Siirry suoraan sisältöön

Käyttäjäkokemuksen ja käytettävyyden kehittäminen (5 op)

Toteutuksen tunnus: T42T164OJ-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 10.09.2023

Ajoitus

11.09.2023 - 08.10.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Tradenomikoulutus, tietojenkäsittely

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

1 - 50

Tutkinto-ohjelma

  • Tietojenkäsittelyn koulutus

Opettaja

  • Marjo Jussila
  • Tuomo Lindholm

Vastuuhenkilö

Tuomo Lindholm

Opiskelijaryhmät

  • TA42T22S
    Tradenomikoulutus, tietojenkäsittely (monimuototo-opinnot), Tornio, syksy 2022

Tavoitteet

Osaat analysoida ja kehittää käyttäjäkokemusta ja käytettävyyttä. Tunnet käyttäjäkokemuksen ja käytettävyyden keskeiset käsitteet ja kehitysmentelemät. Osaat selvittää käyttäjäkokemuksen ja käytettävyyden nykytilan ja suunnitella soveltuvia kehittämistoimenpiteitä ja toteuttaa niitä.

Sisältö

Tällä opintojaksolla perehdyt käyttäjokemuksen ja käytettävyyden käsitteisiin ja kehitysmenetelmiin. Tutustut erilaisiin malleihin ja työvälineisiin, joiden avulla kehitystyötä voidaan toteuttaa. Kartoitat käyttäjäkokemusta ja käytettävyyttä sekä suunnittelet niiden kehittämistä. Opintojaksolla voidaan myös testata kehitystoimenpiteitä ja analysoida niiden vaikutuksia käyttäjäkokemukseen ja käytettävyyteen.

Aika ja paikka

Toteutus alkaa 11.9.2023 ja päättyy 8.10.2023
Verkkotapaamisten ajat löytyvät lukujärjestyksestä.
Ryhmät sopivat tapaamiset ja testiajat itsenäisesti.

Oppimateriaalit

Oppimateriaali löytyy Moodlesta.

Opetusmenetelmät

Tällä opintojaksolla perehdyt itsenäisesti oppimateriaaleihin, osallistut yhteisiin verkkotapaamisiin ja työstät oppimistehtäviä yksin ja ryhmissä. Lukujärjestykseen merkityt ohjaukset toteutetaan osallistavilla mentelmillä työpajoina jne. Osallistuminen on suotavaa, koska tallenteet eivät välttämättä tarjoa vastaavaa kokemusta. Pienryhmissä tapahtuvaa työskentelyä ja ideointia ei tallenneta.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojakson uusinta tehdään kirjoittamalla essee lukupaketista. Palautusaika tälle esseelle on 11.12.2023. klo 23:59 mennessä.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opettajien ohjaaman toteutuksen sijaan voit suorittaa tämän opintojakson toteuttamalla omalle työpaikallesi käyttäjäkokemusta ja/tai käytettävyyttä kehittävän projektin. Sinun tulee perehtyä itsenäisesti opintojakson materiaaleihin ja raportoida projektista kattavasti.

Voit myös esität opettajille oman toteutussuunnitelmasi. Oma suunnitelma pitää esittää ennen toteutuksen alkua ja sen tulee olla realistinen ja johtaa vahvistettavissa olevaan opintojakson tavoitteiden mukaisen osaamiseen kasvuun. Toteutuksen vastuuopettaja voi hyväksyä tai hylätä suunnitelmasi.

Sisällön jaksotus

Viikko 1: Käyttäjäkokemus ja käytettävyys
Viikko 2: Ttestien suunnittelu ja testaaminen
Viikko 3: Testauksen raportointi ja tulosten analysointi
Viikko 4: Kehittämisen suunnittelu

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Kuvailet käyttäjäkokemuksen ja käytettävyyden nykytilaa. Määrittelet kehitystyöhön yleisesti sopivia toimenpiteitä ja työvälineitä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Selität ja havainnollistat käyttäjäkokemuksen ja käytettävyyden nykytilan. Asetat kehitystyölle tavoitteita ja valitset niiden saavuttamista tukevat menetelmät ja toimenpiteet.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Suunnittelet käyttäjäkokemuksen ja käytettävyyden kehittämisen kokonaisuuden. Perustelet nykytilan kartoittamis- ja kehitystyöhön käytettävät menetelmät, toimenpiteet ja työvälineet.

Lisätiedot

Opintojakson kuvauksessa listattu kurssikirjallisuus tukee tavoitellun osaamisen hankkimista ja on saatavilla Lapin ammattikorkeakoulun tietokannoista. Kurssikirjallisuus voi poiketa toteutuskohtaisesti. Toteutuskohtainen kirjallisuus ja muut oppimateriaalit esitellään tarkemmin toteutussuunnitelmassa ja toteutuksen virtuaaliympäristössä.