Siirry suoraan sisältöön

Talonrakennustekniikka ja rakennussuunnitteluLaajuus (8 op)

Tunnus: R501RL469

Laajuus

8 op

Opetuskieli

  • suomi

Osaamistavoitteet

Opintojaksolla opiskelija perehtyy rakennussuunnitteluun sekä siihen olennaisesti liittyviin teknisiin näkökulmiin. Opintojakson suoritettuaan opiskelija:

- Tunnistaa energiatehokkuuden merkityksen rakennusten suunnittelussa ja osaa määritellä energiatehokkuutta edistäviä suunnitteluratkaisuita.
-Tietää rakennusten paloteknisen suunnittelun perusteet ja osaa edetä paloteknisessä suunnittelussa ns. taulukkomitoituksen mukaisesti.
- Tietää rakennusten ääniteknisen suunnittelun perusteet ja osaa määritellä suunnitteluratkaisuita, joiden avulla rakennuksen ääniteknisiä ominaisuuksia voidaan parantaa.
- Osaa laatia ytimekkään, informatiivisen ja havainnollisen asiantuntijaesityksen annetusta, ammatillisesta aiheesta.
- Tietää rakennuksen suunnitteluprosessin etenemisen hankkeen eri vaiheissa.
- Ymmärtää rakentamisen säädösohjauksen ja kaavallisen ohjauksen merkityksen ja vaikutukset suunnitteluun.
-Tietää asuntosuunnittelun keskeisimmät periaatteet ja osaa soveltaa niitä suunnittelutehtävässä.
- Tuntee rakennusluvan hakemiseen vaadittavan dokumentaation ja osaa laatia kohteen pääpiirustukset lupavaiheeseen vaadittavalla tasolla.

Sisältö

Rakennuksen suunnitteluprosessi
Rakentamisen säädösohjaus ja kaavallinen ohjaus
Asuntosuunnittelu
Rakennuslupaprosessi suunnittelijan näkökulmasta
Energiatehokkuus suunnittelussa
Palotekninen suunnittelu
Äänitekninen suunnittelu
Täydentävät rakennusosat ja pintamateriaalit

Esitietovaatimukset

Talonrakentaminen ja Rakennusalan tietomallintaminen ja CAD -opintojaksot

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija hallitsee perusasiat opintojakson aihealueelta. Rakennuslupaan vaadittava dokumentaatio ja rakennuksen suunnitelmat on laadittu. Suunnitelmakokonaisuuden sisällössä on huomioitu puutteellisesti tai vain osittain osa-alueita asuntosuunnittelun periaatteiden, energiatehokkuuden, palotekniikan ja (tarpeen vaatiessa) äänitekniikan näkökulmista. Rakennuksen sijoittelu tontille on tehty perustelemattomasti ja ulkoisen ohjauksen (säädös-/kaavallinen) vaikutukset on suunnittelutyössä huomioimatta tai huomioitu vain osittain. Opintojakson sisällöistä laaditut esitykset on toteutettu, mutta laajuudessa tai havainnollisuudessa on kehitettävää.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija hallitsee hyvin opintojakson keskeisen sisällön. Rakennuslupaan vaadittava dokumentaatio ja rakennuksen suunnitelmat muodostavat toimivan kokonaisuuden. Suunnitelmakokonaisuuden sisältöä on laadittu siten, että ratkaisut ovat toimivia niin asuntosuunnittelun periaatteiden, energiatehokkuuden, palotekniikan kuin (tarpeen vaatiessa) äänitekniikankin näkökulmista. Rakennuksen sijoittelu tontille on toteutuskelpoinen ja suunnittelutyössä on huomioitu ulkoisen ohjauksen (säädös-/kaavallinen) vaikutuksia. Opintojakson sisällöistä laaditut esitykset on toteutettu asiantuntevasti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee opintojakson aihealueen erinomaisesti ja osoittaa erityistä perehtyneisyyttä aiheeseen. Rakennuslupaan vaadittava dokumentaatio on laadittu huolellisesti ja rakennuksen suunnitelmat on laadittu täsmällisesti. Suunnitelmakokonaisuuden sisältöä on laadittu harkitusti siten, että suunnitelma sisältää hyvin perusteltuja ratkaisuita niin asuntosuunnittelun periaatteiden, energiatehokkuuden, palotekniikan kuin (tarpeen vaatiessa) äänitekniikankin näkökulmista. Tontin käyttö on luontevaa ja suunnittelutyössä on huomioitu ulkoisen ohjauksen (säädös-/kaavallinen) vaikutukset perustellusti. Opintojakson sisällöistä laaditut esitykset on toteutettu ytimekkäästi, informatiivisesti ja havainnollisesti.