Siirry suoraan sisältöön

Varhaiskasvatus ja lapsen kehityksen ja oppimisen tuki (5 op)

Toteutuksen tunnus: K700BE31-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 06.09.2023

Ajoitus

07.09.2023 - 29.10.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

​Sosionomikoulutus

Toimipiste

Kosmos, Tietokatu 1, Kemi

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 45

Tutkinto-ohjelma

  • Sosionomikoulutus

Opettaja

  • Anneli Ylikärppä

Vastuuhenkilö

Anneli Ylikärppä

Opiskelijaryhmät

  • KA71S22K
    Sosionomikoulutus,Kemi kevät 2022

Tavoitteet

Osaamistavoitteet:
Opiskelija
- tuntee suomalaisen varhaiskasvatuksen tehtävät, tavoitteet ja toimintamuodot
- tietää ja tunnistaa lapsen kasvun ja kehityksen lähtökohdat sekä kehityksen ja oppimisen tuen tarpeet
- osaa kuvata kehityksen ja oppimisen tuen palvelujärjestelmät
- osaa tukea lasta ja perheitä vanhempien kanssa tehtävän yhteistyön periaatteet huomioiden

Sisältö

Sisältö:
- varhaiskasvatusjärjestelmä ja sitä ohjaava lainsäädäntö
- varhaiskasvatusympäristöt ja - toimintakulttuuri
- yhteistyö vanhempien kanssa
- moniammatillinen yhteistyö
- lapsen kehityksen ja oppimisen tuki

Aika ja paikka

Syksy 2023

Oppimateriaalit

Opintomateriaali moodlessa

Opetusmenetelmät

10 kontaktituntia Zoomissa
- Vuorovaikutuksellista luennointia ja tuntitehtäviä

ITSENÄINEN TYÖSKENTELY (125h)
- Itsenäinen perehtyminen luentomateriaaleihin
- Välitehtäviä pienryhmissä
- Akvaario -kirjatenttiin valmistautuminen
- Oppimispäiväkirjan kirjoittaminen
- Lapset puheeksi aineistoon perehtyminen ja sovelletusti Lapset puheeksi keskustelun pitäminen ja arviointi
- Lapsen kehitykseen perehtyminen- käsittely oppimispäiväkirjassa
-Akvaariotentti sovittuna aikana moodlessa

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Akvaariotentti
Tentin ajankohta sovitaan ensimmäisillä tunneilla.

Sisällön jaksotus

Syksy 2023 1.periodi

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Hylätty (0)

Ammatillinen tietoperusta ja käsitteet:
Opiskelija ei tiedä eikä tunnista lapsen kasvun ja kehityksen lähtökohtia eikä kehityksen ja oppimisen tuen tarpeita. Hän ei ymmärrä vanhempien kanssa tehtävän yhteistyön ja moniammatillisen työn periaatteita eikä merkitystä.

Ammatillinen toiminta:
Opiskelija ei ymmärrä lapsen ikäkauden mukaisen kehityksen ja oppimisen tuen tarpeita. Opiskelija ei tiedä moniammatillisen sekä vanhempien kanssa tehtävän yhteistyön merkitystä. Opiskelija ei tunnista erilaisia varhaiskasvatusympäristöjä eikä varhaiskasvatuksen toimintakulttuuria.

Eettinen osaaminen ja vastuullisuus:
Opiskelija ei tiedosta osallisuuden ja oikeudenmukaisuuden ammatillisen merkitystä. Opiskelija ei ymmärrä turvallisuutta lisääviä työkäytäntöjä. Hän ei tiedosta ammattieettisiä arvoja, joita tulee noudattaa lasten, perheiden ja ammattilaisten kanssa.

Tyydyttävä (1)

Ammatillinen tietoperusta ja käsitteet:
Opiskelija tietää ja tunnistaa pinnallisesti lapsen kasvun ja kehityksen lähtökohtia sekä kehityksen ja oppimisen tuen tarpeita. Hän ymmärtää vanhempien kanssa tehtävän yhteistyön ja moniammatillisen työn periaatteet ja merkityksen hyvin heikosti.

Ammatillinen toiminta:
Opiskelija ymmärtää hyvin heikosti lapsen ikäkauden mukaisen kehityksen ja oppimisen tuen tarpeita. Opiskelija tietää vähäisesti moniammatillisen sekä vanhempien kanssa tehtävän yhteistyön merkityksestä. Opiskelija tunnistaa heikosti erilaisia varhaiskasvatusympäristöjä ja varhaiskasvatuksen toimintakulttuuria.

Eettinen osaaminen ja vastuullisuus:
Opiskelija tiedostaa heikosti osallisuuden ja oikeudenmukaisuuden ammatillisen merkityksen. Opiskelija ymmärtää vähäisesti turvallisuutta lisääviä työkäytäntöjä. Hän tiedostaa heikosti ammattieettisiä arvoja toimiessaan lasten, perheiden ja ammattilaisten kanssa.


Tyydyttävä (2)

Ammatillinen tietoperusta ja käsitteet:
Opiskelija tietää ja tunnistaa joitakin lapsen kasvun ja kehityksen lähtökohtia sekä kehityksen ja oppimisen tuen tarpeita. Hän ymmärtää jossain määrin vanhempien kanssa tehtävän yhteistyön ja moniammatillisen työn joitakin periaatteita ja merkityksiä.

