Skip to main content

Responsible Food Tourism (5 cr)

Code: R81MVASRUOOJ-3003

General information


Enrollment
01.10.2024 - 31.12.2024
Registration for the implementation has ended.
Timing
22.01.2025 - 24.03.2025
Implementation has ended.
Number of ECTS credits allocated
5 cr
Local portion
0 cr
Virtual portion
5 cr
RDI portion
4 cr
Mode of delivery
Distance learning
Unit
Bachelor of Hospitality Management
Teaching languages
Finnish
Seats
0 - 30
Degree programmes
Degree Programme in Tourism
Teachers
Minna Sipponen
Teacher in charge
Minna Sipponen
Course
R81MVASRUOOJ

Evaluation scale

H-5

Content scheduling

Opintojakso suoritetaan lukujärjestyksen mukaisesti.

Objective

Opiskelija tunnistaa ruokamatkailun ekologisen, sosiaalisen, kulttuurisen ja taloudellisen vastuullisuuden ja niiden elementit. Opiskelija tiedostaa eettisen ruoan merkityksen osana vastuullista ruokamatkailua. Opiskelija ymmärtää lähiruoan merkityksen matkailijalle vastuullisuuden näkökulmasta.

Opiskelija ymmärtää paikallisten tuotteiden (ruokien ja juomien) merkityksen ruokamatkailijalle ja tunnistaa kulttuurin osana vastuullista ruokamatkailutuotetta.

Opiskelija ymmärtää vieraanvaraisen palvelun merkityksen osana korkealaatuista ruokamatkailupalvelua.

Opiskelija osaa hyödyntää tarinoita osana autenttista ruokamatkailua, ja osaa rakentaa tarinoita ruokapalvelutuotteista. Opiskelija osaa suunnitella vastuullisesta toimintatavasta viestimistä sosiaalisessa mediassa.

Opiskelijaa tietää ruokamatkailun trendit ja osaa ennakoida toimintaa trendien mukaisesti.
Opiskelija tunnistaa matkailijoiden erityispiirteitä vastuullisuuteen, uskontoon, kulttuuriin ja terveyteen liittyen.

Accomplishment methods

Työelämäläheinen opintojakso sisältää luentoja, työelämävierailuja/ työelämän luentoja, opiskelua itsenäisesti ja ryhmissä erilaisin pedagogisin menetelmin: työpajat, luennot ja ohjaus. Opiskelija tuottaa vastuullisen ruokamatkailuportfolion, joka sisältää työelämän kehittämistehtävän.

Content

Ruokamatkailu on matkailua, jossa matkailija matkustaa löytääkseen paikalliset maut ja niiden myötä paikan hengen. Ruokamatkailijan ensisijainen motiivi matkustamiseen on ruoka ja siihen liittyvät aktiviteetit.

Kestävä kehitys on toimintaa, joka vastaa tämänhetkisen yhteiskunnan tarpeisiin, mutta ei vaaranna tulevien sukupolvien mahdollisuutta tyydyttää omia tarpeitaan. Kestävässä kehityksessä ympäristö, ihminen ja talous otetaan tasavertaisesti huomioon päätöksenteossa ja toiminnassa.

Location and time

Kevät 2025

Materials

Pieni opas vastuullisiin käytänteisiin ruokamatkailussa (verkossa).



Muu opettajan antama materiaali, opiskelija etsii tehtäävä tukevaa materiaalia.


Teaching methods

Työelämäläheinen opintojakso sisältää luentoja, työelämän luentoja, opiskelua itsenäisesti ja ryhmissä erilaisin pedagogisin menetelmin: työpajat, luennot ja ohjaus. Opiskelija tuottaa vastuullisen ruokamatkailuportfolion, joka sisältää työelämän kehittämistehtävän.

Opintojaksolla vastuullisen ruokamatkailun teemat käydään läpi oppitunneilla ja sen jälkeen työstetään portfoliota. Luennoilla on työelämän hyviä esimerkkejä ja luennoilla voi vierailla työelämän edustajia.

