohtaisten harjoitusten muodossa. Harjoitukset suoritetaan pääasiallisesti ryhmätöinä.
Sisältö:
Rakennus-, teollisuus- ja erikoismittausten erityisvaatimukset
- rakennusmittauksen ohjeet ja säännökset

Laserkeilaus
- Laserkeilausten suunnitteleminen, suorittaminen ja aineiston käsittely.

Koneohjaus
- Esi- ja yleissuunnittelun inframallien laatiminen

- Koneohjausmallin laatiminen väyläsuunnitelma-aineiston pohjalta

- Maanmittausalan ammattilaisen työtehtävät koneohjaushankkeella.

- InfraBIM-mallinnuksen ohjeet ja määräykset

UAV-mittaukset
- Mittaussuunnitelman laatiminen UAV-hankkeelle

- Mittausdatan jalostaminen valmisohjelmilla


Arviointi:
Arviointi suoritetaan 1) teemakohtaisten harjoitustöiden, sekä näistä yhteenvetona palautettavan oppimispäiväkirjan perusteella siten, että kustakin teemasta voi maksimissaan saada 5 pistettä.

Sisältö

Tieto puuttuu

Aika ja paikka

01.9.2023-30.11.2023. Rovaniemi, Rantavitikka

Oppimateriaalit

Moodlessa ja luennoilla jaettava materiaali.

Opetusmenetelmät

Harjoitukset ja ryhmätyöt, sekä näitä tukevat luennot.
Opiskelijan ohjaus tapahtuu kontaktitunnilla ja tarvittaessa sähköisten järjestelmien avulla, joka yksilö tai ryhmä ohjauksena.
Palautetta opiskelija saa suoraan kontaktitunnilla harjoitusten edetessä, sähköisten järjestelmien kautta ja opintojakson lopussa kokonaispalautteen.
Oppimisympäristönä toimii AC-luokka ja opiskelijoiden koti tai muu vastaava tila.
Arviointi tehdään harjoitustehtävien perusteella. Pisteet kustakin tehtävästä (0-5). Palautettavana ja arvioitavana tuotoksena oppimispäiväkirja, johon raportoinnit harjoitustehtävistä on sisällytettävä.

Sisällön jaksotus

Teemat:
Rakennus- ja teollisuus-mittausten erityisvaatimukset
Rakennusmittauksen ohjeet ja säännökset
Laserkeilaus ja laserkeilausdatan hyödyntäminen rakenteiden mallintamisessa
Esi- ja yleissuunnittelun inframallien laatiminen infrahankkeilla
Koneohjausmallin laatiminen väyläsuunnitelma-aineiston pohjalta
Maanmittausalan ammattilaisen työtehtävät koneohjaushankkeella.
InfraBIM-mallinnuksen ohjeet ja määräykset
UAV- mittaukset

Lisätietoja opiskelijoille

On suotavaa, että opintojaksolle ilmoittautuvalla on rakennus- ja inframittauksiin liittyvät perusasiat hallinnassa esimerkiksi siten, että rakennusmittaus-opintojakso on suoritettu tai työelämässä on hankittu perustietämys opintojakson aihealueista.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Arviointikriteerit: Teemojen arviointi oppimistehtävien perusteella:

Tyydyttävä (1-2)
Tuntee perusasiat ja tekee vaaditut tehtävät ohjaajan opastuksella

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3-4)
Tekee vaaditut tehtävät ja raportoi tulokset lähes virheettömästi ohjeiden perusteella

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kiitettävä (5)
Tekee vaaditut tehtävät ja raportoi tulokset virheettömästi

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi tehdään harjoitustehtävien perusteella. Pisteet kustakin tehtävästä (0-5). Palautettavana ja arvioitavana tuotoksena oppimispäiväkirja, johon raportoinnit harjoitustehtävistä on sisällytettävä.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Hallitsee eri mittaustekniikoihin ja ohjeistuksiin liittyvän teoriaperustan ja käytännön perustaidot, joita vaaditaan erilaisten moderneihin mittaustekniikoihin liittyvien rutiininomaisten ongelmien ratkaisemiseksi käyttäen yksinkertaisia sääntöjä ja työkaluja.

