Siirry suoraan sisältöön

Orgaaninen 3D-mallinnus (15 op)

Toteutuksen tunnus: T26K124OJ-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 30.08.2023

Ajoitus

31.08.2023 - 15.12.2023

Laajuus

15 op

Virtuaaliosuus (op)

3 op

T&K-osuus

10 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Kuvataiteilijakoulutus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

1 - 30

Tutkinto-ohjelma

  • Kuvataiteen koulutus

Opettaja

  • Jari Penttinen
  • Anitra Arkko

Vastuuhenkilö

Jari Penttinen

Opiskelijaryhmät

  • T26K22S
    Kuvataiteilijakoulutus (päiväopinnot), Tornio, syksy 2022

Tavoitteet

Osaat tehdä orgaanisia digitaalisia 3D-malleja (ihmiset, eläimet jne.) edistyneillä mallinnusmenetelmillä. Tunnet ja hallitset edistyneitä mallinnusmenetelmiä esim. kuvapohjainen mallintaminen ja digitaalinen veistäminen. Osaat muokata mallin pintarakenteesta toimivan.
Osaat asettaa 3D-teoksesi yleisön saataville sekä fyysisesti, että digitaalisesti.

Sisältö

Teet orgaanisia digitaalisia 3D-malleja (ihmiset, eläimet jne.) eri mallinnusmenetelmillä. Muokkaat hahmon pintarakenteesta toimivan ja kiinnität luut hahmoon. Liikutat hahmon haluttuun asentoon. Hallitset siirtymät analogisen ja digitaalisen välillä (kuvasta tai fyysisestä esineestä digitaalinen malli, digitaalisesta mallista fyysinen kappale). 3D-teoksista rakennetaan fyysinen ja digitaalinen näyttely, mikä on avoinna yleisölle.

Aika ja paikka

31.8.-12.12.2023

Oppimateriaalit

Opintojakson materiaalit jaetaan Moodlessa sekä tuntien yhteydessä. 3d-tulostusaikojen varaaminen tapahtuu Moodle-ympäristössä.

Opetusmenetelmät

Projektiperustainen opintojakso sisältää kaksi osuutta, jotka liittyvät yhteen näyttelyprojektina. Oppimisprosessi sisältää ideointia, tiedonhankintaa, yhteisöllistä työryhmätyöskentelyä sekä itsenäisesti edistettävää omaa hahmon valmistamista ja muun näyttelymateriaalin valmistamista.

- 3D-projektin osuus kulkee koko syksyn ajan opettajan ohjauksella ja tuella edistettävänä projektisisältönä, jossa on mukana itsenäisesti- sekä projektiryhmien yhteistyössä edistettävää sisältöä.

- Orgaanisen 3D-mallinnuksen osuus sisältää 3D-hahmon valmistuksen ja 3D-tulostuksen. 3D-työskentely on käytännön läheistä.

Opintojaksossa osa opinnoista järjestetään verkonvälityksellä Zoom-tilassa, jossa yhteisöllinen työskentely on osa projektin edistämistä. Opiskelijat järjestävät 3D-näyttelyn, josta tulee virtuaalinen ja fyysinen näyttely.

Näyttelyjärjestelyistä näyttelyyn liittyvän materiaalin valmistaminen sekä pystytys ja purku tapahtuu Kemi-Tornion alueella. 3D-mallin tulostus tapahtuu fyysisesti luokkatilassa opettajan valvonnassa ja ohjauksessa. Osa erikoisvlineistöä vaativista työvaiheista järjestetään kampuksella.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Työelämäyhteistyö on mukana näyttelypaikan osalta. Näyttely järjestetään sovitun näyttelypaikan kanssa. Syntyneet teokset ovat yleisön nähtävillä 1-2kk.

Sisällön jaksotus

Opintojakson osuudet kulkevat rinnakkain ja sisältö etenee projektia tukevalla tavalla.
3D-projekti etenee
suunnitteluvaiheen 31.8.-1.11. ja
toteuttamisvaiheen 1.11.-12.12. kautta

Orgaanisen 3D-mallin -osuus sisältää 3D-mallin valmistuksen. 3D-tulostus ajoittuu 1.11.-30.11 välille opiskelijan Moodlessa varaamana ajankohtana. Työpajojen aikana opiskelija saa tarvittavat tiedot, taidot ja osaamisen projektin toteuttamiseen.

Lisätietoja opiskelijoille

3D-projektin osuus tapahtuu pääasiassa verkon välityksellä Zoom-työtilassa. Näyttelyn valmistaminen, pystytys ja purku tapahtuu fyysisesti Kemi-Tornion alueella.

Orgaanisen 3D-mallin -tulostus tapahtuu Torniossa Minervan tiloissa. Jokainen opiskleija varaa oman tulostusaikansa ja hoitaa tarvittavat järjestelyt sekä valvoo tulostuksen paikan päällä.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Arviointikohde: 3D-malli (teos), digitaalisesti tuotettu ja muokattu fyysinen kappale, näyttely

Osaat toteuttaa orgaanisia muotoja sisältävän 3D-mallin jollain edistyneistä menetelmistä ja tulostat sen fyysiseen muotoon. Mallin rakenteessa ja anatomiassa on parannettavaa. Toimitat työsi ajoissa näyttelyyn. Teoksen esillepano on puutteellinen tai sitä ei ole mietitty loppuun saakka.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Osaat toteuttaa orgaanisia muotoja sisältävän 3D-mallin edistyneillä menetelmillä ja tulostaa sen fyysiseen muotoon. Mallin rakenne ja anatomia on tarkoitukseen soveltuva. Osallistut näyttelyn toteuttamiseen. Teoksesi esillepano on toimiva.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Osaat käyttää useita orgaanisia mallinnusmenetelmiä. Osaat optimoida mallin rakenteen monikäyttöiseksi ja hallitset anatomiset mittasuhteet myös digitaalisessa ympäristössä. Osallistut aktiivisesti näyttelyn toteuttamiseen. Valmiin teoksen esillepanossa osoitat luovuutta ja ammattimaisuutta.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi suoritetaan pisteyttämällä tehtävät max 100 p, jotka jakaantuvat opintojakson 3D-orgaanisen mallin - sekä projektiin liittyvien tehtävien mukaan. Opintojakson hyväksytty suoritus vaatii vähintään 50 op

arvosana 1, 50-60 op
arvosana 2, 60-70 op
arvosana 3, 70-80 op
arvosana 4, 80-90 op
arvosana 5, 90-100 op

Tarkennetut arviointiperusteet Moodlessa.