Opintojakson oppimistehtävässä tarkastellaan yhtä matkailualan yritystä ja tutustutaan kyseisen yritykseen tapaan kertoa ruokamatkailun vastuullisuudesta. Oppimistehtävässä pohditaan vastuullisuudesta kertomisen edistämistä.

Oppitunneilla on luentoja, joissa määritellään ruokakamatkailun vastuullisuutta ja kerrotaan työelämän hyviä esimerkkejä. Luennoilla voi olla pieniä ryhmätehtäviä. Oppimistehtävä tehdään itsenäisesti.

Employer connections

Opintojakso on integroitu työelämään.
Opiskelija tarkastelee ja kehittää opintojaksolla yhtä ruokamatkailuyritystä. Yritys valitaan opintojakson alussa ohjeistuksen mukaan.
Opintojaksolla on paljon työelämäesimerkkejä, mahdollisesti myös yritysluentoja.

Exam schedules

Opiskelija voi palauttaa myöhässä olevan tehtävän 1.5 mennessä, jolloin rästisuorituksen arviointi tapahtuu toukokuussa.

International connections

Yhä useampi kansainvälinen matkailija on kiinnostunut vastuullisuudesta. Opintojaksolla tutustutaan vastuullisiin käytänteihin, mitä ruokamatkailussa tapahtuu. Opintojaksolla on englanninkielistä materiaalia.

Completion alternatives

Osaamisen näyttö.

Student workload

Opintojakso on viiden opintopisteen mittainen, mikä on 133 tuntia opiskelijan työtä.

Assessment criteria, satisfactory (1)

T2 Tyydyttävä
Opiskelija tiedostaa ruokamatkailun vastuullisuuden.
Opiskelija tunnistaa lähiruoan ja paikallisten tuotteiden (ruokien ja juomien) merkityksiä ruokamatkailijalle ja tunnistaa kulttuurin osana vastuullista ruokamatkailutuotetta. Opiskelija ymmärtää vieraanvaraisen palvelun merkityksiä osana korkealaatuista ruokamatkailupalvelua.

Opiskelija tunnistaa tarinoiden hyödyntämisen osana autenttista ruokamatkailua, ja osaa rakentaa tarinoita ruokapalvelutuotteista. Opiskelija osaa suunnitella vastuullisesta toimintatavasta viestimistä sosiaalisessa mediassa.

Opiskelijaa tietää heikosti ruokamatkailun trendit ja osaa sopeuttaa hieman toimintaa trendien mukaisesti. Opiskelija tunnistaa jonkin verran matkailijoiden erityispiirteitä vastuullisuuteen, uskontoon, kulttuuriin ja terveyteen liittyen.

T1 Tyydyttävä

Opiskelija tiedostaa ruokamatkailun vastuullisuuden elementtejä.
Opiskelija tunnistaa heikosti lähiruoan ja paikallisten tuotteiden (ruokien ja juomien) merkityksiä ruokamatkailijalle ja tunnistaa heikosti kulttuurin osana vastuullista ruokamatkailutuotetta. Opiskelija ymmärtää heikosti vieraanvaraisen palvelun merkityksiä osana korkealaatuista ruokamatkailupalvelua.

Opiskelija tunnistaa heikosti tarinoiden hyödyntämisen osana autenttista ruokamatkailua, ja osaa hieman rakentaa tarinoita ruokapalvelutuotteista. Opiskelija osaa hieman suunnitella vastuullisesta toimintatavasta viestimistä sosiaalisessa mediassa.

Opiskelijaa tunnistaa vähän ruokamatkailun trendejä ja osaa osittain huomioida toimintaa trendien mukaisesti. Opiskelija tunnistaa joitakin matkailijoiden erityispiirteitä vastuullisuuteen, uskontoon, kulttuuriin ja terveyteen liittyen.

