Skip to main content

Middle Ages (5 cr)

Code: UKUL0113V24-3002

General information


Enrollment
12.08.2025 - 31.07.2026
Registration for introductions has not started yet.
Timing
01.09.2025 - 31.08.2026
The implementation has not yet started.
Number of ECTS credits allocated
5 cr
Local portion
0 cr
Virtual portion
5 cr
Mode of delivery
Distance learning
Unit
Faculty of Social Sciences
Teaching languages
Finnish
Seats
1 - 500
Teachers
Pälvi Rantala
Teacher in charge
Pälvi Rantala
Course
UKUL0113V24

Evaluation scale

H-5

Objective

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- tunnistaa historiankirjoituksessa ja -tutkimuksessa sovellettua tapaa tarkastella menneisyyttä periodeina, aikakausina ja epookkeina
- analysoida ja arvioida kriittisesti periodisointiin liittyviä haasteita ja erityiskysymyksiä
- tunnistaa antiikkiin / keskiaikaan / uuteen aikaan / uusimpaan aikaan / lähihistoriaan liittyviä keskeisiä ilmiöitä ja kysymyksiä.

Execution methods

Opetusprofiili: ETÄ 2.
Verkkoympäristössä oleva johdantoluento pohjustaa periodisoinnin ajatusta.
Itsenäiset suoritukset. Mahdollisista korvaavista luennoista ilmoitetaan erikseen.

Accomplishment methods

Suoritustapoina ovat lukupäiväkirja, tentti tai essee.

Content

Opiskelija perehtyy kulttuurihistorian periodeihin erilaisista näkökulmista, jotka valottavat kunkin aikakauden epookkiluonnetta, mentaliteetteja, yksittäisiä tapahtumia ja/tai erityisiä elämänalueita. Opintojakso tutustuttaa periodisoinnin ajatukseen sekä tietyn periodin historiaan ja sen tutkimukseen.

Kokonaisuus on laajuudeltaan 15 op. Viiden vaihtoehtoisen 5 op:n laajuisen opintojakson kokonaisuudesta opiskelija valitsee kolme itseään eniten kiinnostavaa opintojaksoa.

Teaching methods

Opintojakso on suoritettavissa itsenäisesti periodeissa 1.-4. sekä kesäopintoina.

Suoritukseen valmistautuminen sisältää lukemisen lisäksi perehtymisen kahteen verkkoympäristö Moodlen työalueella olevaan luentoon:

- johdantoluento pohjustaa periodisoinnin ajatusta
- virikeluento tutustuttaa keskiajan kulttuurihistorian tutkimuksen peruskysymyksiin.

Suoritustapoina ovat lukupäiväkirja, tentti tai essee. Tarkemmat ohjeet suorittamiseen löytyvät Moodlen työalueelta.
Exam-tenttiin voi ilmoittautua silloin, kun se itselle sopii. Tenttikirjallisuus on pakollinen.
Lukupäiväkirjan ja esseen tekemistä varten löytyy Moodlen työalueelta lista oheiskirjallisuudesta sekä tarkemmat ohjeistukset.

Pakollinen tenttikirjallisuus:

1 Tahkokallio, Jaakko: Pimeä aika - Kymmenen myyttiä keskiajasta. Gaudeamus 2019.
2 Sari Katajala-Peltomaa & Jenni Kuuliala & Marika Räsänen: "Verta vuotava kuva ja muita outoja ihmeitä. Eletty usko myöhäiskeskiajalla". Gaudeamus 2022.
3 Maija Ojala-Fulwood: "Perhe ja verstas. Itämeren kaupunkien käsityöläiselämää keskiajalla ja uuden ajan alussa." Gaudeamus 2021.

Assessment criteria, satisfactory (1)

Hylätty (0): Suoritus on erittäin puutteellinen tai virheellinen, tai sisältää huomattavia väärinkäsityksiä. Kieliasu on heikko ja työn rakenteessa on puutteita.

Välttävä (1): Osoittaa jonkin osa-alueen hallintaa, mutta tekstin tarkoitus, tavoitteet ja käsitteistö saattavat puuttua tai jäädä epäselviksi. Kieliasu on heikko ja työn rakenteessa on puutteita.

Tyydyttävä (2): Tekstissä on käsitelty aiheeseen liittyviä keskeisiä kysymyksiä, mutta käsittely on luettelomaista ja mekaanista. Tarkastelu voi olla liian suppea, laaja, epälooginen tai huonosti rajattu. Työn rakenne on osin jäsentymätön.

Assessment criteria, good (3)

Hyvä (3): Suoritus vastaa tehtävänasettelua, osoittaa ymmärtämistä sekä taitoa analysoida ja perustella. Aiheeseen liittyviä keskeisiä kysymyksiä on käsitelty, mutta työssä on joitakin puutteita tai epäloogisuutta. Tekstin rakenne on jäsentynyt, mutta tieteellisessä argumentaatiossa saattaa olla puutteita.

Kiitettävä (4): Suoritus vastaa tehtävänasettelua, osoittaa ymmärtämistä sekä taitoa analysoida ja perustella. Tekstissä käytetyt käsitteet on selkeästi esitelty. Tekstin rakenne on jäsentynyt ja työ osoittaa kykyä itsenäiseen, kriittiseen argumentaatioon. Tieteellinen argumentaatio on moitteetonta.

Assessment criteria, excellent (5)

Erinomainen (5): Tekstin käsitteistö on perusteltu osoittaen erityistä perehtyneisyyttä. Käytetyn kirjallisuuden käsittely ja tulkinta ovat huolellista ja monipuolista. Työn rakenne ja sisältö kertoo taidosta jäsentää ja toteuttaa tieteellistä argumentaatiota. Suoritus osoittaa itsenäistä otetta ja oivallusta. Suoritus on ehjä kokonaisuus, joka sisältää perusteltua omaa ajattelua tai kriittistä pohdintaa.

Further information

A degree student attending the Lapland University of Applied Sciences can register free of charge for LUC studies offered by the University of Lapland, if the studies can be linked to their own degree. Enrollment takes place through the Applicant’s Desktop of the University of Lapland: https://hakeutuminen-lay.peppi4.lapit.csc.fi/web/hakijan-tyopoyta/. From the left hand menu, first select "Study selection" and then "LUC studies YO”, and you will see the entire offering. Choose the study unit in question and register.

Go back to top of page