Nutrition as part of good care (5 cr)
Code: C-10118-CO00FP89-3001
General information
- Enrollment
-
04.11.2024 - 06.01.2025
Registration for the implementation has ended.
- Timing
-
18.02.2025 - 31.05.2025
Implementation has ended.
- Number of ECTS credits allocated
- 5 cr
- Local portion
- 5 cr
- Mode of delivery
- Blended learning
- Institution
- South-Eastern Finland University of Applied Sciences Xamk, E-kampus
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 15 - 200
- Course
- C-10118-CO00FP89
Evaluation scale
1-5
Content scheduling
1. Ravitsemushoidon suositukset ja moniammatillinen yhteistyö ja vastuut 1 op 2. Ali- ja vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja hoito, tehostettu ruokavalio 1 op 3. Ravitsemushoito sairauksissa ja erityistilanteissa 2 op 4. Syventävä case tehtävä 1 op
Objective
Osaat toimia ammattimaisesti asiakkaan hyvän ravitsemushoidon edistämiseksi. Osaat käyttää ravitsemustilan arviointiin soveltuvia menetelmiä, tunnistat vajaaravitsemuksen ja osaat toimia ammatillisessa yhteistyössä ravitsemustilan korjaamiseksi ja parantamiseksi. Hallitset eri ikäryhmien ravitsemuksen erityispiirteitä ja osaat toimia vastuullisesti erityistilanteissa ja sairauksien hoidon ravitsemuksellisten vaatimusten mukaisesti.
Content
Miten toteutetaan suositusten mukainen ruokailu osana hyvää hoitoa? Millä menetelmillä ja miten ravitsemustilaa arvioidaan ja miten seulotaan vajaaravitsemusriskissä olevat asiakkaat? Kuinka käynnistettään ravitsemustilan korjaaminen? Mitkä ovat ikääntyneen asiakkaan ravitsemuksen erityispiirteet? Miten rakennemuunnetut ruokavaliot toteutetaan ravitsemuksellisesti täysipainoisesti? Miten erityisruokavaliot toteutetaan ja edistetään hyvää ravitsemusta eri tilanteissa, kuten sydän- ja verisuonissairaudet, haavahoito, syöpäpotilaan ravitsemus, maha- ja suolikanavan sairaudet, keliakia, diabetes Yhteistyö asiakaslähtöisen ravitsemuksen edistämisessä, ammatilliset vastuut ja kirjaaminen asiakastietoihin.
Materials
Opettajan kokoama opiskelumateriaali Learn-alustalla ja lisäksi lentotallenteita eri aihealueista. Keskeiset lähteet: - Ravitsemushoitosuositus https://www.julkari.fi/handle/10024/146233 - Vireyttä seniorivuosiin : Ikääntyneiden ruokasuositus https://www.julkari.fi/handle/10024/139415 Englanniksi
Teaching methods
Opintojakson toteutetaan on Nonstop-periaatteella verkko-opintoina Xamkin Learn alustalla. Opintojakson tavoitteiden ja sisältöön tutustumisen jälkeen opiskelija laatii itselleen tavoitteet ja aikataulun opintojaksolle. Opintoja on mahdollista tehdä ajasta ja paikasta riippumatta omaan tahtiin ja itsenäisesti työskennellen. Opintojakson suorittamiseen on hyvä varata 2- 3 kk aikaa. Opintojakson soveltavan case-tehtävän voi halutessaan tehdä pari- tai pienryhmätyönä ja kytkeä omaan työhön ja työpaikkaan. Opintojaksolla on keskustelualueita, joilla pääsee vaihtamaan mielipiteitä ja ajatuksia toisten opiskelijoiden kanssa, osa tehtävistä on vertaisarvioitavia. Oppimistehtävien painotuksia voi valita oman mielenkiinnon mukaan. Opintojaksolla on tallennettuja luentoja, jotka voi kuunnella oman aikataulun mukaan. Opintojaksolla ei ole aikaan ja paikkaan sidottuja luentoja eikä pakollisia ryhmätöitä.
Employer connections
Opintojakson soveltavan case-tehtävän voi kytkeä omaan työhön ja työpaikkaan.
Exam schedules
Verkkotenttien aikataulut ovat joustavia ja opiskelijan oman aikataulun mukaan suoritettavia, ja tentit voi uusia. Opintojaksolle on laadittu myös suositussuoritusaikataulu, jota noudattamalla opinnot etenevät suuositusajassa.
Student workload
Yksi opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä, eli työmäärä tällä opintojaksolla on 135 h, mikä koostuu verkkoluennoista, kirjallisuuteen ja materiaaliin tutustumisesta, tehtävistä ja verkkotenteistä. Todelliseen työmäärään vaikuttavat opiskelutaidot ja aiempi osaaminen aihepiiristä.