Assessment criteria, good (3)

H4 Hyvä
Opiskelija tunnistaa laajasti ruokamatkailun vastuullisuuden. Opiskelija osaa kuvata syvällisesti eettisen ruoan merkityksen osana vastuullista ruokamatkailua.
Opiskelija ymmärtää syvällisesti lähiruoan ja paikallisten tuotteiden (ruokien ja juomien) merkityksiä ruokamatkailijalle ja tunnistaa laajasti kulttuurin osana vastuullista ruokamatkailutuotetta. Opiskelija ymmärtää hyvin vieraanvaraisen palvelun merkityksen osana korkealaatuista ruokamatkailupalvelua.
Opiskelija osaa hyödyntää tarinoita osana autenttista ruokamatkailua, ja osaa rakentaa hyvin tarinoita ruokapalvelutuotteista. Opiskelija osaa suunnitella vastuullisesta toimintatavasta viestimistä sosiaalisessa mediassa.
Opiskelijaa tietää laajasti ruokamatkailun trendit ja osaa hyvin ennakoida toimintaa trendien mukaisesti. Opiskelija tunnistaa syvällisesti matkailijoiden erityispiirteitä vastuullisuuteen, uskontoon, kulttuuriin ja terveyteen liittyen.
H3 Hyvä
Opiskelija tunnistaa ruokamatkailun vastuullisuuden. Opiskelija osaa kuvata eettisen ruoan merkityksen osana vastuullista ruokamatkailua.
Opiskelija ymmärtää lähiruoan ja paikallisten tuotteiden (ruokien ja juomien) merkityksiä ruokamatkailijalle ja tunnistaa kulttuurin osana vastuullista ruokamatkailutuotetta. Opiskelija ymmärtää hyvin vieraanvaraisen palvelun merkityksen osana korkealaatuista ruokamatkailupalvelua.
Opiskelija osaa hyödyntää tarinoita osana autenttista ruokamatkailua, ja osaa rakentaa tarinoita ruokapalvelutuotteista. Opiskelija osaa suunnitella vastuullisesta toimintatavasta viestimistä sosiaalisessa mediassa.
Opiskelijaa tietää ruokamatkailun trendit ja osaa hyvin ennakoida toimintaa trendien mukaisesti. Opiskelija tunnistaa matkailijoiden erityispiirteitä vastuullisuuteen, uskontoon, kulttuuriin ja terveyteen liittyen.

Assessment criteria, excellent (5)

Opiskelija tunnistaa laaja-alaisesti ruokamatkailun vastuullisuuden. Opiskelija osaa kuvata syvällisesti eettisen ruoan merkityksen osana vastuullista ruokamatkailua.

Opiskelija ymmärtää syvällisesti lähiruoan ja paikallisten tuotteiden (ruokien ja juomien) merkityksen ruokamatkailijalle ja tunnistaa laaja-alaisesti kulttuurin osana vastuullista ruokamatkailutuotetta. Opiskelija ymmärtää kiitettävästi vieraanvaraisen palvelun merkityksen osana korkealaatuista ruokamatkailupalvelua.

Opiskelija osaa hyödyntää monipuolisesti tarinoita osana autenttista ruokamatkailua, ja osaa rakentaa kiitettävästi tarinoita ruokapalvelutuotteista. Opiskelija osaa ansiokkaasti suunnitella vastuullisesta toimintatavasta viestimistä sosiaalisessa mediassa.
Opiskelijaa tietää laaja-alaisesti ruokamatkailun trendit ja osaa ansiokkaasti ennakoida toimintaa trendien mukaisesti. Opiskelija tunnistaa syvällisesti matkailijoiden erityispiirteitä vastuullisuuteen, uskontoon, kulttuuriin ja terveyteen liittyen.

Further information

Opintojakson oppimistehtävä tehdään itsenäisesti.

Lapin yliopiston läsnäoleva tutkinto-opiskelija voi ilmoittautua maksutta Lapin ammattikorkeakoulun tarjoamiin LUC-opintoihin, mikäli opinnot voi liittää omaan tutkintoon. Ilmoittautuminen tapahtuu Lapin ammattikorkeakoulun Hakijan työpöydällä: https://hakeutuminen-amk.peppi4.lapit.csc.fi/web/hakijan-tyopoyta/opiskeluhaku#3314

Go back to top of page