Siirry suoraan sisältöön

PohjarakentaminenLaajuus (5 op)

Tunnus: R501RL439

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelija tuntee ja osaa mitoittaa maanvaraiset perustukset. Opiskelija tuntee paaluperustusten toimintatavat ja paalutustyön järjestelyt. Opiskelija tuntee erilaiset kaivantojen tukemistavat ja tunnistaa tukiseiniin vaikuttavat kuormat. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa rakennuspaikan kuivatuksen sekä tuntee erilaiset pohjanvahvistusmenetelmät. Opiskelija hallitsee talvirakentamisen erityisvaatimukset.

Sisältö

Perustamistavat, maanvaraiset ja paaluperustukset. Rakennuspaikan kuivatus. Kaivannot. Pohjanvahvistamismenetelmät. Talvirakentaminen – työnaikainen routasuojaus sekä roudan rikkominen ja sulatus.

Esitietovaatimukset

Geotekniikka -opintojakso.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tietää erilaiset perustamistavat ja ymmärtää rakennuspaikan kuivatuksen merkityksen. Opiskelija tunnistaa kaivantotyypit ja pohjanvahvistamismenetelmät sekä talvirakentamisen erityispiirteet.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Edellisten lisäksi opiskelija osaa valita perustamistavan pohjaolosuhteiden perusteella. Opiskelija osaa laatia rakennuspaikan kuivatussuunnitelma. Opiskelija hallitsee perusteet kaivantojen suunnitteluun. Opiskelija osaa erilaisten pohjanvahvistamismenetelmien käyttökohteet. Opiskelija osaa suunnitella talvirakentamiseen liittyvän työnaikaisen routasuojauksen sekä roudan rikkomis- ja sulatusmenetelmät.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Edellisten lisäksi opiskelija tuntee paalujen mitoitusperusteet sekä hallitsee kaivantojen tuentoihin vaikuttavat kuormitustapaukset.

Opiskelija tekee opintojakson tavoitteiden mukaiset oppimistehtävät omatoimisesti ja itsenäisesti. Tulokset ja tekeminen ovat korkealaatuisia. Tulosten raportointi on asioita perustelevaa ja arvioivaa virheetöntä ammatti- ja asiakieltä. Ajankäyttö on suunnitelmallista.