Key Special Diets - Nutrition as Food (5 cr)
Code: C-02537-CO00BO01-3001
General information
- Enrollment
-
01.08.2024 - 15.09.2024
Registration for the implementation has ended.
- Timing
-
01.09.2024 - 17.11.2024
Implementation has ended.
- Number of ECTS credits allocated
- 5 cr
- Local portion
- 5 cr
- Mode of delivery
- Blended learning
- Institution
- Savonia University of Applied Sciences
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 0 - 1000
- Course
- C-02537-CO00BO01
Evaluation scale
Five step scale
Objective
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa - tunnistaa keskeisimpien erikoisruokavalioiden erityispiirteet - keskeisimpien erikoisruokavalioiden käytännön toteutuksen ruoka- ja elintarviketasolla - huomioida terveellisen kokonaisravitsemuksen toteutumisen erilaisissa yleisimmissä erikoisruokavalioissa
Content
Onko erityisruokavalio-osaamisesi työelämän ja ammattitaitosi kannalta riittävää? Opintojaksolla opiskellaan ravitsemussuositusten näkökulmasta yleisimpiä erityisruokavalioita ja tutustutaan erityisesti niiden käytännön toteutukseen. Käsiteltäviä ruokavalioita ovat mm. maito- ja vilja-allergiat, niihin liittyvät ja usein sekoittuvat intoleranssit, keliakia, erilaiset vegaaniruokavaliot sekä yleistyvien vatsa- ja suolisto-oireiden hoitoon soveltuvat vaihtoehdot, erityisesti FODMAP – ruokavalio. Keskeisiä kysymyksiä ovat: kuka hyötyy erityisruokavalioista ja milloin niitä tulee noudattaa terveydellisistä syistä? Miten ruokavaliot toteutetaan ja kuinka riittävä ravintoaineiden saanti turvataan eri ruokavalioissa? Keskeiset sisällöt: - Yleisimpien erityisruokavalioiden perusteet: mikä aiheuttaa erityisruokavalion tarpeen ja miten sitä hoidetaan - Erityisruokavalioiden käytännön toteutus ruoka-aineina ja elintarvikeina - Terveellisen kokonaisravitsemuksen toteuttaminen erilaisissa erityisruokavaliossa, mm. korvaavat ruoka-aineet ja ravintoaineiden täydennystarpeet
Materials
Opintojaksolla käytetään oppimateriaaleina oppimisympäristössä olevia verkkoaineistoja, aiheeseen liittyviä artikkeleita ja podcasteja.
Teaching methods
Opintojakso opiskellaan 100% verkossa moodle-oppimisympäristössä. Opiskelu sisältää moodlessa olevien materiaaleihin perehtymistä, moodle-tenttejä ja keskusteluja. Opintojakso sisältää neljä moodle-tenttiä ja kaksi keskustelua. Opintojakso arvioidaan hyväksytysti suoritettujen moodle-tenttien ja keskusteluihin osallistumisten perusteella. Opintojakso alkaa 1.9.2024 ja päättyy 17.11.2024. Opintojaksolle täytyy kirjautua viimeistään 1.10.2024. Tehtävät on oltava palautettuna/tehtynä viimeistään 17.11.2024.
Student workload
Opintojakson työmäärä on noin 135 tuntia (5 op), joka koostuu opintojakson itsenäisestä opiskelusta ja annettujen tehtävien hyväksytysti suorittamisesta.