Ammatillinen toiminta:
Opiskelija ymmärtää joitakin lapsen ikäkauden mukaisen kehityksen ja oppimisen tuen tarpeita. Opiskelija tietää moniammatillisen sekä vanhempien kanssa tehtävän yhteistyön merkityksiä. Opiskelija tunnistaa jossain määrin erilaisia varhaiskasvatusympäristöjä ja varhaiskasvatuksen toimintakulttuuria.

Eettinen osaaminen ja vastuullisuus:
Opiskelija tiedostaa jossain määrin osallisuuden ja oikeudenmukaisuuden ammatillisen merkityksiä. Opiskelija ymmärtää joitakin turvallisuutta lisääviä työkäytäntöjä. Hän ymmärtää joitakin ammattieettisiä arvoja, toimiessaan lasten, perheiden ja ammattilaisten kanssa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3):

Ammatillinen tietoperusta ja käsitteet:
Opiskelija tietää ja tunnistaa keskeiset lapsen kasvun ja kehityksen lähtökohdat sekä kehityksen ja oppimisen tuen tarpeet. Hän ymmärtää melko laaja- alaisesti vanhempien kanssa tehtävän yhteistyön ja moniammatillisen työn periaatteita ja merkityksiä.

Ammatillinen toiminta:
Opiskelija ymmärtää melko hyvin lapsen ikäkauden mukaisen kehityksen ja oppimisen tuen tarpeet. Opiskelija tietää pääosin moniammatillisen sekä vanhempien kanssa tehtävän yhteistyön merkityksen. Opiskelija tunnistaa erilaisia varhaiskasvatusympäristöjä ja varhaiskasvatuksen toimintakulttuuria.

Eettinen osaaminen ja vastuullisuus:
Opiskelija tiedostaa osallisuuden ja oikeudenmukaisuuden ammatillisen merkityksen. Opiskelija ymmärtää ja tarkastelee turvallisuutta lisääviä työkäytäntöjä hyvin. Hän tiedostaa ammattieettisiä arvoja, joita tulee noudattaa lasten, perheiden ja ammattilaisten kanssa.

Hyvä (4)

Ammatillinen tietoperusta ja käsitteet:
Opiskelija tietää ja tunnistaa lapsen kasvun ja kehityksen lähtökohdat sekä kehityksen ja oppimisen tuen tarpeet hyvin. Hän ymmärtää vanhempien kanssa tehtävän yhteistyön ja moniammatillisen työn periaatteet ja merkityksen.

Ammatillinen toiminta:
Opiskelija ymmärtää hyvin lapsen ikäkauden mukaisen kehityksen ja oppimisen tuen tarpeet. Opiskelija tietää moniammatillisen sekä vanhempien kanssa tehtävän yhteistyön merkityksen laaja- alaisesti. Opiskelija tunnistaa hyvin erilaisia varhaiskasvatusympäristöjä ja varhaiskasvatuksen toimintakulttuuria.

Eettinen osaaminen ja vastuullisuus:
Opiskelija tiedostaa osallisuuden ja oikeudenmukaisuuden ammatillisen merkityksen hyvin. Opiskelija ymmärtää ja tarkastelee turvallisuutta lisääviä työkäytäntöjä monipuolisesti. Hän tiedostaa ammattieettisiä arvoja, joita tulee noudattaa lasten, perheiden ja ammattilaisten kanssa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kiitettävä (5)

Ammatillinen tietoperusta ja käsitteet:
Opiskelija tietää ja tunnistaa lapsen kasvun ja kehityksen lähtökohdat sekä kehityksen ja oppimisen tuen tarpeet erinomaisesti. Hän ymmärtää erittäin hyvin vanhempien kanssa tehtävän yhteistyön ja moniammatillisen työn periaatteet ja merkityksen.

Ammatillinen toiminta:
Opiskelija ymmärtää erittäin hyvin lapsen ikäkauden mukaisen kehityksen ja oppimisen tuen tarpeet. Opiskelija tietää moniammatillisen sekä vanhempien kanssa tehtävän yhteistyön merkityksen erittäin laaja-alaisesti. Opiskelija tunnistaa erilaisia varhaiskasvatusympäristöjä ja varhaiskasvatuksen toimintakulttuuria erinomaisesti.

Eettinen osaaminen ja vastuullisuus:
Opiskelija tiedostaa erittäin hyvin osallisuuden ja oikeudenmukaisuuden ammatillisen merkityksen. Opiskelija ymmärtää ja tarkastelee erittäin monipuolisesti turvallisuutta lisääviä työkäytäntöjä. Hän tiedostaa erinomaisesti ammattieettisiä arvoja, joita tulee noudattaa lasten, perheiden ja ammattilaisten kanssa.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Vähintään 80% läsnäolovelvollisuus tunneilla
Oppimispäiväkirja 0-5 (50%)
Akvaario -kirjatentti 0-5 (50%)
LP tehtävä hylätty/hyväksytty
Muut annetut tehtävät tulee olla tehtynä

Oppimispäiväkirjan arviointiasteikko moodlessa
Tentin arviointiasteikko moodlessa