ARVOSANA 1 VÄLTTÄVÄ Opintojaksolla edellytetyt kirjalliset tuotokset vastaavat välttävästi niille asetettuja vaatimuksia. Harjoitustehtävien tulosten analysointi ja -raportointi on niukkaa ja luettelomaista. Suoriutuminen opintojakson käytännön harjoituksista onnistuu pää osin avustetusti tai ryhmän tuella.

ARVOSANA 2 TYYDYTTÄVÄ Opintojaksolla edellytetyt kirjalliset tuotokset vastaavat tyydyttävästi niille asetettuja vaatimuksia. Harjoitustehtävien tuloksissa analysoinnissa ja -raportoinnissa on puutteita, eikä raportointi vakuuta siitä, että opintojakson kaikkia keskeisiä sisältöjä olisi ymmärretty. Suoriutuminen opintojakson käytännön harjoituksista onnistuu osittain avustetusti tai ryhmän tuella.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Hallitsee tiedot opintojakson erilaisten mittausmenetelmien faktoista, periaatteista, prosesseista ja yleisistä käsitteistä.

Hallitsee eri mittaustekniikoihin ja ohjeistuksiin liittyvän teoriaperustan ja käytännön taidot, joita vaaditaan opintojakson tehtävien suorittamiseksi ja ongelmien ratkaisemiseksi valitsemalla ja soveltamalla perusmenetelmiä, -työkaluja, -materiaaleja ja -informaatiota.

Osaa mukauttaa omaa toimintaansa ongelmanratkaisun yhteydessä.

ARVOSANA 3 HYVÄ Kirjalliset tuotokset ja raportointi osoittavat, että tekijä osoittaa hallitsevansa opintojakson tehtävissä ja harjoituksissa edellytetyt olennaiset tiedot ja taidot. Raportointi on hyvää. Suoriutuminen opintojakson käytännön harjoituksissa on hyvää ja tekijä pystyy suoriutumaan niistä itsenäisesti. Ryhmätyöskentelyyn osallistuminen on aktiivista.

ARVOSANA 4 HYVÄ Kirjalliset tuotokset ja raportointi osoittavat, että tekijä osoittaa hallitsevansa opintojakson tehtävissä ja harjoituksissa edellytetyt olennaiset tiedot ja taidot. Raportointi on sujuvaa ja pohdiskelevaa. Suoriutuminen opintojakson käytännön harjoituksissa on hyvää ja tekijä pystyy suoriutumaan niistä itsenäisesti. Käytännön harjoitusten tulokset on raportoitu huolellisesti harjoitusten tutkimuskysymyksiin täsmällisesti vastaten. Pystyy analysoimaan sujuvasti omaa oppimistaan suhteessa opintojakson tavoitteisiin. Osallistuu ryhmätyöskentelyyn aktiivisesti ja kykenee osallistumaan johtamistehtäviin ryhmätilanteissa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

ARVOSANA 5 KIITETTÄVÄ Kirjalliset tuotokset ja harjoitustehtävien tulokset – analysointi ja raportointi osoittavat tekijän omaavan edistyneet tiedot moderneista mittaustekniikoista, joihin liittyy teorioiden ja periaatteiden kriittinen ymmärtäminen. Hallitsee laaja-alaiset teoreettiset- ja käytännön taidot, joita vaaditaan luovien ratkaisujen tuottamiseksi moderneita mittaustekniikoita hyödynnettäessä. Pystyy analysoimaan sujuvasti omaa oppimistaan suhteessa opintojakson tavoitteisiin. Raportointi on sujuvaa ja analysoivaa ja opintojakson tavoitteissa edellytetty keskeinen anti tiivistyy siinä. Kykenee johtamis- ja valvonta tehtäviin ryhmä- ja harjoitustilanteissa työskenneltäessä. Kykenee tarkastelemaan ja kehittämään omaa ja muiden suorituksia.